عید قربان ۱۴۰۲ چه روزی است/ تاریخ دقیق عید قربان در سال 1402 کی هست
عید قربان یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان است که آن را عید بندگی می نامند در روز عید قربان حضرت ابراهیم برای انجام فرمان خداوند قبول کرد تا فرزند خود اسماعیل را قربانی کند.
تاریخ دقیق عید قربان ۱۴۰۲
- تاریخ دقیق عید قربان ۱۴۰۲ به تاریخ شمسی: پنجشنبه هشتم ماه تیر سال ۱۴۰۲ شمسی
- تاریخ دقیق عید قربان ۱۴۰۲ به تاریخ قمری: پنجشنبه دهم ماه ذیحجه سال ۱۴۴۴ قمری
- تاریخ دقیق عید قربان ۱۴۰۲ به تاریخ میلادی: پنجشنبه ۲۹ جون سال ۲۰۲۳ میلادی
عید قربان که به آن عید الاضحی هم می گویند در دهم ذیحجه اتفاق افتاد و یکی از گرامی ترین عید های ما مسلمانان می باشد که در آن به یاد حضرت ابراهیم و فرزند او اسماعیل، مسلمانان امروز را جشن می گیرند. عید قربان در تاریخ کشور ما مسلمانان تعطیل رسمی بوده و چند روز آن را جشن می گیرند در امروز مردان بهترین لباس های خود را پوشیده و بعد از انجام عبادات، به دید و بازدید رفته و جشن و سرور برپا می کنند.
مراسم عید قربان چیست؟
در این مراسم مردم بر اساس دین اسلام بر خود واجب می دانند که قربانی کرده و شتر یا گاو یا گوسفند قربانی شده را در بین مستمندان و یا همسایگان خود قسمت کنند. حاجیان بعد از اینکه مناسک حج را به پایان می رسانند حیوان را زبح کرده و بعد آنچه را که در حال احرام بر آنها حرام است، مثل گرفتن ناخن، نگاه کردن در آینه، شانه کردن، بر آنها حلال خواهد شد. تمام افرادی که می توانند این مراسم را به پایان برسانند دچار شادی وصف ناپذیری می شوند و برای اینکه توانستند وظایف سنگین حج به پایان برسانند اتمام این سنت الهی را به عنوان جایزه ی الهی، عید می دانند .
در روایات زیادی آمده است که در عید قربان، باید قربانی کرد تا بدین وسیله بیچارگان و گرسنگان را از فقر و گرسنگی نجات داد.
ریشه عید قربان چیست؟
ریشه عید قربان به دوران بسیار قدیم و قبل از تاریخ بشر برمی گردد. در گذشته انسان های اولیه برای اینکه نظر خدایان را به خود جلب کنند، حیوانات و انسانها را در راه آنها قربانی می کردند و گوشت قربانی را هم پخش می کردند. در روایات دین اسلام گفته شده که حضرت ابراهیم پیامبر بزرگ خداوند، در سن بالا، دارای پسری شد که اسم او را اسماعیل گذاشت.
اسماعیل برای او بسیار گرامی و عزیز بود ولی بعد از مدتی وقتی که اسماعیل به نوجوانی رسیده بود، خداوند چند بار در خواب به حضرت ابراهیم فرمان داد تا فرزندش اسماعیل را قربانی کند. بعد از کشمش های بسیار زیاد احساسی و درونی، حضرت ابراهیم موافقت کرد که فرزند خود را خالصانه به محل مورد نظر ببرد. ابراهیم آماده شد تا سر فرزند نازنین و محبوب خود را بِبُرد ولی در هنگامی که آماده بریدن سر اسماعیل بود، خداوند که دید ابراهیم از این امتحان سربلند بیرون آمده، گوسفندی را برای قربانی کردن، برای ابراهیم فرستاد.
این عشق و ایثار پیامبر خدا حضرت ابراهیم، به انجام فرمانی که خداوند نازل کرده بود فریضه ای برای حجاج شد تا در این روز مخصوص گوسفند قربانی کنند تا به این وسیله تهیدستان و یتیمان غذایی برای خوردن داشته باشند.
در روز عید قربان مستحب است نماز خوانده می شود. زمان نماز عید قربان از طلوع آفتاب روز عید، تا زمان ظهر وقت دارد. نماز عید قربان دو رکعت می باشد.
جشن عید قربان در ایران
در ایران در روز عید قربان مردم گوسفند می خرند و به مناسبت عید قربان آن را قربانی کرده و به نیازمندان و همسایگان می دهند.
جشن عید قربان در هند
در تقویم اسلامی جشن های زیادی وجود دارد که یکی از این اعیاد مشهور در بین تمام مسلمانان جهان «عیدالضحی» یا «بکری عید» می باشد. برای مسلمانان این روز، روز قربانی است. مسلمانان کشور هند بطور معمول در روز عیدالضحی، بز قربانی می کنند به همین علت است که در زبان اردو که زبان مسلمانان پاکستان و هند می باشد، به عنوان بکری bkri یا بخر Bakar عید آن را می شناسند. در اسلام این عید را بجهت جانسپاری برای ایمان محکم، جشن می گیرند.
مسلمانان عید قربان را همراه با مناسک حج در شهر مکه انجام می دهند. مسلمانان دیگر هم در این روز عزیز به مساجد رفته و نماز عید قربان می خوانند بعد از مراسم قربانی کردن، گوشت قربانی را بین اعضای خانواده، فقرا و همسایگان تقسیم می کنند. در روز عید قربان به مناسبت این عید، خوراکی های مخصوص و همچنین شیرینی آماده می شود. مراسم روز عید قربان از دهم ذیحجه شروع شده و تا دوازدهم ادامه دارد.
مردم در این روز لباس های نو پوشیده نماز خوانده و برای تبریک به دیدار هم می روند. دعاها و اعمال ویژهای در روز عید قربان وجود دارد که «نماز عید قربان» هم بخشی از مراسم می باشد. مسلمانان معتقدند که توزیع و مبادله گوشت حیواناتی که قربانی کرده اند، می تواند تبرک باشد. بنابراین بعد از خواندن نماز، گوشت را بین فقیران، بستگان، دوستان و همسایگان خود تقسیم می کنند و مقدار کمی را هم به عنوان تبرک برای خود نگه می دارند.
بخشی از جشن بزرگ عید قربان، تبریک گفتن به یکدیگر و بهترین آرزو برای هم و همچنین پختن غذاهای سنتی می باشد. امروزه به دلیل تکنولوژی بالا مردم به وسیله پیامک و اس ام اس و همچنین فضای مجازی، این روز را به یکدیگر تبریک می گویند. در روز عید قربان ادارات دولتی و غیردولتی بسته می باشند همچنین فروشگاه ها و سازمان های دیگر هم یا بسته بوده و یا اینکه ساعت کار خود را کم می کنند.
اعمال شب و روز عید قربان چیست؟
روز عید قربان در شب دهم ذیحجه، برای مسلمانان جهان از اعیاد بزرگ محسوب می شود که جزء چهار شب با برکت است. در این شب، شب زنده داری مستحب بوده زیرا درهای رحمت خداوند در این شب گشوده می شود. این روز از اعیاد بزرگ ما مسلمانان است که طبق روایات به آن «یوم الاضحی» و « یوم النحر» می گویند. عید قربان آنقدر بین اهل بیت اهمیت دارد که طبق روایات، اهل بیت نماز این روز را از واجبات معرفی کردند و فرمودند که نماز عید قربان و عید فطر واجب است ولی بعضی از فقها اعلام کردند که در زمان غیبت حضرت ولیعصر، به روایت امام باقر علیه السلام، نماز عید فطر و نماز عید قربان با همراهی امام عصر واجب است، و در زمان غیبت ایشان مستحب می باشد.
امام صادق علیه السلام طبق روایاتی از پدران بزرگوارشان فرمودند که:
«امام علی دوست داشت چهار شب از سال خود را فارغ نماید: شب اول رجب، شب نیمه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان»
منظور امام صادق علیه السلام از فراغت، این است که با عبادت این شب را زنده نگه می داشتند.
اعمال ویژه شب عید قربان چیست؟
در این شب مسلمانان اعمال ویژهای را برای رضای خدا انجام می دهند که عبارتند از:
- شب زنده داری و احیاء
- زیارت سیدالشهدا علیه السلام
- خواندن دعای مخصوص که در دعاهای شب جمعه هم آمده است.
اعمال ویژه روز عید قربان
در روز عید قربان مسلمانان اعمال ویژه را انجام می دهند که طبق سنت برای انجام آنها تأکید شده است.
- ابتدا انجام غسل در روز عید قربان است که بسیار برای انجام آن تأکید کردند و بعضی از فقها هم غسل روز عید قربان را واجب می داند.
- در زمان غیبت امام زمان« عج» خواندن نماز عید قربان هم مانند عید فطر، مستحب می باشد و بهتر است بعد از خواندن نماز با گوشت قربانی افطار کنید.
- نماز عید قربان هم مانند نماز عید فطر دو رکعت می باشد و به روش خاصی خوانده می شود.
- دعای چهل و هشتم در صحیفه سجادیه که بسیار خواندن آن ثواب دارد.
- دعای چهل و ششم در صحیفه سجادیه
- دعای ندبه
- قربانی کردن در این روز سنت مؤکد می باشد.
نماز عید قربان
نماز عید قربان دو رکعت است که در رکعت اول بعد از اینکه سوره حمد خوانده شد باید سوره توحید را بخوانید و پنج بار هم تکبیر گفته شود. بعد از انجام هر تکبیر یک قنوت انجام دهید بعد از اینکه قنوت پنجم را انجام دادید، باید یک تکبیر دیگر گفته و سپس به رکوع بروید. بعد از آن دو سجده را انجام داده و برخیزید رکعت دوم هم چهار تکبیر دارد بعد از گفتن هر تکبیر باید قنوت بخوانید و همچنین تکبیر پنجم را گفته و به رکوع بروید. بعد از رکوع هم سجده را انجام داده و تشهد و سلام نماز را بخوانید.
مستحب است که مردم بعد از خواندن نماز عید قربان، با گوشت قربانی روزه خود را افطار کنند. در نماز عید قربان نیاز نیست سوره مخصوصی خوانده شود ولی بعضی علما معتقدند که بهتر است رکعت اول سوره «شمس» خوانده شود و در رکعت دوم هم سوره «غاشیه» را تلاوت کنید و یا اینکه سوره « سبح اسم» را در رکعت اول و سوره «شمس» را در رکعت دوم بخوانید.
در قنوت نماز عید قربان هم هر ذکر و دعایی می توانید بخوانید ولی دعای مخصوصی هست که در مفاتیح الجنان آمده و خواندن آن مستحب است.
عید قربان ۱۴۰۲ چه روزی است؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
تاریخ دقیق عید قربان در سال ۱۴۰۲ کی هست؟