خدمات پرستاری و مراقبتی

نشانه های کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن و روش های رفع آنها

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

کمبود ویتامین یکی از مشکلات بسیار شایع در تمام سنین است که باید اصولی بررسی شود. رژیم غذایی مغذی و متعادل فواید زیادی دارد و از طرف دیگر هم، رژیم غذایی نامتعادل و غلط باعث می شود بدن فرد با کمبود مواد مغذی روبرو شده و علائم ناخوشایندی داشته باشد. شناخت این علائم به شما کمک خواهد کرد که رژیم خود را متناسب با آن تنظیم کنید. در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم شما را با نشانه های شایع کمبود ویتامین ها و همچنین مواد معدنی و روش های رفع آنها آشنا کنیم.

نشانه های کمبود ویتامین ها در بدن

نشانه های کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن عبارتند از:

  1. شکننده بودن ناخن و مو
  2.   ترک در گوشه دهان و یا زخم های دهانی
  3. خونریزی های لثه
  4. ضعیف شدن دید در شب
  5. شوره در سر
  6. ریزش مو
  7. برجستگی های سفید و یا قرمز در روی پوست
  8. سندروم پای بیقرار

۱- شکننده بودن مو و ناخن

شکنندگی ناخن و مو دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که یکی از این دلایل کمبود ویتامین بیوتین می باشد. این ویتامین کمک می کند تا بدن بتواند مواد غذایی را به انرژی تبدیل کند. کمبود ویتامین بیوتین بسیار نادر می باشد ولی در صورتی که با نازک شدن مو و یا شکنندگی آن و همچنین ضعیف شدن ناخن روبرو شدید، این موارد می تواند از علائم مهم کمبود بیوتین باشد. علائم دیگر کمبود بیوتین مواردی مانند گرفتگی عضلات، خستگی های مزمن، دردهای عضلانی و همچنین گزگز دست و پا می باشد. افراد معتاد به الکل و سیگار، زنان باردار، افرادی که به اختلالات گوارشی دچار هستند، بیشتر از دیگران در معرض کمبود بیوتین می باشند.

معمولاً خوردن سفیده تخم مرغ خام هم احتمال دارد باعث کمبود ویتامین بیوتین شود، زیرا سفیده تخم مرغ خام دارای آویدین می باشد و پروتئینی که به ویتامین بیوتین وصل می شود می تواند باعث کاهش جذب بیوتین شود. غذاهایی که از بیوتین غنی هستند عبارتند از: لبنیات، زرده تخم مرغ، ماهی، گوشت، دانه ها، آجیل، کلم بروکلی، اسفناج، سیب زمینی شیرین، گل کلم، موز، غلات و مخمر. تقریباً می توان گفت که افراد بزرگسال حدودا ۳۰ میکروگرم بیوتین در طول روز نیاز دارند.

کمبود ویتامین ها

۲- زخم های دهان و یا ترک گوشه دهان

زخم های دهانی و یا حتی ترک های گوشه دهان، ممکن است به دلیل مصرف ناکافی بعضی از ویتامین ها باشد. مثلاً بعضی از زخم های دهان که به آن آفت می‌گویند به دلیل کمبود ویتامین های گروه B و یا کمبود آهن می باشد. مطالعات نشان داده بیمارانی که به زخم های دهانی دچار شده‌اند نسبت به دیگران دو برابر سطح آهن پایین تری دارند. بیماری دیگری هم وجود دارد که می‌تواند باعث شکاف، خونریزی و یا ترک خوردن گوشه های دهان شود و این به دلیل کمبود آب بدن و یا ترشح بزاق فراوان می باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  اختلال وسواسی اجباری چیست | نحوه درمان اختلال وسواسی اجباری

این حال احتمال وجود دارد که این مشکل به دلیل مصرف ناکافی ویتامین های گروه B و آهن باشد. غذاهایی که از آهن غنی هستند مانند سبزیجات دارای برگ تیره، دانه ها، آجیل، غلات سبوس‌دار، مرغ، گوشت، ماهی و حبوبات می باشند. منابع خوب ریبوفلاوین، پیریدوکسین و تیامین هم شامل مواد غذایی مانند مرغ، غلات کامل، ماهی، گوشت، لبنیات، تخم مرغ، حبوبات، سبزیجات با برگ سبز، آجیل، دانه ها و سبزیجات نشاسته دار می باشند.

۳- خونریزی های لثه

گاهی احتمال دارد مسواک زدن نادرست باعث خونریزی های لثه شود ولی گاهی هم کمبود ویتامین c باعث خونریزی های لثه می شوند. همانطور که می‌دانید ویتامین C در ایمنی و ترمیم زخم ها نقش مهمی دارد و به عنوان یک آنتی اکسیدان هم عمل می کند و از آسیب دیدگی سلول ها جلوگیری می کند. افرادی که به اندازه کافی سبزیجات و میوه مصرف کنند کمتر دچار کمبود ویتامین C می شوند. کمبود ویتامین C می تواند به دلیل مصرف کم مواد غذایی حاوی ویتامین C بوده و باعث علائمی مانند خونریزی های لثه و یا از دست دادن دندان ها بشود.

کمبود ویتامین C ممکن است عواقب جدی هم داشته باشد که یکی از آنها اسکوربوت است که باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن فرد می شود و همچنین استخوان ها و عضلات را ضعیف کرده و به فرد احساس بی حالی و خستگی دست می دهد. کمبود ویتامین C علائم دیگری هم دارد از جمله مواردی مانند: کبود شدن سریع بدن، خشک شدن پوست، ترمیم کند زخم ها و خونریزی های مکرر از بینی می باشد.

نکته مهم: اگر می خواهید با کمبود ویتامین C روبرو نشوید بهتر است روزانه حتماً از میوه جات و سبزیجات استفاده کنید.

۴- ضعیف شدن دید فرد در شب

در صورتی که شما رژیم غذایی مناسبی نداشته باشید و از مواد مغذی کافی استفاده نکنید، امکان دارد با مشکلات بینایی روبرو شوید. مثلاً کمبود ویتامین A می‌تواند فرد را به شب کوری مبتلا کند که توانایی دیدن فرد در تاریکی و نور کاهش پیدا می کند. ویتامین A جهت تولید رنگدانه های شبکیه لازم و ضروری است و در صورتی که مشکل را برطرف نکنید احتمال دارد شب کوری باعث خشکی چشم شده و به قرنیه چشم شما آسیب برساند. این بیماری در نهایت امکان دارد به کوری ختم شود.

یکی دیگر از علائم خشکی چشم لکه های Bitot می باشد و در صورتی که رشد کند سفید و کف آلود است و در قسمت سفیدی چشم ایجاد می شود. رشد این لکه را می‌توان متوقف کرد ولی در صورتی که کمبود ویتامین A جبران شود، این لکه هم به طور کامل برطرف می شود. اگر پزشک کمبود ویتامین A  را تشخیص نداد، از مصرف خودسرانه مکمل های ویتامین A خودداری کنید زیرا این ویتامین محلول در چربی می باشد که در صورت مصرف بیش از اندازه، باعث می شود ذخایر چربی در بدن جمع شود و گاهی سمی بشود. علائم سمی بودن این ویتامین جدی بوده و شامل تحریک پوستی، حالت تهوع، درد مفاصل و استخوان، سردرد و در موارد شدیدتر هم ممکن است باعث کما و یا مرگ بشود.

۵- شوره سر

شوره سر و درماتیت سبورئیک قسمتی از اختلالات پوستی است که قسمت هایی از بدن را که چربی تولید می کند تحت تأثیر قرار خواهد داد. در هر دو بیماری پوسته پوسته شدن و خارش وجود دارد. شوره سر معمولاً به پوست سر محدود شده ولی درماتیت سبورئیک در صورت، زیر بغل، بالای قفسه سینه و کشاله ران هم دیده می شود. بروز این مشکلات پوستی در سه ماهه اول زندگی، اواسط  بزرگسالی و دوران بلوغ بیشتر رایج است. مطالعات نشان داده است که این دو بیماری بسیار شایع بوده و حدود ۴۲ درصد نوزادان و ۵۰ درصد بزرگسالان امکان دارد در نقاطی از بدن دچار درماتیت سبورئیک یا شوره سر شوند. درماتیت سبورئیک و شوره احتمال دارد به دلایل زیادی ایجاد شوند که یکی از آنها را می‌توان رژیم‌های نامتعادل دانست.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تسکین درد رویش دندان در نوزادان و درمان های خانگی

مثلاً در صورتی که سطح روی، ویتامین B۳، B۲ و B۶ پایین باشد ممکن است باعث شوره و درماتیت سبورئیک شود.

۶- ریزش موی سر

یکی از علامت های کمبود ویتامین، ریزش موی سر می باشد که معمولاً نیمی از بزرگسالان وقتی به سن ۵۰ سالگی می رسند دچار ریزش مو می شوند. رژیم غذایی مناسب و غنی از مواد مغذی می تواند این ریزش مو را کند کرده و یا از آن جلوگیری کند. موادی مانند اسید لینولئیک، بیوتین، روی، آهن، نیاسین و ویتامین E می توانند ریزش مو را به حد زیادی کاهش دهند، ولی گاهی افزایش بعضی از مواد مانند ویتامین A و سلنیوم باعث افزایش ریزش مو خواهد شد.

۷- برجستگی های سفید و قرمز در روی پوست

کراتوز پیلاریس بیماری می باشد که باعث برجستگی هایی شبیه به پوست مرغ در روی باسن، ران، بازو و یا گونه ها می شود. معمولاً این حالت در کودکی ظاهر شده و در بزرگسالی هم به طور طبیعی از بین می رود. دلیل این برجستگی‌ها هنوز مشخص نیست ولی احتمال دارد به دلیل تولید بیش از اندازه کراتین در فولیکول های مو، این برجستگی ها ظاهر شود.

کراتوز پیلاریس هم احتمال دارد عامل ژنتیکی داشته باشد و در افرادی که کمبود ویتامین های C و A دارند، مشاهده می شود. بنابراین علاوه بر درمان سنتی می توان از کرم های دارویی، و همچنین رژیم های غذایی غنی از ویتامین های C و A برای درمان افرادی که مبتلا هستند، استفاده کرد.

غذاهای غنی از ویتامین C و A شامل لبنیات، گوشت، ماهی، تخم مرغ، سبزیجات رنگ نارنجی، سبزیجات برگ تیره و میوه می باشد.

۸- سندروم پای بیقرار

سندروم پای بیقرار، که به آن ویلیس اکبوم هم می‌گویند یک بیماری عصبی می باشد که باعث ایجاد احساساتی ناخوشایند در پاهای فرد می‌شود و بیمار به طور مرتب پای خود را تکان می دهد. سندروم پای بیقرار حدوداً ۱۰ درصد از مردان را تحت تاثیر قرار داده و این بیماری در زنان دو برابر می باشد. دلیل این بیماری هنوز مشخص نشده ولی احتمالاً ارتباطی بین علائم RLS و همچنین کمبود آهن خون وجود دارد. این بیماری ممکن است در خانم های باردار، در هنگامی که مقدار آهن خون آنها کاهش پیدا کرده، دیده شود. مصرف آهن بیشتر می تواند علائم بیماری را کم کند. مصرف غذاهایی که از آهن غنی هستند مانند ماهی، مرغ، گوشت، سبزیجات برگ تیره، حبوبات، غلات، دانه ها و آجیل می تواند بسیار مفید باشد.

کمبود ویتامین ها

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با نشانه های شایع کمبود ویتامین ها در بدن آشنا کردیم. ترکیب بعضی از غذاهای غنی از آهن با سبزیجات و میوه هایی که از ویتامین C سرشار هستند، بسیار مفید است زیرا باعث افزایش جذب آهن می شود. برای جذب بیشتر آهن می توانید از قابلمه های چدنی استفاده کرده و همچنین از خوردن قهوه و چای در وعده های غذایی خودداری کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

نشانه های کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن و روش های رفع آنها

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

برجستگی های سفید و قرمز در روی پوست

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا