خدمات پرستاری و مراقبتی

دلیل تنفس سریع نوزاد چیست | مراقبت و پرستاری از نوزاد

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

تنفس سریع نوزاد معمولاً طبیعی بوده و بی خطر است ولی گاهی باید به وسیله پزشک مایعات دقیق انجام بگیرد. تنفس نوزاد نسبت به افراد بزرگسال، سریع تر بود و ممکن است نوزاد سریع تر نفس کشیده و برای چند ثانیه هم نفس کشیدن خود را متوقف کند و دوباره تنفس او به حالت عادی برگردد. اگر نوزاد شما با سرعت نفس می کشد احتمالاً به این دلیل است که برای گرفتن هوای کافی، جهت تنفس تلاش می‌کند در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم شما را با تمام مواردی که باید در مورد تنفس نوزاد بدانید، آشنا کنیم.

تنفس سریع نوزاد بعد از تولد

نوزادان بعد از تولد معمولاً تنفس نامنظمی دارند و تنفس آنها با بزرگسالان فرق می کند. اگر شما در مورد تنفس نوزاد اطلاعات لازم را نداشته باشید احتمالاً تصور خواهید کرد که تنفس نوزاد نامنظم بوده و به دلیل بیماری خاصی است، ولی اینطور نیست داشتن اطلاعاتی در مورد ویژگی های تنفس نوزاد به شما کمک خواهد کرد تا با شرایط نوزاد خود بعد از تولد به راحتی کنار بیاید.

البته بعضی از انواع تنفس نوزاد احتمال دارد نشان دهنده بروز بیماریهای خاصی در نوزاد شما باشد که تشخیص آن به عهده ی پزشک است. شکل ظاهری تنفس نوزاد با بزرگسالان فرق می کند. معمولاً نوزاد الگوی تنفسی نامنظمی دارد و ممکن است برای والدین نگران کننده باشد.

  • احتمال دارد یک نوزاد در بعضی از شرایط تنفس سریعی داشته باشد.
  • گاهی ممکن است بین تنفس های خود مکث طولانی هم داشته و برای چند ثانیه تنفس نکند.
  • هنگام خواب و یا تنفس آرام نوزاد ممکن است که صداهای مختلفی هم از نوزاد خود بشنوید.

دلایل تفاوت بین تنفس نوزادان و بزرگسالان چیست؟

بزرگسالان معمولا از طریق بینی نفس کشیده در شرایط خاصی از دهان نفس می کشند ولی نوزادان به این صورت نیستند. بیشتر نوزادان از طریق دهان نفس می کشند و این می‌تواند به دلیل کوچک و باریک بودن مسیر تنفسی بینی کودک باشد یا حتی ممکن است بینی کودک مسدود باشد و به همین دلیل نوزاد از طریق دهان راحت تر تنفس می کند.

قفسه سینه افراد بزرگسال، دارای ساختار محکم و همچنین اسکلت مقاوم است ولی سینه نوزاد به این صورت نبوده و ساختار غضروفی دارد به همین دلیل بسیار انعطاف پذیر است و فضای کمتری برای قرار گرفتن اکسیژن در آن وجود دارد. میزان تنفس در افراد بزرگسال و نوزادان و همچنین مقدار هوایی که به شش های آنها وارد می شود با یکدیگر فرق می کند.

تنفس سریع نوزاد

تنفس نوزاد چه زمانی نورمال می شود؟

شاید بخواهید بدانید که تنفس نوزاد در چه زمانی نرمال می شود؟ در ادامه شما را با زمان نرمال شدن تنفس نوزاد آشنا می کنیم:

  • تا تمام اندام های داخلی بدن کودک تکامل پیدا نکرده باشد، تنفس کودک هم منظم نمی شود.
  • ماهیچه های تنفسی و ریه های نوزاد به مرور تکامل پیدا می‌کند و این تکامل می تواند باعث شود حجم هوای بیشتری وارد شش ها شده و کودک از طریق بینی تنفس کند.
  • ممکن است بعد از تولد کودک، دو ماده مکنیوم و آمنیوتیک در مسیر تنفسی او وجود داشته باشد و این می تواند تنفس نوزاد را مختل کند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  مراقبت های پرستاری از کودک بیمار | اصول مراقبت از کودک بیمار

اگر نوزاد شما به تازگی به دنیا آمده و بابت الگوی تنفسی او نگرانی دارید ابتدا به طریقه نفس کشیدن نوزاد خود توجه کنید تا در صورتی که خواستید به پزشک مراجعه کنید، بتوانید مشخصات تنفسی نوزاد را برای پزشک به خوبی بیان کنید.

در نوزادان تنفس طبیعی چگونه است ؟

اگر نوزاد شما به تازگی متولد شده باید به طور معمول در هر دقیقه ۳۰ تا ۶۰ مرتبه تنفس کند اگر متوجه شدید که کودک شما در تنفس دچار مشکل شده است و این تعداد کم شده و حدوداً ۲۰ مرتبه و یا شاید کمتر در دقیقه تنفس می کند باید بگوییم که در بعضی از نوزادان کاملاً طبیعی می باشد و نشانه بیماری خاصی هم نیست و هر چه سن نوزاد شما بیشتر شود تعداد تنفس او هم تغییر خواهد کرد.

سنین شش تا نه ماهگی معمولاً تنفس نوزاد بین ۲۵ تا ۴۰ مرتبه در دقیقه خواهد شد. یک فرد بالغ و بزرگسال به طور میانگین بین ۱۲ تا ۲۰ مرتبه در دقیقه نفس می کشد. مورد دیگری که باید در هنگام نفس کشیدن نوزاد به آن دقت کنید مقدار مکث در هنگام تنفس نوزاد است.

بعضی از نوزادان، فاصله بین تنفس آنها کم بوده و سریع نفس می‌کشند. نوزاد ممکن است بین هر بار تنفس خود ۱۰ ثانیه هم مکث کند و این می تواند به دلیل این باشد که نوزاد شما، بعد از تولد دچار بی نظمی تنفس است و نیازی هم به روش‌های درمانی ندارد زیرا بعد از چند ماه خود بخود بی نظمی تنفس او برطرف شده و منظم می شود. اگر بعد از شش ماهگی تنفس نوزاد نامنظم بود ممکن است به بیماری مانند سرماخوردگی و یا آلرژی دچار شده باشد.

تنفس های نوزاد نشانه چیست؟

والدین باید بعد از تولد کودک خود به الگوی تنفسی او توجه کنند. در ادامه می خواهیم نشانه های خاصی را در تنفس کودک که امکان دارد منجر به مشکلاتی برای او بشود برایتان بیان کرده و شما را با آنها آشنا کنیم:

  1. صدای سوت در هنگام تنفس نوزاد
  2. صدای گریه خش دار در هنگام تنفس
  3. سرفه های عمیق
  4. خس خس سینه
  5. تنفس سریع
  6. خرناس در تنفس نوزاد
  7. دیسترس تنفسی
  8. آپنه تنفسی

۱- صدای صوت هنگام تنفس نوزاد

یکی از صداهای شایع در هنگام تنفس نوزاد، صدای سوت می باشد. این صدا احتمال دارد به شکل صدای سوت ریز و ظریف به گوش شما برسد که معمولاً در هنگام خواب نوزاد این صدا بیشتر می شود. وقتی صدای سوت هنگام تنفس نوزاد شنیدید، ممکن است به دلیل مسدود شدن سوراخ های بینی و مجاری تنفسی نوزاد باشد. می توانید با خارج کردن مخاط داخل بینی، مشکل تنفسی نوزاد خود را حل کنید. البته ممکن است مشکلی هم در رابطه با انسداد مجاری تنفسی نباشد. اگر این صدا مکرراً تکرار شد باید به پزشک مراجعه کنید.

۲- صدای گریه خش دار در هنگام تنفس

یکی دیگر از صداهای تنفس نوزاد، صدای گریه خش دار است که معمولاً مثل گرفتگی گلوی نوزاد می باشد. وقتی این صدا را می شنوید که «نای» نوزاد مسدود شده و باعث خروج نابسامان هوا از داخل نای می شود و این باعث خواهد شد شما صدای خش دار و سوت مانندی را بشنوید. این صدا می تواند بر تنفس نوزاد شما تأثیر بگذارد پس باید حتماً آن را پیگیری کنید. در این شرایط بنظر خواهد آمد که نوزاد شما دچار گلودرد شده است و صدای او تغییر کرده، در صورتی که نوزاد دچار التهاب نای شده باشد شما این صدا را می شنوید.

سرفه عمیق در هنگام تنفس نوزاد

در صورتی که در مجاری تنفسی کودک، عفونت و التهابی به وجود بیاید، مانع عبور هوا از مجاری تنفسی کودک خواهد شد و باعث می شود دفعات تنفس کودک تغییر کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  اختلال وسواسی اجباری چیست | نحوه درمان اختلال وسواسی اجباری

امکان دارد که نوزاد بین هر بار تنفس یک مکث طولانی هم داشته باشد در صورتی که متوجه شدید کودک سرفه های عمیق می‌کند، امکان دارد دچار عفونت و التهاب بوده و باید با پزشک تماس بگیرید. دقت داشته باشید که سرفه نوزاد با سرفه بزرگسالان فرق می کند. برای اینکه از وجود باکتری و التهاب در مجاری تنفسی نوزاد مطمئن شوید باید حتماً پزشک به وسیله گوشی صدای تنفس نوزاد شما را گوش کند تا به درستی بتواند تشخیص بدهد .

خس خس سینه

صدای دیگری که ممکن است در هنگام تنفس نوزاد بشنوید خس خس سینه نوزاد است. این صدا معمولاً به راحتی قابل تشخیص است و می‌تواند به دلیل باریک شدن و یا مسدود شدن راه های تنفسی تحتانی نوزاد، ایجاد شود. در انتهای مجرای شش های نوزاد احتمال دارد عوامل بیماری‌زا جمع شده باشد و باعث خس خس سینه شده و در مراحل بعدی هم در نوزاد باعث سرفه می شود.

تنفس سریع نوزاد

اگر نوزاد شما خیلی سریع تنفس می کند باید توجه کنید که این موضوع ممکن است به دلیل بیماری های عفونی در مجاری تنفسی کودک باشد. رایج ترین بیماری که باعث تنفس سریع در کودک می شود بیماری ذات الریه است.

این بیماری به مرور باعث پخش شدن عفونت در تمام بدن کودک خواهد شد در این صورت نوزاد تب می کند و علائم دیگر بیماری ذات ریه، تنفس تند است. اگر متوجه این بیماری شدید باید حتماً به اورژانس زنگ بزنید و نوزاد خود را سریعاً به بیمارستان برسانید.

صدای خرناس در هنگام تنفس نوزاد

صدای خرناس در نوزادان مانند افراد بزرگسال می باشد که در این صورت باید به موارد زیر توجه کنید:

  • اگر مخاط، در داخل سوراخ های بینی نوزاد جمع شود، باعث می شود در هنگام تنفس نوزاد، صدای خرناس را بشنوید.
  • یکی دیگر از علائمی که در تشخیص صدای خرناس به شما کمک خواهد کرد، خر و پف کردن نوزاد در هنگام خواب است.
  • بزرگ شدن لوزه های نوزاد هم می تواند یکی دیگر از دلایل خرناس در نوزاد باشد.

دیسترس تنفسی

دیسترس تنفسی یک بیماری خاص در نوزادان می باشد که باعث سخت شدن تنفس نوزاد می شود و نوزاد نمی تواند به راحتی نفس بکشد. اگر این بیماری برای مدت زیادی در بدن نوزاد مانده و درمان نشده باشد، باعث خواهد شد که میزان اکسیژن خون در بدن نوزاد کاهش یابد. دقت داشته باشید که اگر مقدار اکسیژن خون در بدن نوزاد کم بشود به مغز و همچنین اندام های بدن کودک آسیب خواهد رسید و در صورت تشدید این موضوع باعث مرگ نوزاد می شود.

آپنه تنفسی

آپنه یعنی تنفس بیشتر از ۲۰ ثانیه قطع شده که می‌تواند با کاهش ضربان قلب هم همراه باشد و گاهی احتمال دارد با کبود شدن و یا سیاه شدن پوست نوزاد مواجه شوید. اکثر نوزادانی که نارس هستند به دلیل اینکه زودتر از نوزادان دیگر خسته می‌شوند و یا مکانیسم تنفسی آنها نارس است، با افت قند خون، عفونت، زردی و یا افت درجه حرارت بدن رو به رو می شوند.

تنفس سریع نوزاد

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با دانستنی هایی در مورد تنفس نوزاد آشنا کردیم. همانطور که گفتیم مشکلات تنفسی در نوزادان احتمال دارد به دلیل ناهنجاری ها و بیماری های مادرزادی باشد. البته باید به این موضوع هم توجه کنید که بی‌نظمی در هنگام تنفس نوزاد در شش ماه اول زندگی کاملاً عادی بوده و معمولاً نیازی هم به مراجعه به پزشک نیست ولی در صورتی که علائم تنفس در نوزاد شدید شد حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

دلیل تنفس سریع نوزاد چیست ؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

تنفس نوزاد چه زمانی نورمال می شود؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا