چرا شناور توالت فرنگی به درستی کار نمیکند؟
بررسی عمل نکردن شناور توالت فرنگی و شناخت انواع شناور توالت فرنگی
با توجه به برخی ویژگی های توالت فرنگی، استفاده از آن در دهه های اخیر در ایران رواج فراوانی یافته است. از جمله ی این ویژگی ها این است که می شود به صورت نشسته از آن استفاده کرد و برای افرادی با ناراحتی های زانو و کمر بسیار مناسب می باشد. همچنین به دلیل وجود سیفون و همیشه پر آب بودن آن، انتشار بوی نامطبوع مسیر فاضلاب از توالت فرنگی غیر ممکن بوده و این نکته بسیار مطلوب می باشد.
ساختار توالت فرنگی بسیار ساده است. این توالت از دو بخش کاسه ی توالت و مخزن آب تشکیل شده است. قسمت مخزن از طریق یک شیر پر کن، پر از آب می شود و در زمان نیاز به آب، برای شست و شو، می توان با فشردن یک دکمه و یا کشیدن یک اهرم آب درون مخزن را به سمت قسمت توالت سرازیر نمود. با کشیدن اهرم و یا فشردن دکمه، مسیر ورود آب از مخزن به کاسه ی توالت باز شده و آب مخزن به صورت فلاش تانکی وارد کاسه ی توالت می شود.
مخزن آب توالت فرنگی دارای یک مکانیزم مکانیکی است که بر اساس قوانین مکانیک سیالات آب درون مخزن را پر و خالی می کند. این مکانیزم اصلی ترین بخش توالت فرنگی است و نیازمند مراقبت می باشد. البته با توجه به مکانیزم ساده و قابل دسترسی این قسمت، می توان با داشتن آگاهی مختصر از ساختار و نحوه ی عملکرد آن، تعمیر های ابتدایی و مراقبت دائمی از آن را بدون نیاز به تعمیر کار انجام داد. در این راستا در این مقاله قصد بر این است که ضمن معرفی مکانیزم تخلیه و پر شدن مخزن آب توالت فرنگی، ساختار و عملکرد شناور آن توضیح داده شده و نکاتی در جهت رفع مشکلات احتمالی شناور توالت فرنگی ارائه شود. با این مقاله همراه باشید تا بدون نیاز به تعمیر کار مشکلات شناور توالت فرنگی خانه ی خود را بر طرف نمایید.
انواع توالت فرنگی های رایج در بازار را می شناسید؟
به طور کلی امروزه دو نوع توالت فرنگی در بازار وجود دارد. این دو نوع شامل توالت فرنگی زمینی و توالت دیواری یا وال هنگ (آویزان به دیوار) می باشند. در نوع زمینی مخزن توالت فرنگی پشت کاسه ی آن تعبیه شده است. در نوع وال هنگ یا دیواری مخزن پشت توالت و در داخل دیوار جانمایی شده است. فارغ از این تمایز در هر دو نوع توالت فرنگی، مخزن آب توالت فرنگی پشت کاسه ی آن و در ارتفاعی بالاتر از سطح کاسه تعبیه شده است. ارتفاع بالاتر به این دلیل است که با زدن دکمه ی خروج آب و یا کشیدن اهرم آن، آب که دارای ارتفاع بیشتری نسبت به کاسه بوده، بتواند به صورت ثقلی با فشار مناسب تخلیه شده و عمل شست و شو را انجام دهد.
از نقطه نظری دیگر انواع توالت های فرنگی را می توان در یک دسته بندی دیگر نیز جای داد. این دسته بندی شامل دو نوع توالت فرنگی با تخلیه ی آب های یک زمانه و دو زمانه می باشد. در توالت فرنگی یک زمانه، یک دکمه ی شست و شو و یا اهرم تعبیه شده است به طوری که با فشار دادن آن کل آب مخزن در یک مرحله به کاسه سرازیر شده و عمل شست و شو انجام می شود. در توالت فرنگی دو زمانه، مکانیزم تخلیه ی آب مخزن به گونه ای است که دو دکمه برای تخلیه ی آب از آن در نظر گرفته شده است. کارایی این دو دکمه به این صورت است که فشار دادن یکی از آنها نیمی از آب مخزن را تخلیه می کند و فشار دادن دکمهی دیگر تمام آب مخزن را به کاسه سرازیر می کند. این نوع توالت فرنگی در راستای صرفه جویی در مصرف آب بسیار مناسب می باشد.
مخزن آب توالت فرنگی با چه مکانیزمی کار می کند؟
همانگونه که اشاره شد مخزن آب توالت فرنگی وظیفه ی ذخیره ی آب مورد نیاز برای شست و شو را بر عهده دارد. همچنین با در بر داشتن یک مکانیزم مکانیکی ساده بر اساس علم مکانیک سیالات، وظیفه ی تخلیه ی آب به صورت فلاش تانکی، آب گیری و خروج آب سر ریز را بر عهده دارد. اما این مکانیزم چگونه عمل می کند؟ این سوالی است که برای شناخت عوامل تاثیر گذار در عیوب شناور توالت فرنگی و رفع عیب آن باید به آن پاسخ داده شود. در این راستا ابتدا لازم است انواع شناور های توالت فرنگی از نظر ساختار و نحوه ی عملکرد شناسایی شوند. امروزه انواع مختلفی شناور در توالت فرنگی ها وجود دارند که به طور کلی می توان آنها را در دو دسته تقسیم بندی نمود.
انواع شناور توالت فرنگی
به طور کلی دو نوع شناور توالت فرنگی در بازار رایج است. مخزن توالت فرنگی های قدیمی تر دارای شناور توپی هستند. این در حالی است که در توالت فرنگی های جدید تر شناور آسانسوری یا لیوانی تعبیه شده است. در توالت فرنگی با مخزن مجهز به شناور توپی، نحوه ی عملکرد به مانند فلوتر های سنتی است. به این ترتیب که به دلیل سبک تر بودن هوا نسبت به آب (چگالی کمتر هوا نسبت به آب)، شناور توپی توخالی ( داخل آن هوا است) روی آب شناور می ماند. شناور از طریق یک اهرم به دریچه ی پر کن هوا متصل است.
این اهرم به وسیله ی پیچ تنظیم به گونه ای تنظیم می شود که با رسیدن شناور توپی به ارتفاع مشخصی، دریچه ی پر کن آب مخزن بسته شود. این ارتفاع معمولا ۳ سانتی متر زیر سطح لوله ی سر ریز مخزن می باشد. اگر سطح آب داخل مخزن به هر دلیلی از سطح این لوله بالاتر رود از داخل آن به داخل کاسه ی توالت سر ریز می گردد. بدین ترتیب دیگر آب به داخل مخزن نخواهد ریخت و داخل مخزن در حالت بیشترین ارتفاع آب است.
با فشار دادن اهرم یا دکمه ی شست و شو، زنجیر متصل به آن دریچه ی خروج آب از مخزن را باز کرده و آب برای شست و شو راهی کاسه ی توالت می شود. در این حالت شناور به پایین ترین حد خود رسیده و باعث باز شدن دریچه ی پر کن می گردد و دوباره مخزن پر می شود. در مدل های جدیدتر توالت های فرنگی، بجای شناور توپی از یک لیوان شناور که در امتداد یک استوانه بالا و پایین میرود استفاده شده است. لیوان در اثر شناور ماندن روی آب با توجه به ارتفاع آب مخزن به صورت عمودی و در راستای استوانه بالا و پایین می رود. این عمل شبیه عملکرد آسانسور می باشد و از همین رو به آن شناور آسانسوری می گویند. حرکت لیوان شناور روی استوانه به گونه ای تنظیم می شود که در بالاترین نقطه باعث بسته شدن دریچه ی آب ورودی از پر کن شود.
عدم عملکرد یا عملکرد ناقص شناور توالت فرنگی
در این قسمت به برخی از عیوب احتمالی در توالت فرنگی که ناشی از عدم عملکرد یا عملکرد ناقص شناور توالت فرنگی است اشاره شده و سعی گردیده تا با ارائه ی راهنمایی مناسب، راه حل ساده ی رفع عیب توضیح داده شود.
عدم عملکرد یا عملکرد ناقص شناور توالت فرنگی می تواند دارای نشانه های متعددی باشد. به عنوان مثال اگر پیچ تنظیم شناور توالت فرنگی به درستی سفت نشده باشد، با بالا رفتن شناور مسیر پر کن آب مخزن بسته نمی شود آب همواره از سطح لوله ی سر ریز مخزن بالاتر رفته و از لوله ی سر ریز به داخل توالت فرنگی می ریزد. در این مورد معمولا مشاهده می شود که یک جریان دائمی آب به داخل کاسه ی توالت فرنگی وجود دارد و پر کن نیز در فاصله های زمانی کوتاه به طور متوالی و گاهاً به صورت یکسره مخزن را پر می کند.
در این حالت کافی است سر مخزن را به آرامی بردارید و پیچ تنظیم شناور را با استفاده از پیچ گوشتی سفت کنید تا لقی آن گرفته شود. این کار را را باید به گونه ای انجام دهید که ارتفاع آب در مخزن نهایتاً تا ۳ سانتی متر زیر سر ریز برسد. در توالت فرنگی های با شناور توپی این کار با تنظیم پیچ اهرم متصل به توپی انجام می شود. در توالت فرنگی های با شناور آسانسوری این عمل را با تنظیم پیچ روی استوانه انجام دهید. این ایراد البته گاهاً ممکن است ناشی از زنگار اهرم متصل به شناور یا گیر کردن رسوب در مسیر استوانهی شناور آسانسوری باشد. در این حالت شیر پر کن را ببندید.
در مخزن را بردارید، و پس از تخلیهی آب مخزن از طریق فشردن اهرم، اقدام به تمیز کردن اجزای داخل مخزن نمایید. در صورتی که زنگار اهرم متصل به شناور قابل رفع نباشد باید آن را تعویض نمایید، البته خروج ممتد آب به کاسه توالت و پر شدن مداوم مخزن آن می تواند علت دیگری غیر از عدم تنظیم شناور توالت فرنگی نیز داشته باشد. در واقع این ایراد می تواند ناشی از خراب شدن واشر دریچه ی تخلیه ی آب مخزن به کاسه ی توالت باشد. در این حالت ابتدا شیر پر کن توالت فرنگی را ببندید. آب مخزن را تخلیه کنید و پس از چرخاندن استوانه ی تخلیه در جهت عقربه ی ساعت آن را بیرون بیاورید. مشاهده می کنید که دور قسمت خروجی آب یک واشر لاستیکی قرار دارد. این واشر وظیفه ی آب بندی دریچه ی تخلیه ی مخزن را بر عهده دارد.
در صورت خرابی این واشر، حالت آب بند دریچه از بین رفته و آب دائما به کاسه نشت می کند. نشت دائمی آب به کاسه منجر به پر شدن دائمی مخزن می شود. اگر این مسئله بر طرف نشود، احتمال خارج شدن اهرم شناور از حالت تنظیم را بالا می برد. این واشر لاستیکی را بیرون آورده و برای جایگزینی آن اقدام نمایید.
سخن آخر
در این مقاله از مجله ایبک امداد به سراغ شناور توالت فرنگی رفتیم و شما را با این بخش از توالت های فرنگی که در زندگی انسان ها نقش مهمی دارند آشنا کردیم، همچنین انواع شناورها و توالت های فرنگی را نیز شرح دادیم و دانستید که توالت فرنگی ساختار بسیار ساده ای دارد و برای تعمیر و یا تعویض قطعات آن نیاز به دانش فنی تعمیرات نخواهید داشت و به سادگی می توانید این تعمیرات را خودتان انجام دهید و تنها کمی دقت برای این مورد لازم خواهید داشت.
علت عمل نکردن شناور توالت فرنگی چیست؟
مجموع امتیاز
مجموع امتیاز
مقاله آموزشی علت عمل نکردن شناور توالت فرنگی چیست؟