تعمیرات تاسیسات برقی

استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

شاید تصور کنید نصب کردن کلیدها و پریزهای برق در هر جایی از ساختمان و فضای منزل امکان پذیر می باشد. اما باید بگوییم این تصور اشتباه است. هنگام نقشه کشی ساختمان، در همان ابتدا مکان دقیق فیوز برق و قطر سیم برق مشخص می گردد. رعایت استانداردهای لازم برای نصب کردن کلید و پریز، باعث افزایش ایمنی ساختمان می شود و از آتش سوزی های احتمالی ناشی از اتصال برق جلوگیری می کند. پریز برق و کلید ها باید بر حسب استانداردهای نظام مهندسی نصب شوند و همچنین ارتفاع و مکان آن ها باید کاملاً رعایت شود.

علت رعایت استانداردها جهت نصب کلید و پریز برق چیست؟

رعایت استانداردها برای نصب کردن کلید و پریز برق موجب میشود ایمنی ساختمان تا حدود زیادی افزایش پیدا کند و آگاهی از جدیدترین قانون های نصب کلید و پریز باعث می شود تا ساکنین ساختمان پس از مدتی با مشکل مواجه نشوند. متاسفانه خیلی از افراد خود را متخصص سیم کشی و برق کاری معرفی می‌کنند اما در این زمینه آگاهی کافی ندارند و با نصب غیر اصولی پریزها و کلیدها باعث می شوند تا ساکنین ساختمان پس از مدتی دچار مشکل شوند و مجبور باشند سیم کشی را دوباره انجام دهند. برای آنکه استانداردهای نصب کردن کلید و پریز را رعایت کنید باید از قوانین و استانداردهای سیم کشی و ساختمان سازی اصولی مطلب باشید.

استاندارد نصب کلید و پریز در ساختمان

همانطور که قبلا اشاره کردیم نصب کردن کلید و پریز باید مطابق با استاندارد بین المللی که برای ساختمان ها مشخص شده است انجام شود. این استانداردها بر حسب مواردی مثل ارتفاع، مکان نصب، فاصله و … متفاوت می باشد که در ادامه برخی از آنها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ارتفاع درست نصب کلید و پریز

یکی از موارد مهمی که در نصب کردن کلید و پریز باید مورد توجه قرار گیرد، ارتفاع درست نصب آنها از زمین می باشد. علاوه بر آن ارتفاع بر اساس مکانی که کلید و پریز در آنجا نصب می شود، متفاوت است. به عنوان مثال ارتفاع نصب در آشپزخانه، دستشویی، اتاق خواب و سالن پذیرایی با هم فرق می کند. استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمانمعمولاً کلیدها در ارتفاعی حدودا ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر از زمین و پریزها در ارتفاعی حدوداً ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر از زمین نصب می گردند. در آشپزخانه و حمام ارتفاع پریز بیشتر است و در فاصله حدودا ۶۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر از زمین مشخص میشود.

فاصله استاندارد نصب کلید و پریز

یکی از مواردی که باید به هنگام نصب کردن کلید و پریز رعایت گردد، فاصله آنها از مکان ها و وسایل پر خطر میباشد. به عنوان مثال باید دقت کنید فاصله استاندارد کلید و پریز از شیر گاز، لوله بخاری، سینک ظرفشویی و دیگر مکانهایی که امکان دارد اتصالی برق در آنجا اتفاق افتد لازم است در نظر گرفته شود. کمترین فاصله ای که باید بین کلید و پریز از شیر گاز در نظر گرفته گرفته شود ۱۰ سانتیمتر و بیشترین فاصله ۵۰ سانتیمتر می باشد. این فاصله برای حفظ ایمنی است. کمترین فاصله کلید و پریز از شیر ظرفشویی که حدود ۷۰ سانتیمتر و سینک ظرفشویی حدود ۶۰ سانتیمتر در نظر گرفته می شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سیم کشی لامپ مهتابی های قدیمی دوقلو با دو ترانس

نصب استاندارد کلید و پریز در اتاق خواب

معمولاً مکان های مشخصی در خانه و اتاق ها دارای کلید و پریز می باشد. تعداد کلید و پریزها در هر مکانی دارای محدودیت است. اتاق خواب حداکثر می تواند دو عدد کلید و پریز داشته باشد و باید در مکانی نصب گردد که دسترسی به آن آسان باشد. به عنوان مثال نصب کردن کلید و پریز کنار چهارچوب درب و یا دیوار پشتی درب اتاق، دسترسی به آن را بسیار سخت می کند.

نصب استاندارد کلید و پریز در سالن پذیرایی

بر اساس مساحت پذیرایی، استاندارد نصب کردن کلید و پریز تقریبا سه عدد در نظر گرفته میشود. معمولاً یک یا دو پریز در مکان قرار گرفتن سیستم تصویری و صوتی سالن پذیرایی تعبیه می گردد. ارتفاع استاندارد پریز از زمین حدودا ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر می باشد. استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختماننکته مهمی که باید برای نصب کردن کلید و پریز در سالن پذیرایی رعایت شود این است که به لوله کشی رادیاتور و لوله های گاز بسیار توجه کنید.

نصب استاندارد کلید و پریز در سرویس بهداشتی و حمام

به طور کلی بهتر است کلید و پریز در حمام نصب نشود. به علت رطوبت داخل حمام ممکن است اتصالی برق رخ دهد اما به علت آنکه بعضی از وسایل برقی داخل سرویس بهداشتی و حمام مورد استفاده قرار می گیرد، چاره ای جز نصب کلید و پریز داخل آنها نیست اما باید در نصب آنها بسیار دقت و احتیاط شود. به طور معمول یک عدد کلید و پریز داخل حمام و یا سرویس بهداشتی قابل نصب است فقط باید دقت کنید که کلید و پریز از شیر آب ۳۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد و همچنین با لوله هایی که داخل دیوار سرویس بهداشتی یا حمام عبور کرده‌اند هیچ تداخلی نداشته باشد.

مراحل انجام نصب کلید و پریز برق در ساختمان

در ادامه مطلب، مراحل نصب استاندارد کلید و پریز برق در ساختمان را توضیح می دهیم. با رعایت آن و توجه به استانداردهای لازم می توانید بدون هیچ گونه خطایی کلید و پریز را نصب کنید.

مرحله اول، تهیه تجهیزات و ابزار های لازم

اولین قدم جهت نصب کلید و پریز ساختمان این است که تجهیزات لازم و ابزارهای ضروری را تهیه کنید. بدون داشتن ابزار مناسب می توانید فرایند نصب پریزها را به صورت درست انجام دهید. نوار چسب برق، پیچ گوشتی، سیم چین و متر از جمله ابزاری است که برای نصب پریز به آنها نیاز خواهید داشت. تجهیزاتی مثل تستر ولتاژ، دستگاه ردیاب لوله، تستر خروجی نیز می‌توانند در زمینه نصب پریز بسیار کاربردی باشند.

مرحله دوم، تعیین منبع تغذیه برق و همچنین سیم های فاز و نول

به کمک یک فازمتر می‌توانید سیم های برق فاز و نول را مشخص کنید. با رعایت نکات ایمنی فازمتر را به سر سیم ها متصل کنید و انگشتتان را به قسمت انتهایی فاز متر بچسبانید. اگر چراغ فازمتر روشن شد، نشان میدهد که سیم دارای برق می باشد و بنابراین فاز است و اگر روشن نشد سیم نول می باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  لوله کشی برق ساختمان از سقف بهتر است یا از کف؟

مرحله سوم، قطع کردن جریان برق به صورت کامل

پس از آنکه سیم نول و فاز را مشخص کردید باید جریان برق را کاملاً قطع کنید. اطمینان از قطع شدن کامل جریان برق از بروز حوادث غیر مترقبه جلوگیری می کند. بنابراین این مرحله را فراموش نکنید زیرا از اهمیت زیادی برخوردار است.

مرحله چهارم، نصب کردن مکانیزم پریز برق

ابتدا باید رویه پریز را به کمک پیچ گوشتی باز کنید و هر کدام از سیمهای نول و فاز را به ترمینال مکانیزم برق متصل کنید. پس از انجام این مرحله باید پریز را داخل قوطی مخصوص قرار دهید. برای آنکه مکانیزم در مکان مشخص شده ثابت بماند باید پیچ این بخش را محکم ببندید.

مرحله پنجم، نصب روکش کلید و پریز برق

در این مرحله باید کادر پریز روی مکانیزم آن قرار بگیرد و در جای خود محکم شود. پس از آن با قرار دادن روکش پریز روی کادر به کمک یک پیچ گوشتی، پیچ های روکش را محکم کنید. کلیدهایی که تک پل هستند می توانند فقط یک مدار را خاموش و روشن کنند اما کلید های دو پل میتوانند دو مدار را به صورت جداگانه روشن و خاموش کنند. روش نصب کلید دو پل هم‌ مثل کلید تک پل انجام می شود.

مرحله ششم، محکم بستن پیچ ها

پس از آنکه روکش پریز را نصب کردید باید پیچ های آن را کاملا محکم کنید و در آخر فیوز برق را وصل کنید. برای آنکه مطمئن شوید همه مراحل نصب درست انجام شده، دو شاخه یک لوازم برقی را به پریز متصل کنید و مطمئن شوید که دستگاه روشن می شود.

نکات ایمنی جهت نصب پریز برق

در ادامه نکات ایمنی برای نصب کردن کلید و پریز برق بیان شده است.

  • به هنگام نصب کردن کلید و پریز حتما دقت کنید که برق را به طور کامل قطع کنید.
  • نصب کردن کلید و پریز در حمام و محیط های مرطوب خطرناک می باشد.

استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان

  • از لمس کلید و پریز با دستان مرطوب و خیس جدا اجتناب کنید.
  • چنانچه کلید و پریز ساختمان شما خراب شده است حتماً به موقع آن را تعویض کنید و به هنگام نصب نکات مربوط به ایمنی و استانداردها را رعایت کنید.
  • چنانچه در زمینه نصب کردن کلید و پریز و سیم کشی اطلاعاتی ندارید، بهتر است از یک برقکار حرفه ای در این زمینه کمک بگیرید.

سخن پایانی

نصب کردن کلید و پریز داخل ساختمان باید بر اساس شرایط و اصول خاصی انجام شود تا ایمنی ساکنین ساختمان به خطر نیفتد. بسیاری از افراد از استانداردهای لازم جهت نصب کردن کلید و پریز اطلاعی ندارند و با این حال اقدام به نصب کلید و پریز در ساختمان می‌کنند و همین امر باعث صدمات جبران ناپذیری برای ساختمان و ساکنین آن میشود. در این مقاله از ایبک امداد تلاش کردیم تا استانداردهای لازم برای نصب کردن کلید و پریز در مکان های مختلف ساختمان را بیان کنیم. همچنین نکات ایمنی جهت نصب پریز برق را نیز عنوان کردیم. با این حال بهتر است کار سیم کشی و نصب کلید و پریز را به افراد متخصص بسپارید تا از انجام درست آن مطمئن باشید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

استانداردهای نصب کلید و پریز برق

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا