مجله سلامت پوست

لوپوس چیست | علت به وجود آمدن بیماری خودایمنی در بدن

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

لوپوس نوعی بیماری خود ایمنی مزمن است که موجب بروز درد مفصل ها، تب، حساسیت های پوستی، تورم، بثورات، التهاب، درد در ناحیه شکم، کهیرهای گوشتی، سردرد و گیجی، بروز آلزایمر، لخته شدن خون، بالا رفتن دمای بدن و تب زیاد، خشکی چشم ها، ریزش مو، کسلی و خستگی، احساس درد و گرفتگی در قفسه سینه، حساسیت به نور آفتاب، خارش پوستی و آسیب رساندن به برخی از اندام های بدن می گردد. منظور از خود ایمنی بودن لوپوس این است که بدن با خود شروع به مبارزه می نماید و به بافت ها و اندام های خود حمله می کند زیرا سیستم ایمنی بدن قادر به تشخیص سلول های سالم از سلول های مهاجم نیست. همانطور که گفته شد بیماری لوپوس از علائم بسیاری برخوردار و گاهی ممکن این علائم به صورت موجی پدیدار شوند و پس از مدتی از بین بروند به علاوه علائم این بیماری به دو دسته: خفیف و شدید تقسیم می گردند. از گروه های در معرض خطر مبتلا شدن به لوپوس می توان به افراد ۱۵ تا ۴۵ سال اشاره نمود، به ویژه بانوان چرا که این بیماری در هورمون های بدن انسان اختلال ایجاد کرده و سطح استروژن در بدن زنان را افزایش می دهد از این بیشتر در بدن آنان رخ می دهد ولی مردان در صورت ابتلا به لوپوس علائم شدیدتری نسبت به زنان خواهند داشت.

علل های بروز لوپوس

به طور قطعی نمی توان علل اصلی و تاثیر گذار بیماری لوپوس را یافت اما عواملی هستند که می توانند سبب بروز این بیماری گردند یا به عبارت دیگر در بروز لوپوس تاثیر گذارند، این عوامل عبارتند از:

محیط:

محیط پیرامون افراد یکی از تأثیرگذارترین عوامل در بروز لوپوس می باشد چرا که محرک های همچون استرس و اضطراب، مصرف دخانیاتی همچون سیگار و قلیان و قرار گیری در معرض گرد و خاک می تواند به راحتی موجب بروز این بیماری در بدن شخص گردد.

عفونت:

ابتلا به بیماری های عفونی همچون سیتومگالوویروس و اپشتین می تواند موجب بروز بیماری لوپوس در بدن شود.

 

لوپوس ژنتیک:

ژنتیک هر شخص تاثیر بسزایی در مبتلا شدن فرد به بیماری لوپوس دارد و کسانی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، امکان درگیری آنان به لوپوس بسیار است.

مصرف بعضی داروها:

افرادی که داروهایی همچون پروپانیدید و آپرسولین را برای مدتی طولانی مصرف می کنند می تواند به نوعی بیماری لوپوس که اریتماتوز نام دارد مبتلا شوند، به علاوه کسانی که برای درمان بیماری هایی همچون آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت آنکیلوزان و بیماری التهابی روده، داروهای TNF مصرف می نمایند می توانند دچار لوپوس گردند. گاهی نیز مصرف برخی از نوع های تتراسایکلین همچون مینوسیکلین می تواند سبب بروز این بیماری گردد، اما این مورد بسیار کم پیش می آید و انگشت شمار است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  مضرات ضد آفتاب برای پوست | عوارض استفاده از کرم ضد آفتاب

هورمون ها:

ایجاد اختلال در بین هورمون های بدن می تواند به ایجاد لوپوس کمک نماید و همانطور که گفته شد یکی از دلایل مبتلا شدن بیشتر زنان به این بیماری بالا رفتن میزان استروژن در بدنشان است.

انواع لوپوس

لوپوس دارای انواع مختلفی است که هر کدام علائم مختلفی دارند و عبارتند از:

لوپوس جلدی یا پوستی:

این نوع لوپوس به صورت بثورات، زخم و ضایعات دائمی در پوست نمایان می گردد، لوپوس جلدی یا پوستی به ۳ نوع تقسیم می شود که هر کدام علائم خود را دارند و عبارتند از:

لوپوس پوستی حاد یا سیستمیک اریتماتوز:

یکی از سخت ترین نوع های لوپوس، لوپوس پوستی حاد است که خود را با بروز بثوراتی پروانه ای شکل و به رنگ قرمز آن هم بر روی گونه ها و بینی نمایان می کند و اگر درمان نشود کل بدن را فرا خواهد گرفت.

لوپوس پوستی تحت حاد:

بثورات این نوع لوپوس قرمز رنگند که ابتدا ورم می کنند و بعد پوسته پوسته می شوند به علاوه زخم جدی و آنچنانی پدید نمی آورند، این نوع لوپوس در مناطقی از بدن و پوست پدیدار می گردد که در معرض تابش نور خورشید قرار گرفته است از این رو نسبت به نور خورشید حساسیت نشان می دهد.

لوپوس مزمن یا اریتماتوز پوستی:

این نوع لوپوس خود را با بروز بثورات قرمز و بنفش رنگ آن هم بر روی پوست نمایان می کند و گاهی زخم و ریزش مو را نیز به همراه دارد.

لوپوس اریتماتوی سیستمیک:

نام اختصاری این نوع لوپوس SLE می باشد که نسبت به سایر دیگر لوپوس ها شایع تر است و افراد بیشتری به آن مبتلا می گردند. لوپوس اریتماتوی سیستمیک می تواند به صورت خفیف و شدید خود را نشان دهد و معمولا ابتدا عود می کند و سپس فروکش که علائم آن بعد از بروز روز به روز بدتر می شوند اما ناگهان پس از گذشت مدتی بهبود می یابند. نکته: منظور از بهبود این بیماری همان فروکش شدن آن است و عود کردن اریتماتوی سیستمیک نیز شعله ور شدن نامیده می شود به علاوه این بیماری با بروز خود بر روی نواحی مختلفی از بدن همچون: مفصل ها، کلیه ها، سیستم عصبی، قلب، ریه ها، سیستم عصبی و پوست اثر می گذارد.

لوپوس حاصل از دارو:

همانطور که گفته شد مصرف برخی از داروها نظیر: داروهای سل، ضد قارچ، ضد تشنج، فشار خون بالا، آریتمی و TNF می تواند سبب بروز لوپوس گردد. به طور کلی این نوع لوپوس تاثیر چندانی بر روی بدن نمی گذارد اما گاهی سبب بروز پریکاردیت و التهاب پلور در بدن می شود به علاوه این نوع لوپوس که حاصل از داروست به طور معمول پس از قطع مصرف دارو رفع می شود.

لوپوس نوزادی:

همانطور که از اسم این نوع لوپوس پیداست در نوزادان و کودکان آن هم به کمی کم و در شرایطی که مادر دارای آنتی بادی های خود ایمنی خاص باشد بروز می دهد چرا که این آنتی بادی ها از مادر به جنین انتقال می یابد به علاوه نیمی از مادران مبتلا به این بیماری پس از گذشت ۳ سال می توانند علائم آن را مشاهده نمایند و تا قبل از این بازه زمانی هیچ یک از علائم قابل مشاهده نیست. از علائم لوپوس نوزادی می توان به بثورات پوستی، بروز مشکلات کبدی برای نوزاد و پایین آمدن تعداد سلول های خونی اشاره نمود که در برخی از نوزادان این علائم پس از گذشت چند ماه ناپدید می گردد و برخی دیگر نیز دچار نقص قلبی می شوند.

علائم اصلی و مرتبط با لوپوس

راش های پوستی:

پیشنهاد آی‌بک امداد :  علت بوی پا در تابستان و رفع بوی بد آن

 

همانطور که گفته شد افراد مبتلا به لوپوس پوستشان در مقابل آفتاب از خود حساسیت نشان می دهد و ملتهب می شود و بیشتر در نواحی دست، صورت، گونه و بینی آن هم به صورت پروانه ای شکل پدیدار می شود.

بروز بیماری های چشمی:

تعدادی از افراد مبتلا به این بیماری دچار خشکی چشم ها و جوش هایی بر زیر پلک می شوند.

ریزش مو:

افراد مبتلا به لوپوس درگیر عارضه ای به نام ریزش مو هستند که بیشتر در اثر عفونت بدن و عوارض داروهای مهار کننده لوپوس می باشد.

زخم دهانی:

بروز زخم های ناگهانی بر روی گونه ها، سقف دهان، لثه و لب که خشکی و درد به دنبال دارد، یکی از علائم ابتلا به لوپوس در بدن است.

درد عضله و مفصل ها:

یکی دیگر از نشانه های ابتلا به لوپوس درد عضلات و مفاصل است که به طور معمول با درد و خشکی نواحی همچون: ران ها، گردن، شانه و بازو همراه است.

لوپوس درد قفسه سینه و نواحی:

ایجاد التهاب در مخاط و احساس درد به هنگام تنفس عمیق یکی دیگر از علائم بروز لوپوس است که بسیار خطرناک می باشد و باید سریعا درمان گردد.

تب شدید:

بالا رفتن تب تا حدی که به ۱۰۰ درجه فارنهایت و یا بیشتر برسد و گاهی همراهی این تب با عفونت از نشانه های بروز لوپوس است.

لخته شدن خون در بدن:

افرادی که به لوپوس مبتلا می گردند اکثر دچار لخته شدن خون در بدن می شوند به همین سبب نیمی از آنها به واریس ریه یا پا، سکته مغزی یا قلبی و سقط های مکرر دچار می گردند.

خستگی شدید:

اغلب افرادی که به لوپوس دچارند حتی در شرایطی که خواب کافی داشته باشند هم، همواره احساس خستگی کرده و کسالت دارند.

بروز مشکلات کلیوی:

اغلب افرادی که به بیماری لوپوس دچار هستند نیز مشکل کلیوی دارند و این نوع لوپوس را نفریت لوپوس می نامند که همراه با اضافه وزن، افزایش فشار خون، کاهش عملکرد کلیه و ورم مچ می باشد.

بروز مشکل حافظه:

 

به طور معمول اغلب افراد مبتلا به لوپوس به آلزایمر و فراموشی مکرر دچار می گردند و گه گاهی نیز حس گیجی می نمایند.

چگونه می توان بیماری لوپوس را تشخیص داد؟

بیماری لوپوس را می توان از راه های مختلفی تشخیص داد که عبارتند از:

بررسی آزمایش ادرار:

با بررسی آزمایش ادرار همواره می توان میزان خون و پروتئین موجود در بدن را سنجید و به ابتلا به لوپوس و میزان تاثیر آن بر روی کلیه پی برد.

بررسی آزمایش خون:

با انجام این آزمایش می توان تعداد گلبول های قرمز، سفید و پلاکت خون را تشخیص داد و از این طریق به بیماری لوپوس پی برد.

بررسی بیوپسی بافت:

در صورت مشاهده بثورات باید به پزشک مراجعه شود تا در آنجا با نمونه برداری ناحیه بثورات و تست نمودن آن به مبتلا بودن یا نبودن به بیماری لوپوس پی ببرید.

بررسی آزمایش های تصویر برداری:

یکی دیگر از راه های تشخیص ابتلا به لوپوس عکسبرداری از قفسه سینه به کمک اشعه ایکس است که میزان التهاب و مایعات موجود در ریه را نمایان می سازد.

سخن پایانی

به طور کلی لوپوس دارای عوامل، نشانه ها و انواع مختلفی است که هر کدام بنا به دلیلی شکل می گیرند و بهترین روش برای درمان و جلوگیری از پیش روی آن مراجعه نمودن به پزشک معالج می باشد.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

لوپوس چیست|علت به وجود آمدن لوپوس

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

لوپوس چیست|علت به وجود آمدن لوپوس

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا