خدمات پرستاری و مراقبتی

روش های مفید برای جلوگیری از پرخوری در سالمندان

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

افراد سالمند برای حفظ سلامت خود باید حتماً یک برنامه غذایی خوب داشته باشند. این برنامه غذایی باید همراه با ویتامین ها و گالری های مناسب باشد که تأثیر زیادی در طول عمر و سلامتی سالمندان عزیز دارد. در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم روش های جلوگیری از پرخوری در سالمندان را که برای حفظ سلامت آن ها بسیار مفید است، برایتان بیان کنیم.

پرخوری در سالمندان

پرخوری در سالمندان یک اختلال است که البته این اختلال فقط مخصوص سالمندان نمی‌باشد و ممکن است در تمام گروه های سنی، مخصوصاً کودکان هم به وجود بیاید. ولی در افراد سالمند دارای اثرات مخرب تری است. پرخوری عارضه ای می باشد که احتمال دارد سال‌ها با فرد سالمند باقی مانده و بتواند و باعث بیماری‌های مزمنی در سالمند شود.

علائم پرخوری در سالمندان چیست؟

متاسفانه امروزه پرخوری در سالمندان به یک عادت تبدیل شده است که خطرات جبران ناپذیری هم به همراه دارد. بعضی از علائم پرخوری در سالمندان موارد زیر است:

  1.  خوردن تنقلات و غذا بیشتر از اندازه مورد نیاز بدن در فواصل کوتاه
  2. خوردن تنقلات و غذا به شکل مداوم بدون اینکه احساس گرسنگی کنند و بر حسب عادت
  3. نداشتن توانایی جهت کنترل در غذا خوردن
  4. احساس پشیمانی بعد از خوردن تنقلات و غذای زیادی
  5.  تمایل به خوردن تنقلات و همچنین غذا خوردن به شکل پنهانی و احساس شرم
  6. تمایل نداشتن به ورزش هایی مانند پیاده روی بعد از غذا خوردن

پرخوری در سالمندان

راه های جلوگیری از پرخوری در سالمندان چیست؟

افراد سالمندی که تنها زندگی می کنند احتمالاً دچار مشکلات حرکتی جسمی و یا گاهی هم ذهنی هستند بنابراین حتماً باید یکی از اعضای خانواده آنها و یا پرستار سالمند، از آنها مراقبت کند. اگر سالمند به بیماری خاصی مبتلا شده است باید حتماً طبق نظر پزشک متخصص، برنامه غذایی برای او تنظیم شده باشد، ولی نکاتی برای تغذیه سالم و کنترل پرخوری در سالمندان می توانید به کار ببرید که عبارتند از:

  1. برنامه ریزی صحیح غذایی
  2. مصرف کردن پروتئین زیاد برای جلوگیری از پرخوری در سالمندان
  3. کنترل کردن مقدار غذاهای مصرفی در هر وعده غذایی
  4. نوشیدن آب بیشتر جهت جلوگیری از پرخوری در سالمندان
  5. ارتقاء بهداشت خواب سالمند

۱- برنامه ریزی صحیح غذایی

یکی از مواردی که باعث پرخوری می شود، احساس گرسنگی است. بیشتر سالمندان تا هنگامی که کاملاً گرسنه شوند، منتظر می‌مانند و این باعث می‌شود با ولع بیشتری غذا بخورند و بیشتر مواقع هم دچار پرخوری می شوند. در صورتی که یک برنامه‌ریزی صحیح غذایی داشته باشید، می‌توانید با خوردن میان وعده های غذایی از گرسنگی های طولانی مدت جلوگیری کرده و همچنین خطر پرخوری در سالمند را کاهش دهید.

پرستار سالمند باید به او کمک کند تا وعده های غذایی و همچنین میان وعده ها را در برنامه هفتگی خود برنامه ریزی و پیش بینی کند. سالمندانی که در منزل خود تنها زندگی می کنند با مشکلات زیادی روبرو هستند. ممکن است بعضی از این سالمندان دارای مشکلات ذهنی، حرکتی و یا جسمی باشند که آماده کردن غذا برای آنها بسیار مشکل است. این افراد حتماً باید برای گذران زندگی یکی از اعضای خانواده و یا حتی پرستار جهت انجام فعالیت های روزانه، به او کمک کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پرستاری و مراقبت از بیماران سکته مغزی در منزل

پرستار ماهر می‌تواند با برنامه‌ریزی‌های مراقبتی، نیازمندیهای سالمند را برطرف کند. مخصوصاً سالمندانی که به بیماری‌هایی مانند زوال عقل، آلزایمر و پارکینسون مبتلا هستند با کمک پرستار می توان کیفیت زندگی این افراد را ارتقاء بخشیده و از پرخوری در آنها جلوگیری کرد.

۲- مصرف پروتئین بیشتر برای جلوگیری از پرخوری در سالمند

پروتئین باعث می‌شود افراد برای مدت بیشتری احساس کنند که سیر هستند و این از پرخوری در سالمندان هم جلوگیری خواهد کرد. سالمندان باید صبحانه ای بخورند که حاوی پروتئین باشد، مانند: سفیده تخم مرغ، بلغور جو دوسر، سبزیجات یا ماست یونانی با میوه، آجیل و غذاهایی که از پروتئین غنی باشند. پروتئین احساس سیری را در فرد افزایش داده و گرسنگی را در طول روز کم می کند. خوردن پروتئین در وعده صبحانه باعث کاهش وزن سالمند شده و از بروز بیماری های دیابت، چاقی و مشکلات دیگر جسمی در سالمند جلوگیری می کند.

۳- کنترل مقدار غذای هر وعده

به جای اینکه سالمند را از خوردن غذا محروم کنید، بهتر است که  غذاهای کم حجم تری را در وعده های صبحانه، ناهار و شام به سالمند بدهید. در صورتی که شما مقدار زیادی غذا را در داخل بشقاب بریزید، سالمند هم تمام غذا را خواهد خورد، حتی اگر سیر باشد. با کنترل کردن اندازه غذا، می توانید از پرخوری سالمند خود جلوگیری کنید.

چند راه مفید برای جلوگیری از پرخوری در سالمندان

برای اینکه از پرخوری در سالمندان جلوگیری کنید باید به چند نکته مهم توجه کنید:

  • وعده های غذای سالمند را در بشقاب های کوچک  بریزید.
  • قبل از خوردن غذا یک لیوان آب به سالمند بدهید.
  • مقدار غذای فرد باید بر اساس وزن فرد تعیین شود.
  • هنگامی که در بیرون از خانه غذا می خورید حتماً باید مقدار کمتری از غذا را سفارش دهید.

۴- نوشیدن آب بیشتر جهت جلوگیری از پرخوری در سالمندان

گاهی ممکن است بدن فرد گرسنه نبوده و تشنه باشد و بدن، تشنگی را با گرسنگی اشتباه گرفته و شما نیاز به خوردن غذا پیدا کنید زیرا آبرسانی برای عملکرد بدن بسیار حیاتی می باشد. رسیدن آب لازم به بدن و نوشیدن آب به طور منظم، می تواند برای رفع تشنگی در سالمندان حکم جلوگیری از بسیاری از بیماری ها و همچنین سلامتی را داشته باشد. برای جلوگیری از پرخوری در سالمندان عزیز هم بسیار اهمیت دارد.

باید تلاش کنید در ساعت منظمی سالمند را به خوردن آب تشویق کنید تا بتوانید از پرخوری سالمند جلوگیری کنید. در صورتی که سالمند احساس گرسنگی را با احساس تشنگی اشتباه گرفته باشد با نوشیدن آب احساس گرسنگی او هم برطرف خواهد شد. برای سلامتی سالمند بهتر است که حداقل در طول روز ۸ لیوان آب مصرف کند. نوشیدن آب می‌تواند باعث فعالیت و تحریک کلیه ها شده و سموم را از بدن دفع کند.

نوشیدن آب می تواند میل به پرخوری را در میان وعده های غذایی کاهش دهد و از مصرف غذاهای پرکالری و نوشیدنی های شیرین هم در سالمندان جلوگیری کند. بیشتر افراد سالم هنگامی که احساس تشنگی می کنند با نوشیدن مایعات و آب، هیدراته می شوند و برای بعضی از افراد هم مصرف مقدار کمتر از ۸ لیوان آب هم احتمال دارد کافی باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تأثیرات ورزش یوگا در بهبود سلامت جسم و روح کودکان

همانطور که گفتیم سالمند باید برای جلوگیری از پرخوری، حداقل روزی ۸ لیوان آب بنوشد زیرا برای تقویت توانایی کلیه ها هم بسیار اهمیت دارد. سالمند باید زمانی هم که احساس تشنگی ندارد، حتما آب بنوشد. با مصرف آب بیشتر سالمند به سلامت ذهنی و شناختی خود کمک زیادی کرده و از آلزایمر و زوال عقل جلوگیری می کند.

۵- ارتقاء بهداشت خواب

کمبود خواب باعث نوسان در هورمون های سالمندان خواهد شد. کمبود خواب می تواند در روی اشتهای سالمند تأثیر منفی بگذارد. وقتی سالمند در شب به اندازه لازم استراحت نکند، ممکن است اشتهای او دچار نوسانات زیادی شده و دچار پرخوری یا کم خوری شود. البته بدخوابی می‌تواند علاوه بر پرخوری، باعث مصرف غذاهای ناسالم مثل: چیپس، کیک، کلوچه و نوشابه شود.

سالمندان عزیز باید حداقل ۸ ساعت در شب بخوابند تا از مصرف غذاهای ناسالم و پرخوری جلوگیری کنند. پرستار سالمند که در این زمینه آموزش های لازم را دیده است، باید سالمند را تشویق کند تا غذاهای سالم خورده و از پرخوری جلوگیری کند. سالمندان نیاز به مراقبت های ویژه ای دارند و باید حتماً یک فرد متخصص و آشنا به نیازهای آنها، از سالمند مراقبت کند، تا بتواند طبق نیازهای سالمند، خدمات مناسبی را به او ارائه بدهد.

دلایل پرخوری در سالمندان چیست؟

مسلماً وقتی می بینید که سالمند شما کالری زیادی دریافت می‌کند و یا غذاهای چرب می خورد، بسیار ناراحت خواهید شد زیرا این کار باعث کوتاه شدن عمر سالمندان می شود.

بعضی از داروها می توانند باعث پرخوری سالمندان شود. ممکن است که یکی از داروهایی که سالمند شما مصرف می کند، اشتها را زیاد کند زیرا بعضی از داروها عوارضی مانند زیاد کردن اشتها دارند. مخصوصاً استروئیدها که باعث احساس گرسنگی در فرد می شوند. در صورتی که سالمند شما مصرف داروی جدیدی را شروع کرده است، حتماً باید علائم را برای دکتر بیان کرده تا دکتر تغییراتی در داروی سالمند ایجاد کند.

دلیل دیگری که ممکن است باعث پرخوری در سالمندان عزیز شود، مشکلات روحی و یا جسمی است. بعضی از بیماری ها می توانند باعث پرخوری شوند مانند آلزایمر که سالمند فراموش می کند که قبلاً غذا خورده است یا نه؟ به همین دلیل دوباره غذا می خورد. بیماری های روحی هم مثل افسردگی، باعث می شود سالمند بیشتر غذا بخورد. البته این بیماری ها گاهی باعث پرخوری و گاهی باعث کم شدن اشتها می شوند.

مراقبت های پرستار سالمند

در صورتی که سالمند نیاز به مراقبت های پرستاری دارد، بهتر است برای او پرستار دلسوزی استخدام کنید تا با ارائه خدمات مراقبت در منزل، از سالمند مراقبت کند تا سالمند زندگی سالم تر و شادتری داشته باشد. پرستار سالمند می تواند یک برنامه مراقبتی صحیح و متعادل برای خوردن غذاهای مقوی و همچنین ورزش و معاشرت با دیگران و موارد دیگری که باعث سبک زندگی بهتری برای سالمند می شود، برای سالمند آماده کند.

پرخوری در سالمندان

سخن پایانی

در این مقاله از ایبک به بررسی کنترل پرخوری در سالمندان پرداختیم و در پایان باید بگوییم که وعده های غذایی و مصرف آنها در سالمندان می تواند در سلامت سالمندان تأثیر زیادی داشته باشد. ارزش آن را دارد که جهت حفظ سلامتی سالمندان، حتماً با مشاور تغذیه مشورت کنید. اگر سالمند شما به بیماری خاصی دچار است، حتماً باید در تهیه غذا برای او نکات مهمی را رعایت کنید تا سلامت سالمند تضمین شود.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

روش های مفید برای جلوگیری از پرخوری در سالمندان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

دلایل پرخوری در سالمندان چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا