تعمیرات سرمایش گرمایش

انواع مختلف سیستم های سرمایشی و کاربرد های آنها

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

هنگام خرید تجهیزات ساختمانی سرمایش و گرمایش تنها چالشی که ممکن است با آن روبرو شوید تنوع بیش از اندازه دستگاه های برودتی و حرارتی می باشد که انتخاب را برای شما دشوار می کند. در این مقاله از ایبک امداد به بررسی پرکاربردترین سیستم های سرمایشی و گرمایشی در ساختمان ها پرداخته و مزایا و معایب هر کدام از آنها را به شما توضیح دهیم:

اجزای مهم و اساسی سیستم تهویه مطبوع

کلیه تجهیزاتی که رطوبت، سرعت جریان هوا و گرمای محیط های داخلی ساختمان را کنترل می کند تا شرایط نگهداری مواد، کار و سکونت افراد را آماده کند، سیستم تهویه مطبوع نام دارد. از گذشته های دور تا به امروز این سیستم دچار تحولات و تغییرات زیادی شده ولی با این وجود وظیفه اصلی تأمین گرما و سرما برای ساختمان را همچنان حفظ کرده اند. نقش سیستم تهویه مطبوع به وجود آوردن سرمایش و گرمایش محیط است. مهمترین اجزای اساسی آن می توان به کولر گازی، کولر، اسپلیت و چیلر اشاره کرد.

انواع مختلف سیستم های سرمایشی

تهویه مطبوع سرمایشی خیلی پیچیده تر از گرمایشی می باشد چون به جای صرف کردن انرژی جهت تولید گرما و حرارت در ساختمان، باید گرمای محیط داخلی ساختمان را به بیرون بفرستد.

  • انواع سیستم های سرمایشی رایج در ساختمان ها بوسیله موتورهای کمپرسوری کار می کنند، مانند کمپرسور یخچال ولی با این تفاوت که کمپرسور های سرمایشی گرما و حرارت را باید از داخل خانه به بیرون منتقل کند.
  • تصور کنید خانه شما یخچال است و یک عدد کمپرسور در خارج از محیط خانه شما قرار گرفته است و محلول خنک کننده ای به نام مبرد در داخل کمپرسور وجود دارد.
  • محلول مبرد می تواند بین دو حالت مایع و گاز تغییر ایجاد کند و با تغییر حالت گرمای محیط را آزاد یا جذب کند. محلول خنک کننده از یک مکان به مکان دیگر به عنوان حامل گرما استفاده می کند. دقیقاً مثل یک یخچال که بوسیله کمپرسور هوای داخل آن خنک نگه داشته می شود.
  • سیستم های سرمایشی گرما را از محیط سرد گرفته و به محیط گرم می برد. این اتفاق بر اساس علم فیزیک بوده که با کمک برق یا انرژی الکتریکی این کار را دقیق انجام خواهد داد.

در ادامه انواع مختلف مدل های سیستم سرمایشی در ساختمان ها را برای شما معرفی می کنیم:

  1. کولر های آبی
  2. کولر های گازی اسپلیت
  3. فن کوئل ها
  4. چیلر
  5. داکت اسپلیت ها
  6. دستگاه های جدید GHP
  7. دستگاه های جدید VRF

در میان انواع سیستم هایی که ذکر شد تنها کولر گازی و آبی هستند که فقط در حالت سرمایش استفاده می شوند ولی دیگر تجهیزات مانند فن کوئل اسپلیت و.. جزو سیستم های گرمایشی و سرمایشی می باشند که می توانید بنابر احتیاج ساختمان آنها را در حالت های گرمایشی و سرمایشی تنظیم کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش های حل مشکل کاهش فشار آب شیر اهرمی

سیستم های سرمایشی

کولر های آبی در سیستم سرمایشی

کولرهای آبی از قدیمی ترین انواع سیستم های سرمایشی می باشند که در کشور ما محبوبیت زیادی  دارند و در مناطق جغرافیایی گرم و خشک در جنوب کشور استفاده می شوند. این دستگاه از بخش های مختلفی مانند موتور برق، جعبه برق، پروانه، فن، پمپ آب، شناور ناودان، بدنه اصلی و کانال خروجی تشکیل شده است.

در ادامه به معرفی چند نوع کولر آبی می پردازیم:

کولر های آبی پوشالی

کولر آبی پوشالی روش کار بسیار ساده‌ای داشته که در ادامه به آن می پردازیم:

  • نحوه کارکرد کولر آبی به این شکل است که توسط پمپ دستگاه از ناودان روی پوشال های دستگاه آب ریخته می شود و آنها را خیس نگه می دارد. وقتی فن کولر بوسیله الکتروموتور روشن می شود، دستگاه شروع به کار می کند. هوا از روی پوشال هایی که مرطوب هستند عبور کرده و داخل کانال کولر شده و به  ساختمان  ارسال می شود.
  • زمانی که هوا از روی پوشال ها عبور می کند موجب تبخیر آب پوشال ها شده و چون پوشال ها برای تبخیر آب احتیاج به گرما دارند، این گرما را از بیرون کولر جذب کرده و هوای داخلی را خنک می کنند تولید سرما در کولر آبی به وسیله تبخیر آب انجام می شود به این وسیله سرمایشی نیز لقب تهویه مطبوع تبخیری دادند.
  • کولرهای آبی دارای مدل های بسیار متنوع می باشند که در سایزهای کوچک و بزرگ طراحی و تولید شده است از جمله آنها می توان به کولر آبی رومیزی، کولر آبی پشت بامی و کولر آبی  پرتابل اشاره کرد هر کدام از این کولر ها کاربری های خاصی دارد.
کولر های آبی پرتابل

هر چقدر سایز کولر بزرگتر شود به همان اندازه نیز ظرفیت سرمایشی و قدرت آنها بیشتر می شود. مثلاً جهت اتاق خواب های کوچک در محیط های گرم و خشک می توانید از کولر آبی رومیزی استفاده کنید. ولی یک سوله خیلی بزرگ فقط با کمک کولر آبی با توان چند هزار امکان سرمایش خواهد داشت.

کولر گازی با اسپلیت در سیستم سرمایشی چه تفاوتی با هم دارند؟

در این بخش کولر گازی یا اسپلیت را به شما معرفی می کنیم.

  1. بیشتر مردم تصور می کنند تفاوتی بین این دو وسیله وجود ندارد و از نظر آنها کولر گازی همان اسپلیت می باشد. ولی در ادامه به شما خواهیم گفت که این دو دستگاه با وجود این که شباهت های زیادی با هم دارند ولی با یکدیگر بسیار متفاوت می باشند.
  2. اسپلیت و کولر گازی از این نظر که هردو به واسطه مایع خنک کننده محیط خود را سرد می کنند به هم شباهت دارند. ولی تفاوت اصلی بین اسپلیت و کولر گازی این است که کولر گازی وسیله سرمایشی تهویه مطبوع می باشد که بیشتر به صورت یک تکه طراحی و تولید شده است و شکل کولر گازی مانند پنجره می باشد.
  3. کولر گازی از قسمت های مختلفی مانند شیر انبساط، کندانسور، اوپراتور، لوله مویین و کمپرسور تشکیل شده است. اوپراتور وظیفه دارد مایع مبرد را تبخیر کرده و به این وسیله هوای گرم در داخل ساختمان را در اوپراتور دستگاه به هوایی خنک و مطبوع تبدیل کند.
  4. ولی کولر گازی اسپلیت دو تیکه بوده به بیانی دیگر از دو یونیت خارجی و داخلی ساخته شده است. کندانسور و کمپرسور در بخش های خارجی کولر و اوپراتور نیز در بخش داخلی آن قرار گرفته اند.
  5. یونیت خارجی اسپلیت در قسمت بیرون ساختمان نصب می شود به همین دلیل نسبت به کولر یک تکه صدای خیلی کمتری دارد. بعضی از اسپلیت ها می توانند، به دو سیستم سرمایش و گرمایش نیز مجهز شوند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهکارهایی برای کاهش مصرف برق کولر

کولر گازی اسپلیت در انواع بسیار مختلفی مانند موارد زیر طراحی می شود:

  1. سقفی
  2. کولر دیواری
  3. کاستی
  4. کانالی
  5. ایستاده
  6. مینی اسپلیت

از اسپلیت ها و کولر های گازی در خانه های مسکونی، ساختمان های اداری و تجاری و هتل ها برای خنک کردن محیط استفاده می شود. چون قابلیت یکنواخت کردن دمای محیط را دارند.

مزایای کولر های گازی و اسپلیت ها

این وسایل سرمایشی مزایای زیادی دارند که در ادامه آنها را بررسی می کنیم:

  1. کنترل مستقل دما در هر اتاق یا فضاهای مختلف ساختمان
  2. کنترل مصرف سیستم گرمایشی و سرمایشی مستقل برای هر واحد ساختمان
  3. سیستم های فیلترینگ جهت پاکسازی هوای داخل دارند.
معایب اسپلیت و کولر های گازی

اسپلیت و کولر گازی دارای معایبی می باشند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:

  1. فضا هایی با متراژ زیاد استفاده از یک یا دو یونیت جوابگو نمی باشد.
  2. در حالت گرمایش مصرف برق کمپرسور کولر گازی خیلی بالا است و مقرون به صرفه نمی باشد.
  3. برای استفاده در مناطق خشک کشور گزینه مناسبی نمی باشد.

فن کوئل چیست؟

فن کوئل یکی از بخش های سیستم تهویه مطبوع می باشد.

  • این وسیله گرمایشی و سرمایشی از قسمت های مختلفی مانند دمنده، کویل های مسی، شیر هواگیری، ترموستات، کنترل کننده ها و موتور ساخته شده اند که در بیشتر ساختمان های تجاری، اداری، صنعتی و مسکونی استفاده می شوند.
  • قابلیت های مهم فن این می باشد که با مکش  هوا می‌تواند درجه حرارت اطراف خود را بخوبی تنظیم کند. فن کوئل با آب گرم و سرد از چیلر و دیگ مرکزی تغذیه می شود و جهت انتقال هوای خنک یا گرم به محیط از دو لوله گرم یا سرد استفاده می کنند. مدل های سرمایشی و گرمایشی فن کوئل دارای چهار لوله است.
  • فن کوئل به واسطه یک سوئیچ روشن و خاموش و یک ترموستات کنترل می شود. با فعال شدن ترموستات به فن کوئل یا شیر کنترل، فرمان می دهد دور فن را تغییر داده و میزان دبی آب را کم یا زیاد کرده تا دمای مطلوب در فضا تأمین کند.

انواع فن کوئل ها عبارتند از:

  • فن کوئل های زمینی
  • فن کوئل های کاستی
  • فن کوئل های کانالی

چیلر چیست؟

چیلر از قدرتمندترین سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان ها می باشد.

  • اکثر افراد تصور می کنند چیلر فقط یک وسیله خنک کننده است ولی باید بدانید که اینطور نیست. چیلر وسیله ی گرمایشی می باشد این وسیله که در طی یک مراحل فرآیند گرما را از محیط گرفته بعد از به حرکت درآوردن آب خنک  گرما را حذف می کند. اجزای تشکیل دهنده چیلر ها شامل کندانسور و اوپراتور و شیر انبساط می باشد.
  • چیلر های گرمایشی جهت گرم کردن ساختمان احتیاج  به یک بویلر دارند که می توان مستقیم آنرا به چیلر وصل کرد یا در داخل موتورخانه قرار داد. حتماً باید تجهیزات دیگری مانند هواساز در داخل ساختمان قرار داشته باشند تا بتواند هوای گرم و سرد را به داخل محیط منتقل کند.

سیستم های سرمایشی

نتیجه گیری

امروزه در بازار تنوع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان بقدری زیاد شده اند که انتخاب آنها بسیار مشکل می باشد. در این مقاله سعی کردیم شما را با تعدادی از وسایل سرمایشی و گرمایشی آشنا کنیم. چنانچه سوالی در خصوص وسایل سرمایشی و گرمایشی ساختمان داشته باشید می توانید در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا مجموعه ایبک امداد پاسخگوی سوالات شما باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

انواع مختلف سیستم های سرمایشی و کاربرد های آنها

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

کولر گازی با اسپلیت در سیستم سرمایشی چه تفاوتی با هم دارند؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا