خدمات پرستاری و مراقبتی

دلایل گاز گرفتن کودک و روش های درمان آن

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

یکی از رفتارهای بسیار شایع در دوران کودکی، گاز گرفتن کودک می باشد که ممکن است برای شما مشکلات زیادی را ایجاد کند. در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم دلایل گاز گرفتن کودک و روش های رفع آن را برایتان توضیح دهیم.

گاز گرفتن کودک

یکی از رفتار های رایج کودکان در دوران نوپایی، گاز گرفتن است که ایجاد مشکلات زیادی برای والدین و پرستار می‌کند. کودک نوپا و دوست داشتنی شما ممکن است کارهای زیادی مانند جیغ زدن همراه با خنده، بغل کردن های غیرمنتظره، ناگهانی در آغوش گرفتن والدین و… را انجام دهد، ولی بعضی از کارهایی که کودکان نوپا انجام می دهند ممکن است دوست داشتنی نباشد، مانند: جیغ زدن، لگد زدن یا گاز گرفتن.

در کودکان گاز گرفتن بسیار رایج است ولی اگر کودک شما به شکل جدی دیگران را گاز می گیرد باید حتماً مشکل را بررسی کنید. هیچکس تمایل ندارد که فرزندش برای همسالان خود یک تهدید باشد و یا به کودک برچسب گاز گرفتن بزنند و یا به خاطر گاز گرفتن از مراکزی مانند مهد کودک و مراکز مراقبتی کودک، اخراج شود. والدینی که شاغل هستند می‌تواند این مشکل برایشان بسیار جدی محسوب شود و مطمئنا نمی خواهند با اخراج شدن کودک شان از مهد کودک رو به رو شوند.

شاید شما تصور کنید که گاز گرفتن مرحله‌ای از رشد کودک بوده و بسیار طبیعی است ولی اینطور نیست راه های زیادی وجود دارد که شما می توانید به دلایل گاز گرفتن کودکتان پی ببرد و از آن جلوگیری کنید. با ما همراه باشید تا روش های کمک به کودکان، برای مهار کردن این رفتار را برایتان بیان کنیم.

دلایل گاز گرفتن کودک نوپا چیست؟

همانطور که گفتیم در اوایل کودکی گازگرفتن رایج بوده و بیشتر کودکان و نوزادان نوپا که بتازگی دندان در آوردند، اسباب بازی ها و وسایل دیگر را در داخل دهان کرده و گاز می گیرند و گاهی ممکن است در همین حین دیگران را هم گاز بگیرند و نگاه کنند ببینند آیا واکنشی از طرف آنها دیده می شود یا نه؟  این می تواند برای جلب توجه و یا حتی بیان احساسات باشد. ناامیدی، ترس و خشم احساساتی هستند که کودک نوپا نمی تواند به صورت زبانی آن را بیان کند. بنابراین اگر نتواند این احساسات را بیان کند راهی برای جلب توجه دیگران پیدا خواهد کرد و از گاز گرفتن استفاده می کند.

گاز گرفتن در کودکان پسر بیشتر شایع است و حدوداً در یک سالگی و یا دو سالگی اتفاق می‌افتد و کم‌کم با افزایش مهارت های زبانی، گاز گرفتن هم در کودک کاهش می یابد.

گاز گرفتن کودک

چگونه می توان گاز گرفتن کودک را متوقف کرد؟

برای اینکه گاز گرفتن کودک خود را متوقف کنید باید بعد از گاز گرفتن با این رفتار او مقابله کنید. اگر کودک شما گاز گرفت بهتر است مراحل زیر را برای رفع این رفتار امتحان کنید:

  1. در مرحله اول آرام باشید.
  2. کودکی را که گاز گرفته شده، آرام نمایید.
  3. در صورت نیاز کودکی که گاز گرفته را آرام کنید.
  4. پیشنهاد های جایگزین به کودک بدهید.
  5. حواس کودک را پرت کنید
پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای خرید انواع مختلف سرشور آرایشگاهی مبله و ایستاده

۱- محکم و آرام باشید.

محکم و آرام به کودک خود بگویید: «گاز نگیر» یا بگویید: «گاز گرفتن درد دارد» کودک نوپای شما می‌تواند این جملات را درک کند. برای کودک روشن کنید که این کار او اشتباه است. البته تا زمانی که کودک شما بزرگ نشده، توضیحات طولانی تر نمی تواند تأثیر گذار باشد. باید در هنگام گاز گرفتن کودک آرامش خود را حفظ کنید زیرا آرام بودن می‌تواند به حل مشکل کمک کند.

۲- کودکی را که فرزند شما، او را گاز گرفته، آرام کنید.

کودکی که به وسیله فرزند شما گاز گرفته شده را آرام کنید. اگر در اثر گاز گرفتگی، زخمی به وجود آمده حتماً محل زخم را با آب و صابون تمیز بشویید. در صورتی که گاز گرفتگی عمیق بوده و یا خونریزی داشته باشد حتماً از مراقبت های پزشکی استفاده کنید.

۳- در صورتی که نیاز بود کودکی را که گاز گرفته را آرام کنید.

بیشتر کودکان نوپا نمی‌دانند که گاز گرفتن می تواند به دیگران آسیب بزند. تسلی دادن به کودکی که از آسیب رساندن به دیگران ناراحت شده است، هیچ اشکالی ندارد. ممکن است کودک شما بعد از اینکه دوست خود را گاز گرفت، ناراحت شده باشد. پس باید به او اجازه بدهید که دوست خود را دلداری بدهد. ولی اگر کودکی که گاز گرفته از رفتار خود برای جهت جلب توجه دیگران استفاده می کند، نباید این رفتارها را با توجه و آرامش تقویت کرد.

۴- پیشنهاد های جایگزین به کودک

وقتی که کودک آرام شد، می توانید موارد دیگری را برای گاز گرفتن به کودک پیشنهاد کنید. مثلاً به کودک پیشنهاد کنید که به جای گاز گرفتن از کلماتی مانند: «وایسا» ، «نه» ، « این اسباب بازی مال من است» و… استفاده کند.

۵- حواس کودک را پرت کنید.

اگر متوجه شدید که انرژی و احساسات کودک در حال افزایش است و یا موضوعی باعث ناراحتی او شده، باید حتماً حواس او را به فعالیت‌های مثبت مثل رنگ آمیزی، نقاشی، رقصیدن، بازی کردن، و یا فعالیت های مورد علاقه کودک، پرت کنید.

در زمانی که کودک شما گاز می گیرد معمولاً تنبیه کردن ضروری نمی باشد زیرا بچه ها متوجه ضرر گاز گرفتن خود نیستند. هیچ گاه کودکی که گاز گرفته را متقابلاً گاز نگیرید زیرا با این کار به او می آموزید که رفتار او درست است.

در صورتی که مراحل گفته شده را انجام دادید ولی باز هم کودک شما گاز می گیرد، باید به کودک زمان بدهید. بهتر است که کودک نوپای خود را برای چند دقیقه روی صندلی و یا اتاق دیگری ببرید تا کودک آرام شود. به طور کلی یک دقیقه بردن در مکان های دیگر می تواند برای آرام شدن کودک تأثیر گذار باشد .

چند راه برای ترک عادت گاز گرفتن

در ادامه می خواهیم چند راه را برای ترک عادت گاز گرفتن در کودک نوپای شما برایتان بیان کنیم که عبارتند از:

  1. مقاوم بوده و قانون گاز گرفتن ممنوع را همیشه اجرا کنید.
  2. از قبل برنامه‌ریزی کنید.
  3. جایگزینی برای گاز گرفتن پیدا کنید.

۱- مقاوم باشید و قانون گاز گرفتن ممنوع را همیشه اجرا کنید.

باید در برابر این رفتار کودک خود مقاوم بوده و قانون گاز گرفتن ممنوع را در خانه اجرا کنید. هرگاه کودک شما گاز می‌گیرد باید بگویید: «گاز گرفتن ممنوع» و انگشت خود را به نشانه «نه»  به کودک نشان دهید. اینکار می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  محتویات جعبه کمک های اولیه خانگی چیست | داروهای ضروری در جعبه کمکهای اولیه

به جای اینکه از تنبیه استفاده کنید می توانید از تقویت مثبت استفاده کرده و وقتی فرزند شما رفتار خوبی دارد کودک را تحسین کنید. باید از جملاتی مثل: «چقدر آرام و خوب بازی می کنی»، «خیلی خوشحالم که مشکلاتت را به دوست خود گفتی» «چه دختر مهربونی دارم»  و… برای تقویت جایگزین های مثبت، استفاده کنید.

۲- از قبل برنامه ریزی کنید.

اگر کودک شما بداند که در زمان پر انرژی بودن و یا موقعیت های جدید از او چه انتظاری دارید، شاید راحت تر باشد و حتی تمایلی هم به گاز گرفتن پیدا نکند. در صورتی که گاز گرفتن کودک در مهد کودک اتفاق افتاد، حتماً قبل از اینکه او را به مهد کودک ببرید به او بگویید که چه انتظاری از کودک خود دارید. شاید مهد کودک بزرگ بوده و پر هرج و مرج باشد و این می تواند برای کودک شما طاقت‌فرسا باشد. بهتر است که کودک خود را به محیطی کوچکتر منتقل کنید.

۳- جایگزین پیدا کنید.

همان طور که کودک رشد می کند، مهارت های زبانی او هم رشد کرده و می‌توانید به کودک خود کمک کنید که رفتاری های دیگری را جایگزین گاز گرفتن کند. در صورتی که نتوانستید مشکل را رفع کنید، باید از متخصص و یا مشاور کودک کمک بگیرید. آنها می توانند راه هایی را برای مدیریت احساسات و ابراز احساسات به روش سالم به کودک شما آموزش بدهند.

گاز گرفتن کودک در اثر خشم

گاهی ممکن است گاز گرفتن کودک از خشم او ناشی شود. اگر محیط خانه پر هرج و مرج و ناآرام باشد و دائم والدین با هم دعوا کنند، و یا کودک به وسیله والدین تنبیه و سرزنش شود، این می تواند در روحیه کودک اثر نامطلوبی گذاشته و او را عصبی و خشمگین کند آنگاه کودک برای فروکش کردن خشم خود ممکن است کودکان دیگر را گاز بگیرد و یا کتک بزند. پس باید والدین توجه داشته باشند که ناآرام بودن محیط زندگی کودک، باعث رفتارهای ناهنجار او خواهد شد.

چه زمانی لازم است با دکتر کودک تماس بگیریم؟

همان طور که گفتیم گاز گرفتن در کودکان و نوزادان نوپا بسیار رایج است ولی اگر کودک شما بیشتر از چهار سال دارد باید حتماً این رفتار متوقف شود. اگر سن کودک از چهار سال گذشت ولی باز هم عادت گاز گرفتن در او ترک نشده بود، ممکن است به مرور اوضاع بدتر شده و این رفتارها باعث ناراحتی والدین و دیگران شود. در این صورت حتماً باید به پزشک کودک مراجعه کنید.

کمک گرفتن از پرستار کودک

اگر کودک شما پرستار دارد بهتر است از پرستار بخواهید تا با روش‌های مناسب به کودکتان کمک کند تا عادت گاز گرفتن را ترک کند. پرستاران کودک، آموزش های خاصی دیده اند و می‌توانند در این مواقع به شما و کودک کمک کنند.

گاز گرفتن کودک

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله از ایبک برایتان توضیح دادیم، گاز گرفتن کودکان می تواند گاهی مشکل‌ساز شود. اگر احساس کردید که گاز گرفتن کودک شما به یک مشکل جدی تبدیل شده، بهتر است حتماً برای رفع این عادت غلط در کودک، اقدامات لازم را انجام دهید. در صورت نیاز باید با مشاور صحبت کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

دلایل گاز گرفتن کودک و روش های درمان آن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چه زمانی لازم است با دکتر کودک تماس بگیریم؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا