خدمات ساختمان

انواع مختلف لوله کشی ساختمان در تأسیسات

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

در تأسیسات ساختمان انواع مختلفی از لوله کشی وجود دارد که هر یک از سیستم های لوله کشی ساختمان کارآیی های مختص به خود را دارد. در این مقاله از ایبک امداد تلاش داریم به بررسی انواع متنوع لوله کشی اعم از برق، گاز، پکیج، آب و ….. بپردازیم:

انواع مختلف سیستم های لوله کشی در ساختمان

سیستم های لوله کشی که در ساختمان ها وجود دارند به شرح زیر می باشند:

  1. لوله کشی موتورخانه
  2. لوله کشی پکیج
  3. لوله کشی فاضلاب
  4. لوله کشی گاز
  5. لوله کشی آب
  6. لوله کشی برق
  7. لوله کشی رادیاتور و شوفاژ

هر یک از این سیستم هایی که نام برده شده، دارای کارایی مختص به خود هستند.

مثلاً هدف از اجرای لوله کشی گاز این می باشد که محل های مصرف کننده مانند بخاری، پکیج، آبگرمکن و اجاق گاز بتوانند به راحتی انشعابی از گاز گرفته و استفاده کنند.

سیستم لوله کشی برق نیز شامل لوله هایی مانند تلفن، اینترنت، آنتن و کابل برق در کل ساختمان به جهت اجرای سیم کشی مدار برق سیم کشی آنتن و سیم کشی تلفن انجام می شود.

سیستم لوله کشی پکیج در ساختمان به جهت تأمین کردن آب گرم شیرآلات ساختمان و همچنین آب گرم جهت سیستم گرمایشی در شوفاژ استفاده خواهد شد.

چنانچه در ساختمان شما لوله کشی پکیج انجام نشده باشد، می توانید برای هدایت آب گرم در دیگ بخار و انتقال آن به مصرف کننده و رادیاتور از سیستم لوله کشی موتورخانه استفاده کنید.

در میان سیستم هایی که گفتیم لوله کشی فاضلاب و آب مهمترین نوع سیستم های لوله کشی در ساختمان ها می باشند. سیستم لوله کشی جهت تأمین آب بهداشتی و شرب در ساختمان طراحی و اجرا خواهد شد. این سیستم به صورتی طراحی شده که آب مورد نیاز جهت حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه به وسیله لوله ها هدایت می شوند. هدف از سیستم لوله کشی فاضلاب این می باشد، که مواد فاضلابی به بیرون از ساختمان هدایت شوند. جهت اجرای تمامی سیستم های لوله کشی باید از لوله ها و اتصالات زیادی مانند لوله های پلیمری، پلاستیکی، چدنی و لوله پلیکا استفاده کرد.

در داخل ساختمان از اتصالات زیرزمینی و لوله ها جهت هدایت آب از لوله اصلی خیابان به داخل ساختمان تشکیل شده است.

گاهی اوقات تجهیزات دیگری جهت کمک رسانی به تأمین آب پرفشار در سیستم لوله کشی مانند پمپ استفاده می شود. استفاده از پمپ آب می تواند در صورتی که از مخزن تحت فشار استفاده نشود راندمان پمپ را پایین بیاورد پس لوله کشی آب فقط به لوله های آب ختم نمی شود، همچنین می توان از مخزن تحت فشار و پمپ خانگی نیز جهت بهره وری بیشتر از این سیستم استفاده کرد.

سیستم لوله کشی فاضلاب و آب را می توان به دسته های کوچک تر مانند لوله کشی فاضلاب، لوله کشی آشپزخانه، لوله کشی آب، سیستم لوله کشی حمام و لوله کشی توالت نیز تقسیم کرد. هر یک از این سیستم ها دارای شبکه‌ ای اتصالات و لوله ها مانند لوله های ونت، لوله های آبرسانی، شیرآلات و هواکش می باشند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  فنگ شویی سرویس بهداشتی و حمام | اصول دکوراسیون حمام

در ساختمان معمولاً سیستم های مختلف دست به دست یکدیگر داده تا نیاز ساکنین و وسایل راحتی آن ها مانند دفع مواد زاید از محیط، آب سرد و گرم، برق و گاز را به خوبی فراهم کنند.

لوله کشی

انواع لوله کشی فاضلاب در ساختمان

در سیستم لوله کشی فاضلاب می توانید اتصالات و لوله های مختلف را در روش لوله کشی فاضلاب کف خواب یا زیر سقفی اجرا کنید.

  1. نوع اتصالات و لوله اجرای مورد استفاده جهت طراحی و لوله کشی فاضلاب را نوع این سیستم را مشخص می کنند.
  2. در گذشته اتصالات جهت اجرای لوله کشی از لوله هایی برای فاضلاب ساختمان ها مورد استفاده قرار می گرفت که برخی از آنها به علت کارایی ضعیف و نادرستی که داشتند به مرور زمان از بین رفتند. مانند لوله های استیل و فلزی که به دلیل ایجاد دشواری در نصب، وزن بالا و ایجاد خوردگی استفاده از آن ها در اتصالات فاضلاب ساختمان دیگر انجام نمی شود.
  3.  امروزه شاهد طراحی و تولید لوله های جدیدی مانند لوله های پلاستیکی pvc، پوش فیت، سی وی سی و پولیکا هستید.
لوله کشی فاضلاب نوع چدنی

لوله کشی فاضلاب چدنی از قدیمی ترین لوله کشی ها در ساختمان می باشد. که در بعضی از پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

لوله ها از جنس چدن ساخته شده و در دو نوع سر توپی و  سر تخت طراحی و تولید شده است.

نحوه لوله کشی فاضلاب چدنی

جهت آب بندی و اتصال لوله ها در لوله کشی فاضلاب نوع چدنی از ماده ای به نام سرب و کنف استفاده می‌کنند.

  • کنف تهیه شده از رشته هایی از ساقه گیاه یا پوسته گیاه می باشد و از آن جهت تهیه و تولید گونی و طناب و همچنین آب بندی لوله های چدنی در ساختمان استفاده می شود.
  • سرب را روی کوره های گاز سوز یا نفت سوز ذوب کرده و با ملاقه روی اتصالات لوله چدنی ریخته می شود و محل اتصال را به وسیله چکش های مخصوص ضربه می زنند و به کمک قلم سرب کوب یا کنف کوب کرده و محل اتصال را بخوبی فشرده و آب بند می کنند.

انواع مختلف لوله کشی آب ساختمان

لوله کشی آب نیز مانند لوله کشی فاضلاب به مرور زمان دچار تغییرات زیادی می شوند. مهمترین آن ها حذف کردن صد در صدی لوله های گالوانیزه و همچنین استفاده از لوله های پلاستیکی در سیستم ساختمان می باشد.

  1. می توان لوله کشی ساختمان را به کمک روش‌ های لوله کشی انشعابی، لوله کشی آب گرم و سرد به روش زیر سقفی، لوله کشی آب به روش روکار و لوله کشی به روش کلکتوری انجام داد.
  2. ولی مورد مهمی که در نوع لوله کشی های آب وجود دارد نوع لوله و همچنین اتصالات آنها در این در سیستم می باشد.

لوله کشی های آب در دسته بندی های زیر تقسیم می شوند:

لوله کشی آب گالوانیزه

قدیمی ترین نوع لوله کشی ساختمان به وسیله لوله های گالوانیزه انجام می گیرد.

جنس آن از فولاد نرم و مفصل ها نیز به یکدیگر جوش داده می شوند. برای اینکه لوله گالوانیزه زنگ نزند به هنگام تولید آن، لوله را در داخل محلول غوطه ور کرده و باعث می شوند، حداکثر ۱۰ سال داشته عمر مفید داشته باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه عوض کردن درب کابینت آشپزخانه با روش اصولی
نحوه اجرای لوله کشی آب گالوانیزه

این لوله ها را می توان به آسانی برش داده و خم کرد. در هنگام نصب مشکلی در مورد تغییر حالت دادن لوله و برش آن نخواهید داشت.

جهت اتصال این نوع لوله ها باید آن ها را به واسطه سوکت به یکدیگر متصل نموده و یا از فیتینگ های دنده پیچی جهت اتصال این لوله ها کمک گرفت و پس از آن به واسطه مواد مناسب آن را آب بندی کرد.

لوله کشی آب توسط لوله سفید

لوله سفید یا همان پروپلین همان لوله پلیمری می باشند، که به نام لوله های P P نیز در بازار موجود می باشد.

لوله و اتصالات آن به دلیل مزیت های زیادی که دارد، توانسته جایگاه لوله های pvc و پلی اتیلن را در سیستم لوله کشی آب، تصاحب کند.

روش اجرای لوله کشی آب توسط لوله سفید

اتصالات و لوله ها را با کمک گرفتن از نقشه لوله کشی در ساختمان آماده سازی کنید.

  • می توانید لوله را به کمک قیچی لوله بر به صورت دقیق و در اندازه های معین برش بزنید. سپس باید با اتو لوله را آماده کنید. باید در این حالت لقمه هایی به اندازه سایز اتصالات و لوله ها را بر روی براکت نصب کنید و صبر کنید تا به خوبی گرم شوند.
  • سپس بدون ایجاد هیچ گونه زاویه و چرخشی اتصال دادن لوله ها به لقمه جوشکاری و پس از آن بعد از محکم شدن جوش ها لوله ها را از لقمه بدقت خارج کنید.
لوله کشی آب توسط لوله پلی اتیلن

لوله های پلی اتیلن جزو لوله های پلاستیکی محسوب می شود که به وسیله پلیمریزاسیون، گاز اتیلن تولید خواهد شد و می توان جهت انتقال آب شرب در ساختمان از آن استفاده کرد.

از لوله های پلی اتیلن جهت آبیاری کشاورزی، انتقال فاضلاب،  پسماندهای شهری، شیمیایی باغداری می توان استفاده کرد.

نحوه اجرای لوله کشی آب توسط لوله های پلی اتیلن

قبل از نصب لوله به کمک دستگاه  باید برش های عمود بر لوله بدون پلیسه و صاف در دو سر لوله و بدون درز اتصال آن را انجام داد. چنانچه قطر لوله کم باشد به وسیله اره آهن بر می توانید لوله را برش بزنید.

برای تمیز کردن دو سر لوله می توانید از سوهان استفاده کرده و کاملاً لوله را صاف و صیقلی کنید. لوله کشی با لوله پلی اتیلن را به کمک اتصالات پیچی در کمترین زمان ممکن می توان انجام داد و هیچ گونه نیازی به استفاده از چسب، نوار های آب بندی و جوشکاری ندارد. چون آب بندی لوله ها توسط واشر های موجود در داخل اتصالات پلی اتیلن انجام می شود.

لوله کشی

نتیجه گیری

در این مقاله شما را با انواع لوله کشی ساختمان آشنا کردیم. سپس از نحوه لوله کشی فاضلاب و آب در تأسیسات ساختمان همچنین انواع مختلف لوله های آب و فاضلاب موارد مهمی را برایتان بیان کردیم. چنانچه سوالی در رابطه با انواع مختلف لوله کشی در تأسیسات ساختمان داشته باشید می توانید در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا متخصصان ما در مجموعه ایبک امداد پاسخگوی شما باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

انواع محتلف لوله کشی ساختمان در تأسیسات

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نحوه اجرای لوله کشی آب توسط لوله های پلی اتیلن

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا