خدمات پرستاری و مراقبتی

دلایل ریزش موی نوزاد چیست و چگونه درمان می شود؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

اکثر نوزادان در بازه زمانی بعد از تولد خود دچار ریزش مو شده و موهای اولیه خود را هم از دست می دهند. البته به هیچ وجه جای نگرانی نیست زیرا این امری طبیعی می باشد. اگر والدین و یا پرستار کودک مورد مشکوکی را در سر نوزاد مشاهده کرد حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم دلایل ریزش موی نوزاد را برایتان بیان کرده و شما را با آن آشنا کنیم.

ریزش موی نوزاد یعنی چه؟

ریزش موی نوزاد یعنی کودک شما هنگامی که متولد می شود موی پرپشت داشته ولی بعد از مدتی، مقدار زیادی از موهای او شروع به ریزش می کند و سوال برای والدین پیش می‌آید که چه اتفاقی برای موی نوزاد آنها افتاده است؟

ریزش مو در هر بازه سنی مثل نوزادی، ممکن است اتفاق بیفتد. طبق گزارش دانشمندان نوزاد در ماه های اول زندگی خود ممکن است دچار ریزش مو شده و موی خود را از دست بدهد و این کاملاً طبیعی می باشد. به این ریزش موی نوزاد آلوپسی می گویند. در نوزادان عوامل تحریک کننده مانند هورمون ها و وضعیت خواب می تواند باعث این ریزش مو بشود.

در مورد ریزش موی نوزاد به هیچ وجه نباید نگران باشید زیرا مشکل پزشکی نیست و دوباره موهای جدید جایگزین موهای ریخته شده خواهد شد. البته سرعت رشد دوباره مو در نوزادان متفاوت بوده و قانون خاصی هم وجود ندارد.

چه علائمی می تواند در هنگام ریزش موی نوزاد طبیعی باشد؟

طبق نظر دانشمندان، ریزش موی نوزاد در شش ماهه اول زندگی او اتفاق افتاده و حدوداً در سه ماه هم به اوج خود خواهد رسید. در بعضی از نوزادان رشد دوباره مو بعد از ریزش، اتفاق افتاده و ممکن است شما تفاوتی در حجم مو مشاهده نکنید. در بعضی دیگر از نوزادان هم موها با سرعت ریخته و تقریباً می توان گفت کودک کچل می شود. هر دو شکل هم طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.

ریزش موی نوزاد

برای جلوگیری از ریزش موی نوزاد چه کار کنیم؟

متخصصان معتقدند که درمان ریزش موی نوزاد غیر ضروری بوده و موهایی که در ماه های اول زندگی از دست داده می شوند، بیشتر در ماه های ۶ تا ۱۲ ماهگی دوباره رشد خواهند کرد. در واقع شما کاری برای تحریک شدن رشد موهای نوزاد نمی‌توانید انجام دهید ولی اگر بیماری باعث ریزش موی نوزاد باشد باید حتماً به وسیله پزشک تشخیص داده شده و درمان شود.

ریزش مو در نوزادان

عواملی مانند تب، استرس و یا حتی تغییرات هورمونی می تواند بر رشد موهای نوزاد تأثیر گذاشته و آن را متوقف کند. این ریزش وقتی اتفاق می‌افتد که کارکرد هورمون ها در نوزادان بعد از تولد کاهش پیدا کرده و به همین دلیل هم آنها دچار ریزش مو می شوند و بعد از مدتی موهای جدیدی در روی سر نوزاد که بافت و رنگ متفاوتی با زمان تولد دارد، رشد می کند.

در صورتی که متوجه نقاط تاسی در روی سر نوزاد خود شدید به هیچ وجه نگران نباشید. باید به نحوه خوابیدن و نشستن او توجه کنید. گاهی ممکن است نوزاد سر خود را در روی سطوح سفتی مانند تشک تختخواب، کالسکه و.. بمالد و این باعث ریزش موهای پشت سر نوزاد می شود. این ریزش طبیعی بوده و به آن آلوسی اصطکاکی یا آلوسی پس سری می گویند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه می توان کار پرستاری از کودک را بدون داشتن تجربه شروع کرد؟

دلایل ریزش مو در نوزادان چیست؟

البته به غیر از موارد طبیعی که برایتان نام بردیم گاهی ممکن است بیماری هایی باعث ریزش موی نوزاد شود که البته در کودکان زیر یک سال معمولاً این مورد کمتر پیش می آید. بیماریهایی که باعث ریزش موی نوزاد می شوند عبارتند از:

  • بیماری مسری کچلی قارچی که در این حالت تکه های تاسی با پوست های قرمز در سر نوزاد دیده می شود که نشانه ابتلای کودک به عفونت قارچی مسری به نام کچلی قارچی می باشد.
  • آسیب های فیزیکی مثل سفت بستن مو به شکل دم اسبی که باعث ریزش مو خواهد شد.
  • در صورتی که موها را با فشار کشیده و یا بپیچانید باعث ریزش تکه های غیر عادی در موی سر می شود که به آن کندن مو گفته می‌شود.
  •  نقاط گرد و صاف در روی سر نوزاد می تواند نشانه بیماری طاسی منطقه‌ای بوده که در آن سیستم ایمنی بدن نوزاد به فولیکول‌های مو حمله می کند و می تواند باعث کم شدن رشد مو در کودک شود.
  • بیماری هایی مثل کم کاری غده هیپوفیز و یا کم کاری غده تیروئید هم باعث ریزش موی کودکان خواهد شد.

برای جلوگیری و درمان ریزش موی نوزادان چه کار کنیم؟

برای اینکه از ریزش موی نوزاد خود جلوگیری کرده و آن را درمان کنید باید موارد زیر را انجام دهید:

  • اگر ریزش موی نوزاد به دلایل هورمونی باشد کاری نمی توانید انجام دهید مگر اینکه به پزشک مراجعه کنید.
  • در صورتی که نقطه طاسی سر نوزاد به دلیل قرار گرفتن سر در یک وضعیت اتفاق بیفتد باید حالت خواب کودک را تغییر داد.
  •   اگر ریزش موی نوزاد بعد از شش ماهگی اتفاق افتاد باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک به شما اطمینان می دهد که ریزش موی کودک طبیعی بوده و بیماری خاصی هم کودک دلبند شما را تهدید نمی‌کند و اگر هم مشکلی وجود داشته باشد حتماً پزشک راه حل مناسبی برای آن به شما پیشنهاد خواهد کرد.
  • ممکن است کودک دچار کچلی قارچی شده باشد و در این صورت پزشک داروی ضد قارچ را تجویز می کند.
  • در صورتی که کودک طاسی منطقه‌ای داشته باشد احتمال دارد پزشک برای سنجش بیشتر به شما توصیه کند که به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
  • در صورتی که دلیل ریزش موی کودک شکنندگی مو باشد باید از مو و پوست سر او مراقبت کرده تا زمانی که دوباره موهای جدید رشد کند.
  • بیشتر مواقع ریزش مو در کودک موقت بوده و بعد از مدتی دوباره رشد خواهد کرد و این بار ریزشی هم در کار نیست.

آیا تراشیدن موی سر موی نوزاد باعث پرپشت شدن موهای او خواهد شد؟

در بین مردم یک باور غلط وجود دارد که می گویند تراشیدن مو باعث پرپشتی آن می‌شود ولی باید بدانید که تراشیدن مو در هر سنی باعث تقویت و همچنین پرپشتی مو نخواهد شد.

راه های بهبود و تقویت وضعیت موی نوزادان

راه های مناسب برای تقویت وضعیت موی نوزادان و کودکان عبارت است از:

  • بهترین راه برای اینکه موی نوزاد خود را تقویت کنید تغذیه مناسب کودک و مادر است. توصیه می کنیم که خانم ها قبل از باردار شدن به تغذیه خود بسیار اهمیت داده و به پزشک مراجعه کنند تا وضعیت بعضی از املاح معدنی و ویتامین ها مانند کلسیم، آهن، روی، B12، ویتامین D و همچنین وضعیت غده تیروئید در آنها بررسی شود زیرا مواردی که نام بردیم برای رشد و تکامل جنین نقش مهمی داشته و مادر باید در صورت نیاز از مکمل های غذایی استفاده کند.
  • راه دیگری که با آن می توان موی نوزاد را تقویت کرد خوردن شیر مادر حداقل برای شش ماه می باشد، به دلیل اینکه هیچ شیر خشکی و یا حتی مکمل های غذایی هم نمی توانند برای شیر مادر جایگزین مناسبی باشند. شیر مادر دارای آنتی بادی و همچنین هورمون های زیادی است که باعث تقویت کردن سیستم ایمنی و همچنین رشد بهتر نوزاد می شود.
  • تغذیه در دوران بارداری و سال های اول زندگی کودک می تواند به اندازه ژنتیک در ساختار بدنی و سلامت کودک نقش مهمی را ایفا کند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  ارتباط بین رنگ چشم آبی و مبتلا شدن به بعضی از بیماری ها

نکته مهم: مادر باید در دوران شیردهی از تغذیه مناسب و متنوعی برخوردار باشد و از تمام گروه های غذایی استفاده کند تا کودک سالم و سلامت باشد.

پوسته های سر در نوزادان به چه دلیل است؟

ممکن است سر نوزاد شما مملو از پوسته های روغنی و بزرگ شود. پزشکان دلیل این پوسته ها را به طور اطمینان بیان نکردند ولی بیشتر اوقات ممکن است تغییرات هورمونی و یا مخمر باعث شود که پوست سر چربی زیادی تولید کند و البته این پوسته ها به هر دلیلی که باشند بیماری خطرناکی نبوده و مسری و خارش دار هم نیستند. این بیماری نمی تواند به تنهایی باعث ریزش موی سر نوزاد شود ولی امکان دارد که وقتی والدین برای از بین بردن پوسته ها تلاش می کنند به طور سهوی تارهای موی نوزاد هم کنده شود. در بیشتر مواقع پوسته های سر در طی چند هفته خود به خود برطرف خواهد شد. ولی گاهی هم ممکن است این پوسته ها تا چند ماه ادامه پیدا کند‌. البته در این صورت باز هم پوسته ها بی خطر و طبیعی هستند.

وظیفه پرستار کودک

در صورتی که نوزاد دلبند شما پرستار دارد پرستار باید مراقبت های لازم را از نوزاد انجام داده و در صورت مشاهده موارد مشکوک در سر نوزاد، به والدین اطلاع بدهد. البته پرستاران دوره های لازم را دیده و با این موارد و روش های مراقبت از نوزادان آشنایی کامل دارند.

نکات مراقبت از موی نوزاد در هنگام ریزش مو

در ادامه می خواهیم شما را با بهترین روش های مراقبت از موی نوزاد آشنا کنیم این موارد مهم عبارتند از:

  • برای سر نوزاد حتماً از شامپوهای ملایمی که مخصوص نوزادان می باشد استفاده کنید. این شامپو ها برای سر نوزاد تحریک پذیری کمتری ایجاد خواهد کرد.
  • در حمام کردن نوزاد خود زیاده روی نکنید. هفته ای دو سه بار حمام کردن نوزاد کافی است. در صورتی که در شستن موی نوزاد افراط کنید ممکن است پوست سر نوزاد خشک شود.
  • سر نوزاد را با شامپو به آرامی ماساژ دهید. اگر پوست های بزرگی را در روی پوست سر او مشاهده کردید می توانید به وسیله یک برس نرم پوسته ها را از بین ببرید. ولی دقت داشته باشید که با شدت با این پوسته‌ها برخورد نکنید زیرا خود به خود از بین خواهند رفت.

ریزش موی نوزاد

سخن پایانی

ریزش موی نوزاد فرایندی طبیعی بوده و موقتی هم می باشد. ولی اگر متوجه شدید که موی نوزاد شما تا اولین سالگرد تولد او، هنوز هم رشد نکرده و یا موارد عجیبی را در موی نوزاد مشاهده کردید مانند پوست های بسیار زیاد در روی سر، لکه های بی مو و بثورات پوستی، در این صورت باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

دلایل ریزش موی نوزاد چیست و چگونه درمان می شود؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

ریزش موی نوزاد یعنی چه؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا