خدمات پرستاری و مراقبتی

نشانه ها ی وزوز گوش در سالمندان | عوارض ناشی از وزوز گوش

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

وزوز گوش شنیدن صدایی در سر می باشد که هیچ منبع خارجی ندارد. بسیاری از افراد این صدا را شبیه به زنگ می شنوند که برای بعضی ها هم ممکن است صدای جیک جیک، صدای هیس، زمزمه کردن و یا گاهی هم غرش و یا فریاد کشیدن است.

امکان دارد این صدا از یک گوش و گاهی هم از هر دو گوش شنیده شود و بنظر شما می‌آید که صدا از داخل سر و یا از راه دور است. این صداها گاهی دارای تناوب بوده و گاهی هم ثابت هستند. در این مقاله از مجله ایبک شما را با نشانه های وزوز گوش در سالمندان و عوارض ناشی از آن آشنا خواهیم کرد.

وزوز گوش چیست؟

به صدای زنگ زدن در گوش وزوز می‌گویند که این وضعیت بسیار شایع بوده و حدوداً ۱۵ درصد مردم را تحت تأثیر قرار داده است. وزوز گوش یک بیماری نیست بلکه یک بیماری زمینه ای می باشد. مانند آسیب دیدگی گوش، از دست دادن شنوایی به دلیل کهولت سن و یا اختلال در سیستم گردش.

اگرچه وزوز گوش می تواند بسیار آزاردهنده باشد ولی به طور معمول نشانه یک بیماری جدی نیست. وزوز گوش با افزایش سن تشدید شده و از راه درمان های مناسب، می توان آن را برطرف کرد. آگاه شدن از علامت های وزوز گوش در سالمندان می تواند به پرستار سالمند کمک کند، تا اقدامات مناسبی را برای فرد سالمند انجام دهد. وزوز گوش در سالمندان معمولاً در هنگام شب وقتی و وقتی که همه جا ساکت است، حس می شود. گاهی اوقات ممکن است این وزوز گوش باعث کم شدن حس شنوایی در سالمند شود و همچنین باعث سرگیجه و سردرد می شود. کاهش شنوایی در سالمندان بعد از فشار خون و آرتروز جزو سومین مشکلات شایع در سالمندان بوده که به دلیل بی توجهی در فرد ایجاد می شود.

وزوز گوش در سالمندان

علائم وزوز گوش چیست؟

وقتی هیچ صدای خارجی وجود نداشته باشد ولی فرد احساس کند که صدایی می شنود، این می تواند علائم وزوز گوش باشد که شامل شنیدن صداهای کاذبی در گوش است مثل:

  • ویبره
  • غرش
  • کلیک
  • زنگ
  • زمزمه
  • فش فش

درجه این صداهای خیالی متغیر است و احتمال دارد که فرد این صدا را در یک گوش خود و یا گاهی هم در هر دو گوش بشنود. گاهی هم ممکن است صدا آنقدر زیاد و بلند باشد که تمرکز شخص را مختل کرده و فرد نتواند صدای بیرون را خوب بشنود. گاهی این وزوزگوش فروکش می‌کند و گاهی هم ممکن است که همیشگی باشد.

انواع وزوز گوش

وزوز گوش که معمولاً شنیده می شود دو نوع دارد:

  1.  وزوز گوش ذهنی
  2. وزوز گوش عینی

۱- وزوز گوش ذهنی

وزوز گوش ذهنی صدایی است که معمولاً خود فرد آن را شنیده و بسیار هم شایع می باشد. احتمال دارد در اثر بروز مشکلاتی در گوش میانی، گوش خارجی و یا حتی گوش داخلی هم رخ بدهد و یا گاهی ممکن است بخشی از مغز و یا اعصاب شنوایی دچار مشکل شده باشد و این باعث بروز این عارضه می شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نادیده گرفتن حسادت در کودک چه پیامدهایی دارد؟

۲- وزوز گوش عینی:

وزوز گوش عینی صدایی است که در صورت معاینه، پزشک هم می تواند این صدا را در گوش شما بشنود. این وزوز بسیار نادر بوده و در اثر بروز مشکلاتی در انقباضات عضلانی و یا گوش میانی و همچنین اختلال در عروق، بروز می کند.

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

همانطور که گفتیم گاهی اوقات بعضی از سالمندان با مشکلات وزوز گوش و شنیدن صدای غیر عادی در گوشت روبرو می شوند. شاید سوال کنید در چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟ اگر با شرایط زیر روبرو شدید حتماً با پزشک گوش و حلق و بینی تماس بگیرید:

  • در صورتی که وزوز گوش شما را اذیت می کند باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
  • بعد از عفونت های دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، اگر دچار وزوز گوش شدید و این عارضه بعد از یک هفته برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
  • در صورتی که وزوز گوش به طور ناگهانی و بدون دلیل رخ داد.
  • اگر وزوز گوش همراه با گیجی و یا از دست دادن شنوایی همراه باشد، باید با پزشک تماس بگیرید.

دلایل وزوز گوش چیست؟

بسیاری از بیماری ها باعث بروز وزوز گوش در سالمندان و یا گاهی هم تشدید آن می‌شوند. بیشتر مواقع دلیل معینی باعث بروز این عارضه نیست ولی یکی از علت های وزوز گوش می تواند آسیب رسیدن به سلول موی گوش میانی باشد. موهای ظریف و کوچک در گوش میانی متناسب با فشار موج صدا، حرکت خواهند کرد. این حرکت هم باعث تحریک شدن سلول ها جهت فرستادن سیگنال های الکتریکی از عصب های شنوایی به مغز، خواهد شد. در صورتی که موهای گوش میانی بشکند و یا خم شود، سیگنال های الکتریکی به شکل تصادفی به مغز فرستاده شده و باعث وزوز گوش در سالمندی می شوند.

عوامل دیگری که می‌تواند باعث وزوز گوش در میانسالان شود، بیماری های مزمن، اختلالات شنوایی و مشکلاتی که می تواند در روی مرکز شنوایی مغز و اعصاب گوش تأثیر بگذارد، می باشند.

دلایل شایع وزوز گوش چیست؟

وزوز گوش می تواند دلایل زیادی داشته باشد که معمولاً موارد زیر می توانند باعث بروز این اختلال شوند:

  • کم شدن شنوایی به دلیل افزایش سن: معمولاً افرادی که بیشتر از ۶۰ سال دارند شنوایی آنها ضعیف خواهد شد. ضعیف شدن شنوایی و یا از دست دادن آن، می تواند باعث بروز وزوز در گوش شود که در اصطلاح به آن ناشنوایی پیرگوشی می گویند.
  • قرار گرفتن افراد در معرض صداهای بلند: صداهای تجهیزات سنگین، سلاح های گرم، اره برقی و… جزو صداهای بلند بوده و می توانند باعث ناشنوایی شوند. اگر برای مدت طولانی از دستگاه های موسیقی قابل حمل استفاده شود، ممکن است باعث از دست دادن شنوایی فرد شود. افرادی که برای مدت کوتاه در معرض صداهای بلند قرار می گیرند، دچار وزوز گوش خواهند شد ولی معمولاً این وزوز گوش زود خوب می شود، ولی قرار گرفتن بلند مدت در معرض صداهای بلند می تواند باعث وزوز گوش همیشگی شود.
  • انسداد جرم گوش: جرم گوش باعث می شود گرد و خاک در داخل مجرای گوش گیر افتاده و از وارد شدن باکتری ها در آن جلوگیری می کند. در صورتی که جرم گوش زیاد شود، می تواند شنوایی فرد را مختل کرده و باعث آسیب دیدن پرده گوش شود و به دنبال آن هم گوش دچار وزوز می شود.
  • تغییرات در استخوان گوش: اگر استخوان های گوش میانی خشک شده باشند می‌تواند روی شنوایی فرد تأثیر بگذارد و باعث وزوز گوش شود این عارضه می‌تواند در اثر رشد غیر عادی استخوان ها ایجاد شود که ارثی هم می باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه استفاده از جکوزی در بارداری | آیا جکوزی برای بارداری ضرر دارد؟

موارد دیگری که باعث وزوز گوش می شود

وزوز گوش در سالمندان دلایل مختلفی دارد که موارد شایع آن را برایتان بیان کرده و توضیح دادیم ولی عوامل دیگری هم می‌تواند باعث بروز وزوز گوش شود که کمتر از بقیه شایع است، مانند موارد زیر:

  • بیماری منییر: وزوز گوش یکی از علائم بیماری منییر می باشد که نوعی اختلال گوش میانی است که در اثر فشار های غیرمعمول مایع گوش میانی به وجود می آید.
  • اختلال TMJ: این اختلال در مفصل گیجگاهی باعث بروز وزوز گوش می شود.
  • جراحت گردن یا سر: جراحت گردن و یا سر می تواند اعصاب شنوایی، گوش میانی و یا عملکردهای شنوایی مغز را تحت الشعاع قرار بدهد. این آسیب ها باعث وزوز گوش خواهند شد.
  • تومور بافت عصبی گوش: تومور بافت عصبی گوش که تومور سرطانی خوش خیم است در گوش ایجاد وزوز می کند.
  • اختلال لوله استاش: حاملگی، کاهش وزن زیاد و یا رادیوتراپی باعث بروز این اختلال خواهد شد.
  • گرفتگی عضلانی گوش میانی: گاهی امکان دارد که عضلات گوش میانی منقبض شده و عوارضی مانند از دست دادن شنوایی، وزوز گوش و یا احساس پر بودن گوش را به دنبال داشته باشد.

چه داروهایی باعث وزوز گوش خواهند شد؟

بعضی از داروها باعث می شوند وزوز گوش ایجاد شده و یا آن را تشدید می کنند. البته هرچه دوز دارو بیشتر باشد باعث می شود وزوز گوش هم شدیدتر شود. در این مواقع بعد از قطع دارو، صدای وزوز هم از بین خواهد رفت. داروهایی که باعث تشدید و یا بروز وزوز گوش در سالمندان می شوند عبارتند از:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • داروهای سرطان
  • داروهای مسهل
  • داروهایی که برای درمان مارالیا به کار می رود.
  • داروهای ضد افسردگی
  • آسپرین با دوز بالا

علاوه بر مواردی که نام بردیم نیکوتین، کافئین و مکمل های گیاهی هم می توانند باعث بروز وزوز گوش در سالمندان شوند.

عوارض وزوز گوش در سالمندان چیست؟

وزوز گوش می تواند تأثیر زیادی در روی کیفیت زندگی سالمندان بگذارد. اگرچه این عوارض در افراد مختلف با یکدیگر فرق می کند. در صورتی که دچار وزوز گوش شدید حتماً عوارض زیر را هم تجربه کرده اید:

  • خستگی های مفرط
  • اختلال در خواب
  • استرس
  • اختلال در تمرکز
  • اختلال در حافظه
  • اضطراب و کج خلقی

شاید درمان این مشکلات نتواند مستقیماً در روی وزوزگوش سالمندان تأثیر بگذارد، ولی می تواند به فرد کمک کند تا احساس بهتری داشته باشد.

درمان وزوز گوش

در صورتی که سالمند شما با وزوزگوش روبرو شده است، می توانید برای رفع مشکل به پزشک مراجعه کنید. اگر بیماری زمینه ای باعث وزوز گوش شده باشد، پزشک بیماری را تشخیص داده و آن را برطرف می کند.

بعضی از موارد مانند سر و صدای زیاد می‌تواند باعث بروز وزوز گوش شوند. در صورتی که این صداها را سرکوب کنید می توانید مشکل وزوز گوش را رفع کنید. گاهی ممکن است پزشک استفاده از دستگاه های الکترونیکی مانند سمعک را به شما پیشنهاد دهد.

درمان وزوز گوش با دارو امکان پذیر نیست، ولی دارو می تواند به کاهش عوارض و علائم وزوز گوش کمک کند.

وزوز گوش در سالمندان

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با نشانه ها ی وزوز گوش در سالمندان و عوارض ناشی از وزوز گوش آشنا کردیم. در صورتی که شما با این عارضه روبرو شدید، اگر بیشتر از چند روز وزوز گوش شما ادامه داشت، بهتر است به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

نشانه ها ی وزوز گوش در سالمندان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

عوارض ناشی از وزوز گوش

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا