آنچه باید در مورد مراحل رشد و تربیت پسران بدانید.
خانواده هایی که دارای فرزند پسر هستند معمولاً برای تربیت آنها با چالش های زیادی روبرو می شوند. بعد از اینکه فرزند به دنیا می آید حتماً شما دچار نگرانیهایی برای تربیت او خواهید شد. اگر اولین تجربه مادر و یا پدر شدن شما باشد، کار برای شما به مراتب سخت تر می شود. هرکسی اخلاق و خلقیات منحصر به فرد خود را دارد. پسران هم هر کدام دارای ویژگی های خاص خود می باشند. بعضی از پسر ها ممکن است در روابط اجتماعی کند باشند و برعکس، بعضی دیگر هم پرهیاهو بوده و باید دائماً مراقب آنها باشید تا خرابکاری نکرده و مشکلی ایجاد نکنند. رفتاری که شما با پسر بچه ها دارید، می تواند بزرگسالی آنها را تعیین کند. اگر جزو والدین نگران هستید و نمی دانید که پسر بچه خود را چگونه تربیت کنید و با او چه رفتاری داشته باشید تا در آینده با مشکل برخورد نکند، توصیه میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا شما را با مراحل رشد و تربیت پسران آشنا کنیم.
باور های غلط و تأثیر آن در روی تربیت پسران
بعضی از مردم طبق فرهنگ و باور غلط معتقدند که پسرها خلقیات و روحیات سخت تر و خشن تری نسبت به دختر ها داشته و احساسی هم نمی باشند، ولی باید بگوییم به هیچ وجه این طور نیست. طبق نظر کارشناسان، رفتار پسران بیشتر فرهنگی است نه بیولوژیکی.
جامعه شناس معروف امیلی دبیلوکین می گوید: «مراقبین، والدین، معلمان، بستگان، همسالان، رسانه ها و… مرتب این پیام را برای پسر ها دارند که باید قدرتمند، قوی، رقابت پذیر، بی احساس و سرسخت باشند» ولی باید بدانید که این شما هستید که به او یاد می دهید چگونه رفتار کرده و چه احساسی هم داشته باشد. بعضی از خانواده ها به کودک پسر خود می آموزند که زنان باید به آنها احترام بگذارند. این باعث میشود که پسر خشن، بی احساس و سلطه جو بار بیاید.
این افراد وقتی بزرگ شدند معمولاً مرد سالاری بر خانواده شان حاکم می شود. فرهنگ های غلط به پسر یاد می دهد که ارزشمند تر و بالاتر از دختر است. در صورتی که اینطور نیست. این رفتارها و حرف ها، فرزند شما را پسری خشن، خودخواه، سلطه جو و بیاحساس بار می آورد. پس سعی کنید هیچ گاه باورهای غلط را به فرزندان خود آموزش ندهید و به آنها نگویید که نسبت به زنان برتر هستند و می توانند حاکم خانواده باشند زیرا این باورهای غلط باعث خواهد شد فرزند شما تربیت درستی نداشته باشد.
بیشتر رفتار پسر بچه، نشأت گرفته از آموزش های خانواده است. رفتارها و کارهای والدین باعث می شود پسر به سمت خوب بودن هدایت شود. در صورت نیاز می توانید برای تربیت صحیح پسر خود از مشاور خانواده هم کمک بگیرید.
مراحل رشد و تربیت پسران در سنین مختلف
البته فرقی ندارد، چه فرزند پسر و چه فرزند دختر، نیاز به تربیت صحیح داشته و برای این کار شما باید تلاش و تمرین داشته باشید و این تلاش را از زمان تولد کودک خود شروع کنید. اگر می خواهید فرزند شما به خوبی تربیت شود، باید وقتی به دنیا می آید تربیت را شروع کرده و حواس خود را کاملاً جمع کنید. پسران در نوزادی به توجه خاص شما نیاز دارند و باید متناسب با سن کودک با او رفتار کنید. دقت داشته باشید که پسر بچه ها در سنین مختلف ممکن است رفتارها و حتی هنجارشکنی های سن خود را داشته باشند، پس باید در تمام مراحل زندگی کودک بتوانید پاسخ مناسبی به رفتارها و نیازهای او بدهید.
۱- سن نوپا بودن و نوزادی
وقتی کودک شما تازه راه افتاده و با اسباب بازی های مختلف بازی می کند، شما باید به موارد مهمی توجه کنید:
_ از جنسیتی کردن اسباب بازی ها و رنگ ها خودداری کنید.
سعی کنید برای تربیت پسر عزیزتان از کلیشه های جنسیتی استفاده نکنید. مثلاً بعضی ها می گویند که رنگ آبی برای پسر بوده و صورتی برای دختر و یا باید پسر حتماً با ماشین بازی کند و دختر با عروسک بازی کند. کودک خود را از این کلیشه های جنسیتی دور کنید. ممکن است فرزند شما به هر اسباب بازی و یا هر رنگی علاقه داشته باشد. شاید پسرتان بخواهد با عروسک خواهرش بازی کند، نباید او را سرزنش و یا مسخره کنید. مطالعات نشان داده پسرانی که کمتر دچار کلیشههای جنسیتی بودند، ازدواج های عاشقانه و شاد تری دارند.
_ مرزها را به خوبی به پسرتان بیاموزید.
نیاز به وارد شدن به مرزهای جنسیتی نیست، فقط لازم است شما حد و حدود لازم را برای فرزندتان بیان کنید. مثلاً به او بگویید که چه کسی اجازه دارد او را ببوسد و چه کسی نباید او را ببوسد. اعضای خانواده قبل از اینکه کودک را ببوسند، باید از او اجازه بگیرند و اگر کودک نظر مثبتی برای بوسیدن نداشت، باید به نظر او احترام بگذارند. کودک پسر شما باید این نکته مهم را بیاموزد که دارای حقوق مشابه است و نباید کسی بدون اجازه او به وسایلش دست بزند. مرز های فردی و اجتماعی را برای کودکتان تعیین کنید و بگویید که باید به حقوق دیگران به طور کامل احترام بگذارد.
۲- سال های مدرسه رفتن کودک پسر
وقتی کودک شما به سن مدرسه رسید، یعنی ۷ ساله شد، تربیت او هم وارد مرحله جدیدی می شود زیرا کودک شما وارد محیط اجتماعی شده و این می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. در این مرحله باید به دو نکته مهم توجه کنید:
_هیچگاه اجازه ندهید احساس برتری در پسرتان به وجود بیاید.
مطالعات نشان داده حدوداً ۴۰ درصد پسرانی که در کلاس چهارم می باشند، تصور می کنند که پسرها از دختران باهوش ترند. در این سن معمولاً پسران احساس برتری داشته و خود را بهترین، زیباترین و باهوش ترین دانش آموز می دانند. این احساس برتری و بالایی می تواند او را به یک پسر بچه خودخواه و مغرور تبدیل کند و این اصلا درست نیست. برای اینکه از این طرز فکر در پسر خود جلوگیری کنید، باید او را تشویق کنید که دوستان زیادی داشته باشد و در گروه های ورزشی و تیم های مختلف شرکت کند. فرزند پسر شما باید یاد بگیرد با دیگران چگونه ارتباط برقرار کرده و خودخواه و خودپسند نباشد. به کودک پسر خود بیاموزید بدون اینکه در مورد وضعیت اقتصادی، اجتماعی، مذهب، جنسیت و نژاد افراد فکر کند به آنها احترام بگذارد.
هیچگاه بیش از نیاز از کودکتان تعریف نکنید. این کار باعث خواهد شد کودک مغرور شده و به صورت کاذب خود را بالاتر از دیگران بداند. البته این بدان معنی نیست که شما کودکتان را تحقیر کرده و نکات مثبت را در او را نادیده بگیرید. بلکه باید همیشه برای کارهای مثبت او را تشویق کرده و به اعتماد به نفس او کمک کنید. داشتن تعادل در تربیت کودک بسیار لازم است.
_ احساسات کودکتان را تشویق کنید.
هیچگاه وقتی پسرتان گریه می کند به او نگویید: «پسران نباید گریه کنند» یا اینکه بگویید «تو مثل یک دختر رفتار میکنی» این حرف ها برای کودک بسیار مضر است و باعث تقویت کردن کلیشههای جنسیتی می شود. این کار باعث خواهد شد که پسرتان هیچگاه صادقانه درمورد احساساتش صحبت نکند. اگر پسرتان در مورد مشکلات و احساسات خود با شما صادقانه صحبت نکند، باعث خواهد شد همیشه نگران و ناراحت باشد زیرا نمی تواند آنچه را که احساس میکند و یا مشکلات خود را به شما گفته و پاسخ درستی دریافت کند.
این را بدانید که ناراحتی ها و انرژی های منفی به راحتی از بین نمی روند پس اگر کودک پسر شما خواست گریه کند اجازه بدهید که این کار را انجام بدهد. مطالعات نشان داده مردانی که احساسات خود را پنهان می کنند بیشتر از دیگران در معرض افکار خودکشی، افسردگی و یا رفتارهای پرخطر دیگر هستند. پسران هم می توانند در هر سنی که هستند احساساتشان را بیان کنند.
۳- سنین ۱۳ الی ۱۵ سالگی پسران
در این سن، کودک پسر شما نوجوانی خود را شروع می کند، البته بعضی از پسرها در این سن علائم بلوغ را هم تجربه می کنند و بعضی هم هنوز در این سنین، نشانی از بلوغ در آنها دیده نمی شود. معمولاً پسران در سن ۱۳ الی ۱۵ سالگی، نسبت به مسائل جنسی آگاهی پیدا می کنند و می توانند آن را درک کنند. در این سن باید به سه نکته مهم برای فرزند خود توجه داشته باشید:
_ تعاملات سالم او را به درستی تقویت کنید.
در این سن باید به پسر تان یاد دهید که شوخی، اظهارنظر و حرکات جنسی نامناسب در برابر دختران و یا حتی پسران، به هیچ وجه خوب نیست. معمولاً این توضیحات را بهتر است پدر برای پسر خود بیان کند و تعاملات و روابط سالمی را که باید کودک با دوستان خود داشته باشد، به او بیاموزد. باید داشتن ارتباط سالم با دوستان را به پسرتان آموزش بدهید.
_ به پسرتان یاد بدهید که عصبانیت و پرخاشگری نشانه مرد بودن نمی باشد.
متأسفانه به دلیل فرهنگ غلط، بعضی از پسران احساس میکنند که باید پرخاشگر، سخت، سلطه جو و خشن باشند. باید سعی کنید کودک خود را از این رفتارها دور کنید.
_ عصبانیت و خشونت را در پسرتان کنترل کنید.
معمولاً در نوجوانی پسران خشن، زودرنج و پرخاشگر می شوند. باید سعی کنید این خشونت را در او کنترل کرده و به او بگویید که هرچند که عصبانی است ولی باید رفتار درستی داشته باشد و خود را کنترل کند.
سخن پایانی
تربیت کودک پسر به آرامش، صبر و مهمتر از آن صرف وقت نیاز دارد. شما باید برای تربیت فرزند پسر خود اطلاعات مفیدی داشته باشید. اگر می خواهید پسری با شخصیت، مؤدب، مهربان و جنتلمن داشته باشید، باید تلاش کنید تا نکات تربیتی مهمی را برای برای کودک خود به کار بگیرید.
آنچه باید در مورد مراحل رشد و تربیت پسران بدانید.
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
باور های غلط و تأثیر آن در روی تربیت پسران