خدمات ساختمانخدمات

درز انبساط در گرمایش از کف چیست و در کجا اجرا می‌شود؟

سیستم گرمایش از کف چگونه راه اندازی می شود و در کجا استفاده می‌شود؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

گرمایش اماکن مسکونی و تجاری در فصل های پاییز و زمستان همواره از اساسی ترین تسهیلاتی است که باید در فرآیند طراحی مهندسی ساختمان ها لحاظ گردد. با پیشرفت علم تهویه‌ی مطبوع و رشد تکنولوژی روش های متنوعی برای این منظور پیش بینی شده اند. سیستم های گرمایشی را می توان به دو دسته ی کلی دستگاه های حرارتی مجزا و سیستم های حرارت مرکزی تقسیم بندی کرد.

دستگاه های حرارتی مجزا به گونه ای هستند که تمام امکانات تولید حرارت هر فضا در داخل همان فضا تعبیه می شود. در دستگاه های حرارتی مجزا، حرارت در همان دستگاه تولید شده و گرمای آن به اتاق منتقل می شود. از جمله ی دستگاه های حرارتی مجزا می توان به انواع بخاری های گاز سوز، نفتی و برقی اشاره نمود. همچنین شومینه های هیزمی و گازسوز و گرمایش حاصل از کولرهای اسپیلت دیواری نیز در این دسته قرار می گیرند. از طرف دیگر در سیستم های حرارت مرکزی، حرارت به وسیله‌ی آب گرم، بخار یا گرمای ناشی از مبرد در یک واحد مرکزی مثل موتورخانه تولید شده و از طریق لوله کشی به واحد های تبادل حرارت مثل رادیاتور ها منتقل می شود.

انتقال حرارت هوای اتاق ها با واحد های تبادل حرارت منجر به گرم شدن فضا می شود. از جمله ی انواع سیستم های حرارت مرکزی می توان به ترکیب های موتورخانه ی حرارت مرکزی و رادیاتور و همچنین موتورخانه ی حرارت مرکزی و سیستم گرمایش از کف اشاره نمود. سیستم های گرمایش از کف به نسبت سایر سیستم های گرمایشی دارای فناوری جدید تری بوده و در سال های اخیر بخش قابل توجهی از درخواست مشتریان را در پی داشته است. با توجه به نوع گرمایش در حال انتشار از کف ساختمان و دفن شدن لوله های گرمایش از کف، در زیر کف تمام شده ی نهایی نکات اجرایی ریزی وجود دارند که در اجرای درست و اصولی سیستم های گرمایش از کف دارای اهمیت می باشند. از جمله ی این نکات اجرای صحیح درز انبساط می باشد. در این مقاله از مجله ایبک امداد قصد بر این است که ضمن معرفی سیستم گرمایش از کف، نکات اجرایی مربوط به درز انبساط نیز مورد بررسی قرار گیرند.

گرمایش از کف چگونه عمل می کند؟

سیستم گرمایش از کف یک مدار بسته ی حامل آب گرم است که از واحد تولید گرمایش تا کف تمام اتاق ها امتداد دارد. در سیستم گرمایش از کف، حرارت در واحدی جداگانه تولید شده و از طریق لوله های حامل آب گرم به فضا های داخل خانه یا محل تجاری منتقل می شود. بنا بر این هر سیستم گرمایش از کف، دارای چهار قسمت اصلی می باشد.

واحد تولید حرارت

واحد تولید حرارت می تواند موتورخانه ی مرکزی گرمایش یا یکی از انواع پکیج های گرمایشی دیواری و زمینی باشد. همچنین در سال های اخیر با توسعه ی فناوری دیگ های چگالشی، استفاده از این نوع واحد های تولید گرمایش به منظور ارتقای راندمان بهره برداری از انرژی نیز رواج یافته است. انتخاب واحد تولید حرارت وابسته به عواملی چون مساحت فضای خانه، کاربری، بار حرارتی و مواردی چون بودجه ی راه اندازی و هزینه ی نگهداری بوده و با توجه به طراحی مهندس تاسیسات تعیین می گردد. در همه ی انواع واحد های حرارت، دستگاه با سوزاندن سوخت (گاز طبیعی، گازوئیل و یا برق) اقدام به تولید حرارت نموده و این حرارت به آب منتقل می شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش ساخت سونا بخار خانگی | قیمت سونا بخار

لوله های واصل از واحد حرارت تا کلکتور

آب گرم تولید شده در واحد تولید حرارت از طریق این لوله ها به کلکتور های رفت و برگشت رسیده و از کلکتور ها به لوله های کف خواب تقسیم می شود.

کلکتور

اجرای گرمایش از کف مستلزم اجرای کلکتور برای سیستم لوله کشی است تا هم جریان آب گرم در لوله های کف خواب بهتر تقسیم شود و هم کنترل آب گرم رفت و آب برگشت در فضا بهتر صورت پذیرد. کلکتور ها معمولا روی دیوار راهروی ورودی، بالکن و یا دیوار داخلی سرویس های بهداشتی و حمام تعبیه می شوند.

لوله های کف خواب

این لوله ها وظیفه ی گردش آب گرم در کف اتاق ها را بر عهده دارند به طوری که آب گرم خروجی از واحد تولید گرمایش حرارت خود را به اتاق داده و به واحد تولید گرمایش برگردد. این لوله ها در کف تمام شده ی اتاق جایگذاری شده اند و بسته به فضا و مساحت آن دارای آرایش های مختلفی هستند. روی این لوله ها فوم عایق کار گذاشته شده و سپس روی آن با ملات بتن پوشانده می شوند.

نکته ی مهم این است که روی لوله های کف خواب گرمایش از کف با عایق و بتن پوشانده شده و سپس کف تمام شده ی ساختمان شامل پارکت، سرامیک و یا سنگ اجرا خواهد شد. درز انبساط تمهیدی است که مانع بروز آسیب ناشی از گرمای لوله ها به بتن و سرامیک کف ساختمان خواهد شد.

گرمایش از کف چیست

درز انبساط گرمایش از کف چیست؟

مسئله ی مهمی که در طراحی مهندسی وجود دارد این است که مواد مختلف در اثر تغییر دما دچار تغییر طول می شوند و این مهم باید در طراحی سیستم ها لحاظ گردد. سیستم گرمایش از کف نیز یک سیستم مهندسی متشکل از لوله ها، عایق، بتن و سرامیک و سنگ کف است که زیر کف تمام شده ی ساختمان با اندازه گذاری دقیق به هم چفت می شوند. از طرف دیگر دمای آب لوله های کف خواب تا ۶۰ درجه ی سانتی گراد افزایش یافته و این نکته منجر به افزایش دمای بتن و سرامیک خواهد شد. بنا بر این لازم است تمهیدات مناسب جهت در نظر گرفتن امکان تغییر اندازه ی بتن در محاسبات طراحی و اجرای کار لحاظ شوند. زیرا در غیر این صورت افزایش دمای بتن و در نتیجه افزایش طول آن می تواند منجر به بروز آسیب در سرامیک و سنگ کف شود. درز انبساط گرمایش از کف مکانیزمی است که با رعایت نکات اندازه گذاری و تعبیه ی فواصل مناسب عایق کاری از بروز این مشکل جلوگیری می نماید.

نکات اجرایی درز انبساط گرمایش از کف

برای اجرای صحیح درز انبساط گرمایش از کف رعایت نکات زیر الزامی است:

  • درز انبساط گرمایش از کف از جنس همان عایق گرمایش از کف می باشد.
  • عایق کاری باید روی کف صفر و زیر لوله ها در تمامی مساحت اتاق ها انجام شود و سپس لوله های گرمایش از کف با استفاده از شابلون به صورت منظم روی آن خوابانده می شود.
  • برای اتصال عایق از میخ و پیچ استفاده نکرده و با برش منظم، صرفاً برای استحکام آنها از چسب نواری پهن استفاده شود.
  • درز انبساط گرمایش از کف باید در مجاورت تمامی دیوار ها و قاب در ها اجرا گردد به گونه ای که در صورت افزایش طول بتن متصل به دیوار، خود دیوار دچار شکستگی نشود. بدین منظور لازم است عایق گرمایش از کف به ضخامت ۲ تا ۴ سانتی متر (بسته به قطر لوله، بار گرمایشی سیستم و مساحت اتاق و قطعه های بتنی) تا ارتفاع حداقل ۱۰ سانتی متر، دور تا دور دیوار ها و قاب در ها به صورت عمودی (چسبیده به دیوار) نصب گردد.
  • با توجه به نقشه ی گرمایش از کف، باید ما بین هر قطعه ی ۴۰ متر مربعی از سطح ردیف عمودی عایق با ارتفاع ۱۰ سانتی متر و ضخامت ۲ سانتی متر کار شود. این عایق کاری در واقع درز انبساط بین هر دو قطعه ی ۴۰ متر مربعی بتن می باشد.
  • در راهروها و فضاهای طولی، نکته ی قبلی باید برای هر ۸ متر طول اجرا شود.
  • برای عبور لوله ها از درز انبساط میان دو قطعه ی ۴۰ متر مربعی یا دو قطعه ی طولی ۸ متری می توان از غلاف لوله ی پلیمری به طول ۶ سانتی متر استفاده و لوله ها را از میان آنها عبور داد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  آشنایی با انواع روش لوله بازکنی فاضلاب و حمام

گرمایش از کف 35

تاثیر تغییر دما بر تغییر اندازه ی مواد

تقریباً تمامی مواد با افزایش دما دچار افزایش طول یا انبساط و با کاهش دما دچار کاهش طول یا انقباض می شوند. لفظ تقریبا به این دلیل است که در این مورد استثناء هایی نیز وجود دارد. از جمله ی این استثناء ها آب است که با کاهش دما از ۴ درجه ی سانتیگراد تا صفر درجه ی سانتیگراد دچار افزایش حجم می شود. از دیگر استثناء ها پلاستیک است که با افزایش دما دچار کاهش طول و انقباض می گردد. انبساط در اثر افزایش دما در موادی با ظاهر طولی به صورت افزایش طول و در موادی که دارای مساحت و حجم قابل محاسبه هستند به صورت انبساط سطحی یا حجمی بروز می کند. منظور از ظاهر طولی مواد این است که یکی از ابعاد طول، عرض یا ارتفاع ماده در مقابل سایر ابعاد بسیار بزرگتر باشد و آن ماده به صورت میله ای به چشم بیاید.

در این صورت با افزایش دما اندازه ی آن بعد بزرگتر نسبت به سایر ابعاد سه گانه با مقدار چشم گیر تری افزایش می یابد به طوری که افزایش اندازه ی دو بعد دیگر در مقابل آن قابل چشم پوشی است. در این گونه موارد باید تغییر اندازه ی طولی آن ماده را در محاسبات طراحی مهندسی لحاظ نمود. منظور از مساحت یا حجم قابل محاسبه نیز این است که بیشتر از یک بعد ماده در اثر تغییر دما دچار تغییر اندازه شود. این مورد برای موادی که دارای سطح بزرگ یا حجم بزرگ هستند در محاسبات لحاظ می شوند. بر اساس آنچه شرح داده شد، بتن نیز با افزایش دما در اثر تماس با لوله های حاوی آب گرم سیستم گرمایش از کف دچار انبساط شده و با توجه به موارد مورد اشاره، درز انبساط در سیستم گرمایش از کف برای قطعات بتنی طولی با طول بیشتر از ۸ متر و قطعات بتنی بیشتر از ۴۰ متر مربع اجرا می شود.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

درز انبساط در گرمایش از کف

مجموع امتیاز

مقاله آشنایی کامل با درز انبساط در گرمایش از کف و راه اندازی آن

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا