دلایل گلودرد در کودکان چیست | روش درمان و کنترل گلودرد

یکی از مشکلات شایع در کودکان گلودرد است که ممکن است باعث خارش و درد شدید در گلوی کودک شود. گلو درد ممکن است از عفونت های ویروسی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی و یا حتی عفونت های باکتریایی مثل بیماری پانداس ناشی شود. در صورتی که بیماری پانداس که به آن استرپیتوکوکی هم می گویند درمان نشود، باعث می شود کودک به تب روماتیسمی مبتلا شده و دچار آسیب دائمی قلب شود. این بیماری به راحتی با آنتی بیوتیک درمان می شود. گلودرد هر دلیلی که دارد باید سریعاً برای درمان آن اقدام کنید. حدود ۹۰ درصد گلودرد هایی که در کودکان ایجاد میشود به دلیل عفونت ویروسی می باشد.
یک نمونه از گلو درد ویروسی، گلو درد هنگام سرماخوردگی می باشد که معمولاً بعد از یک هفته بهبود پیدا می کند. نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که آنتی بیوتیک نمی تواند گلودرد ویروسی را رفع کند.
بعضی از گلودرد ها به وسیله باکتری ایجاد می شود. باکتری استرپتوکوکوس باعث گلودرد در کودکان می شود. همانطور که در ابتدا هم گفتیم این گلودرد را اگر درمان نکنید ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی برای کودک شود. این گلو درد با مصرف آنتی بیوتیک به راحتی قابل درمان بوده و بعد از ۱۰ روز رفع می شود.
دلایل مهم دیگر گلودرد در کودک
دلایل دیگری هم برای گلو درد در کودکان وجود دارد که عبارتند از:
- ورم لوزه
- تب به دلیل تورم غدد بدن
علائم گلودرد در کودکان چیست؟
اولین علامتی که شما میتوانید متوجه گلودرد در کودک شوید، مشکل در نوشیدن و خوردن است. معمولاً کودک به دلیل دردی که در ناحیه گلو دارد از خوردن امتناع می کند. علائم دیگری هم نشان دهنده گلو درد در کودک است که عبارتند از:
- مشکل در بلع
- قرمز شدن پشت دهان
- علائم آنفولانزا و سرماخوردگی مثل گرفتگی صدا، سرفه، آبریزش بینی و قرمزی چشم. (البته این نشانه ها، نشانه گلودرد ویروسی بوده و در گلودرد باکتریایی وجود ندارد)
- تب بیشتر از ۳۸.۵ درجه
- لوزه متورم شده همراه با لکه های سفید
- غدد حساس و یا متورم در گردن
- تهوع و استفراغ
- سردرد دل درد
به این نکته مهم توجه داشته باشید که گلودرد ویروسی و گلودرد باکتریایی در کودکان دارای علائم مشترک هستند و اگر شما در این زمینه تخصص نداشته باشید، نمیتوانید مشکل کودک را به راحتی تشخیص دهید، به همین دلیل باید در هنگام بروز نشانه های گلو درد سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
چگونه گلودرد را در کودکان تشخیص دهیم؟
وقتی به پزشک مراجعه کردید در اولین معاینه، پزشک کودک را معاینه کرده و میتواند به صورت فیزیکی تورم و عفونت را در گلوی کودک چک کند. احتمال دارد در صورت نیاز، پزشک دستور آزمایش خون بدهد تا به صورت دقیق تر نوع عفونت را تشخیص بدهد.
چگونه می توان گلو درد را در کودکان درمان کرد؟
درمان گلودرد در کودکان بستگی به این موضوع دارد که دلیل گلودرد چیست؟ معمولاً گلودردها به دلیل ویروس بوده و آنتی بیوتیک در درمان آن هیچ تأثیری ندارد. اگر گلودرد کودک شما ویروسی باشد به هیچ وجه استفاده از آنتی بیوتیک مناسب نیست و تأثیری هم ندارد و برعکس ممکن است باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن کودک شود. ولی برای رفع گلو درد کودک باید اقداماتی را انجام بدهید.
اقدامات لازم جهت تسکین گلو درد کودک
اگر کودک شما دچار گلودرد شده است و برای تسکین گلودرد می توانید به روش زیر عمل کنید:
- استفاده از پاراستامول: دقت داشته باشید دستورالعمل استفاده از پاراستامول در روی بطری نوشته شده و نباید بیشتر از اندازه استفاده کنید.
- قرقره آب گرم و نمک: باید یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب مخلوط کرده و غرغره کنید.
- اسپری گلو: استفاده از اسپری های گلودرد می تواند تأثیر زیادی برای بهبود گلودرد داشته باشد.
- مکیدن پاستیل: این کار باعث می شود بزاق دهان افزایش پیدا کرده و گلودرد درمان پیدا کند.
- نوشیدن مایعات: در هنگام گلودرد میتوانید مایعات گرم همراه با لیمو و عسل به کودک بدهید، این کار میتواند گلودرد او را تسکین دهد.
استفاده از آنتی بیوتیک جهت رفع گلودرد
اگر کودک شما به تب مخملک یا تب روماتیسمی مبتلا شده باشد، پس گلودرد او باکتریایی است و آنتی بیوتیک میتواند در درمان این گلودرد تأثیر زیادی داشته باشد. البته نوع آنتی بیوتیک مورد نیاز به شدت عفونت کودک بستگی دارد اگر عفونت زیاد باشد، باید آنتی بیوتیک برای کودک تزریق شود. اگر عفونت زیاد نباشد استفاده از کپسول میتواند به درمان گلو درد کودک کمک کند. کودکانی که دچار گلودرد باکتریایی شدهاند باید حداقل ۲۴ ساعت به مدرسه نروند و همچنین در محیطهای شلوغ هم قرار نگیرند زیرا آنتی بیوتیک بدن کودک را ضعیف می کند و در صورتی که در محیط شلوغ باشند، ممکن است بیمار شوند.
چگونه می توان از گلودرد در کودکان پیشگیری کرد؟
برای این که کودک شما به گلودرد دچار نشود، راه کارهای مفیدی وجود دارد که باید به آن توجه کنید:
- در هنگام سرفه و یا عطسه کودک را تشویق کنید که بینی و دهان خود را بپوشاند.
- به کودک خود یاد بدهید که از وسایل غذاخوری دیگران مانند چنگال، قاشق و لیوان استفاده نکرده و وسایل خود را هم به دیگران ندهد.
- در هنگام فصل سرما، منزل را گرم و مرطوب نگه دارید.
- برای حفظ رطوبت لازم در هوا، بهتر است از دستگاه های بخور کمک بگیرید.
استفاده از شربت برای گلو درد کودک
گاهی می توان گلو درد را با شربت تسکین داد. شربت ایبوپروفن و استامینوفن می توانند گلودرد کودک را درمان کنند. برای این منظور باید هر ۴ الی ۶ ساعت، یکبار شربت استامینوفن را به کودک بدهید. فقط به این نکته مهم توجه کنید که در طول شبانه روز نباید بیشتر از ۵ بار کودک از این شربت استفاده کند زیرا خطر مسمومیت او را تهدید می کند. شربت ایبوپروفن هم برای کودکان بالای شش ماه مناسب است و برای کودکان زیر ۶ ماه نباید از آن استفاده کرد.
درمان های خانگی گلو درد در کودکان
اگر کودک شما به گلودرد ویروسی مبتلا شده است بهترین کار برای درمان او، استفاده از مایعات گرم مانند سوپ و آش است. غذاهای سرخ کردنی و چرب می تواند گلو درد کودک را بدتر کند. استفاده از ترکیب آب گرم، لیمو و عسل باعث تسکین و بهبود گلودرد خواهد شد.
محیطی که کودک زندگی می کند باید گرم و مرطوب باشد. استفاده از دستگاه بخور هم بسیار مناسب بوده و رطوبت لازم را در هوا تأمین می کند.
گلودرد و کرونا
یکی از نشانه های کرونا می تواند گلو درد باشد. اگر گلو درد به دلیل کرونا باشد، باید بگوییم که جزو عفونت های ویروسی محسوب شده و ممکن است با علائمی مانند آبریزش بینی و گرفتگی صدا هم همراه باشد.
نکته مهم در زمان گلو درد کودک
اگر کودک شما دچار گلودرد شده بود و همراه با آن تب هم داشت، حتماً باید او را در منزل نگه داشته و از رفتن کودک به مهد و یا مدرسه جلوگیری کنید، ابتدا سعی کنید تب کودک را پایین بیاوردید. اگر کودک ناراحت به نظر میآید و زیاد گریه می کند، حتماً حال او مساعد نبوده و باید در منزل بماند. در هنگام گلو درد همراه با تب و بیقراری کودک، بهتر است حتماً به پزشک مراجعه کنید.
ورم لوزه در کودکان
ممکن است کودک دچار ورم لوزه شده باشد. التهاب لوزه در اصل به دلیل عفونت ویروسی به وجود میآید. در این صورت ممکن است کودک علاقه ای به غذا خوردن نداشته باشد. التهاب و ورم لوزه دارای علائم زیر است:
- کودک دچار مشکل در بلعیدن خواهد شد.
- آبریزش بینی شدید دارد.
- تب یکی از علائم ورم لوزه است.
- صدای کودک در هنگام گریه، خراشیده می باشد.
در صورت مشاهده علائم گفته شده حتماً باید به پزشک مراجعه کنید و احتمالاً پزشک برای کودک شما ایبوپروفن و یا استامینوفن تجویز می کند. در هنگام گلودرد باید به کودک غذا های نرم و گرم بدهید.
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی یک بیماری لوزه می باشد که به دلیل عفونت باکتریایی در کودک به وجود میآید. این بیماری معمولاً در کودکان بالای سه سال اتفاق می افتد ولی در نوزادان هم گاهی دیده می شود.
علائم استرپتوکوک ممکن است تب و لوزه های قرمز باشد و غدد لنفاوی کودک هم متورم شود. اگر به این گلودرد در کودکان خود مشکوک شدید، بهتر است حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک با کشت آزمایشگاهی میکروب، می تواند آن را به صورت دقیق تشخیص داده و آنتی بیوتیک مناسب را تجویز کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که کودک شما زیر سه ماه داشته و غذا هم نمی خورد، حتماً باید با پزشک اطفال تماس بگیرید. کودکان زیر سه ماهه، دارای سیستم ایمنی ناقصی بوده و حتماً باید در صورت مشاهده تب و گلودرد به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است نیاز به بستری باشد. اگر کودک شما بزرگتر از ۳ ماه دارد، در صورتی که به جز خارش و گلودرد دارای علائم زیر بود باید به پزشک مراجعه کنید:
- دمای بدن او بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد باشد.
- به طور مداوم سرفه می کند.
- گریه های غیرمعمول دارد.
- پوشاک خود را خیس نمیکند.
- به نظر میآید که دچار گوش درد شده است.
- در باسن، تنه، دهان و یا دست و صورت بثورات پوستی مشاهده می کنید.
در هنگام مشاهده این علائم، پزشک متخصص، کودک شما را معاینه کرده و در صورت نیاز او را بستری میکند و ممکن است نیاز به بستری نبوده و بتوانید با دستورات پزشک در منزل از او مراقبت کنید.
آیا در درمان گلودرد برای نوزاد، می توان از دارو استفاده کرد؟
درمان گلودرد در نوزاد به دلیل ایجاد آن بستگی دارد. اگر به دلیل سرماخوردگی، نوزاد دچار گلودرد شده باشد احتمالاً پزشک دارویی را برای او تجویز نمی کند مگر اینکه نوزاد شما تب داشته باشد. برای این منظور می توانید منزل را رطوبت سازی کنید تا نوزاد شما بهتر تنفس کند. به نوزاد خود مایعات و شیر بیشتری بدهید و به هیدراته نگه داشتن بدن او کمک کنید. اگر گلودرد نوزاد به دلیل عفونت باکتریایی باشد حتماً باید از آنتی بیوتیک استفاده کند. آنتی بیوتیک باید به وسیله پزشک تجویز شود.
دلایل گلودرد در کودکان چیست؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
چگونه گلودرد را در کودکان تشخیص دهیم؟