تعمیرات کولر آبی

آشنایی با انواع قطعات کولر آبی و روش کار آنها

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

کولرهای آبی دارای سیستم پیچیده ای نبوده و شما می توانید بدون داشتن تخصص آن را سرویس کنید. نکته مهم این است که باید قبل از سرویس کاری کولر آبی با قطعات آن آشنا باشید تا بتوانید سرویس کاری کولر را به بهترین نحو انجام دهید. در ادامه می خواهیم از ایبک امداد به بررسی قطعات کولر آبی بپردازیم. با ما همراه باشید.

آشنایی با قطعات کولر آبی

برای خنک کردن محیط در فصل تابستان و گرما استفاده از وسایل سرمایشی زیادی رایج است که از اسپیلت ها و چیلر ها گرفته تا کولر های گازی، آبی و پنکه که هر کدام از این ها برای منطقه آب و هوایی مخصوصی مناسب می باشد. در کولرهای آبی، دو فرایند انجام می گیرد یکی فرآیند گردش هوا و دیگری هم فرآیند گردش آب.

هر کدام از این فرایند ها با تعدادی از قطعات داخل کولر آبی انجام می شوند. لازم است بدانید که در کولرهای آبی سه دسته قطعه قرار گرفته که عبارتند از:

  1. قطعات مکانیکی
  2. قطعات الکتریکی
  3. قطعات ثابت

در ادامه می خواهیم شما را با قطعات کولر آبی و ویژگی های آنها آشنا کنیم:

قطعات الکتریکی کولر آبی

قطعات الکتریکی کولر آبی شامل قسمت هایی می باشد که از طریقه برق، انرژی لازم را جهت حرکت، کسب می‌کنند. این قطعات به قطعات مکانیکی وصل می شوند و باعث حرکت آنها خواهند شد. قطعات الکتریکی نسبت به بقیه قطعات کولر آبی، حساسیت بیشتری دارد زیرا اگر این قطعات دچار خرابی شده و یا بسوزند هزینه تعویض و یا تعمیر آن ها بسیار زیاد است پس توصیه می کنیم بیشتر مراقب قطعات الکتریکی کولر آبی باشید.

در صورتی که این قطعات خراب شد حتماً باید تعمیر و یا تعویض آن ها به وسیله متخصص و تعمیرکار کولر آبی انجام شود و هرگز خودتان بدون داشتن مهارت، اقدام به تعمیر این قسمت ها نکنید. قطعات الکتریکی کولر آبی شامل موارد زیر است:

  1.  موتور کولر آبی  (دینام)
  2. پمپ آب کولر آبی (واتر پمپ)
  3. جعبه تقسیم برق کولر

قطعات کولر آبی

۱- موتور کولر آبی (دینام)

همان‌طور که می‌دانید در کولرهای آبی منبع انرژی از موتور تأمین می شود و همچنین موتور، فرآیند گردش هوا را هم به عهده دارد. موتور های برق به شکل دو دور طراحی شده است به این صورت که شما می توانید از دو سرعت موتور برق کولر استفاده کنید. با چرخیدن موتور کولر، پولی کوچک حرکت کرده و تسمه را می چرخاند و همچنین پولی بزرگ به حرکت در می آید. با چرخیدن پولی بزرگ محور پروانه می چرخد و پروانه حرکت می کند و در نتیجه فرآیند گفته شده باد تولید می شود.

موتور کولر آبی از حساسیت زیادی برخوردار است و توصیه می کنیم که کولر خود را برای مدت طولانی و با سرعت تند روشن نگذارید. استفاده کردن از دور تند کولر می تواند باعث زیاد شدن مصرف برق هم بشود. در زمانی که می خواهید کولر آبی خود را سرویس کنید حتماً ابتدا موتور را تمیز کنید و در آخر هم موتور را کاملاً روغن کاری کنید. روغن کاری موتور کولر باعث می شود که این قطعه روان‌تر کار کرده و دیرتر فرسوده و یا خراب شود. در هنگام سرویس کولر آبی حتماً توجه داشته باشید که لوله های توزیع آب را طوری تنظیم نکرده باشید که آب در روی موتور باشد زیرا به موتور آسیب می رسد.

۲- پمپ آب کولر آبی (واتر پمپ)

یکی از قطعات مهم دیگر در کولرهای آبی پمپ آب می باشد که نقش مهمی در کولر دارد. پمپ آب انتقال آب را در کولر انجام می دهد و آب را به قسمت های بالایی کولر منتقل کرده و باعث خیس شدن پوشال ها می شود. شما می توانید با فشار دادن کلید پمپ آب این قطعه را روشن کرده و بعد از خیس شدن پوشال، کلید موتور کولر را زده و دینام را روشن کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل لگد زدن موتور کولر آبی چیست و چگونه آن را رفع کنیم؟

واتر پمپ هم حساسیت زیادی داشته و می توان گفت که حساسیت آن کمتر از موتور کولر نیست و شما باید در هنگام سرویس کولر آبی خود، واترپمپ را هم بررسی کنید. پمپ آب در داخل تشت آب قرار دارد و آب از قسمت زیر آن به داخل پمپ کشیده شده و از راه شلنگ انتقال هم به لوله های توزیع وارد خواهد شد.

برای اینکه شلنگ دچار گرفتگی نشود یک سبد در کف پمپ قرار داده اند تا هم رسوب های آب را بگیرد و هم در صورتی که اشیاء ریز در داخل آب وجود داشت از ورود آنها به شلنگ ممانعت کند. در هنگامی که می خواهید کولر آبی خود را سرویس کنید حتماً سبد پمپ آب را هم تمیز کند و رسوبات آن را بشویید. می توانید به وسیله یک میله نازک داخل شلنگ را تمیز کنید تا در صورتی که دچار رسوب گرفتگی شده بود برطرف شود. در انتها هم باید واتر پمپ را روغن کاری کنید.

۳- جعبه تقسیم برق کولر های آبی

برق کولر آبی باید به وسیله یک قطعه تأمین شده و به قطعات الکتریکی کولر منتقل شود. جعبه تقسیم برق کولر آبی می تواند انرژی الکتریکی را گرفته و به قطعات کولر بفرستد. شما با قطع و یا وصل کردن کلید برق به جعبه تقسیم فرمان روشن شدن و یا خاموش شدن را می دهید. جعبه تقسیم کولر آبی باید در قسمتی از بدنه کولر قرار داده شود تا به آن آب نخورده و به هیچ وجه رطوبت نگیرد زیرا ممکن است مشکلات جبران ناپذیری به وجود بیاید.

قطعات مکانیکی کولر های آبی

قطعات مکانیکی کولر آبی، انرژی حرکتی را از قطعات الکتریکی کولر می گیرند. قطعات مکانیکی شامل موارد زیر هستند:

  1. شناور
  2. تسمه
  3. پولی ها
  4. پروانه

در هنگام سرویس کولر آبی برای نگهداری صحیح از بخش های نام برده شده، باید آنها را روغن کاری کنید.

۱- شناور کولر

شناور وظیفه قطع و وصل کردن آب داخل کفی کولر را بر عهده دارد. اگر کفی خالی باشد، شناور در وضعیت پایین قرار می گیرد و در این صورت تا هنگامی که کفی کولر پر شود، با شدت وارد آن خواهد شد و به محض پر شدن کفی، شناور هم به طور خودکار جریان آب کولر را قطع می کند.

اگر مقدار آب داخل کولر کم باشد شناور شیر را باز خواهد کرد و حالا اگر شناور کولر آبی تنظیم نشده باشد ممکن است بیش از حد آب وارد کفی کولر شده و سر ریز شود و یا برعکس، اگر مقدار کمی آب وارد کولر شود باعث می شود پوشال ها خیس نشده و کولر باد خنک نمی زند. البته شناورهای امروزی دارای درجه بندی بوده و برای تنظیم به شما کمک زیادی می کند.

۲- پولی های کولر آبی

یکی از اجزای مکانیکی کولر آبی پولی است که باعث حرکت پروانه می شود همانطور که گفتیم پولی کوچک به موتور متصل است و پولی بزرگ هم به پروانه وصل می باشد. تسمه به دور پولی ها چرخیده و باعث حرکت پروانه می شود. زمانی که شما می خواهید کولر آبی خود را سرویس کنید حتماً باید پولی ها را هم روغن کاری کنید زیرا خشک بودن پولی باعث صدای زیاد در هنگام چرخش می شود.

۳- تسمه کولر آبی

در کولرهای آبی تسمه باعث حرکت پولی بزرگ و چرخش پروانه می شود تسمه به دور پولی کوچک و پولی بزرگ چرخیده و انرژی حرکتی را از موتور را به پروانه منتقل می کند. در صورتی که تسمه شل و یا سفت باشد باعث ایجاد صدای آزار دهنده شده و امکان دارد پاره شود. اگر مشاهده کردید که تسمه کولر پوسیده شده است حتماً باید آن را تعویض کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چرا کولر آبی سر و صدای زیادی دارد | دلایل سر و صدای کولر آبی و رفع آن

۴- پروانه کولر آبی

یک مخزن حلزونی شکل در مرکز کولر قرار دارد که پروانه را در آن قرار داده اند با چرخیدن پروانه باد تولید می شود و از راه کانال وارد محیط خواهد شد. اگر پروانه کولر تنظیم نباشد حرکت درستی نداشته و درصدی از قدرت موتور را هم به هدر می دهد. بالانس نبودن پروانه و یا همان فن باعث لرزه در بدنه کولر می شود. باید یاتاقان های پروانه راهم روغن کاری و محکم کنید تا عملکرد درستی داشته باشد. اگر پروانه خراب شده بود باید حتماً آن را تعویض کنید.

قطعات ثابت کولر های آبی

در کنار این قطعات مکانیکی و الکتریکی که برایتان نام بردیم قطعات دیگری هم در کولر آبی وجود دارند که ثابت هستند این قطعات عبارتند از:

  1. بدنه
  2. دریچه ها
  3. پوشال ها
  4. شیر تخلیه
  5. شبکه آبرسانی

۱- بدنه کولر

بدنه کولر یک مکعب فلزی می باشد که از سقف، کفی و چهار ستون تشکیل شده است. بدنه فلزی کولر بسیار مقاوم بوده و در برابر تغییرات جوی هوا آسیب پذیر نیست. برای اینکه عمر بدنه کولر آبی بیشتر شود در هنگام زنگ زدگی قسمت های بدنه، باید آن را ترمیم کنید.

یکی از قسمت های بدنه که در معرض پوسیدگی می باشد کفی کولر است که باید در صورت سوراخ شدن آن را با انواع عایق ترمیم کنید.

۲- دریچه های کولر

در قسمت بدنه کولر دریچه هایی قرار دارد که پوشال ها را در روی آن می بندند اگر متوجه رسوب در روی دریچه ها شدید حتماً باید آنها را به وسیله فرچه تمیز کنید زیرا رسوبات باعث می شود جریان هوا وارد داخل کولر نشود.

۳- پوشال های کولر

پوشال ها رشته های نازک و کوتاه چوبی می باشند که در روی دریچه ها بسته می شوند با خیس شدن پوشال ها بادی که پروانه با چرخش خود تولید می کند خنک شده و می‌تواند محیط را خنک و مرطوب کند. باید حداقل دو سال یکبار پوشال ها را تعویض کنید تا کولر کارایی مطلوبی داشته باشد. در هنگام سرویس کولر آبی پوشال ها را بشویید تا از میکروب، قارچ و آلودگی ها پاک شود. هرچه پوشال ها مرطوب تر، سالم تر و تمیز تر باشد فشار کمتری هم به موتور وارد می شود. هنگام خرید پوشال باید دقت کنید تا ابعاد پوشال با سایز کولر فرق نکند.

۴- شیر تخلیه کولر

شیر تخلیه در کفی کولر قرار گرفته است و در هنگامی که آب بیش از حد در داخل کولر بیاید آب اضافه را تخلیه خواهد کرد. در صورتی که می خواهید کفی را بشوید باید این شیر را باز کنید تا آب کاملاً از کولر خارج شود.

۵- شبکه آبرسانی کولر

در زیر سقف کولر آبی، شبکه آبرسانی قرار گرفته است. آب کولر از شلنگ انتقال و واتر پمپ، به شبکه آبرسانی منتقل می شود. این لوله ها طوری طراحی شده که پوشال ها را خیس کند. اگر این لوله ها دچار گرفتگی بشوند و یا درست تنظیم نشده باشند باعث خواهد شد پوشال ها خیس نشود و کولر هم باد گرم بزند.

توصیه می کنیم به وسیله یک میله نازک حتماً داخل لوله ها را از رسوب پاک کنید.

قطعات کولر آبی

نتیجه گیری

در این مقاله از ایبک امداد سعی کردیم شما را با قطعات کولر آبی آشنا کنیم همانطور که گفتیم کولر آبی دارای قطعات الکتریکی، مکانیکی و ثابت می باشد. هر کدام از این قطعات را هم به طور کامل برایتان توضیح دادیم و شما را با روش کار آنها آشنا کردیم.

توصیه می کنیم برای اینکه قطعات کولر آبی آسیب نبیند و کولر هم کارایی خوبی داشته باشد حتماً سالیانه کولر خود را سرویس کنید. در صورتی که تمایل دارید مقاله های مشابه را مطالعه کنید می توانید به سایت ایبک امداد مراجعه کنید.

 

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

آشنایی با انواع قطعات کولر آبی و روش کار آنها

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

قطعات مکانیکی کولر های آبی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا