خواص شگفت انگیز تخم کتان | نحوه مصرف تخم کتان
خواص شگفت انگیز تخم کتان | نحوه مصرف تخم کتان، کاهش وزن با تخم کتان، کاهش فشار خون با تخم کتان

افراد زیادی از سال های گذشته به دلیل اینکه تخم کتان دارای خاصیت های بسیار مفیدی برای سلامتی می باشد از آن استفاده می کنند. روی بذر کتان تحقیقاتی انجام شده است و در این تحقیقات تخم کتان را سوپر غذا نامیدهاند. کاربردهای مختلفی در خوراک دام، خوراکی و مصارف صنعتی دارد. گوشت و تخم مرغ غنی شده با امگا ۳ محصولی است، که برای تغذیه دام ها و طیور با این بذر درست شده است. البته باید بدانید، که زیاده روی در مصرف تخم کتان عوارض گوناگون مانند نفخ، یبوست، اسهال و واکنش های آلرژیک را ایجاد خواهد کرد.
تخم کتان
تخم کتان گیاه بهاری یک ساله می باشد و با شرایط خاک و اقلیمی منطقه های زیادی مانند منطقه معتدل و خنک شمالی سازگاری دارد. بذر کتان معمولاً برای تولید کنجاله خوراک دام و روغن صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. روغن تخم کتان روغنی خشک کننده می باشد، که در لاک ها، رنگ ها و همچنین برای ساختن کفپوش ساختمان ها به کار برده می شود. محصولاتی که برپایه دانه کتان هستند دوست دار محیط زیست محسوب می شوند. دانه کتان آلفا لینولنیک اسید دارد و مرغداران برای تولید کردن تخم مرغی که با امگا۳ غنی شده است، ماکیان و مرغ را با استفاده از تخم کتان تغذیه می نمایند. کنجاله بزرگ هم در غذای دام های صنعتی و حیوانات خانگی قرار می گیرد. از بذر کتان به مقادیر خیلی کم در محصولات غذایی مانند غلات صبحانه و نان استفاده میشود.
خواص تخم کتان
پزشکان طب سنتی میگویند طبع تخم کتان خشک و گرم و روغن آن مرطوب و گرم است. تخم کتان دارای خواص بی نظیر و فراوانی می باشد، که در ادامه هر کدام از آنها را شرح می دهیم.
تخم کتان سرشار از امگا ۳
در صورتی گیاهخوار هستید یا طعم ماهی را نمیپسندید، تخم کتان جایگزین بسیار مناسبی برای دریافت کردن امگا۳ خواهد بود. تخم کتان اسید آلفا لینولنیک دارد، که به مقدار زیادی اسید چرب امگا ۳ گیاهی دارد. از جمله اسیدهای چربی که باید همراه غذا دریافت نمایید، اسید آلفا لینولنیک است. چون بدن این اسید را تولید نمی کند.
تحقیقاتی که بر روی حیوانات انجام شده است نشان دهنده این است، که اسید آلفالینولنیک موجب می شود، که در رگ خونی قلب، کلسترول جمع نشود و التهاب شریان ها کمتر باشد. همچنین در رشد تومور نیز تاثیر گذاشته و موجب کاهش رشد آن می گردد. با توجه به بررسی های دیگری که انجام شده است مشخص گردیده است، که افرادی که نسبت به بقیه اسید آلفالینولنیک بیشتری دریافت کردهاند، کمتر دچار حمله قلبی شده اند و همچنین خطر سکته مغزی نیز در آنها کاهش یافته است.
تخم کتان دارای لیگان ها است
لیگانها موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان می شوند. لیگان ها ترکیب های گیاهی با خاصیت های استروژنی و آنتی اکسیدانی میباشند، که موجب کمتر شدن خطر ابتلا به بیماری قند شده و به بهبود سلامت کمک خواهد کرد. تخم کتان در مقایسه با غذاهای گیاهی دیگر ۸۰۰ برابر لیگان بیشتری دارد. تحقیقاتی که صورت گرفته است، نشان دهنده این است، که افرادی که از تخم کتان بیشتر مصرف کردهاند، نسبت به بقیه ۱۸ درصد کمتر مبتلا به سرطان سینه شده اند.
تخم کتان غنی از فیبر خوراکی
یک قاشق غذاخوری از تخم کتان هشت تا دوازده درصد از فیبری که در طول روز برای زنان و مردان مورد نیاز است، فراهم می کند. تخم کتان غنی از فیبر خوراکی غیر محلول و محلول می باشد. این فیبر ها توسط باکتری ها در روده بزرگ تخمیر میگردند و حرکت روده مرتب می شود.
فیبر محلول سرعت گوارش را کمتر کرده و ثبات محتواهای روده را بیشتر میکند و این نشان دهنده این میباشد، که به کاهش کلسترول و تنظیم قند خون کمک می کند. فیبرهای غیر محلول موجب میشوند، که مدفوع با آب بیشتر ترکیب شده و حجمش افزایش یابد و راحت تر از بدن بیرون آید. این موجب می شود، که از یبوست پیشگیری شده و افرادی که مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند یا بیماری دیورتیکتیک دارند، کمک کننده خواهد بود.
تأثیر تخم کتان بر روی کلسترول خون
از دیگر مزایای بسیار مهم تخم کتان کمتر کردن کلسترول خون میباشد. در تحقیقاتی که انجام شده است، افرادی که کلسترول خون بالایی داشتهاند و روزانه به مدت سه ماه سه قاشق غذاخوری پودر تخم کتان مصرف نمودند، کلسترول خون آنها در پایان دوره بیست درصد کمتر شده بود. بررسی های دیگر نشان دهنده این میباشد، که اگر هر روز به مقدار یک قاشق تخم کتان خرد شده را برای یک ماه مصرف گردد، کلسترول خوب را به اندازه ۱۲ درصد افزایش میدهد.
تخم کتان سرشار از پروتئین گیاهی با کیفیت
تخم کتان حاوی پروتئین گیاهی با کیفیت می باشد و پروتئین ها غنی از اسید اسپاستریک، آرژنین آمینو اسید و اسید گلوتامیک میباشد. پروتئین موجود در تخم کتان موجب کمتر شدن کلسترول، بهبود سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از رشد تومور ها شده و همچنین خاصیت ضد قارچی هم دارد.
افرادی که قصد دارند گوشت مصرف نکنند و میخواهند، که گرسنه نشوند، می توانند از تخم کتان استفاده کنند.
تخم کتان قند خون را کاهش میدهد
امروزه افراد زیادی با بیماری قند خون دست و پنجه نرم می کنند. چون بدن در مقابل ترشح انسولین مقاوم است و یا نمی تواند آن را ترشح کند، در تحقیقات انجام شده به اثبات رسیده است، که چنانچه افراد به برنامه غذایی روزانه ده الی بیست گرم پودر تخم کتان اضافه کنند، سطح قند خون به میزان هشت الی بیست درصد کاهش خواهد یافت و این به خاطر وجود فیبر غیر محلول در تخم کتان می باشد، که موجب می گردد در خون، آزاد شدن قند به صورت آهسته انجام شود و قند خون کاهش یابد.
کاهش وزن با تخم کتان
در صورتی که میان وعده مصرف می کنید، پیشنهاد می شود، که به آنها تخم کتان اضافه کنید، تا از گرسنگی و هوس به غذاهای دیگر پیشگیری نمایید. در صورتی که به نوشیدنی خود بیست و پنج گرم پودر تخم کتان اضافه کنید، اشتهای شما را کم کرده و کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد. کم شدن احساس گرسنگی به خاطر فیبر محلول موجود در تخم کتان می باشد، که در معده گوارش را آهسته تر میکند و سبب می گردد، که هورمون کنترل اشتها تحریک گردد و به این ترتیب افراد احساس سیر بودن خواهند داشت.
مصرف پودر کتان بهتر است یا تخم کتان؟
پیشنهاد می شود، که در رژیم غذایی از تخم کتان خرد شده استفاده نمایید. چون مزایای زیادی نمی توانید از دانه کامل تخم کتان دریافت نمایید و دلیل آن این میباشد، که دستگاه گوارش نمی تواند پوسته خارجی تخم کتان را بشکند و به این ترتیب تخم کتان از بدن دفع خواهد شد. می توانید تخم کتان را به صورت دانه کامل تهیه نمایید و به صورت خرد یا پودر استفاده نمایید.
نحوه مصرف تخم کتان
چهل درصد تخم کتان روغن می باشد و باقی مانده آن ماده غذایی با پروتئین زیاد می باشد. روغنی که از بذر یا تخم کتان تولید میگردد، معمولاً برای جوهر چاپگر، پارچه روغنی، لاک، بتونه، ساخت رنگ و… مورد استفاده قرار می گیرد. روغن تخم کتان دوستدار محیط زیست است.
افراد متخصص در زمینه تغذیه پیشنهاد می کنند، که تخم کتان پیش از اینکه مصرف شود، به خوبی آسیاب گردد. چون موجب هضم بهتر و آسانتر آن میشود. دانه کتانی که به صورت کامل مصرف میشود، از روده عبور می کند و فایده های زیادی به بدن نمی رساند. با استفاده از غذاساز یا آسیاب قهوه می توانید در منزل دانه کامل تخم کتان را آسیاب نمایید. نحوه استفاده از تخم کتان متنوع می باشد:
- پودر بذر کتان را می توانید روی اسموتی بپاشید یا به آب اضافه نمایید.
- روغن تخم کتان را می توانید در سالاد به جای سس استفاده نمایید.
- پودر تخم کتان را میتوانید در غلات صبحانه پاشیده و طعم بهتر و فیبر بیشتری دریافت نمایید.
- تخم کتان آسیاب شده را میتوانید با ماست مخلوط نمایید.
- وقتی ساندویچ تهیه میکنید، از تخم کتان آسیاب شده یک قاشق چای خوری به سس خردل یا مایونز اضافه نمایید.
- پودر تخم کتان را در خمیر کیک، نان، بیسکویت و کلوچه بریزید.
- تخم کتان را اگر می خواهید برای مدت بیشتری نگهداری نمایید، می توانید دانه آسیاب شده یا کامل آن را در مکان تاریک و سرد مثل یخچال نگهداری نمایید.
سخن تکمیلی
تخم کتان مصارف گوناگونی در غذای انسان، دام و صنایع دارد. برای مصرف کردن دانه کتان باید آنها را به صورت کامل پودر و آسیاب کرده و در ماست، کلوچه، خمیر نان، اسموتی و سالاد استفاده کرد. تخم کتان خواص مفید زیادی برای افزایش وزن، سلامت قلب، بهبود دیابت، حجم سازی عضلات، افزایش اشتها و غیره دارد. ولی افرادی که مبتلا به سرطان، انسداد روده هستند و همچنین در زنان شیرده و باردار، اندومتریوز، تنگی مری، نباید از آن استفاده کنند. همچنین روغن تخم کتان با داروهای دیابت، کاهنده فشارخون، استروژن ها و ضد انعقاد خون تداخل دارد.
هر ماده غذایی دارای خواص منحصر به فردی می باشد و افراد قبل از مصرف آن باید شرایط خود را دانسته و در مورد مصرف ماده غذایی مورد نظر با پزشک خود مشورت کنند، تا با عوارض و ناراحتی ها مواجه نشوند.
خواص شگفت انگیز تخم کتان | نحوه مصرف تخم کتان
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
بررسی خواص شگفت انگیز تخم کتان