مجله ساختمان

راهنمای جامع الکترود جوشکاری و انواع مختلف آن

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

یکی از ارزان ترین و سریع ترین روش ها جهت متصل کردن قطعات فلزی به یکدیگر استفاده از جوشکاری است، برای انجام عملیات جوشکاری احتیاج به الکترود می باشد. الکترود ها انواع بسیار متنوعی دارند. در این مقاله از ایبک امداد تلاش داریم شما کاربران را با انواع مختلف الکترود جوشکاری آشنا کنیم.

الکترود جوشکاری چیست؟

چنانچه به جوشکاری علاقه مند باشید، حتماً دستگاه جوش را دیده اید که جهت تولید جریان الکتریسیته مورد احتیاج برای ذوب کردن فلز در حال جوش استفاده می شود. ولی عملکرد این دستگاه بدون الکترود غیر ممکن است.

در واقع الکترود ماده ای رسانا می باشد که از دو قطب یا دو سر منفی و مثبت متشکل شده است. یک سر الکترود از فلز ساخته شده و گاهی نیز از جنس مس ساخته می شود و سر دیگر الکترود خلا یا غیر فلز می باشد. وقتی الکترود متصل به مدار الکتریکی می شود بخش های گوناگون متصل به خود را به یکدیگر وصل می کند. الکترود با عبور دادن جریان الکتریکی باعث ایجاد قوس الکتریکی شده و دو قطعه فلزی را بخوبی به یکدیگر متصل می کند. الکترود به نام های باری یا میل کاربیت در بازار شناخته می شود. مزیت های الکترود زیاد می باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

  1. دو قطعه فلزی که با الکترود به هم جوش داده شده به راحتی از یکدیگر جدا نمی شوند. اتصال الکترود بسیار محکم می باشد.
  2. هنگام کار با الکترود هیچگونه محدودیتی در ضخامت قطعات فلزی که در حال جوش هستند را ندارید. زیرا الکترود جای خالی در بین قطعات فلزی با هر اندازه ضخامت را می تواند به آسانی پر کند.
  3. الکترود به راحتی می تواند علاوه بر متصل کردن دو فلز به یکدیگر، آن دو را با هم بخوبی آب بندی کند.
  4. قطعات فلزی جوشکاری شده با الکترود انعطاف پذیری قابل افزایش دارند.
  5. جوشکاری با الکترود مقرون به صرفه است، زیرا دیگر نیاز نیست برای محکم شدن محل اتصال و آب بندی این دو قطعه کار اضافه دیگری انجام دهید و هزینه ای بیشتری را پرداخت کنید.

سیم جوش چه تفاوتی با الکترود جوشکاری دارد؟

سیم جوش ها هم مانند الکترود ها از پرمصرف ترین تجهیزات جهت جوشکاری فلزات می باشند. سیم جوش نوعی سیم فلزی است که جهت متصل کردن قطعات فلزی و پر کردن فضای خالی محل اتصالات استفاده می شود.

  • تولید و طراحی سیم جوش ها به شکل بدون روکش می باشد و در ساختار آن ها ترکیبات شیمیایی بکار رفته که به فلز پایه نزدیک می باشند.
  • می توان سیم جوش ها را به دو دسته غیر فلزی و فلزی یا سیم جوش های توپودری و سیم جوش های توپر تقسیم بندی کرد. انواع سیم جوش توپر، به سیم جوش های solid wires نیز شناخته می شوند. همچنین به سیم جوش توپودری cored wires نیز می گویند.
  • انواع سیم جوش جوشکاری یا از سیم جوش های CO2 می باشند که جهت جوشکاری یکنواخت از آنها استفاده می شود و یا سیم جوش های میگ مگ که برای انجام جوشکاری با سرعت مشخص و کاربردی هستند.
  • می توان نتیجه گرفت سیم جوش و الکترود هر دو جهت اتصال بین دو قطعه فلزی استفاده می شوند. با این تفاوت که الکترودها دارای پوشش می باشند ولی سیم جوش ها از نوع سیم مفتولی و بدون پوشش هستند.
  • مزایای سیم جوش ها در مقایسه با الکترود ها در اصل بدلیل سرعت بالای جوشکاری با جوش های باکیفیت است. نهایتاً اینکه انتخاب سیم جوش ها و یا الکترود ها با توجه به جنس قطعه و موارد استفاده آنها بستگی دارد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  انواع سیمان مورد استفاده در صنایع ساخت و ساز
الکترود جوشکاری
????????????

کاربرد الکترود

هر گاه نیاز به اتصال دو قطعه فلزی را داشته باشید از الکترود استفاده می کنید. در تمامی کارهای زیر می توانید از الکترود استفاده کنید:

  1. اتصال دادن نبشی
  2. اتصال دادن تیر آهن
  3. اتصال دادن ناودانی
  4. اتصال دادن ورق
  5. اتصال دادن میلگرد
  6. اتصال دادن لوله ها
  7. لوله کشی گاز با الکترود
  8. ساخت اسکلت فلزی با الکترود

کاربرد بیشتر الکترود در لوله کشی ها می باشد. در جوشکاری لوله های موتورخانه ها از الکترود استفاده می شود.

انواع مختلف الکترود  جوشکاری

برا اساس یک سری پارامتر های مختلف الکترود های جوشکاری را دسته بندی می کنند. که اولین آنها بر حسب بدون روکش بودن یا روکش دار بودن الکترود است.

الکترود های بدون روکش

الکترودها را در گذشته بدون روکش طراحی می کردند. ولی از آنجا که هیچگونه پوششی در ساخت الکترود های بدون روکش استفاده نمی شد، ظاهر جوش های ایجاد شده اصلاً مناسب نبود و در برابر ضربه نیز بسیار شکننده و ضعیف بودند. امروزه به همین علت کمتر از الکترود های بدون روکش استفاده می شود و الکترود روکش دار جای آن ها را گرفته است.

الکترود های روکش دار

امروزه با طراحی و تولید الکترود روکش دار تمامی معایب و نقطه ضعف های الکترود بدون روکش برطرف شد. روکش استفاده شده از قوس الکتریکی و فلز جوش در برابر هوای محیط از مراحل ذوب تا انجماد محافظت می کند. از این رو الکترود روکش دار از آلودگی های احتمالی و همچنین اکسیدهای محل جوش را از بین برده و شکل ظاهری جوش را نیز بهتر می کند.

مزایای دیگر استفاده از الکترود روکش دار به شرح زیر می باشد:

  1.  عملیات جوشکاری ساده تر خواهد بود.
  2. پاشیدگی جوش کاهش زیاد پیدا کرده است.
  3. سرعت جوشکاری بالاتر رفته است.

نوع پوشش استفاده شده یا روکش در الکترودها با نوع کاربرد بهتر الکترود متنوع شده است.

انواع الکترود جوشکاری بر اساس نوع پوشش

از دسته بندی های مهم الکترودهای جوشکاری از نظر نوع پوشش آن می باشد. که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:

پوشش قلیایی الکترود جوشکاری

از متداول ترین و پرکاربردترین الکترود های جوشکاری نوع قلیایی آن می باشد که با ترکیباتی مانند کربنات کلسیم، فلوروید کلسیم و کربنات منیزیم ساخته شده اند.

جهت کاربرد هایی که حتماً باید تحت تست با اشعه یا تست فراصوت و تست تصویر برداری قرار بگیرند، مانند جوشکاری مبدل های حرارتی و مخازن تحت فشار در موتورخانه ها از الکترود قلیایی استفاده می شود.

الکترود بازی یا قلیایی مزیت های زیادی نسبت به الکترودهای دیگر دارد. از جمله مواردی که می توان به آن اشاره کرد مانند:

  • ناخالصی هایی مثل فسفر و گوگرد را از فلز جوش می تواند جدا کند. در نتیجه مقدار تشکیل سرباره در این الکترود بسیار کم می باشد.
  • هنگام جوشکاری با الکترود های قلیایی مقدار کمی از روپوش الکترود در اثر حرارت قوس می سوزد و منو اکسیدکربن و دی اکسیدکربن تولید می کند تا مانند گاز محافظ از جوشکاری محافظت کند.
  • قابلیت اکسیژن زدایی در الکترود قلیایی به از بین بردن مقدار کمی از اکسیژن موجود در فلز جوش نیز کمک می کند.
  • الکترودهای قلیایی برای پایداری قوس احتیاج به رطوبت ندارند، احتمال ترک خوردگی در قطعات جوشکاری شده با این الکترود بسیار کم می باشد.
  • الکترود قلیایی ضربه پذیری بسیار بالایی حتی در دمای بسیار کم دارد که این یکی دیگر از مزیت های مهم الکترودهای قلیایی است.
  • مقدار هیدروژن در الکترودهای قلیایی بسیار کم است، می توان برای اتصال و جوشکاری فولادهای آماده ترک خوردگی از این نوع الکترود استفاده کرد.
  • در کنار مزیت های زیادی که جهت الکترود قلیایی گفته شد، این الکترود در مقایسه با دیگر پوشش ها از محافظت گازی کمتری برخوردار می باشد و به همین علت احتمال ایجاد اختلال در آن وجود دارد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش ساخت رنگ ساختمان استخوانی
پوشش اکسیدی الکترود جوشکاری

پوشش الکترود اکسیدی از فلزاتی مانند اکسید آهن، سیلیکات و اکسید منگنز می باشد. این الکترود با پوشش اکسیدی خود مانند الکترود های اسیدی نفوذ کمتری داشته و محل جوش آن یکنواخت و صاف است. جهت جوشکاری با الکترود اکسیدی می توان از هر دو جریان مستقیم یا متناوب استفاده کرد.

در مقابل سرباره آن متراکم، سنگین و ضخیم از جنس اسید است و مقدار زیادی اکسیژن در الکترود اکسیدی وجود دارد که موجب ایجاد جوش هایی با استحکام خیلی کم می شود. این الکترود جهت جوشکاری گوشه ها و در وضعیت های تخت و افقی استفاده می شود.

پوشش سلولزی الکترود جوشکاری

بیشتر از ۴۰ درصد وزن این نوع الکترود ها از سلولز تشکیل شده و به همین علت هنگام سوختن مقداری گاز دی اکسید کربن و گاز هیدروژن آزاد می کنند. این گازها علاوه بر یونیزاسیون قوسی موجب ایجاد ولتاژ بالا در جوش نیز می شوند.

همچنین الکترودهای سلولزی، می تواند از گازهای بوجود آمده در قوس الکتریکی و حوضچه مذاب را از نفوذ گازهای مضر موجود در اتمسفر محافظت می کنند. به همین علت از الکترود سلولزی در جوشکاری پاس ریشه خطوط لوله انتقال گاز و نفت همچنین دیگر سیالات نیز استفاده می شود. جهت جوشکاری با الکترود سلولزی حتماً باید از جریان مستقیم استفاده کرد.

از ویژگی های دیگر الکترودهای سلولزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. حجم بیشتر مواد تشکیل دهنده پوشش های سلولزی از مواد سوزنده و فرار می باشد.
  2. سرباره تولیدی این الکترود غیر چسبنده و بسیار نازک است به همین علت به راحتی از سطح جوش جدا می شود.
  3. در وضعیت های مختلف امکان استفاده از الکترود سلولزی وجود دارد.
  4. ایجاد قوس بسیار قوی، نافذ و پایدار و دود زیاد از خصوصیات دیگر الکترود سلولزی است.

الکترود جوشکاری

جمع بندی

در این مقاله با سیم جوش و الکترود جوشکاری همچنین با انواع مختلف الکترود و کاربرد آنها آشنا شدید. توجه داشته باشید اگر تجربه و مهارت جوشکاری ندارید بهتر است، کارهای جوشکاری خود را به تکنسین ماهر بسپارید. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما کاربران عزیز می باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

راهنمای جامع الکترود جوشکاری و انواع مختلف آن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

سیم جوش چه تفاوتی با الکترود جوشکاری دارد؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا