خدمات پرستاری و مراقبتی

ایمن کردن خانه برای سالمند مبتلا به آلزایمر

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

یکی از مشکلاتی که احتمال دارد افراد در دوران سالمندی به آن دچار شوند، بیماری آلزایمر است. تعداد سالمندان مبتلا به آلزایمر در جهان رو به افزایش بوده و مراقبت از این بیماران هم اهمیت زیادی پیدا کرده است. سالمندانی که به آلزایمر مبتلا شده اند، احتمال دارد مشکلاتی در حفظ تعادل و هماهنگی عضلات داشته باشند. این مشکلات یا به دلیل خود بیماری بوده و یا به دلیل مصرف کردن بعضی از داروها در فرد به وجود می آید. بنابراین باید سطح ایمنی خانه را برای این بیماران ارتقاء داد.

آلزایمر چیست؟

بیماری آلزایمر اختلال عملکرد مغز است که در آن ظرفیت ذهنی فرد کاهش پیدا می کند. این بیماری جزو بیماری های پیش رونده است که علائم و مشکلاتی را به همراه دارد و به مرور این علائم افزایش پیدا کرده و مراقبت از این بیماران بسیار سخت و پیچیده می شود. در ابتدای شروع آلزایمر، ممکن است وقایع اخیر در ذهن فرد کمرنگ شده و فراموش شوند و خاطرات قدیمی هم کم کم از ذهن فرد محو شوند، تا جایی که بیمار مجبور می شود سؤال های تکراری بپرسد. بعد از مدتی اسم خیابان ها، جاده ها، شهرها و حتی نام اطرافیان خود را هم فراموش می کند و قادر نیست کارهای خود را با دقت کافی انجام دهد. در مرحله پیشرفته، بیمار دچار ناتوانی در انجام کارهای شخصی، پرخاشگری، عصبانیت و افسردگی خواهد شد و نیاز دارد که حتماً شخصی به طور دائم از او مراقبت کند.

چگونه باید با سالمند مبتلا به آلزایمر رفتار کرد؟

سالمند مبتلا به آلزایمر باید حتماً به صورت ۲۴ ساعته تحت مراقبت باشد به همین علت نحوه رفتار پرستار با این افراد اهمیت زیادی پیدا می کند زیرا در روی سلامت روحی و جسمی آنها تأثیر زیادی دارد. یکی از دلایلی که باعث می شود فرد دچار بیماری آلزایمر شود، بالا رفتن سن است. البته ممکن است حتی علائم بیماری آلزایمر از سال‌ها قبل شروع شده و این علائم در فرد مشاهده شود و در این زمان، بیماری به وسیله متخصص مغز و اعصاب قابل تشخیص است.

باید بدانید که آلزایمر درمان نداشته و جزو بیماری های مغزی مخرب و پیشرونده می باشد. در این بیماری، سالمند افسرده و غمگین شده و نمی تواند از واقعیت ها درک درستی داشته باشد. نگهداری از سالمند مبتلا به آلزایمر، اهمیت زیادی دارد و اطرافیان هم باید در برخورد با این عزیزان صبور باشند و با محبت با آنها رفتار کنند. بوسیدن و در آغوش گرفتن بیمار سالمند مبتلا به آلزایمر، باعث خواهد شد که روحیه او بهتر شود. مطمئن باشید این سالمندان، همه چیز را درک کرده و می دانند ولی به علت احساسات سردرگمی که دارند نباید از آنها توقع انجام کار و یا ابراز احساسات را داشته باشید.

سالمند مبتلا به آلزایمر

چرا سالمند مبتلا به آلزایمر پرخاشگر می شود؟

افرادی که به این بیماری دچار می‌شوند، گاهی رفتارهای تهاجمی دارند و بهتر است که حتماً به خوبی از آنها مراقبت شود. کسی که از آنها مراقبت می کند باید بیمار را درک کرده و در مقابل بیمار رفتار های منطقی داشته باشد. دیده شده این سالمندان کارهایی مانند تهدیدهای فیزیکی، پرتاب وسایل، بی ادبی و پرخاشگری انجام می دهند که شما نباید از دست آنها عصبانی شده و به آنها چیزی بگویید. دلیل این رفتار ها معمولاً ترس، درک نکردن رفتار و گفتار اطرافیان و ناتوانی در کنترل کردن رفتار مناسب می باشد. برای اینکه پرخاشگری سالمند مبتلا به آلزایمر را کنترل کنید توجه به نکات زیر مهم است:

  •  در صورت پرخاشگری سالمند مبتلا به آلزایمر، صبور بوده و کاری نکنید که این پرخاشگری بیشتر شود.
  • به گونه ای رفتار کنید که سالمند متوجه شود او را درک کرده اید.
  • سعی کنید با روش های مختلف بیمار را از محلی که ایستاده، دور کنید.
  • هیچگاه از رفتار بیمار نترسید و نگرانی و ترس خود را نشان ندهید.
  • دیده شده برای مقابله با این پرخاشگری، دست و پای سالمند را می بندند. این کار کاملاً اشتباه است و می تواند تأثیر منفی داشته باشد.
  • بطور سرخود از داروها برای آرام کردن بیمار استفاده نکنید. فقط داروهایی را که پزشک تجویز کرده مصرف کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  اتاق کودک چه ویژگی هایی باید داشته باشد ؟

چگونه با بیماران مبتلا به آلزایمر برخورد کنیم؟

اگر یکی از والدین شما و یا سالمندی در منزل به آلزایمر مبتلا شده است باید نکات مهمی را بدانید:

  • اگر بیمار دچار اشتباهی شد، طوری وانمود کنید که انگار اصلاً متوجه اشتباه او نشده اید و همه چیز کاملاً درست است.
  • هیچگاه قرص و دارو را در دسترس بیمار قرار ندهید.
  • از اتاق خواب، حمام و درب های خروجی کاملاً محافظت کنید، به این صورت مطمئن خواهید شد که اتفاقی برای سالمند نمی افتد.
  • سالمند مبتلا به آلزایمر به هیچ وجه توانایی رسیدگی به کارهای خود را ندارد پس حتماً باید یکی از فرزندان و یا پرستار مسئولیت او را به عهده بگیرد.
  • حرکت، صحبت، بازی و تفریح باعث می شود به بهبودی نسبی بیمار کمک شده و بیماری تشدید نشود.
  • می توانید از انجمن های مربوط به این بیماران کمک بگیرید.

علائم آلزایمر چیست؟

همانطور که گفتیم آلزایمر با علائم خاصی شروع شده و با گذشت زمان این علائم تشدید می شوند. علائم مهم این بیماری عبارت هستند از:

  • شخصیت سالمند تغییر می کند.
  • حافظه کوتاه مدت او دچار اختلال می شود.
  •  نمی تواند به خوبی تصمیم گیری کرده و قضاوت کند.
  • در ادراک و زبان دچار مشکل می شود.
  • وظایف شخصی خود را نمی‌تواند انجام دهد.

دقت داشته باشید که اگر می خواهید از این بیماران مراقبت کنید، حتماً باید این بیماری را کاملاً شناخته و بدانید چگونه با این بیماران برخورد کنید.

ایمن کردن خانه برای سالمند مبتلا به آلزایمر

توجه داشته باشید، سالمندانی که به بیماری آلزایمر مبتلا هستند باید به طور منظم شرایط زندگی آنها ارزیابی شود و این اهمیت زیادی دارد، زیرا مکان زندگی برای سالمند باید مناسب باشد تا با مشکلات عدیده روبرو نشود. پرستار سالمند باید به طور مرتب شرایط خانه را به گونه ای آماده کند که با مشکلات جسمانی و روانی سالمند مطابق بوده و با توانایی‌های او متناسب باشد.

خطراتی ممکن است سالمندان مبتلا به آلزایمر را تهدید کند مانند آسیب دیدگی و سقوط، پس باید توجه داشته باشید که مسیرهای ارتباطی را مشخص کرده تا بتوانید در زمان اضطراری به سالمند کمک کنید. سالمندانی که به آلزایمر مبتلا هستند ویژگی‌های خاصی دارند که پرستار باید از آنها مطلع باشد تا خطرات موجود را شناخته و برطرف کند.

دقت داشته باشید که معمولاً آلزایمر نمی تواند دلیل مرگ سالمند باشد ولی پیامدهای آن باعث می شود سالمند مبتلا به آلزایمر، در معرض خطر مرگ قرار بگیرد. به همین دلیل باید پرستار سالمند ایمنی کامل را جهت جلوگیری از اتفاقاتی که باعث مرگ و آسیب سالمندان می شود، ارزیابی کرده و آنها را برطرف کند. برای این منظور باید به نکات زیر توجه کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  مراقبت کودک توسط سالمند و رعایت نکات مهم

 محیط زندگی سالمندان باید کاملاً بررسی شود.

محل هایی مانند انباری، پارکینگ و جاهایی که ممکن است شما مواد شیمیایی را نگهداری کرده باشید، بررسی کرده و هر چیزی که احتمال دارد به سالمند شما آسیب بزند از دسترس او جمع کنید.

 ایمنی آشپزخانه را بررسی کنید.

آشپزخانه مکانی است که می تواند بسیار برای سالمند شما خطرناک باشد. برای این منظور به موارد زیر توجه کنید:

  • در آشپزخانه باید از وسایلی استفاده کرد که قابل تنظیم برای خاموشی خودکار باشد.
  • می توانید درب ها و دستگیره را جدا کرده و یا اینکه از قفل کودک کمک بگیرید تا سالمند نتواند درب ها را باز کند.
  • قند، میوه های تزیینی و خوراکی هایی که ممکن است برای سلامتی سالمند مبتلا به آلزایمر مضر باشد از دسترس آنها دور نگه دارید.

سالمند مبتلا به آلزایمر

نکات مهم برای ایمنی سالمند در خانه

برای ایمنی سالمند مبتلا به آلزایمر در خانه به موارد زیر توجه کنید:

  • همیشه برای شرایط اضطراری باید آماده باشید. بهتر است یک لیست از شماره های اورژانسی را در دسترس خود قرار دهید و یا اگر پرستار سالمند هستید، شماره افراد خانواده سالمند در دسترستان باشد.
  • در منزل از سیستم های ایمنی حساس به گاز مونوکسید کربن و دود استفاده کنید.
  • توصیه می کنیم قفل درب ها را به طرف خارج بگذارید تا سالمند در هنگام خارج شدن از سرویس بهداشتی دچار مشکل نشود.
  • حتماً یک سری از کلیدهای خانه را بیرون از خانه هم نگهداری کنید تا در صورت نیاز از آنها استفاده کنید.
  • فضای خانه برای رفت و آمد سالمند باید حتماً در هنگام شب، روشن باشد. چراغ مکان هایی مانند دستشویی، راهرو ها و آشپزخانه را برای جلوگیری از بروز حوادثی که ممکن است در صورت بیدار بودن سالمند اتفاق بیفتد، روشن بگذارید.
  • داروها را در دسترس سالمندان نگذاشته و آنها را در جعبه ای که قفل دارد، نگه دارید.
  • بهتر است برای ایمنی خانه، میزهای وسط اتاق، قفسه‌ها، مبلمان اضافه را تا حد امکان کم کنید تا سالمند با آنها برخورد نکند.
  • از صندلی های چرخدار و یا صندلی های راحت طرح تاب، برای سالمند مبتلا به آلزایمر هیچگاه استفاده نکنید.
  • سالمندی که به آلزایمر مبتلا شده معمولاً نمی تواند زیادی دما را حس کند، پس باید قبل از وارد شدن به سرویس بهداشتی آب را چک کنید و یا قبل از خوردن غذا، دمای غذا را بررسی کنید تا سالمند شما دچار سوختگی نشود.
  • دستگیره های مناسب در کنار دوش، اطراف روشویی و کنار توالت نصب کنید.
  • حتماً فرش ها و موکت ها باید ثابت باشند، در غیر این صورت از چسب فرش استفاده کنید.
  • هیچگاه در دسترس سالمند پاک کننده ها و مواد شوینده شیمیایی قرار ندهید. بهتر است این مواد را در مکان هایی که قفل دارد بگذارید.
  • مواد شیمیایی مثل نفت، بنزین، روغن های خودرو را حتماً از دسترس سالمند مبتلا به آلزایمر دور نگه دارید.

برای حفظ سلامت و ایمنی سالمند مبتلا به آلزایمر، حتماً به موارد گفته شود توجه کنید تا بیمار شما دچار حادثه نشود.

 

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

ایمن کردن خانه برای سالمند مبتلا به آلزایمر

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

علائم آلزایمر چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا