تعمیراتتعمیرات کولر گازی

کولر گازی و قطعات تشکیل دهنده کولر گازی

شناخت کامل کولر گازی و اجزای تشکیل دهنده آن

کولر گازی به عنوان دستگاهی محسوب می‌شود که فرآیند سرمایش آن بر پایه تراکم و انبساط گاز می باشد. این دستگاه به عنوان (Air Conditioner)  سیستم تهویه مطبوع شناخته شده می باشد. همان طور که می‌دانید این کولر گازی، در ایام گرم سال، منزل یا محل کارتان را خنک می کند. اما آیا این تاکنون این سوال برای شما پیش آمده است که نحوه عملکرد آن به چه صورت است؟ برخلاف تصور عام مردم که گمان می‌کنند این دستگاه به تولید سرما ربط دارد، فرآیند تولید سرما و خنک شدن منزل یا محل کار شما در حقیقت به انتقال گرما مرتبط می باشد.

خوب است بدانید که یخچال و کولر گازی بسیار شبیه به هم عمل می کنند. تنها تفاوت آنها در این است که دستگاه یخچال فریزر تنها برای خنک سازی یک فضای کوچک عایق بندی شده عمل می‌کند اما کولر گازی کل هوای منزل یا محل کار شما را در دمایی معتدل قرار می‌دهد.

در حقیقت کولر گازی با عمل مکش گرما از هوای محیط شما، گرما را به بیرون انتقال می‌دهد و آن را با هوای سردتر جایگزین می‌کند و در نهایت موجب خنک گشتن محیط منزل یا محل کار شما می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با اجزا و انواع کولر گازی آشنا سازیم، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه بدست آوردید.

اجزای پنل خارجی و داخلی کولر گازی

اجزای پنل خارجی عبارتند از: کمپرسور، تقطیر کننده یا همان کندانسور، لوله مویین یا همان شیر انبساط و فن

اجزای پنل داخلی عبارتند از: فن خنک کننده، تبخیر کننده یا همان اواپراتور، فیلتر هوا،لوله تخلیه،دریچه

قبل از آشنایی با اجزای پنل خارجی و داخلی لازم است تا با ماده ای که کولر گازی زیاد با آن سروکار دارد آشنا شوید و آن مبرد است. مبرد ماده ای است که به طور معمول در حالت گازی و یا مایع وجود دارد.این ماده گرمای محیطی را جذب خود کرده و می‌تواند با کمک دیگر اجزا مانند کمپرسور و اپراتور فرآیند تهویه هوا و خنک سازی محیط را به وجود آورد.

کولر گازی

اجزای پنل خارجی موجود در کولر گازی

۱- کمپرسور: کمپرسور به نوعی از دستگاه مکانیکی گفته می‌شود که گاز فشار پایین را به سمت داخل می‌کشد و آن را متراکم می نماید و قبل از انتقال به کندانسور فشار را افزایش می‌دهد. در همین هنگام، دمای گازی که فشرده شده است دچار افزایش می شود، و درست زمانی که این گاز از کمپرسور خارج می‌ گردد ، در نهایت در حین عبور از سیستم خنک کننده دستگاه باعث کاهش دمای گاز آن می‌شود . کمپرسور از اساسی ترین اجزای هر سیستم تهویه به شمار می آید.

۲-کندانسور: کندانسور، مبرد را از طریق کمپرسور دریافت می نماید و آن را تبدیل به مایع می کند، گرمای موجود در آن را جذب کرده و به محیط بیرون می‌فرستد.

۳- فن : فن متعلق به پنل خارجی معمولی می باشد و دارای ۳ یا ۴ پره است که به وسیله یک موتور هدایت می‌گردد. جای این فن در قسمت جلویی کمپرسور و سیم پیچ کندانسور می باشد. گرمایی که توسط کمپرسور ایجاد می‌شود بایستی حتما به بیرون انتقال یابد، زیرا در صورت گرم شدن کمپرسور در طولانی مدت سیم پیچ های موجود در موتور می‌سوزند و در نهایت به سیستم کمپرسور و کل اجزای کولر گازی آسیب جدی وارد می‌شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پیداکردن علت توقف آسانسور

۴- شیر انبساط : دریچه انبساط قسمتی از اجزای پنل خارجی مربوط به سیستم تهویه مطبوع می باشد که بین سیم پیچ های گرم کندانسور و سرد اواپراتور قرار گرفته است و وظیفه آن کنترل نمودن حجم مبرد وارد شده به اواپراتور است. شیر انبساط   به طور معمول یک لوله مویین دارد که از جنس مس است.در کولر های گازی که ظرفیت بیشتری دارند، از دریچه انبساط نوع ترموستاتیک استفاده می‌گردد که به صورت اتومات و به صورت الکترونیکی کار می‌کند. به طور کلی مبرد که دارای فشار قوی می باشد و درجه حرارتی متوسط دارد کندانسور را ترک می‌کند و در نهایت به دریچه انبساط ورود می کند، جایی که میزان دما و فشار به شکل غیر منتظره ای پایین می آید.

کولر گازی

اجزای پنل داخلی کولر گازی

  1. فن : یکی از مهم ترین اجزای پنل داخلی کولر گازی فن خنک کننده آن است که هوای اتاق را جذب خود می کند. این فن با مکیدن هوای محیط آن را به فیلتر هوا و اواپراتور انتقال می‌دهد. از همین رو دمای هوای محیط کاهش می یابد و تمامی آلودگی ها نابود می‌گردد. به طور کلی، فن موجود در پنل داخلی کولر گازی هوای کثیف و گرم محیط را می مکد و هوای خنک و تمیز فراهم می آورد.
  2. اواپراتور: اواپراتور که تحت عنوان سیم پیچ خنک کننده نیز شناخته شده است، نوعی سیم پیچ است که توسط تعدادی لوله های حلقوی شکل مسی طراحی گشته است. در حقیقت، اواپراتور توسط پوشش هایی از جنس آلومینیوم پوشیده می باشد به گونه ای که بتواند مقدار حرارتی که به هوای داخلی انتقال می‌دهد بیشترین حد از حالت ممکن باشد.
  3. فیلتر هوا: فیلتر هوا یکی از بخش های مهم پنل داخلی می باشد. این بخش ذرات موجود در خاک را از هوای محیط خارج می‌کند و به تمیز نمودن هوا کمک شایانی می نماید. فیلتر هوا موجود در کولر گازی به طور دقیق قبل از اواپراتور می باشد. این فیلتر به مرور زمان آلوده می‌شود و و بعد از مدتی هر بار نیاز به تمیز کردن دارد و اگر دچار پارگی شود و یا تغییر شکل پیدا کند تعویض می‌گردد.
  4. لوله تخلیه: از آنجایی که در هوا بخار آب متراکم می‌شود و قطرات شبیه شبنم بر روی سطح اواپراتور قرار می‌گیرد، این قطرات با خارج شدن از اواپراتور درون پنل داخلی رفته و در یک فضای کوچکی جمع می‌شوند.برای خارج کردن آب از آنجا لوله تخلیه تعبیه گشته است. لوله تخلیه به نابودی این قطرات آبی که داخل پنل داخلی جمع شده اند کمک می‌کند. شایان ذکر است که چنانچه این لوله مسدود گردد مشکلاتی از جمله پرتاب کردن آب و یخ از پنل داخلی کولر گازی به وجود می آید.
  5. دریچه : هوای خنکی که از کولر گازی به وجود می آید در نهایت از طریق دریچه به محیط منتقل می‌شود. به طور کلی دو نوع دریچه وجود دارد. افقی و یا عمودی. دریچه افقی متصل به یک موتور کوچک می باشد و از طریق ریموت قابل تنظیم است. شما می‌توانید این دریچه را یا به شکل ثابت قرار دهید تا هوای خنک در یک سمت خاص باشد و یا آن را به شکل چرخشی تنظیم کنید بدین گونه که هوای خنک در تمام سطح محیط وجود داشته باشد و حالتی یکنواخت ایجاد کند. دریچه عمودی به شکل دستی می باشد و شما می توانید موقعیت آن را مطابق با سلیقه خودتان تغییر دهید
پیشنهاد آی‌بک امداد :  حل مشکل روشن نشدن کولر گازی اجنرال | دلایل روشن نشدن کولر اجنرال

دسته بندی کولر گازی

کولر های گازی انواع متنوعی دارند که در این قسمت پایانی مقاله قصد داریم که شما را با آنها آشنا سازیم

۱-کولر گازی یک تکه

کولر گازی یک تکه که به آن کولر پنجره ای نیز می‌گویند، به خاطر راحتی در نصب از متداول ترین نوع کولر گازی محسوب می‌شود. این مدل فقط یک محفظه داشته که تمام قطعات کولر در آن جای گرفته است. کل سیستم این کولر ها به دو بخش تقسیم شده اند. بخش جلو کولر که فضای محیط را خنک می سازد و بخش عقبی کولر که گرمای جذب شده از محیط را به فضای بیرونی منتقل می‌کند. در گذشته بخش جلویی به شکل دستی تنظیم می‌شد اما امروزه به وسیله ریموت و یا صفحه نمایشگر لمسی قابل کنترل و تنظیم می باشد.

۲- کولر گازی اسپلیت

کولر های گازی اسپلیت دو تکه هستند و از آنجایی که بدون سر و صدا می باشد و از ظرافت خاصی برخوردارند. مصرف آن بسیار در بین مردم متداول است. این کولر ها از دو بخش جداگانه ساخته شده اند. پنل خارجی که دارای کمپرسور،کندانسور و شیر انبساط می باشد که در خارج ساختمان نصب می‌گردد و پنل داخلی که شامل اواپراتور و فیلتر است و در فضای خارج از ساختمان قرار دارد.  هر دو پنل ها به وسیله دو لوله از جنس مس یا آلومینیوم به همدیگر وصل شده اند. لوله ای که باریک تر است گاز سرد را از داخل پنل خارجی به پنل داخلی منتقل می‌کند و لوله ضخیم‌تر تر کار خروج گاز گرم و انتقال آن به سمت  پنل خارجی و کمپرسور را انجام می‌دهد.

۳- کولر گازی قابل حمل

کولر گازی قابل حامل که به آن پرتابل نیز می‌گویند از نوع یک تکه می باشد که تنها یک لوله خرطومی از جنس پلاستیک دارد که جهت تخلیه گرمای مربوط به موتور است. از آنجایی که دارای چرخ است قابل حمل بوده و نیاز به هیچ گونه نصبی ندارد. این مدل کولر ها برای حداکثر ۳۰ متر یا جهت استفاده موقت مناسب می‌باشند. علاوه بر این اگر در مکانی امکان نصب کولر اسپلیت وجود نداشته باشد از کولر پرتابل استفاده می‌شود.

۴- کولر گازی ایستاده

برخلاف تصور عموم مردم که به اشتباه فکر می‌کنند که کولر ایستاده و پرتابل یکی می باشد، بهتر است بدانید این گونه نیست و و کولر ایستاده شامل یک پنل داخلی و کندانسور بیرونی است که بایستی همانند اسپلیت در فضای بیرونی نصب گردد. شایان ذکر است که پنل داخلی این کولر ها را نمی‌توان مانند کولرهای پرتابل جا به جا نمود و و بایستی در یک مکان مشخصی قرار بگیرند. کولر های ایستاده مناسب فضاهایی با ظرفیت بالا هستند و به همین خاطر در سالن های بسیار بزرگ مود مصرف واقع می‌شوند. مصرف انرژی این کولر ها پایین است و از از قدرت بالایی در رطوبت زدایی برخوردار هستند و برای فضاهای بزرگی مانند کارخانجات،فروشگاه ها، بیمارستان ها به کار گرفته می‌شوند.

شناخت کولر گازی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مقاله ای کامل برای آموزش و شناخت کولر گازی و اجزای سازنده آن

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا