تعمیرات ساختمان

انواع عایق های رطوبتی در صنعت ساختمان | کاربرد انواع عایق رطوبتی

یکی از دغدغه های ذهنی انسان ها حفاظت از ساختمان خود در برابر رطوبت بوده تا بتوانند به راحتی محل زندگی خود را در مقابل رطوبت و بارندگی محافظت کنند در این مقاله از ایبک امداد می خواهیم شما را با انواع عایق های رطوبتی در صنعت ساختمان آشنا کنیم با ما همراه باشید.

معرفی انواع عایق های رطوبتی

در ابتدا مردم مجبور بودند برای مراقبت از محل سکونت خود در مقابله بارندگی و رطوبت از عایق سقف سوله استفاده کنند بعدها قیر با خاصیت استثنایی خود در آب بندی توانست جایگزینی برای عایق سقف سوله باشد استفاده از قیر به  دوران ایلامی ها و یا بابلی ها برمی گردد آنها برای آب بندی ساختمان خود به جای ملات از قیر استفاده می کردند.

در ایران مناطقی که بارش زیاد است پشت بام ها را طوری می سازند که دارای شیب بوده و باران در سقف نفوذ نکند و در مناطق کم باران هم پشت بام را به شکل افقی می سازند پشت بام های افقی به وسیله کاهگل آب بندی می شوند به این صورت که کاه، خاک و آب را با هم کاملاً مخلوط می‌کنند و آن را ورز می دهند بعد از آماده شدن، در روی پشت بام یک لایه از این مخلوط را پهن می کنند نقش کاه، جلوگیری از ترک خوردن پشت بام می باشد گاهی به کاهگل مقداری نمک طعام هم اضافه می کنند تا در آن گیاهان رشد نکرده و همچنین گل به صورت خمیر شده و در زمستان یخ نزند. هر سال روی کاهگل قدیمی یک لایه جدید کاهگل را اضافه می کنند این روش هنوز هم در روستاها رایج می باشد.

چرا به عایق های رطوبتی در ساختمان نیاز داریم؟

شاید به نظر بیاید که رطوبت اثر منفی در ساختمان ندارد شاید در کوتاه مدت اثر منفی از رطوبت نبینید ولی می تواند در دراز مدت آسیب زیادی به ساختمان بزند رطوبت باعث می شود فلزات به کار برده شده در ساختمان دچار زنگ زدگی شود و همچنین رنگ دیوار ها از بین رفته و چوب ها دچار پوسیدگی شوند و کیفیت مصالح ساختمانی هم از بین برود گاهی رطوبت باعث نفوذ و لانه کردن حشرات موذی در ساختمان شده و همچنین باعث ایجاد بیماری هایی برای اهالی خانه خواهد شد.

رطوبت در فصل زمستان باعث شکنندگی و یخ زدگی قسمت های مختلف خانه می شود. در بازار انواع مختلفی از عایق های رطوبتی وجود دارند که هر کدام ویژگی و کارایی خاصی را دارند که در ادامه برایتان بعضی از این عایق های رطوبتی را توضیح خواهیم داد.

عایق های رطوبتی

کاربرد عایق های رطوبتی چیست؟

رطوبت می تواند به قسمت های مختلف ساختمان خسارت های جبران ناپذیری وارد کند گاهی اوقات روی آجر و سنگ مواد ضد رطوبت بیرنگ می کشند یا اینکه در داخل ملات، عایق افزودنی اضافه می کنند ولی بیشتر اوقات مجبور هستند که مجموعه ای از عایق های پلیمری و یا قیری استفاده کنند. در جاده ها مواد قیری را روی سطح خاک پخش می کنند تا از یخ زدگی و نفوذ آب و خراب شدن جاده جلوگیری کنند.

در سال های اخیر عایق های رطوبتی آب و بخار آب توسعه زیادی داشته است . به جز قسمت پشت بام که به دلیل نفوذ پذیری آب بسیار مهم می باشد در قسمت های مختلف ساختمان هم عایق به کار می رود در دیواره های داخلی و خارجی و همچنین درزها از عایق کاری مصالح ساختمانی استفاده می‌کنند که می‌تواند از کم شدن عمر مصالح ساختمانی جلوگیری کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه بازسازی کردن سقف خانه های قدیمی | مراحل بازسازی کردن سقف خانه

در ساختمان های شهر تهران حدود ۲۵۰ میلیون متر مربع عایق استفاده شده است اگر هر سال این عایق ها تجدید و یا تعمیر بشود هزینه گرافی صرف آن خواهد شد برای جلوگیری از به هدر رفتن سرمایه ملی و همچنین حفظ محیط زیست باید حتماً عایق مناسبی را برای ساختمان خود انتخاب کرده و به طور صحیح از آن استفاده کنید.

انواع عایق های رطوبتی

در ایران به دلیل شرایط آب و هوایی و اقلیمی و همچنین وجود منابع نفتی از قدیم، قیرگونی متداول ترین عایق رطوبتی بود امروزه با پیشرفت تکنولوژی و علم، عایق های جدیدی ساخته شده که یک لایه انعطاف پذیر به قطر یک میلی متر بر روی سطح انجام می گیرد از انواع عایق های رطوبتی می توان به عایق های پلیمری، قطران، پشم شیشه، عایق های پیش ساخته، تیشو، رنگ هایی چون سیلر، انواع ماستیک ها، در بند ها و انواع ضد زنگ ها و… اشاره کنیم که در ادامه برایتان توضیح خواهیم داد.

عایق رطوبتی قیر

همانطور که گفتیم در کشور ما قیر از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و برای عایق رطوبتی قیر گونی و ساخت رویه های آسفالتی برای راه سازی از آن استفاده می کنند. قیر یک فراورده طبیعی می باشد که در نفت خام وجود داشته و وزن مولکولی بالایی دارد قیر طبیعی به وسیله تبخیر کردن روغن سبک نفت خام بدست می آید قیر های نفتی از نفت خام هنگام تقطیر تهیه می شوند. شاید جالب باشد که بدانید قیر در دمای ۳۵۰ درجه سانتیگراد تولید می شود و به همین علت سنگین ترین ماده موجود در نفت خام می باشد برای استفاده از قیرهای نفتی حتماً باید ابتدا قیر را تصفیه کنند.

قیرها فرآورده های طبیعی می باشند که به شکل محلول در نفت خام وجود دارند و از هیدروکربوری هایی تشکیل شده است که وزن مولکولی بالایی دارند رنگ قیر مشکی براق بوده و ویژگی آن هم این است که در مقابل آب غیر قابل نفوذ است و خاصیت چسبندگی زیادی دارد. به دلیل قابلیت چسبندگی قیر، در راهسازی ها از آن استفاده می کنند به شکلی که یک لایه نازک را دور دانه های سنگی می ریزند تا آنها را به هم بچسباند و آسفالت تشکیل شود.

قیر ها بر اساس منبع تولید آنها به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. قیر های طبیعی ( معدنی)
  2.  قیر های نفتی ( پالوده)

عایق قیر گونی

عایق قیرگونی از قدیم در ایران وجود داشته که از یک لایه گونی و دو لایه قیر تشکیل می شود البته به نسبت شرایط ممکن است که مقدار استفاده از گونی یا قیر فرق کند. این عایق رطوبتی در برابر نفوذ مواد شیمیایی، نمکی، آب و رطوبت توانایی بسیار بالایی دارد و از جهت قیمت هم بسیار مقرون به صرفه است و دارای معایبی مانند تجزیه در دمای بالا و تغییر شکل در هنگام فشار می باشد از قیر گونی برای عایق بندی آشپزخانه، ستون، سرویس های بهداشتی، حمام و… استفاده می شود.

عایق رطوبتی قطران

یکی دیگر از عایق های رطوبتی، عایق قطران می باشد که از حرارت میعان گاز و زغال سنگ تولید می شود. برای ساختن قطران گرمای زیادی به زغال سنگ می دهند تا از آن گاز خارج شود و کک باقی بماند بعد از آن گاز را سرد می کنند تا عرق کرده و قطره قطره بچکد، ماده ای که حاصل می شود قطران می گویند قطران هم مثل قیر باعث چسباندن سنگدانه های سنگی به یکدیگر می شود و به همین دلیل برای عایق کاری رطوبتی از آن استفاده می کنند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تعمیر تخصصی شیر اهرمی | چگونه می توان علت نشت آب از شیر اهرمی را پیدا کرد؟

هنوز هم از قطران استفاده های زیادی می شود ولی به دلیل مشکلات زیست محیطی استفاده از قطران کم شده است زیرا قطران مواد اسیدی دارد که در هنگام تماس با آب، در آن حل شده و وارد فضای سبز و آب های زیرزمینی می‌شود و می‌تواند خطراتی را به وجود بیاورد به همین دلیل استفاده از این ماده اسیدی امروزه بسیار کم شده است.

عایق های رطوبتی پیش ساخته

امروزه استفاده از عایق های رطوبتی پیش ساخته بسیار رایج است که یکی از این عایق های پیش ساخته هم پشم شیشه می باشد پشم شیشه یکی از شکل پذیر ترین مصالح به حساب می‌آید که می‌توان از آن به عنوان عایق حرارتی استفاده کرد و بهترین پارچه های ضد آتش را هم از پشم شیشه می سازند پشم شیشه دو نوع می باشد اول نوعی که برای پی ساختمان به کار می رود و نوع دوم هم برای سطوح خارجی مانند استخر ها، سرویس‌های بهداشتی و همچنین برای پشت بام ساختمان از آن استفاده می شود.

یکی دیگر از عایق های پیش ساخته، عایق های آلومینیومی رطوبتی نام دارد این عایق ها حدود ۸۵ درصد حرارت و نور را منعکس می کنند و از خود عبور نمی دهند.

معایب و مزایای عایق های پیش ساخته

عایق های پیش ساخته از نوع عایق های رطوبتی سبک می باشند که بسیار قابل انعطاف هستند در برابر دمای مثبت ۱۳۰ درجه و دمای منفی ۴۰ درجه مقاومت دارند تاب آوری کششی آنها بسیار بالا بوده و دچار انقباض و انبساط و همچنین پوسیدگی نخواهند شد. معایب این عایق کوتاه بودن عمر آن است و تعمیر این عایق بسیار مشکل می باشد.

عایق های رطوبتی تیشو

این عایق ها از شیشه ساخته شده و از آن به عنوان عایق لوله های آب و همچنین لوله های گاز استفاده می شود این عایق در برابر فرسایش و آتش سوزی بسیار مقاوم می باشد اگر این عایق با کیفیت باشد باید رنگ و ظاهری یکنواخت داشته باشد روی سطح آن نباید خورده شیشه مشاهده شود.

عایق های رطوبتی نانو

رنگ های نانو از مقاومت بسیار زیادی در برابر رطوبت و آب برخوردارند رنگ های نانو در برابر سرما، گرما، نور آفتاب و شرایط جوی بسیار مقاوم می باشند این عایق ها مخرب محیط زیست نبوده و به راحتی می‌توان از آن استفاده کرد. عایق رطوبتی نانو نیازی به تخریب لایه های زیرین نداشته و عمر بالایی دارند

  عایق رطوبتی پلیمری

یکی دیگر از عایق های رطوبتی و ضد آب، عایق های رطوبتی پلیمری می باشند از این عایق ها برای سطوح استفاده می کنند و علاوه بر آن برای اتصالات هم از آن استفاده می شود ویژگی خاصی که این عایق دارد ضد اشتعال بودن و ضد حرارت بودن آن است و می تواند برای ساختمان گزینه خوبی باشد انواع مختلف عایق های رطوبتی پلیمری عبارتند از

  • عایق های بوتیلیک
  • عایق های اکرلیک
  • عایق های پلی یورتان
  • عایق های سیلیکون
  • عایق های پلی استر اپوکسی
  •  عایق های ابری

عایق های رطوبتی

سخن پایانی

در این مقاله از ایبک امداد شما را با انواع عایق های رطوبتی آشنا کردیم تا با مطالعه این مقاله بتوانید بهترین عایق رطوبتی را برای ساختمان و پشت بام انتخاب کنید.

اگر در زمینه بهترین عایق های رطوبتی سوالی داشتید می توانید در بخش دیدگاه ها مطرح کنید تا متخصصین ایبک امداد پاسخگوی شما باشند.

انواع عایق های رطوبتی در صنعت ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

کاربرد عایق های رطوبتی چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا