تقویم تاریخ

تاریخ و مکان دقیق روز بزرگداشت مولانا در تقویم 1402

روز بزرگداشت مولانا در سال 1402 | مراسم بزرگداشت مولانا در  شهر قونیه

روز بزرگداشت مولانا در سال 1402 مصادف است با روز شنبه هشتم مهر ماه که همزمان می شود با روز 15 ربیع الاول 1445 قمری و 30 سپتامبر 2023 میلادی. مولانا مردی از دیار فرهنگ و هنر است که نام اصلی او محمد و ملقب به جلال الدین می باشد. اغلب مورخین وی را با نام خداوندگار نیز می شناسند. مولوی نیز از دیگر القاب وی می باشد که البته در زمان خود وی شهرت نداشته است اما امروزه هر جا سخن از مولوی به میان می آید، یقینا همان مولانا جلال الدین مدنظر است.

روز بزرگداشت مولانا در سال 1402

در سال 1402 نیز مانند دیگر سال ها مراسمی تحت عنوان بزرگداشت مولانا در شهر قونیه به مدت 10 روز برگزار می گردد. هدف از این مراسم نشان دادن عشق واقعی و ایمان خالص به معبود هستی می باشد. ماه دسامبر در تقویم میلادی به مدت ۱۰ روز سالگرد مرگ مولانا را برگزار می کنند که هزاران زائر در این مدت به شهر قونیه سفر می کنند تا بتوانند از نزدیک در این مراسم شرکت کنند و شاهد رقص چرخشی موصوف به سماع باشند.

در این رقص پیروان مولانا با پوشیدن لباس های بلند و سفید و دامن های زیبا اقدام به ایجاد حرکاتی چرخشی می کنند. این رقص که به نشانه چهار فصل سال اجرا می شود، نشان دهنده عناصر طبیعت و چهار دوره از زندگی انسان می باشد.

مراسم بزرگداشت مولانا در  شهر قونیه

همانطور که گفتیم مراسم بزرگداشت جلال الدین مولانا در شهر قونیه در کنار مزار این بزرگوار برگزار می شود. در صورتی که در فصل پاییز به ترکیه سفر کرده اید، حضور در این مراسم را فراموش نکنید. مولانا فردی بود که به علم عرفان علاقه خاصی داشت و به تبعیت از پدرش در تمام طول عمر خود به تدریس عرفان و سلوک حقیقت مشغول بود. دیدار این شخص با شمس تبریزی باعث ایجاد تحولی عظیم در دوران زندگی اش شد.

مولانا که در سال 604 هجری در شهر بلخ متولد شد، شخصی ایرانی است که بعد از جدا شدن ترکیه از ایران آرامگاه او در این کشور قرار گرفت. مولانا بعد از دیدار با شمس تبریزی به درجه بالایی از عرفان رسید و در سال 672 هجری به دیدار حق شتافت.

حتما بخوانید:   روز جهانی دانشجو 15 اکتبر برابر با 23 مهر

روز بزرگداشت مولانا در سال 1402 | بزرگداشت مولانا در قونیه

مراسم بزرگداشت مولوی

قونیه هرساله مراسم بزرگداشت مولانا را با شور و حال بهتری برگزار می کند. مراسم بزرگداشت این عارف ربانی از 7 دسامبر تا 17 دسامبر هر سال در شهر قونیه برگزار می شود. 17 دسامبر نیز مصادف است با روز وفات مولانا که مردم این روز را به جهت وصال این بزرگ مرد با معبود خود جشن می گیرند. به گونه ای که به شب وفات مولانا وصلت مولانا یا شب عروسی نیز می گویند.

در روز هفتم دسامبر نیز رسم بر این است که افرادی با پوشیدن لباس لشکریان عثمانی به تپه کی قباد که محل ملاقات مولانا و شمس می باشد، می روند و همراه با ساز و دهل به سمت آرامگاه می آیند. در محوطه آرامگاه مولانا برنامه های متنوعی برگزار می‌ شود که شامل سخنرانی، خواندن اشعار مولانا و رقص سماع می باشد.

ناگفته نماند که آرامگاه مولانا و موزه آن از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهر قونیه به حساب می آید. در هفتم مهرماه از سال شمسی نیز به مناسبت تولد این عارف بزرگ مراسم بزرگداشت دیگری در شهر قونیه برگزار می گردد و همچنین بدین مناسبت فستیوال جهانی موسیقی عرفانی نیز در این شهر اجرا می شود. این فستیوال از 29 شهریور آغاز می شود و تا 9 مهر ماه با شرکت اقشار مختلفی از سراسر جهان که به موسیقی مشغول هستند، ادامه خواهد داشت.

دلایل اهمیت مولانا

شاید برای شما هم این سوال پیش آید که چرا مولانا تا این اندازه حائز اهمیت است؟ چرا که شاعران و عارفان دیگری نیز وجود دارند که به این درجه از محبوبیت نرسیده اند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که مولانا نه تنها شاعر و عارف بلکه یک شخصیت بسیار تاثیر گذار برای مردم جهان است و شناخت او صرفاً به کشورهای ترکیه و ایران محدود نمی شود.

بلکه تمامی مردم جهان او را به عنوان یک بزرگ مرد می شناسند. همچنین مولانا نقش ویژه ای در ادبیات سرزمین های خاورمیانه داشته است. به همین جهت یکی از معروف ترین و محبوب ترین شاعران جهان می باشد. از جمله کتاب های پرفروش این شاعر ارزشمند می توان به ملت عشق اشاره کرد که توسط الیف شاکاف نوشته شده و به زبان های مختلف دنیا ترجمه شده است.

حتما بخوانید:   روز جهانی حبوبات 21 بهمن 1402 و 10 فوریه

الیف شافاک در این کتاب توانسته با زبانی شیوا و رسا از داستان زندگی مولانا و دیدارها و ملاقات های وی با شمس تبریزی سخن بگوید. چیزی که این کتاب را به نسبت دیگر انواع کتاب ها متمایز می کند، چهل نکته آموزشی است که در این کتاب به آن اشاره شده است. یعنی 40 درسی که همه انسان ها باید در زندگی خود بیاموزند.

 از دلایل سفر به قونیه

مولانا دارای شخصیت منحصر به فردی بود و بر همین اساس گردشگران و توریست های زیادی برای شناخت و درک این شخصیت به شهر قونیه آرامگاه ابدی وی سفر می کنند. در زمان بزرگداشت مولانا حال و هوای شهر قونیه بسیار خاص و تماشایی است. چرا که برنامه های مختلفی از قبیل رقص سماع، مراسم عروسی مولانا، خواندن اشعار وی و … در این شهر برگزار می شود.

همچنین جاذبه های گردشگری دیگر شهر قونیه نیز باعث جذب گردشگر از اقصی نقاط جهان می شود. از جمله مناطق گردشگری قونیه می توان به باغ پروانه ها، پارک باغ ژاپنی، موزه کاراتای، اقامتگاه ها و رستوران های متنوع، مراکز خرید شیک و … اشاره نمود.

 در صورتی که قصد سفر به ترکیه و شهر قونیه را دارید، پیشنهاد ما روز بزرگداشت مولانا در سال 1402 می باشد تا بتوانید علاوه بر لذت سفر از برنامه های خاص و بی نظیر بزرگداشت مولانا نیز بهره مند شوید.

رقص سماع چیست؟

در روایت ها آمده است که مولانا بعد از دیدار با شمس تبریزی به رقص سماع پرداخت و این نوع رقص را روشی جهت رسیدن به کمال انسانی می دانست. به تبع این عارف بزرگ در ترکیه افرادی که به آیین صوفی گری معتقد می باشند، به صورت گروهی اقدام به رقص سماع می نمایند.

صوفی ها در اثر چرخش هایی که به دور خود دارند، به حالت خلسه تبدیل می شوند و همزمان با این رقص موسیقی عرفانی نیز اجرا می گردد. موسیقی عرفانی شامل دف نوازی و نی نوازی می باشد. معمولاً لباس صوفی هایی که رقص سماع را انجام می دهند، بلند و به رنگ سفید است. همچنین کلاه بلندی نیز بر سر آنهاست. برخی معتقدند که این کلاه نمادی از قبر انسان می باشد.

روز بزرگداشت مولانا در سال 1402 | بزرگداشت مولانا در قونیه

اولین ملاقات مولانا با شمس تبریزی

گفته می‌شود مولانا برای اولین بار در سال 642 هجری قمری با شمسی تبریزی دیدار کرد و در اولین دیدار شمس چنان تاثیری بر وی گذاشت که به گفته اطرافیان تحت طلسم و قرار گرفت. بنابراین می ‌توان روشن کننده مشعل قلب مولانا را شمس تبریزی دانست و در واقع او بود که باعث ایجاد تحولی عظیم در زندگی جلال الدین محمد بلخی شد.

حتما بخوانید:   روز جهانی موزه و گردشگری 28 اردیبهشت 1402

شمس مردی شجاع بود که هیچ گونه تعصبی در گفتار و رفتار وی دیده نمی شد. به همین جهت دشمنان بسیار زیادی داشت و در شهر قونیه هیچگونه محبوبیتی نداشت. شمس در سال 645 به شکل کاملاً مشکوکی ناپدید شد و دیگر هیچ گاه از وی خبری نشد. مولانا نیز در غم فراق او آنچنان ناآرام بود که روز و شب را به سماع می پرداخت. حال روحی او چنان بود که بعد از شمس تبریزی بر سر زبان ها افتاده بود.

آثار مولانا

مولانا علاوه بر اینکه شاعر و فیلسوف بزرگی بود، یک عارف بسیار متدین با قلب و روح پاکی نیز بود که به بالاترین حالت روحانی رسید. او معتقد بود که در انسان دو جهان وجود دارد، دنیای درون انسان مانند اقیانوسی بیکران است که صرفاً با چشم دل قابل لمس کردن می باشد و دنیای بیرون همچون کفی است که بر سطح امواج اقیانوس شکل می گیرد.

مولانا و اندیشه هایش مربوط به زمانه خودش نبود. به همین جهت آثار او بعد از گذشت حدود 750 سال همچنان جاودانه است. از جمله شاهکار مولانا جلال الدین می ‌توان به شش جلدی مثنوی اشاره کرد. مثنوی معنوی شاهکار این عالم بزرگ بود که حاوی پیام های عرفانی، معنوی و فلسفی عمیق می باشد. از دیگر شاهکار این عارف بزرگ می ‌توان به غزلیات شمس اشاره کرد. غیر از این موارد،

اثراتی همچون فیه ما فیه، مجالس سبعه و مکاتیب نیز منتسب به این شاعر ارزشمند می باشد.

وفات مولانا

مولانا جلال الدین محمد در سال 672 هجری روز یکشنبه پنجم جمادی الاخر به دنبال یک بیماری کوتاه مدت چشم از جهان فرو بست. آرامگاه او در قونیه و در کشور ترکیه قرار دارد و هر ساله مراسمی جهت بزرگداشت این شاعر عارف بر سر مزار وی به مدت 10 روز برگزار می شود. روز بزرگداشت مولانا در سال 1402 شمسی از هشتم مهرماه آغاز می شود.

روز بزرگداشت مولانا در سال 1402

مجموع امتیاز

مجموع امتیاز

تاریخ و مکان دقیق روز بزرگداشت مولانا در سال 1402

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا