خدمات پرستاری و مراقبتی

روش های کنترل فشار خون بالا در سالمندان بدون داروهای شیمیایی

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

در صورتی که به تازگی دچار مشکل فشار خون بالا شده اید، احتمال دارد که نگران مصرف داروهای شیمیایی برای پایین آوردن فشار خون خود باشید. برای درمان فشار خون بالا، باید سبک زندگی را تغییر داد. با سبک زندگی سالم می توان با فشار خون بالا مبارزه کرده و آن را کنترل کرد. در صورتی که سالمند شما دچار فشار خون شده است باید با مراقبت های صحیح پرستاری و نکاتی که در این مقاله بیان می کنیم، فشار خون او را به راحتی کنترل کنید.

فشار خون بالا چیست؟

شاید این سوال شما هم باشد که فشار خون بالا چیست و چگونه می توانیم آن را درمان کنیم؟ آیا بدون استفاده از داروهای شیمیایی هم می توانیم فشار خون بالا را کنترل کنیم؟ در جواب به این سوال ها باید بگوییم که تغییر سبک زندگی نقش مهمی در فشار خون دارد. در صورتی که شما سبک زندگی سالمی داشته باشید، می توانید به راحتی و بدون مصرف دارو فشار خون خود را کنترل کنید.

اگر شما هم جزو افرادی هستید که دارای فشار خون بالا می باشید، باید آن را جدی گرفته و سبک زندگی خود را تغییر دهید. در ادامه می خواهیم روش های خانگی را جهت کنترل فشار خون، بدون دارو های شیمیایی برایتان توضیح دهیم.

اگر فشار خون فرد بیش از اندازه بالا باشد، نیروی زیادی به قلب و رگ ها وارد خواهد شد. فشار خون را با اسم هایپرتنشن (hypertension) هم می شناسند. اگر فشار خون کنترل نشود ممکن است باعث بروز مشکلات جدی برای سلامتی افراد شود. این مشکلات می‌تواند شامل از دست دادن بینایی، نارسایی قلبی، بیماری‌های کلیه و حتی سکته شود.

علائم فشار خون بالا چیست؟

البته نشانه ها و علائم فشار خون بالا در همه بیماران آشکار نبوده و یکسان نیست. ولی علائم زیر ممکن است به دلیل فشار خون بالا بروز کند:

  • سرگیجه
  • بی حسی
  • مشکل در تنفس
  • درد در پشت گردن
  • درد قفسه سینه
  • تاری دید

البته تاری دید، سرگیجه و همچنین تنگی نفس زمانی به وجود می آید که فشار خون خیلی بالا باشد.

فشار خون بالا

چگونه فشار خون بالا را بدون دارو درمان کنیم؟

در صورتی که شما دچار فشار خون بالا شده اید می توانید به وسیله داروهای مخصوص برای کاهش فشار خون، مشکل را تا حدودی کنترل کنید، ولی باید بدانید که روش های خانگی هم می توانند به راحتی فشار خون بالا را کنترل کنند. در ادامه می خواهیم نکات مهمی را برایتان توضیح بدهیم تا با رعایت این نکات مهم، فشار خون خود را به راحتی پایین آورده و از ابتلاء به بیماری‌های قلبی جلوگیری کرده باشید.

۱- کنترل فشار خون بالا به وسیله ورزش

فعالیت های ورزشی به مدت حداقل ۳۰ دقیقه باعث می‌شود که فشار خون شما حدوداً ۴ تا ۹ میلی متر جیوه کاهش پیدا کند. البته دقت داشته باشید که باید ورزش به صورت منظم انجام بگیرد. اگر ورزش را متوقف کنید دوباره فشارخونتان بالا خواهد رفت. اگر فشار خون شما خیلی بالا است، ورزش می‌تواند فشار خون شما را تا حدود زیادی پایین بیاورد.

مبتلایان به فشارخون بالا می‌توانند با فعالیت های فیزیکی و ورزشی منظم، فشار خون خود را کاهش دهند. بهترین ورزشی که برای کم کردن فشار خون به شما پیشنهاد می‌کنیم پیاده روی، دوچرخه سواری، راه رفتن تند، تمرینات استقامتی و شنا کردن است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پرستار بیمار سالمند چه کسی است / بیمار سالمند چگونه نگهداری می شود

نکته مهم: دقت داشته باشید سالمندان عزیز قبل از اینکه ورزش را شروع کنند، حتماً باید با دکتر خود در مورد تنظیم یک برنامه ورزشی مناسب و منظم مشورت کنند.

۲- وزن خود را کم کنید.

با اضافه وزن، فشار خون فرد هم بالا خواهد رفت. اضافه وزن می تواند در هنگام خوابیدن باعث اختلالات در تنفس فرد شود و این به بالا رفتن فشار خون کمک می کند. یکی از راه های کم کردن فشار خون، کم کردن وزن است که تأثیر زیادی در کنترل فشار خون بالا دارد.

در صورتی که حدود ۴ کیلو وزن خود را پایین بیاورید، به کم شدن فشار خون کمک زیادی کرده اید. البته غیر از کم کردن وزن، باید مراقب سایز دور کمر خود هم باشید. وزن زیاد در روی کمر باعث ابتلاء به فشارخون بالا خواهد شد. معمولاً آقایانی که سایز دور کمر آنها از ۱۰۲ cm بیشتر باشد در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند و خانم ها هم اگر از ۸۹ cm سایز کمرشان بیشتر باشد در معرض فشار خون بالا می باشند. البته این عدد در افراد با هم فرق می کند. بهتر است برای اطمینان از این مورد از پزشک سؤال کنید.

۳- رژیم غذایی سالمی داشته باشید.

داشتن رژیم غذایی سالم که از سرشار از سبزیجات، میوه، غلات، لبنیات کم چرب باشد، می‌تواند فشار خون شما را حدوداً تا ۱۴ میلی متر جیوه (mm Hg) کم کند. این برنامه غذایی می تواند یک روش مناسب برای پایین آوردن فشار خون باشد. شاید کار سختی باشد که شما بخواهید عادت های غذایی خود را تغییر بدهید، ولی با این نکاتی که برایتان بیان خواهیم کرد می توانید یک برنامه غذایی سالم از غذاهای مصرفی خود را آماده کنید.

  • یک لیست هفتگی آماده کنید: کافی است فقط هفته ای یک بار این کار انجام شود. با نوشتن مواردی که باید در رژیم غذایی رعایت کنید، می توانید به راحتی فشار خون خود کنترل کنید.
  • افزایش سطح پتاسیم را در غذاها در نظر بگیرید: پتاسیم در روی سدیم اثر گذاشته  و باعث کاهش فشار خون خواهد شد. بهترین منبع پتاسیم هم غذاهایی مانند سبزیجات هستند که نسبت به مکمل ها، گزینه بهتری می باشند. البته بهتر است که در مورد افزایش سطح پتاسیم بدن خود با پزشک مشورت کنید.
  • هوشمندانه خرید کنید: هنگام خرید مواد غذایی حتماً بر روی برچسب های مواد غذایی دقت زیادی کرده و آن را مطالعه کنید. البته هنگامی هم که در بیرون می خواهید غذا بخورید باید به مواد غذایی که مصرف می کنید، توجه زیادی داشته باشید.
  • سطح سدیم را در رژیم غذایی خود پایین بیاورید: در صورتی که شما مقدار خیلی کمی از سدیم را در مواد غذایی خود کاهش دهید، حدوداً ۲ تا ۴ میلی متر جیوه (mm Hg) فشار خون خود را پایین خواهید آورد. سدیم می‌تواند بر روی فشارخون اثر زیادی بگذارد، که بین افراد این تاثیرات با یکدیگر متفاوت است.

سعی کنید که مصرف سدیم خود را به ۲.۳۰۰ گرم و یا کمتر، در روز کاهش دهید. هرچند که مصرف ۱.۵۰۰ گرم در روز هم برای افراد کافی می باشد، سعی کنید از نمک کمتری در غذاهای روزانه خود استفاده کنید. برای افرادی که بالای ۵۰ سال دارند و یا افرادی که مبتلا به بیماری فشار خون، کلیه و دیابت می باشند بهتر است که از نمک استفاده نکنند. برای کاهش سدیم در رژیم های غذایی خود باید به نکات زیر توجه کنید:

  •  برچسب روی محصولات غذایی را حتماً مطالعه کنید: برای خرید، گزینه ای را انتخاب کنید که سدیم کمتری دارد.
  • کمتر از غذاهای آماده استفاده کنید: در تمام غذاها به طور طبیعی نمک پیدا می شود. بیشترین مقدار نمکی که به غذا اضافه می شود معمولاً در هنگام آماده کردن و سرخ کردن غذا است.
  • به غذای خود نمک اضافه نکنید: برای طعم دادن به غذای خود می‌توانید از گیاهان دارویی و ادویه جات معطر استفاده کنید.
  • زیاد به خودتان فشار نیاورید: اگر احساس کردید که باید حتماً نمک را از غذاهای خود حذف کنید بهتر است این کار را به صورت تدریجی انجام دهید تا بتوانید به راحتی با شرایط کنار بیاید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  اهدای خون چه فوایدی برای سلامتی جسمی و روحی دارد؟

۵- سیگار را ترک کنید.

سیگار می‌تواند برای چند دقیقه فشار خون را بالا ببرد. ترک سیگار کمک زیادی به کم شدن فشار خون می کند. افرادی که در سنین میانسالی می باشند باید حتماً سیگار را کنار بگذارند.

۶- مصرف کافئین را حذف و یا کم کنید.

کافئین می تواند فشار خون را بالا ببرد. افرادی که کافئین کم تری مصرف می کنند، فشار خون آنها تا حدود ۱۰ میلی متر جیوه (mm Hg)  بالا می رود ولی افرادی که کافئین زیاد و قهوه مصرف می کنند و بدن آنها به کافئین عادت کرده است، کافئین تأثیر کمی بر روی فشار خون آنها خواهد داشت. برای اینکه ببینید آیا کافئین در روی فشار خون شما تأثیر می گذارد یا نه؟ می توانید فشارخون خود را حدود نیم ساعت قبل از مصرف قهوه، اندازه گیری کنید. اگر فشار خون شما حدود ۵ تا ۱۰ میلی متر جیوه (mm Hg) بالا رفت، معلوم می شود که فشار خون شما به مصرف کافئین حساس است، پس باید با دکتر خود در مورد مصرف قهوه و نوشیدنی های حاوی کافئین مشورت کنید.

۷- نگرانی و استرس را کم کنید.

استرس های طولانی و مزمن می تواند باعث فشار خون بالا شود. البته فشار خون با استرس فرد، به طور موقتی بالا می رود. اگر بخواهید استرس خود را با خوردن غذاهای ناسالم پایین بیاورید مسلماً فشار خون شما بیشتر خواهد شد.

در بین بعضی از افراد شایع است که در هنگام استرس، سیگار می کشند و این می تواند باعث بالا رفتن بیشتر فشار خون شود. اگر دچار استرس شدید، در مورد کاهش استرس کمی فکر کنید در صورتی که نمی توانید عواملی را که باعث استرس شما شده از بین ببرید، بهتر است که با آن کنار بیایید.

۸- سعی کنید برای خود یک حامی داشته باشید.

دوستان، خانواده و پرستار می توانند حامی شما بوده و به شما کمک کنند. خانواده و پرستار می توانند در ورزش های مناسب به شما کمک کرده و شما را برای کاهش فشارخون تشویق کنند.

۹- ترک الکل

در صورتی که الکل مصرف می کنید باید بدانید که الکل می‌تواند فشار خون شما را بالا ببرد. می توان گفت که الکل ۱۶ درصد با موارد فشار خون در ارتباط است. نوشیدن الکل حتی به مقدار کم هم می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود.

۱۰- فشار خونتان را به طور منظم چک کنید.

کنترل فشار خون می تواند به شما در تغییر سبک زندگی کمک کند و همچنین با کنترل فشار خون می توانید از خطر بالا رفتن آن جلوگیری کنید. در صورتی که فشار خون دارید باید به طور مرتب با پزشک خود در ارتباط باشید. لازم است هر شش ماه یکبار به پزشک مراجعه کرده و فشار خون خود را کنترل کنید. اگر فشار خون شما کنترل نشده است، باید زمان های بیشتری به پزشک مراجعه کنید.

۱۱- به خودتان آرامش بدهید.

یکی از روش های آرام شدن ذهن، گوش دادن به موسیقی می باشد. موسیقی می تواند به آرامش سیستم های عصبی کمک کند. طبق تحقیقات انجام شده موسیقی برای درمان فشار خون بسیار مؤثر است.

فشار خون بالا

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با روش های کنترل فشار خون در سالمندان آشنا کردیم. در صورتی که فشار خون دارید می توانید با ورزش هایی مانند یوگا و ورزش های مناسب مانند پیاده‌روی، شنا، تند راه رفتن، دوچرخه‌سواری و… فشار خون خود را کاهش دهید. در صورتی که دچار فشار خون شدید چند نفس عمیق کشیده و به خود آرامش بدهید تا بتوانید ضربان قلب و همچنین فشار خون خود را کاهش دهید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

روش های کنترل فشار خون بالا در سالمندان بدون داروهای شیمیایی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چگونه فشار خون بالا را بدون دارو درمان کنیم؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا