مجله

تاریخچه پیدایش تلویزیون در ایران و جهان

واژه تلویزیون به چه معناست و تلویزیون چگونه اختراع شد

تلویزیون نام وسیله ای مهم در زندگی انسان است که نقش بزرگ و اساسی در رشد و تاریخ بشریت داشته ، تلویزیون از زمانی که به دنیا معرفی شد تا به امروز میلیارد میلیارد انسان را سرگرم کرده و با میلیاردها برنامه توانست در فرهنگ سازی و سرگرم سازی مردم نقش بی چون و چرایی داشته باشد ، همه ما حداقل یک دهم از عمر خودمان رو تا سن ۲۰ سالگی در کنار تلویزیون سپری می کنیم ، حال این رقم برای برخی بسیار بیشتر و برای برخی هم بسیار کمتر خواهد بود اما در هر حالت برای همه افراد چه اقشار ضعیف و کم درآمد و چه اقشار پردرآمد این مورد یکسان است که در کنار این وسیله زندگی می کنیم و با آن سرگرم هستیم ، در این مقاله از مجله فرهنگی ایبک با تاریخچه تلویزیون همراه شما خواهیم بود تا با این وسیله بیشتر آشنا شوید و از ریشه نام و اسم تلویزیون تا روند ساخت و وارد شدن آن به کشور ایران بصورت کامل شرح خواهیم داد .

واژه تلویزیون به چه معناست

تلویزیون کلمه ای است که ریشه در یونان باستان و لاتین دارد و متشکل از تله به معنای دور و ویزیون به معنای نگاه یا دید است ، وسیله ای برای دریافت و پخش صدا و تصاویر متحرک از مسافت دور می باشد .

[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]پیشنهاد میکنم اگر به تاریخچه لوازم خانگی علاقه دارید مقاله تاریخچه ساخت یخچال را نیز مطالعه کنید.

[button color=”primary” size=”small” link=”https://eibak.com/history-of-refrigerator-construction/” icon=”” target=”false” nofollow=”false”]رفتن به مقاله تاریخچه ساخت یخچال[/button][/box]

تاریخچه تلویزیون

اولین ایده های ساخت تلویزیون و پیدایش تلویزیون های مکانیکی

در سال ( ۱۸۶۲ ) دانشمندی ایتالیایی به نام کازلی دستگاهی اختراع کرد که به مخابره تصاویر ساده به کمک تلگراف می پرداخت ، شاید بتوان گفت که پاول نیپکو یک دانش آموز آلمانی تبار نخستین فردی است که سیستمی الکترو مکانیکی را با قدرت انتقال تصاویر ثابت در سال ( ۱۸۸۴ ) میلادی اختراع کرده این سیستم با روشن کردن تصویر توسط لنز و صفحه ای چرخشی (صفحه نیپکو ) کار می کرد. در واقع روزنه های چهار گوش یا سوراخ های کوچک به روی صفحه بریده شده بودند که خطهای تصویر را تا جایی که تصویر کاملاً پویش شود دنبال می کردند ، هر چقدر این روزنه ها بیشتر بودند خط های بیشتری دنبال و جزئیات بیشتری نمایان می گشت .

کنستالین دانشمند روسی تبار برای اولین بار در سال (۱۹۰۰) میلادی واژه تلویزیون را در مقاله ای در نخستین کنگره بین المللی الکتریسیته پاریس برای توصیف سیستمی تئوری که می توانست تصاویر متحرک را با تلگراف یا کابل های تلفن منتقل کند ، به کار برد.

یقیناً نمی توان یک شخص خاصی را مخترع تلویزیون نامید در واقع خرد جمعی از دانشمندان و مخترعین مختلف منجر به پیدایش تلویزیون شده است ، تلویزیون های ابتدایی بیشتر به صورت مکانیکی در اوایل قرن ۱۹ میلادی شروع به کار کردند . تلویزیون های مکانیکی نسخه بسیار ابتدایی و ناقصی در برابر نوع الکترونیکی آن محسوب می شوند. همانطور که گفته شده پاول نیپکو ابتدایی ترین نسخه مکانیکی این دستگاه را به دنیا معرفی کرد البته در اوایل قرن بیستم مخترعانی به نام های بوریس روزینگ روسی سال ۱۹۲۳ میلادی ( صفحه نیپکو را با یک عنصر الکترونیکی جایگزین کرد که سبب ایجاد سطح بالاتری از جزئیات بدون افزایش مقدار پویش ها در واحد زمان شده بود ) جان لوگی برد اسکاتلندی ( نخستین فردی بود که در سال ۱۹۲۶ میلادی موفق شد تصاویر واقعی متحرک ضد نور و سیاه و سفید را در لندن منتقل کند و یک سال بعد نیز موفق به اختراع دستگاه ضبط تصاویر ویدئویی شد البته این دانشمند اختراع اولین تلویزیون مکانیکی رنگی را هم به نام خود ثبت کرده است در این سیستم تصویر به کمک صفحه گردان عظیمی به‌ طور مکانیکی روبیده می‌شد. این صفحه سوراخ‌هایی برای عبور نور داشت. کیفیت این تصاویر به علت وجود فقط ۳۰ خط بسیار بد بود. اولین تلویزیون مکانیکی از صفحه نیپکو با سه فنر مارپیچ استفاده می‌کرد که هر فنر برای یکی از سه رنگ اصلی (قرمز، سبز، آبی) به کار می رفت . ) و بعد ها چارلز فرانسیس جنکینز آمریکایی نوع پیشرفته تری از این محصول مکانیکی را بطور جداگانه به ثبت رساندند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  انتخاب رنگ کوسن برای مبل | نحوه ست کردن رنگ کوسن مبل با دکوراسیون

پیدایش تلویزیون های الکترونیکی

نخستین نوع از تلویزیون های الکترونیکی را فردی به نام فیلو تیلور فارنزورت آمریکایی در سال ( ۱۹۲۷ ) میلادی در سن ۲۱ سالگی به ثبت رساند ، این رؤیا زمانی تحقق یافت که فیلو ۲۱ ساله چند تن دستیار و سرمایه گذار و زنی مهربان داشت که او را یاری می کردند. فیلو در یک اتاق زیر شیروانی در آزمایشگاه محقر خود ، شیشه ای مربع شکل را سیاه رنگ کرد و خط مستقیمی در مرکز آن کشید. در اتاقی دیگر اسلایدی را میان جدا کننده ی تصاویر ( دوربینی که قبلاً فیلو در همان سال اختراع کرده بود) و یک لامپ تلویزیونی زغالی محدب داغ و نورانی قرار داد. جورج اورسن بردار زن فیلو به تماشای گیرنده پرداخت او در هنگام مشاهده تصویر کلیپ اسلاید را نود درجه چرخاند و بدین ترتیب حرکت تصویر شکل گرفت .

طرح اولین سیستم تلویزیون الکترونیکی توسط شرکتی به نام EMI در سال (۱۹۳۵ ) میلادی ریخته شد . از این سال به بعد دیگر تمام تلویزیون‌ها الکترونیکی شده بودند . در سال ( ۱۹۳۹ ) میلادی شانزده شرکت در آمریکا شروع به ساخت یا طراحی برای ساختِ دستگاه تلویزیون الکترونیکی کردند . در واقع سال (۱۹۵۰ ) میلادی یک دوره زمانیِ طلایی در ارتقاء تلویزیون به شمار می‌آید.

تاریخچه تلویزیون

تاریخچه تلویزیون های سیاه و سفید

اختراع تلویزیون سیاه و سفید در سال ( ۱۹۵۶ ) میلادی شکل گرفت و سرانجام هزینه های هنگفت دستگاه تلویزیون در این زمان کاهش پیدا کرد. پیدایش تلویزیون مدرن را باید با الهام از کشف هدایت نوری ماده سلنیم توسط دانشمندی به نام ویلوگبی اسمیت در سال ( ۱۸۷۳ ) میلادی و اختراع دیسک اسکن توسط پاول نیپکو در سال ( ۱۸۸۴ ) میلادی بررسی و ردیابی شود . تکنیک های الکترو مکانیکی هم قبل از جنگ جهانی دوم بطور قابل ملاحظه ای توسط چارلز فرانسیس جنکینز و جان لوگی بِرد توسعه و تکامل یافت.

تاریخچه تلویزیون های رنگی 

مخترعین این محصول شگفت انگیز در سالهای پایانی قرن ۱۹ به فکر تولید تلویزیون‌های رنگی بودند. در سال ( ۱۹۴۰ ) میلادی اولین سیستم کاربردی رنگی توسط جان برد اسکاتلندی رونمایی شد ؛ لذا به جرات می‌توان گفت بیشترین نقش را در تاریخچه تلویزیون جان برد ایفا کرده است . او با کمک یک دیسک چرخان رنگی و یک نمایشگر سیاه و سفید اولین تلویزیون رنگی را به دنیا معرفی کرد. به علت الکترونیکی نبودن این دستگاه ، برد به فکر ارتقاء بیشتر افتاد . و منجر به کار بر روی سیستم جدیدی به نام تله ‌کروم شد ، این سیستم متشکل از دو تفنگ الکترونی بود که هر کدام به یک سمت ورق فسفر نشانه گرفته شده بودند. به این ترتیب تصاویری با طیف رنگ محدود به دست می آمد . در نهایت ساخت یک نسخه از تله‌ کروم که با ۳ تفنگ الکترونی کار می‌کرد منجر به نمایش تمام رنگ‌ها شد . اما در حدود نیمه قرن بیستم میلادی با مرگ ناگهانی برد ، پروژه مذکور متوقف شد . ایده های دیگری هم در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ قرن بیستم میلادی با استفاده از ۳ تفنگ الکترونی مطرح شد و توسعه و ارتقاء این روش آمریکا را در زمره اولین کشور در جهان که تلویزیون رنگی را ساخت مطرح کرد. در سال ( ۱۹۴۶ ) میلادی پس از پایان جنگ جهانی دوم جنگی دیگر برای ساخت اولین فرستنده رنگی تلویزیون میان دو کمپانی بزرگ CBS و RCA بود در واقع CBS نخستین تیمی بود که یک فرستنده چند رنگ(رنگی) تولید کرد . اما سیستم رنگی تولید شده این شرکت عدم تطابق با تلویزیون‌های سیاه و سفید عرضه شده در آمریکای آن زمان بود و این بزرگترین ضعف این سیستم بود زیرا این تلویزیون‌ها نمی‌توانستند تصاویر رنگی را دریافت نمایند . اما مهندسان شرکت RCA توانستند با ایجاد یک متد ارسال تصاویر و با به کارگیری از تکنیک درهم‌ بافتگی ‌توانستند به طور همزمان تصاویر رنگی و سیاه و سفید را مخابره کند .

پیشنهاد آی‌بک امداد :  ۲۲ سپتامبر روز جهانی بدون خودرو سال ۱۴۰۱

بزرگترین مشکلی که تلویزیون‌های رنگی در اوایل حضور خود در بازار داشتند این بود که تلویزیون‌های رنگی در دسترس مردم بود و به همین دلیل شبکه‌های تلویزیونی آنقدرها علاقه‌ای به پخش محتوای رنگی در برنامه های تولیدی خود نداشتند. اما از سال ۱۹۶۶ به بعد با عرضه گسترده تلویزیون های رنگی کم کم تولید محتواهای رنگی در برنامه ها گسترش پیدا کرد .

تاریخچه تلویزیون های دیجیتال

پس از مخابره سیگنال‌های صوتی و تصویری تلویزیون به صورت آنالوگ و همچنین عرضه رایانه های قدرتمند و مقرون به صرفه در دهه ۹۰ ایده تلویزیون‌های دیجیتال در ذهن مخترعین جرقه زد . به این صورت که سیگنال ‌های صوتی و تصویری به صورت دیجیتالی پردازش و به شکل هم‌ تافته مخابره ‌شدند . پهنای باند باند بیش از یک کانال در این روش به علت وجود داده‌ها با انسجام بیشتر بود، فلذا کیفیت تصاویر بطور قابل توجهی افزایش پیدا کرد و می توان گفت یکی از مهمترین پیشرفت‌های صنعت تلویزیون از زمان عرضه تلویزیون‌های رنگی در دهه ۵۰ قرن بیستم میلادی می باشد.

تاریخچه تلویزیون در ایران 

در دهه ۳۰ هجری شمسی تأسیس ایستگاه تلویزیون در ایران مطرح شد . «حبیب الله ثابت پاسال» اولین بار پیشنهاد تأسیس این ایستگاه را مطرح کرد و در سال ۱۳۳۷ مجلس شورای ملی به وزارت پست و تلگراف و تلفن در تهران اجازه تاسیس ایستگاه فرستنده تلویزیونی را  صادر کرد.

در گزارشی همشهری آنلاین در آن زمان می نویسد که اولین برنامه تلویزیونی در ساعت ۵ بعد از ظهر جمعه یازدهم مهر ماه سال ۱۳۳۷ هجری شمسی به روی آنتن رفت . نام این فرستنده «تلویزیون ایران » بود و هر روز از ساعت ۶ بعد از ظهر تا ۱۰ شب به پخش برنامه از تلویزیون می پرداخت . از آنجایی که تلویزیون ایران به صورت خصوصی اداره می شد فلذا درآمدها هم پخش تیزرهای تجاری و تبلیغاتی تامین می شد . تنها یک سال پس از تأسیس این ایستگاه ، تعداد گیرنده ها به بیش از ۳۰ هزار رسید.

در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی یک فرستنده در آبادان و یک فرستنده تقویتی هم در اهواز نصب شد. به مرور زمان حکومت به فکر تأسیس یک شبکه تلویزیونی افتاد و در سال ۱۳۴۳ هجری شمسی یک گروه فرانسوی به بررسی و طراحی یک مرکز تلویزیونی در ایران اقدام نمودند و در نهایت در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی پخش برنامه های «تلویزیون ملی ایران» آغاز شد. در ۱۷ مرداد ۱۳۴۷ اولین مرکز تلویزیون ملی در شهرستان ارومیه افتتاح و مدتی بعد از آن مرکزی در بندرعباس هم شروع به کار کرد. پس از انقلاب، نام تلویزیون ملی ایران به «سیمای جمهوری اسلامی ایران» تغییر یافت و در قالب دو شبکه کار خود را ادامه داد.

از خاطره انگیز ترین برنامه های تلویزیونی که در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی در ایران پخش شده می توان به پخش مستقیم سفر سرنشینان آپولو ۱۱ به ماه و مسابقات مشت زنی محمد علی کلی اشاره کرد.

تلویزیون امروزه به دستگاهی تبدیل شده که در زندگی روزمره مردم نقشی اساسی دارد حتی در دور دست ترین نقاط دنیا هم این وسیله جادویی نقش بی بدیل خود را در فرهنگ سازی و تبادل اطلاعات ایفاء می کند و تصور حذف این وسیله برای مردمان عصر حاضر تصوری دور از ذهن است.

تاریخچه تلویزیون

مجموع امتیاز

مجموع امتیاز

تاریخچه کامل تلویزیون و تاریخچه ورود تلویزیون به ایران و جهان

امتیاز کاربر: ۵ ( ۱ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا