خدمات ساختمان

طراحی و اجرای کامل لوله کشی ساختمان | انواع لوله کشی ساختمان

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

طراحی و اجرای لوله کشی در ساختمان یکی از مهم‌ترین بخش‌های تأسیسات ساختمان می باشد و هر گونه اشتباه در لوله کشی، می تواند باعث بروز مشکلات زیادی مانند نشتی آب شده و موجب رسیدن آسیب های زیادی به ساختمان شود. در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم به انواع طراحی لوله کشی ساختمان و روش های اجرای لوله کشی بپردازیم:

معرفی انواع مختلف لوله کشی های ساختمان

لوله کشی ساختمان یکی از مهم ترین قسمت های تأسیساتی صنعت ساختمان جهت انتقال گاز ها، آب و سیالات انجام می شود. با توجه به این موضوع که انواع مختلفی سیستم لوله کشی وجود دارد در ادامه به مهم ترین آنها می پردازیم:

سیستم های لوله کشی آب گرم و سرد

برای لوله کشی آب سرد و گرم موارد زیر را دنبال کنید:

  • در اکثر ساختمان های قدیمی برای لوله کشی آب از لوله های فلزی و جهت لوله کشی فاضلاب از لوله های چدنی و اتصالات سربی استفاده می کردند. این نوع لوله ها می توانند تا حداکثر ۱۵ سال عمر مفید داشته باشند و پس از آن دچار پوسیدگی می شوند. ولی امروزه در لوله کشی ساختمان ها از لوله های پلی اتیلن استفاده می شود. لوله های فاضلاب نیز از جنس پلیکا می باشند.
  • البته لوله های پلی اتیلن، دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نمی شوند. ولی چنانچه اتصالات این لوله ها که در بیشتر مواقع به نحوه اتوی حرارتی انجام می شود بصورت اصولی کار نشود، مشکل خود را بعد از مدت زمان کوتاهی بصورت نشتی در لوله ها نشان خواهد داد.
  • ساختمان های مرتفع و چند طبقه یک یا چند مسیر را جهت بالا بردن لوله های آب در نظر گرفته اند که هر یک از این لوله ها باید در اول مسیر، شیر فلکه قطع آب داشته باشند. لوله انشعاب در هر طبقه هم باید دارای شیر فلکه قطع کن جهت سیستم های لوله کشی آب گرم و سرد مصرفی باشد.

هنگام لوله کشی آب باید به نکات مهم زیر توجه کنید:

  • لوله کشی های تأسیسات ساختمانی باید در کوتاه ترین مسیر و با کمترین مقدار پیچ و خم و به شکل کاملاً عمود یا موازی بر دیوارهای ساختمان و بدرستی انجام شود.
  • در ساختمان های که مسکونی می باشند، اصلاً نباید لوله های فاضلاب و آب را در کنار یکدیگر قرار داد. چون به مرور زمان دچار پوسیدگی و از بین رفتن تمام آب بندی در لوله ها می شود و ممکن است که آلودگی های لوله های فاضلاب باعث آلودگی آب آشامیدنی و بهداشتی کل ساختمان شود.
  • به همین دلیل بهتر است که فرد لوله کش در چنین شرایطی با رعایت فاصله اصولی و مناسب، هنگام نصب لوله کشی به شکل افقی در ساختمان لوله های فاضلاب را در زیر لوله های دیگر قرار دهد.
  • لوله کشی آب گرم و سرد ساختمان هرگز نباید به شکل کف خواب انجام بگیرد. ولی اگر مجبور به این کار شدید حتماً باید لوله های عمودی را بصورتی در نظر بگیرید که طول لوله های کف خواب در پایین ترین اندازه ممکن باشد. لازم است که لوله کشی آب نزدیک سقف ها، دیوارها و تیغه ها انجام شود و تغییر دادن زاویه ها در لوله کشی باید بر اساس امتداد دیوارها و دقیقاً مانند نقشه و دستور انجام شود.
  • اگر بخواهید لوله های افقی را به شکل زیر پوشش سقف کاذب یا زیر سقفی نصب کنید، باید حتماً آنرا در بالاترین ارتفاع اجرا کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  لوله مانیسمان رده 40 چیست | قیمت لوله مانیسمان رده 40

لوله کشی ساختمان

لوله کشی پکیج و شوفاژ

جهت انجام لوله کشی پکیج و شوفاژ ساختمان به موارد زیر توجه کنید:

  • لوله کشی پکیج را می توان به سه دسته مختلط، برگشت معکوس و مستقیم  تقسیم کرد که همانگونه که گفتیم هر کدام از آنها در ساختمان سازی کاربرد دارند. مسئله ای که در لوله کشی پکیج و شوفاژ اهمیت دارد این می باشد که مسیر پیشروی لوله باید بصورتی انتخاب شوند که هم محیط بخوبی گرم شود و هم دسترسی داشتن به لوله ها جهت تعمیرات و هواگیری راحت تر باشد.
  • این مدل از لوله کشی در تأسیسات ساختمان قطعاً با روش لوله کشی آب در ساختمان ارتباط مستقیمی دارد. اگر لوله کشی آب بصورت انشعابی انجام شده، می توان لوله کشی شوفاژ را نیز به همین صورت انجام داد.
  • لوله کشی های انشعابی را می توان به دو روش توکار و روکار به اجرا در آورد. که در روش روکار، لوله آب سرد گرفته شده از رایزر تا پکیج به شکل روکار انجام می شود. ولی اگر در لوله کشی انشعابی پکیج به شکل توکار باشد باید یک انشعاب از رایزر اصلی آب سرد گرفته و بعد از آن لوله ها را از قسمت زیر به پکیج برسانید. برای کاهش هزینه ها در لوله کشی توکار پکیج حتماً باید اجرای لوله کشی را به هنگام ساخت یا بازسازی ساختمان انجام دهید. برای لوله کشی پکیج و شوفاژ می توانید از لوله های پنج لایه، پلیمری و فلزی استفاده کنید.

لوله کشی فاضلاب ساختمان

چنانچه لوله کشی فاضلاب ساختمان که به عنوان مهم ترین عملیات در طراحی و اجرای تأسیسات مکانیکی ساختمان اصولی و صحیح انجام نشود باعث آسیب رسیدن به لوله ها و فرسودگی و خرابی آنها می شود.

  • وظیفه سیستم لوله کشی فاضلاب این است که مواد پسماند و زائد ساختمان را به درون چاه فاضلاب بفرستد.
  • یکی از مشکلات رایج که به علت عدم لوله کشی صحیح و مناسب در سیستم فاضلاب ساختمان بوجود می آید، پخش شدن بوی نامطبوع و بد سرویس بهداشتی و فاضلاب در فضای ساختمان و واحد ها است به همین علت تمام لوله های فاضلاب باید هواکش ونت داشته باشند، تا گازهای فاضلابی قبل از این که وارد فضای خانه شوند در آب حل شوند و دیگر بوی بد نامطبوع فاضلاب و توالت در محیط منزل پخش نشود.
  • فاضلاب در دو دسته فاضلاب خاکستری یا سبک و سنگین دسته بندی می شوند. که نوع لوله هایی که برای هر یک استفاده می شود با یکدیگر فرق می کند. برای حمل و جابجایی فاضلاب سنگین باید از لوله هایی با قطر و شیب زیاد استفاده شود. لازم است بدانید که برای این که بتوان در هر زمانی که نیاز بود لوله های فاضلاب را بررسی کرد، باید به هنگام نصب یک دریچه مختص بازدید محل اصلی لوله های فاضلاب در قرار داد.
  • اولین و قدیمی ترین لوله هایی که در سیستم فاضلاب ساختمان به کار می روند اتصالات و لوله های چدنی می باشند. مخصوصاً در مکان های عمومی مانند مترو و ساختمان های چند طبقه استفاده از این لوله بسیار ضروری می باشد. در این روش که از اتصالات و لوله های چدنی استفاده می شود. اتصالات به واسطه بندهایی که با سرب داغ به یکدیگر متصل شده و در ساختمان کار گذاشته می شوند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه نصب انواع سیفون ظرفشویی|کاربرد سیفون سینک ظرفشویی

لوله کشی گاز ساختمان

گاز بسیار خطرناک است و لوله کشی گاز از حساسیت بسیار زیادی برخوردار می باشد و حتماً باید با دقت بسیار زیادی انجام شود.

این نوع از لوله کشی در دو روش روکار و توکار و با استفاده لوله های گازی انجام می شود. باید بر اساس آب و هوای منطقه مورد نظر از لوله های فولادی و هم لوله های غیر فولادی برای اجرای لوله کشی گاز استفاده کرد.

مراحلی که باید حتماً در لوله کشی گاز ساختمان رعایت کرد به شرح زیر است:

  1. تشکیل پرونده در سازمان نظام مهندسی و تعیین مهندس ناظر مربوطه
  2. انتخاب یک مجری متخصص و ماهر جهت انجام لوله کشی گاز ساختمان
  3. اتمام عملیات لوله کشی گاز
  4. دریافت تاییدیه پروژه از مهندس ناظر عملیاتی
  5. نصب کردن علمک گاز یا کنتور خانگی یا تجاری

مصالحی که جهت لوله کشی گاز به کار گرفته می شوند، حتماً باید دارای استاندارد هایی باشند:

  1. بهتر است لوله های گاز از جنس API باشند. در بیشتر شهرها لوله کشی های گاز به روش توکار انجام می شود. نوع لوله های گاز حتماً باید به هنگام تخلیه آنها یعنی پیش از عملیات نوارپیچی بواسطه کارفرما بخوبی بررسی شوند.
  2. جهت اتصالات گاز در لوله کشی های توکار باید از اتصالات بدون درز و در لوله کشی های روکار باید از اتصالات درزدار استفاده شود.
  3. باید روی تمامی لوله ها، اتصالات گاز و شیر، علامت کارخانه ی سازنده لوله ها، کلمه گاز و استاندارد ساخت حک شده باشند و یا با رنگی که پاک نمی شود کامل نوشته شده باشد.
  4. لوله های گاز باید از جنس فولاد سیاه بدون درز یا درزدار باشند.
  5. پرایمر و نواری که در لوله ها استفاده می شود حتماً باید توسط یک کارخانه ساخته شده باشد.
  6. حتماً باید شیرهای گاز از نوع گرد توپکی انتخاب شوند.

لوله کشی برق ساختمان

برای جلوگیری کردن از پوسیدگی و خراشیدگی سیم ها و در نتیجه جرقه زدن و ایجاد آتش سوزی هنگام عملیات لوله کشی برق حتماً باید از لوله های فلزی، پلی اتیلن، خرطومی و پلاستیکی استفاده کرد. در لوله کشی برق ساختمان برای این که بتوان مسیر حرکت لوله ها را بخوبی مشخص کرد، باید حتماً از نقشه سیم کشی ساختمان استفاده کرد و انجام آنرا نیز به یک فرد متخصص و ماهر سپرد تا مشکلی به وجود نیاید.

لوله کشی ساختمان

 

جمع بندی

طراحی و اجرای لوله کشی در ساختمان کاری تخصصی می باشد که حتماً باید توسط فردی کارشناس انجام شود. چون یک اشتباه در کار لوله کشی خسارت های زیادی به مالک ساختمان وارد می کند. چنانچه در زمینه لوله کشی ساختمان سوال یا پیشنهادی داشته باشید می توانید با قسمت پشتیبانی مطرح کنید تا متخصصان ما در مجموعه ایبک امداد پاسخگوی شما باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

طراحی و اجرای کامل لوله کشی ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

انواع مختلف لوله کشی های ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا