خدمات پرستاری و مراقبتی

پرستار چگونه می تواند اضطراب بیمار سالمند را کاهش دهد؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

کم کردن اضطراب در بیمار، یکی از مهمترین وظایف پرستار است. بیماری که ناگهان متوجه می شود سلامت او به خطر افتاده و دچار بیماری شده، معمولا بدنبال دلایلی برای ایجاد بیماری و یا راهی برای خلاصی از آن است. شاید اصطلاحات تخصصی و اطلاعات علمی، باعث نگران و همچنین اضطراب و استرس در بیمار و اعضای خانواده او شود. در این بین پرستار وظیفه دارد تا استرس و اضطراب بیمار را تا حد امکان کاهش دهد. اگر این اضطراب کاهش پیدا نکند ممکن است باعث اختلال بهبودی بیماری شده و همچنین مشکلات جدیدی را هم در بیمار به وجود بیاورد.

با بیمار مضطرب چگونه برخورد کنیم؟

معمولاً پرستاران با بیمارانی روبرو می شوند که در صف نوبت جراحی بوده و یا در بخش‌های اورژانس و یا حتی مراقبت های ویژه هستند. اولین کاری که پرستار باید بکند این است که اضطراب بیمار را ارزیابی کرده و در حد توان خود آن را کاهش دهد. اضطراب در صورتی که خفیف باشد، می تواند جزو خصوصیات مفید محسوب شده و نیازی هم به مداخله در آن نیست. اشخاصی که دچار اضطراب های خفیف می شوند، یاد می گیرند که با مشکلات روبرو شده و آن را حل کنند و حتی گاهی هم اطلاعات جدیدی در مورد مشکل پیدا می کنند.

آموزش در هنگام اضطراب بیمار می تواند بسیار تأثیر گذار بوده و در کاهش اضطراب مؤثر باشد. پرستار باید مطمئن باشد که بیمار دچار اضطراب های معمولی شده و از حرف های او پیروی می کند. گاهی ممکن است اضطراب شدید بوده و بیمار نامتعادل شود و حتی قادر به تمرکز هم نباشد. در این زمان پرستار باید با جملات ساده و کوتاه به بیمار، موارد مهم را تفهیم کند. ابتدا پرستار باید مطمئن باشد که بیمار اطلاعات را درست متوجه شده زیرا در صورت کم شدن تمرکز، باید دوباره پرستار افکار بیمار را متمرکز کرده و اطلاعات را برای او توضیح دهد.

اضطراب بیمار

بیمار با اضطراب شدید

وقتی بیمار اضطراب شدید داشته باشد، قادر به تمرکز نبوده و نمی تواند اطلاعات لازم را دریافت کند. پرستار در اینگونه مواقع باید سعی کند ابتدا اضطراب بیمار را کم کرده و حتی تا پایین ترین حد آن را کاهش بدهد. در این صورت حتماً باید پرستار در کنار بیمار بماند زیرا ممکن است تنها بودن برای بیماری که دچار اضطراب شدید است، خطرناک باشد. در این صورت باید با او با آرامش و به آرامی صحبت کرده و اضطراب او را کاهش دهد. اگر بیمار قادر به آرام نشستن نیست، بهتر است با او راه رفته و در هنگام راه رفتن با او صحبت کند. نحوه بیان پرستار اهمیت زیادی دارد. او باید به بیمار کمک کند که نفس های عمیق کشیده تا اضطراب او کاهش پیدا کند. وقتی بیمار دچار اضطراب شدید است بیشترین نگرانی امنیت بیمار است زیرا در این هنگام بیمار قادر به درک آسیب‌های احتمالی نبوده و توانایی این را ندارد که منطقی فکر کند. حتی ممکن است قادر به پردازش صحبت های پرستار هم نباشد. به همین دلیل باید پرستار به طور مرتب و پیاپی با او صحبت کند. در این مواقع رفتن به محیط آرام و کوچک می تواند به کم شدن اضطراب بیمار کمک کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  مراحل مهم برای اینکه پرستار کودک شوید

پرستار باید به بیمار اطمینان بدهد که این حالت، نوعی از اضطراب است و به زودی از بین خواهد رفت. تا هنگامی که وحشت بیمار از بین نرفته، حتماً باید پرستار در کنار او باقی بماند. معمولاً اضطراب شدید نامحدود بوده ولی گاهی ممکن است از ۵ دقیقه تا نیم ساعت طول بکشد. وقتی پرستار با فرد مضطرب به روبرو می شود حتماً باید سطح اضطراب او را بداند تا بتواند به طور مؤثر با او کار کرده و به آرامش بیمار کمک کند.

بیمار با اضطراب کوتاه مدت

اضطراب های کوتاه مدت را می توان به راحتی با داروهای ضد اضطراب در بیمار درمان کرد. معمولاً داروهایی که برای اضطراب کوتاه مدت به کار گرفته می شود داروهای بنزودیازپین ها مانند: لورازپام، کلردیاز پوکساید، آلپرازولام و دیازپام هستند که جهت اضطراب های کوتاه مدت تجویز می شوند. البته داروهای دیگر غیر بنزودیازپینی هم مانند مپروبامات و بوسپیرون هم می تواند اضطراب های کوتاه مدت را رفع کنند. بنزودیازپین ها دارای پتانسیل بالایی بوده و در بیمار ایجاد وابستگی زیاد می کنند. به همین دلیل نباید برای مدت طولانی از آنها استفاده کرد و معمولاً پزشک این داروها را برای ۴ الی ۶ هفته تجویز می کند. داروهایی که برای اضطراب می باشند به بیمار کمک می کند تا بتواند با شرایط استرس زا و بحران ها کنار بیاید، متأسفانه دیده شده بعضی از بیماران، داروها را به عنوان درمان اضطراب دانسته و به جای اینکه با بحران ها مقابله کنند، استفاده از دارو را برای مدت طولانی ادامه می دهند.

نکات مهمی که پرستار می تواند اضطراب بیمار را کاهش دهد.

همانطور که گفتیم یکی از وظایف مهم پرستاری این است که اضطراب را در بیمار کاهش دهد. گاهی دیده شده که بیمار به دلیل مواجه شدن با مشکلی برای سلامتی خود، دچار اضطراب و استرس های شدید می شود و این استرس گریبانگیر اعضای خانواده او هم خواهد شد. در این میان پرستار و کادر درمانی وظیفه دارند تا اضطراب بیمار را تا حد قابل توجهی کاهش دهند. اگر به روش علمی اضطراب بیمار کاهش پیدا نکند، ممکن است در روند بهبودی او اختلال زیادی ایجاد شود. به همین دلیل پرستار وظیفه دارد به بیمار کمک کند. برای این منظور باید به روش زیر عمل کند:

  1. پرستار باید به صحبت های بیمار گوش دهد.
  2. برای بیمار، بیماری را کاملاً توضیح دهد.
  3. پرستار وظیفه دارد بیمار را آرام کرده و به او امید بدهد.
  4. برخورد خوب با بیمار مهمترین وظیفه پرستار است.
  5. مهربانی پرستار در کاهش اضطراب تأثیر زیادی دارد.
  6. به بیمار اختیارات کافی بدهد.
  7. اطلاعات لازم را در اختیار بیمار قرار بدهد.

۱-  پرستار وظیفه دارد به صحبت های بیمار گوش دهد.

می توان گفت مهمترین ویژگی که پرستار بیمار باید داشته باشد این است که جهت کاهش اضطراب، به سخنان بیمار کاملاً گوش دهد. شاید بیمار دوست داشته باشد که پرستار به صحبت های او توجه کند. لازم است که پرستار برای دقایقی در کنار بیمار نشسته و با دقت فراوان ابتدا به صحبت های بیمار گوش کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پارکینسون در سالمندان و ورزش های مؤثر برای بیماری پارکینسون

۲- پرستار باید بیماری را برای بیمار توضیح دهد.

پرستار وظیفه دارد کارهایی را که می خواهد انجام دهد برای بیمار کاملاً توضیح دهد. معمولاً بیماران با کارهای پزشکی آشنا نیستند و نمی دانند که پرستار چه کارهایی بر روی آنها انجام می دهد و یا چه اتفاقی خواهد افتاد، به همین دلیل پرستار باید در مورد مشکلی که بیمار دارد و همچنین روند درمان و مراحلی که باید برای درمان بیماری طی شود و یا در مورد داروهایی که بیمار باید مصرف کند با او صحبت کرده او را از اضطراب و سردرگمی نجات دهد.

۳- پرستار وظیفه دارد بیمار را آرام کند.

به جای اینکه پرستار جمله «آرام باش» را به بیمار بگوید باید راه های آرام شدن را برای توضیح دهد و به او یاد دهد که چگونه باید آرام شود. گفتن جمله «آرام باش» نمی تواند به بیمار دچار اضطراب کمک کند. بجای این جمله بهتر است پرستار از او بپرسد که چه کمکی می‌تواند به او بکند؟ ممکن است بیمار با کاری آرام بگیرد و با انجام آن بوسیله پرستار، اضطراب او کم شود. اگر هم بیمار نتوانست خواسته خود را به پرستار بگوید، او وظیفه دارد برای کاهش اضطراب از تکنیک های آرام بخش استفاده کند. مثلاً می تواند از بیمار بخواهد که نفس های عمیق کشیده و از بینی دم و با دهان بازدم را انجام دهد. کم کردن نور اتاق و خلوت کردن اتاق بیمار هم می تواند بسیار تأثیر گذار باشد تا بیمار کمی استراحت کند و با نوشیدن چای و آب، آرام شود. البته در این هنگام پرستار باید مطمئن باشد که این ناآرامی و اضطراب به دلیل بیماری نیست.

۴- پرستار باید با بیمار با خوشرویی رفتار کند.

یکی از مهمترین وظایف پرستار برخورد خوب و خوش رویی است. پرستار باید در اولین برخورد با بیمار کاملاً مهربان و خوشرو باشد، تا استرس بیمار کم شود. خوش رفتاری پرستار می تواند تأثیر زیادی در کاهش اضطراب بیمار داشته باشد.

۵- پرستار باید با مهربانی، اضطراب  بیمار را کاهش دهد.

تقریباً می توان گفت کاهش اضطراب بیمار حدود ۶۵ درصد به مهربانی پرستار و پزشک برمی گردد. پرستاری که مهربان باشد می تواند به بیمار کمک کرده و به صحبت های او گوش دهد تا بیمار آرام شود. بیشتر بیماران دوست دارند که شنونده خوبی داشته باشند. پرستار با این کار به بیمار نشان خواهد داد که برای او اهمیت زیادی قائل است.

۶- پرستار باید به بیمار اختیارات لازم را بدهد.

پرستار باید طوری رفتار کند که بیمار احساس نکند قادر به گرفتن تصمیمات نیست. بیمار باید بداند که کنترل اوضاع به دست خود او است.

اضطراب بیمار

۷- پرستار باید به بیمار اطلاعات کافی بدهد.

بیمار حق دارد که در مورد بیماری خود، اطلاعات لازم را داشته باشد. به همین دلیل باید اطلاعات بیماری و درمانی بیمار را در اختیار او گذاشته تا بیمار احساس سردرگمی نداشته باشد. این کار می‌تواند اضطراب و استرس بیمار را کاهش داده و به او آرامش بدهد.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

پرستار چگونه می تواند اضطراب بیمار سالمند را کاهش دهد؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نکات مهمی که پرستار می تواند اضطراب بیمار را کاهش دهد.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا