راهنمای گام به گام تعمیرات سانتریفیوژ
سانتریفیوژ یکی از مهمترین و پر استفاده ترین لوازم صنعتی در کارخانه ها، آزمایشگاه ها، رستورانها و … می باشد که به علت فرسودگی و کارکرد مداوم، دچار آسیب دیدگی و خرابی می شود. مانند هر دستگاهی با مشکلات و خرابی های متفاوتی مواجه می شود. در این مقاله از ایبک امداد به دلایل بروز مشکلات رایج و همچنین روش گام به گام تعمیرات سانتریفیوژ را با شما بررسی می کنیم:
صدای زیاد و لرزش در سانتریفیوژ
هواکش سانتریفیوژ لرزش و صدای کمی دارد. گاهی اوقات امکان دارد کاربران با لرزش یا سرو صدای زیاد دستگاه مواجه شوند. برای بررسی و عیب یابی دستگاه به نکات زیر توجه کنید:
- امکان دارد لرزش و صدای زیاد دستگاه به تراز نبودن قطعاتی مانند تسمه محرک، چرخ، کوپلینگ و یاتاقان مربوط شود.
- در فن دستگاه هر گونه مواد خارجی وجود داشته باشد این مشکل بوجود می آید.
- چنانچه کوپلینگ و یاتاقان فرسوده شده باشند این مشکل در دستگاه بوجود می آید. در اینصورت باید این قطعات تعویض شوند.
- آسیب دیدن چرخ سانتریفیوژ یا موتور می تواند باعث ایجاد سرو صدا در دستگاه شود که باید بررسی و عیب یابی شود.
- اگر پیچ های بدنه یا پایه ها شل یا شکسته شده باشند، این مشکل بوجود می آید.
کم شدن مکش هواکش سانتریفیوژ
چنانچه مکش یا فشار هواکش سانتریفیوژ از همیشه کمتر شده باشد، باید دستگاه را بررسی و عیب یابی کنید. برای بررسی و رفع مشکل سانتریفیوژ به نکات زیر توجه کنید:
- امکان دارد پره ها یا دمپره های ورودی دستگاه بخوبی تنظیم نشده باشند. حتماً آنها را بررسی کنید و یا جایگاه آنها را تغییر دهید.
- اگر چرخ هواکش دچار آسیب دیدگی شده و یا بصورت برعکس روی شافت دستگاه سوار شده باشد این مشکل بوجود می آید. باید بررسی و عیب یابی شود.
- ممکن است وضعیت خروجی و ورودی فن نامناسب باشد و یا اینکه جهت چرخش فن درست نباشد، باید بررسی شود.
- هر گونه آسیب دیدگی یا شکستگی در دستگاه و همچنین نشتی هوا از سانتریفیوژ فشار و مکش کمتر در دستگاه بوجود می آید.
داغ شدن بیش از اندازه یاتاقان های سانتریفیوژ
یکی دیگر از مشکلات رایج در سانتریفیوژها داغ شدن بیش از اندازه یاتاقان های این دستگاه می باشد. در صورتیکه با مشکل داغ شدن بیش از حد این قطعه مواجه شده اید به نکات زیر توجه کنید:
- تراز نبودن و یا کثیف بودن بیش از اندازه یاتاقان های هواکش های صنعتی می تواند باعث داغ شدن این قطعه در سانتریفیوژ شود.
- چنانچه به بلبرینگ دستگاه زیاد گریس زده باشید می تواند باعث بروز این مشکل در دستگاه شود.
- اگر شفت اصلی فن دستگاه تاب برداشته باشد، می تواند باعث داغ شدن بیش از اندازه یاتاقان ها شود.
- هر قطعه ی متحرک در دستگاه دچار آسیب دیدگی و ایراد شود منجر به داغ شدن یاتاقان های سانتریفیوژ می شود.
نگهداری و مراقبت از سانتریفیوژهای صنعتی
باید بصورت دوره ای در فواصل زمانی مشخص توسط تعمیرکاران متخصص تمیز شود. بطور کلی هر وسیله ای که در حرکت باشد باید بدقت بررسی شوند. در این بخش تلاش می کنیم بعضی از نکات بسیار کلیدی و مهم در زمینه نگهداری دستگاه را بررسی کنیم:
تمیز کردن پروانه فن سانتریفیوژ صنعتی
فن های این دستگاه به دلیل اینکه در محیط های پر از گرد و غبار و همچنین ذرات بسیار ریز معلق در هوا قرار گرفته اند، امکان دارد روی فن ها لایه ی ضخیم رسوب و خاک پوشانده شود. رسوب ایجاد شده روی پروانه های فن در کوتاه مدت باعث صداهای خیلی بلند و لرزش در دستگاه می شود و همچنین باعث خرابی و آسیب های جدی در سانتریفیوژ می شود. جهت از بین بردن رسوبات موجود در فن و پروانه باید بررسی و تمیز شود. پروانه باید جهت داشتن انحنا، شکستگی و ترک بدقت مورد بررسی قرار بگیرد. چنانچه این ایرادات در دستگاه وجود داشت، باید سریع تعمیر شود چون مشکلات جزئی موجب می شود، در بلند مدت آسیب ها بسیار جدی شود. پس نتیجه می گیریم سرویس های دوره ای و در زمان مشخص الزامی می باشد.
روغن کاری بلبرینگ فن سانتریفیوژ
- اگر به شکل مناسب بلبرینگ های فن روغن کاری نشده باشند پره ها در حین چرخش صدای ناهنجار تولید می کنند و عملکرد دستگاه نامناسب خواهد شد.
- بلبرینگ ها در طرفین استوانه پره ها جای دارند و باعث گردش پره ها می شوند.
- هر بلبرینگ باید با نوع خاصی گریس یا روغن مخصوص مطابق با نظر تولید کننده آن، روغن کاری شود.
- چنانچه بالانس روان کننده در بلبرینگ بر هم بخورد، ممکن است باعث افزایش دمای ناگهانی بلبرینگ شود و به قطعات دیگر در نزدیکی آن آسیب جدی وارد شود.
- گاهی سرعت پره ها به قدری بالا است که بدون روغن کاری امکان دارد، کل هواکش از هم بپاشد. لازم است در کنار روغن کاری بلبرینگ ها را هم از گرد و غبار تمیز کنید.
- اگر فن سانتریفیوژ شما در نزدیکی محیط های سرشار از گرد و غبار یا ذرات معلق باشد، باید زمان دوره روغن کاری و سرویس دستگاه را کوتاه تر کنید.
بررسی تسمه سانتریفیوژ
یکی از عملکرد های نامناسب سانتریفیوژ کشش نامناسب تسمه آن است. کشش کم تسمه و بسته نشدن نامناسب با تولید صدای ناهنجار باعث ضعف در عملکرد سانتریفیوژ می شود. نیروی موتور دستگاه جای اینکه بلبرینگ و پره ها را به گردش در آورد به گرما تبدیل شده و تلف می شود. حتی اگر تسمه را خوب و صحیح نصب کرده باشید به مرور زمان به دلیل اصطکاک و فشار زیاد با استهلاک مواجه می شود. پس در سرویس و بررسی دوره ای دستگاه توسط شخص تعمیرکار با لمس تسمه میتواند متوجه شود، که تسمه در وضعیت خوب و ایده آلی هست یا نه. در صورت بروز مشکل باید تسمه توسط تعمیرکار تعویض شود.
نگهداری از موتور سانتریفیوژ
- موتور دستگاه باید تمیز نگهداری شود و بصورت مداوم روغن کاری و متوازن شود، این کار موجب می شود، دمای موتور حفظ شده و از هدر رفتن انرژی جلوگیری کند و همچنین عمر دستگاه را افزایش می دهد.
- بیاد داشته باشید کم شدن کیفیت موتور امری طبیعی است. بدلیل کارکرد مداوم دستگاه به مرور زمان عملکرد دستگاه کم می شود. ولی راه هایی برای افزایش طول عمر دستگاه وجود دارد که یکی از آنها، بررسی و سرویس دوره ای و همچنین حفظ وضعیت دستگاه می باشد.
- توصیه می شود ولتاژ کارکرد دستگاه روی ۱۰ باشد. چون باعث افزایش طول عمر دستگاه شما می شود، در سرویس های دوره ای پوسته موتور و سالم بودن اتصالات موتور را کنترل کنید.
- در صورتیکه رسوب، روغن یا رطوبت وجود داشت باید سریع بررسی و تمیز کنید. رسوب و رطوبت را می توانید فوری پاک و برطرف کنید ولی در مورد روغن باید حتماً منشا آنرا پیدا کنید.
انواع هواکش صنعتی
از زمان های قدیم یکی از مهمترین مسائل تهویه و تصفیه هوای منزل و محیط کار توجه بسیاری از افراد را توانسته است جلب کند. امروزه با گسترش و پیشرفت علم و فناوری، استفاده از هواکش های خانگی و صنعتی توسعه پیدا کرده است. وجود هوای پاک در کارخانجات و مکان های صنعتی اهمیت زیادی دارد. هواکش های صنعتی در کارخانه ها، سوله ها، رستورانها و…. تبدیل به عضو جدایی ناپذیر شده است.
آلاینده های شیمیایی برای افراد بسیار مضر است و استفاده از هواکش صنعتی در مکان ها و محیط های صنعتی بسیار ضروری و الزامی می باشد. هواکش صنعتی دستگاهی است که مخصوص تهویه هوا در کارخانه ها و یا کارگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد و می تواند هوای آلوده به دود و گاز را با هوای مطبوع و تازه عوض کند.
هواکش های صنعتی همانند هواکش های خانگی دقیقا یک الکتروموتور است که دارای پروانه، قاب و محفظه می باشد ولی از هواکش های خانگی بزرگتر است. هواکش صنعتی قدرت موتور بیشتری دارد چون باید هوای بیشتری را جابجا کند. فن ها به سه دسته تقسیم می شوند: فن متقاطع، فن محوری و فن گریز از مرکز که فن های صنعتی جزو فن های محوری قرار می گیرند. هوا کش های صنعتی دارای پره هایی هستند که می توانند هوا را به موازات چرخش تیغه ها به حرکت در آورند.
هواکش های صنعتی لوله محوری
این نوع هواکش ها فشار بالاتر و عملکرد بهتری نسبت به هواکش پروانه ای دارند. شکل ظاهری آنها شباهت زیادی به هم دارند. با این تفاوت که الکتروموتور و پروانه ها درون یک محفظه قرار گرفته اند. این هواکش برای جریان بالا و فشارهای متوسط مناسب است.
هواکش های صنعتی پره محوری
این هواکش همانند لوله محوری است با این تفاوت که در آن پره راهنما قرار دارد و تعداد پره ها هم بیشتر است. این نوع هواکش به جای هواکش های گریز از مرکز مورد استفاده قرار میگیرند زیرا فضای کمتری اشغال می کنند.
هواکش های صنعتی گریز از مرکز
فن های هواکش گریز از مرکز یک قطعه بنام پروانه دارند که از محور به تیغه ها متصل شده است و هوای بیرون را به درون خودش می کشد و با چرخش تمام تیغه ها هوا را با شدت به بیرون پرتاب می کند.
این نوع از هواکش های صنعتی در شرایط سخت درجه حرارت بالا و آلودگی ها زیاد استفاده می شود و هواکش تأسیساتی نامیده می شود. این نوع هواکش بیشتر در سالن های مرغداری و گلخانه ها استفاده می شود.
سخن آخر
در این مقاله از ایبک امداد از روش های گام به گام تعمیرات سانتریفیوژ ها و همچنین نحوه نگهداری از هواکش های صنعتی مطالبی را برایتان توضیح دادیم. اگر مشکلی در این مورد داشتید می توانید در بخش دیدگاه ها مطرح کنید، تا کارشناسان ما در ایبک امداد شما را راهنمایی کنند.
روش گام به گام تعمیرات سانتریفیوژ
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
هواکش های صنعتی لوله محوری