مجله

فلسفه و تاریخچه سفره هفت سین نوروز

یکی از آداب و رسوم عید نوروز، چیدن سفره هفت سین است که هر کدام از اجزای این سفره، مفاهیم و معنای خاصی دارد که ما در این مقاله شما را با آن آشنا می کنیم.

فلسفه سفره هفت سین چیست؟

یکی از قدیمی ترین جشن های ما ایرانیان که از دوران باستان به جا مانده است، نوروز می باشد که آداب و رسوم متنوع و زیادی دارد. یکی از مهمترین مراسم نوروزی، انداختن سفره هفت سین است. مردم چند ساعت قبل از سال تحویل، خوراکی های مخصوص سفره هفت سین را که عبارتند از: سیر، سنجد، سماق، سبزه، سیب، سمنو و سکه در داخل سفره می گذارند. البته بعد از ظهور اسلام در سرزمین ایران، قرآن مجید هم به سفره های هفت سین اضافه شد. هر کدام از اجزای این سفره نشانه خاصی دارد.

در گوشه کنار ایران هر ساله سفره های نوروزی با شکل های مختلف چیده می شود و مطمئناً بعضی از مراسم نوروز، با گذشت زمان، در بین اقوام تغییر کرده ولی با این حال هنوز هم به آن سفره هفت سین می گویند و نمادی از شروع سال نو می باشد. روایت های بسیاری در مورد این رسم قدیمی وجود دارد که شما را با آنها آشنا خواهیم کرد.

سفره هفت سین

سفره هفت سین از قدیم تا امروز

عدد هفت در زبان باستانی  به معنی امرداد است که یعنی جاودانگی، ایرانیان باستان عدد ۷ را بسیار مقدس دانسته و از آن به عنوان نمادی برای فال نیک و خوش یمنی استفاده می کردند، به همین دلیل ۷ را به عنوان نمادی خوش یمنی در سر سفره های نوروزی خود می چیدند. عده‌ای معتقدند که در قدیم، ایرانیان هفت شین را بر سر سفره نوروزی می گذاشتند و قبل از آن هم هفت چین و یا هفت میم بود. البته هفت شین را محققان تأیید کرده اند. گزینه هایی که برای هفت شین استفاده می شد عبارت بود از: شیر، شهد، شکر، شراب، شمشاد، شمع و شابه.

به دلیل باورهای اسلامی، شراب جای خود را در سفرهای نوروزی، به سرکه داد و به این ترتیب بود که هفت سین، جای هفت شین را گرفت. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در یکی از روستاهای شیراز به جای هفت سین، سفره هفت میم را می گذارند و در روی آن مویز، مسقطی، ماهی، مرغ و… قرار می دهند.

می گویند که زرتشتیان اصیل از زمان های قدیم نه هفت سین را استفاده می کردند و نه هفت شین و یا هفت میم را، بلکه همانند سفره ی گاهنبار، مجموعه ای از هفت آفرینش خداوند و هفت امشاسپندان در سفره می گذاشتند که عبارت بود از:

قند سبز، آینه، چراغ روشن، گلدانی که از شاخه های همیشه سبز پر بود مانند سرو و مورت، یک کاسه که از آب پر شده و در روی آن برگ های آویشن می ریختند، یک انار سکه زده در داخل کاسه آب می‌انداختند، یک کاسه پر از میوه های خشک مثل آلوی خشک و برگ هلو و… که چند روز در آب خیس شده بود، کوزه سفالی پر از آب، کاسه ای پر از پالوده سفید، تخم مرغ رنگ شده، سبزی تازه، یک بشقاب پر از ترکیباتی مانند روغن حیوانی، نان، خرما که با چاشنی ورز داده بودند، کماج نوروزی، سبزه و گندم جزو مهمترین وسایلی بودند که در سفره نوروزی زرتشتیان قرار می گرفت.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه می توان کک و مک را از بین برد؟ | آرا نیک

بعضی از محققان معتقدند که ۷ به معنای هفت سینی پر از خوراکی و یا هفت چین به معنای هفت چیدنی می باشد. در بعضی از روستاها در زمان قدیم، رسم هفت سینی در نوروز بود که هفت سینی را پر از خوراکی های مختلفی می کردند. بعد از مدتی «ی» حذف شد و امروزه به آن هفت سین می گویند.

چرا هفت شین تبدیل به هفت سین شد؟

در زمان ساسانیان که هنوز اسلام وارد ایران نشده بود، در مراسم نوروز سفره هفت شین را پهن می‌کردند که شامل شقایق، شربت، شمشاد، شهد، شراب و شمع بود. بعد از اینکه اسلام وارد ایران شد، شراب حرام اعلام شده و مردم به جای شراب از سرکه استفاده می کردند و آن را سر سفره نوروز قرار می دادند و به این صورت بود که هفت شین به هفت سین تبدیل شد.

دلیل عدد هفت در سین های عید نوروز چیست؟

عدد هفت در زبان باستان به اسم امرداد است که یعنی جاودانگی و زندگی، به همین دلیل ایرانیان قدیم عدد ۷ را در سین های نوروزی انتخاب کردند زیرا عدد ۷ برای ایرانیان باستان قدیم بسیار مقدس بود و معنی خوش یمنی و مفاهیم مثبت داشت. مثلاً مانند هفت خان رستم که در کتاب شاهنامه است، یا هفت روز در هفته، هفت آسمان، هفت فرشته، هفت شهر عشق، هفت پیکر و…

البته عدد هفت نزد مسلمانان هم اهمیت دارد زیرا در قرآن کریم از آن نام برده شده است. در بعضی از سوره های قرآن کریم عدد۷ آمده مانند: مراحل حج که هفت مرحله می باشد و همچنین اولین قاریان که هفت نفر بودند.

چه چیزهایی در سر سفره هفت سین می گذارند؟

تمام ایرانی ها در سر سفره عید خود از هفت نوع خوراکی و همچنین سبزه ای که اول آن سین باشد، استفاده می کنند، مانند: سیب، سبزه، سمنو، سنجد، سماق سرکه، سیر.

ایرانیان بعد از اینکه اسلام وارد ایران شد، قرآن را هم بر سر سفره ها گذاشته و سال نو را با تلاوت قرآن شروع می کنند. زرتشتیان هم کتاب اوستا و همچنین کلیمیان کتاب تورات را در سر سفره های هفت سین قرار می دهند.

آینه، تخم مرغ های رنگ شده و ماهی قرمز شب عید هم یکی دیگر از وسایلی است که حتماً باید سر سفره هفت سین قرار داده شود. بعضی ها علاقه دارند که در سر سفره هفت سین شمع هم قرار بدهند. بعضی از وسایلی که در سر سفره هفت سین می گذارند هیچ سنخیتی با سفره هفت سین ندارد مانند: سکه، سماور سنبل و…

در کشور ایران، ماهی قرمز سمبل عید می باشد و معمولاً در سر سفره های هفت سین قرار دارد. در هفت سین های ایران کهن، انار قرار می دادند که نشانه عشق و باروری بود و همچنین یک سیب سرخ را در داخل یک ظرف پر از آب زلال قرار می دادند تا باروری و عشق پایدار بماند. امروزه مردم سفره هفت سین خود را در روی میز و یا زمین انداخته و تمام افراد خانواده در هنگام سال تحویل دور این سفره جمع می شوند و برای داشتن سالی پر خیر و برکت و شادی دعا می کنند. بعضی از مردم عادت دارند که سفره هفت سین را تا سیزده بدر جمع نمی کنند و در روز سیزده بدر هم سبزه خود را در داخل آب می اندازند. البته در قدیم رسم بود که سبزه نوروز را در زمین می کاشتند تا گندم به هدر نرود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  حکم شرعی فال گرفتن و مراجعه به فالگیر | نظر اسلام در مورد فال و فالگیر

معانی سین های سفره هفت سین چیست؟

سفره هفت سین شامل موارد زیر است:

  1. قرآن کریم
  2. سبزه
  3. سیب
  4. سمنو
  5. سنجد
  6. سیر
  7. سرکه
  8. سماق

۱- قرآن کریم

در هنگام چیدن سفره هفت سین، اولین چیزی که ما در سر سفره قرار می دهیم قرآن است. با وارد شدن اسلام به کشور عزیز ما ایران بیشتر ایرانیان مسلمان شده و در سر سفره هفت سین قرآن را قرار می‌دهند تا سال جدید را با توسل و همچنین توکل به خداوند بزرگ شروع کنند.

۲- سبزه

یکی از اجزای مهم هفت سین، سبزه است که تلاوت و شادمانی را به دل های ما می دهد. قبل از شروع سال نو مردم عدس و یا گندم را کاشته تا سبز شوند و بعضی از افراد هم بصورت آماده سبزه را خریداری می کنند. ایران باستان در هنگام نوروز، تقریباً ۲۵ روز قبل از اینکه سال نو شود، در کاخ پادشاهی از خشت خام، ۱۲ستون درست می کردند و در هر کدام از این ستون ها یک غله هم می کاشتند. اگر سبزه هایی که کاشته بودند خوب رشد می‌کرد، می گفتند که سال پر برکتی داریم. سبزه نماد سرسبزی، شادابی و همچنین نشانگر پیوند انسان با طبیعت است.

۳- سیب

سیب نشانه زیبایی و تندرستی است. معمولاً ایرانیان جهت حفظ سلامتی خانواده، سیب را در سر سفره هفت سین می گذارند.

۴- سمنو

سمنو را از جوانه های گندم آماده می‌کنند و نماد باروری گیاهان و فراوانی غذا و همچنین مواد غذایی خوب و پر نیرو می باشد.

۵- سنجد

یکی دیگر از اجزای هفت سین سنجد است که شکوفه های آن محرک عشق و دلباختگی می باشد.

۶- سیر

سیر هم یکی دیگر از وسایلی است که حتماً در سر سفره هفت سین قرار دارد و نشانه پاکیزگی و میکروب زدایی و همچنین سلامت بدن می باشد. زرتشتیان به دلیل اینکه اعتقاد داشتند بوی سیر باعث گریختن دیوها می شود، سیر را در سر سفره هفت سین قرار می دادند.

۷- سرکه

سرکه هم مثل سیر برای زدودن آلودگی و پاکی محیط و همچنین باطل کردن جادو در سر سفره هفت سین قرار می گیرد.

سفره هفت سین

۸- سماق

یکی دیگر از اجزای سفره نوروزی و هفت سین، سماق است که نماد پیوند و عشق و محبت می باشد.

بجز چیزهایی که نام بردیم، موارد دیگری هم در سفره نوروزی قرار می دهند که عبارت است از:

  1. سکه که نمادی از برکت و خیر می باشد.
  2. تخم مرغ که نشانه‌ای از نژاد و نطفه، زایش و آفرینش است.
  3. آینه که نماد روشنایی است.
  4. ماهی و آب که آن هم نماد برکت در زندگی می باشند.
  5. شمع هم در سر بعضی از سفرهای هفت سین قرار دارد و نماد فروغ و روشنایی است.
  6. سنبل به دلیل اینکه در هنگام بهار می روید، نماد بهار محسوب می شود.
  7. نبات و شیرینی هم نشانه شیرین کام بودن هستند.

فلسفه و تاریخچه سفره هفت سین نوروز

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

معانی سین های سفره هفت سین چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا