تعمیرات سرمایش گرمایش

چیلر تراکمی چیست و چگونه کار می کند

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

چیلر تراکمی نوعی کولر معمولی می باشد که وظیفه دارد محیط خانه را خنک کند. به صورت کلی چیلرها وسایلی می باشند که به تهویه هوا و خنکی محیط در خانه کمک می کنند که بیشتر در ساختمان ها بزرگ و تاسیسات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. به معنای دیگر چیلر به عنوان یک دستگاه تولید کننده هوای سرد غیر مستقیم است که با تولید آب سرد هوای محیط را خنک می کند.

چیلر تراکمی چیست

چیلر تراکمی یکی از وسایل خنک کننده و سرمایشی مستقل است که در ساختمان ها و کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این کولر از قطعاتی مانند یک اواپراتور، یک عدد کندانسور، یک شیر انبساط، یک فن مخصوص و سایر عناصر تشکیل شده است. چیلر می تواند دمای اتاق را با تولید آب سرد، سپس با استفاده از واحد فن کویل و تهویه مطبوع کاهش دهد.

بر خلاف خیلی از دستگاه های خنک کننده مانند فن کویل ها، چیلرها مستقل می باشند. به طوری که منبع خنک کننده را به همراه داشته باشند و برای فعالیت خود نیازی به دیگ یا پکیج نداشته باشند.

چیلرها بر اساس کارکرد و اجزای سازنده به دو بخش تراکمی و جذبی قسمت بندی می شوند. هر دو نوع چیلر دارای قطعاتی مانند اپراتور، کندانسور و شیر انبساط هستند اما مدل تراکمی چیلر ها دارای کمپرسور نیز هستند.

چیلر های تراکمی چگونه کار می کنند

چیلر ها از اجزای زیر برای کنترل دما، حفظ نمودن رطوبت و تصفیه هوای محیط استفاده می کند:

  • کمپرسور دستگاه
  • شیر های انبساط
  • کندانسور
  • اپراتور

به طور کلی روش کار چیلرهای تراکمی به این صورت می باشد که آب گرم شده به دلیل کار های صنعتی را خنک کرده و به لوله های داخلی ساختمان پمپ می کنند. در این دستگاه اپراتور و کندانسور دو قسمت مهم می باشند که سردترین و همچنین گرم ترین قسمت دستگاه را به وجود می آورند.

بین دو قطعه اپراتور و کندانسور حتما باید عایق خوبی وجود داشته باشد تا اختلاف دمایی این دو قسمت بر عملکرد آنها تاثیری نداشته باشد. هیچ چیزی بین اپراتور و کندانسور وجود ندارد به جز مبرد که آن نیز وظایف خاص خود را دارد.

چیلر تراکمی

چیلر تراکمی چه مراحل کاری دارد

  • در اول کار آب و مایعات با دمای زیاد که به دلیل کار های تجهیزات صنعتی گرم و داغ است وارد اپراتور چیلر می شود.
  • قسمتی از این مایعات داغ در اثر گرمای دریافتی محیط در این بخش تبخیر شده و در مرحله گازی سیستم قرار می گیرد.
  • نواحی در تماس با مایع ای که اکنون به گاز تبدیل شده است، کاهش دما را تجربه می کنند.
  • در این بخش کمپرسور چیلر دمای گاز را زیاد کرده و باعث متراکم شدن گاز می شود.
  • گاز متراکم شده در چیلر از بخش کمپرسور به کندانسور دستگاه هدایت می شود.
  • سپس کندانسور گاز را از طریق یک فرآیند فشار ثابت به مایع اشباع تبدیل می نماید.
  • در آخرین مرحله، شیر انبساط فشار گاز مبرد را برداشته و آن را منبسط می نماید.
  • تمامی این مرحله ها در دمای ۷ تا ۳۷ درجه سانتیگراد در دستگاه انجام می گیرد.
  • در نهایت خروجی رگلاتور مخلوطی از مایع و گاز می باشد که به اپراتور رفته و وارد آن می شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  تست کمپرسور کولر گازی | علت تست کمپرسور کولر گازی

چیلر تراکمی چند نوع است

انواع مدل های چیلرهای تراکمی با توجه به نوع کندانسور به دو دسته هوا خنک و آب خنک تقسیم بندی می شوند:

چیلر های تراکمی هوا خنک چه می باشد

همانطور که از نام این مدل از چیلر معلوم است کندانسور این مدل گاز خنک می باشد. به این ترتیب چند فن در کنار کندانسور قرار می گیرد تا گرمای کندانسور را خارج کند.

چیلر های تراکمی آب خنک چه می باشد

برخلاف نوع قبلی، این مدل دارای خنک کننده کندانسور است که با استفاده از آب خنک می شود. این دستگاه برای انجام بخشی از فرآیند به یک برج خنک کننده نیاز دارد.

چیلر های تراکمی از نظر کمپرسور چند نوع است

روش دیگر تقسیم بندی چیلرها مربوط به نوع کمپرسور آنها می باشد. عملکرد و نوع کمپرسور چیلرهای تراکمی را به چند طبقه تقسیم بندی می کند:

  • اسکرول مارپیچی
  • اسکرال حلزونی
  • مدل رفت و برگشتی یا پیستونی و یا ضربه ای
  • مدل سانتریفیوژ و یا گریز از مرکز

چیلر مدل اسکرال حلزونی چیست

در این مثال دو چرخ دنده مارپیچ وجود دارد. یکی از این چرخ دنده ها ثابت است و دیگری متحرک می باشد و مبرد بین این دو دنده متراکم می شود. صدای کولر اسکرول پیچ نسبتا کم است و عمر مفید بالایی دارد.

چیلر مدل اسکرو مارپیچی چیست

در این مدل از چیلر، پروانه های متفاوتی برای متراکم کردن مبرد وجود دارد. این نمونه صدای کم، عمر طولانی و کنترل کانتینر بالا دارد.

چیلر مدل مدل رفت و برگشتی یا پیستونی و یا ضربه ای چیست

چیلرهای تراکمی رفت و برگشتی مکش و خنک کننده رفت و برگشتی انجام می دهند که به نوبه خود باعث متراکم شدن مبرد می شود. برای استفاده، از این مدل بهتر می باشد که کولر نوع پیستونی را با دستگاه دیگر ادغام کنید تا یک دستگاه قوی بسازید. این نوع کولر نسبت به نمونه های دیگر قیمت پایین تری دارد.

چیلر مدل سانتریفیوژ یا گریز از مرکز چیست

در چیلر گریز از مرکز، چگالش مبرد با چرخش با سرعت زیاد و بهره مندی از نیروی گریز از مرکز با صدای بسیار کمتر نسبت به نمونه های دیگر انجام می شود. هزینه این نوع چیلر نیز نسبت به مدل های دیگر کمتر است.

کولر تراکمی را چگونه باید نصب کرد

در بیشتر مواقع آسیب به چیلر ناشی از اقدامات انجام شده به علت رعایت نکردن برخی از مهم ترین نکات در زمان نصب چیلر است. زیرا عملکرد و کارایی چیلر بستگی به روش نصب آن دارد. در ادامه برخی از مهم ترین نکات را در هنگام نصب دستگاه در کنار هم بررسی می نماییم:

  • یک مکان مناسب برای نصب کردن چیلر انتخاب نمایید:

بهترین جا برای نصب چیلر تراکمی مکان های روباز و خارج از ساختمان می باشد. مکانی را انتخاب نمایید که دارای سطح و تهویه مناسب باشد.

  • روت کردن دستگاه را انجام دهید:

بعد از اینکه محل مناسب را برای چیلر انتخاب کردید، محیطی را که قصد نصب آن را دارید چک کنید. سطح کف باید صاف و کاملا هموار باشد. اگر کف صاف نباشد به علت لرزش هایی که به وجود خواهد آمد، عملکرد دستگاه دچار اختلال می شود.

  • چیلر باید به برق دسترسی داشته باشد:
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش تعویض مغزی و شیر رادیاتور شوفاژ

هنگام نصب باید به این نکته توجه کنید که چیلر به تابلو برق دسترسی سریع داشته باشد.

  • از دستگاه تصفیه آب برای چیلر ها باید استفاده کنید:

چیلر تراکمی یک نوع دستگاه می باشد که مستقیماً با آب در تماس است. آب لوله کشی شهری حاوی انواع مختلف رسوبات و املاح می باشد که در نهایت مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. قرار دادن دستگاه تصفیه آب برای استفاده از چیلرهای تراکمی خوب است.

بعد از آنکه نکات بالا را رعایت کردید می توانید چیلر را بر طبق دفترچه راهنمای دستگاه و برندی که چیلر را از آن خریداری کرده اید نصب کنید.

چیلر تراکمی

در چیلر های تراکمی شیر انبساط چیست

شیر انبساط در چیلر های تراکمی نقش بسیار مهمی دارند. با استفاده از شیر انبساط می توان دمای آب سرد خروجی از چیلر را با کنترل دما و مقدار جریان مبرد ورودی به اواپراتور تعیین کرد. همانطور که در توضیح چرخه تبرید فشرده سازی بخار توضیح داده شد، شیر انبساط باعث می شود فشار مایع مبرد به شدت در طی فرآیند دریچه گاز کاهش یابد (محدود کردن مسیر جریان مبرد). در نتیجه دمای مبرد به اندازه ای کاهش می یابد که گرما را از آبی که از اواپراتور عبور می کند جذب کند.

شیر انبساط نقش دیگری با عنوان تنظیم اندازه سوپرهیت به وجود آمده در جریان مبرد خروجی از اواپراتور می باشد.

به چه دلیل تنظیم میزان سوپرهیت به وجود آمده در اواپراتور بسیار مهم است؟ به دو دلیل:

  • تبدیل بخار مبرد به بخار داغ (گرمای بیش از حد) باعث دور شدن جریان مبرد از ناحیه دو فاز و خطر وجود مایع در جریان می شود و در نتیجه از ورود مبرد مایع به کمپرسور جلوگیری می کند. بنابراین، برای اطمینان از عدم وجود مایع در مبرد خروجی از اواپراتور، به طور کلی گرمای فوق العاده ۵ تا ۶ درجه سانتیگراد (در اواپراتور) در نظر گرفته می شود.
  • سیم پیچ های موجود در کمپرسور در چیلرهای تراکمی توسط جریان برگشتی مبرد به کمپرسور خنک می شود. بنابراین، وقتی سوپر هیت بیش از حد افزایش می یابد می تواند سیم پیچ کمپرسور را بسوزاند. بنابراین حداکثر مقدار مجاز سوپرهیت (در اواپراتور) از دیدگاه اکثر سازندگان ۱۰ درجه سانتیگراد می باشد.

چگونه میزان سوپر هیت را شیر انبساط چیلر تراکمی تنظیم می کند

بر اساس فشار و دمای خروجی مبرد از اواپراتور، شیر انبساط مقدار سوپرهیت را تشخیص می‌دهد و در صورت کم بودن مقدار آن (در صورت کم بودن بار تبرید)، مسیر جریان مبرد را کم می کند تا اواپراتور مبرد کمتری داشته باشد. به این ترتیب مقدار سوپرهیت بخار مبرد در خروجی اواپراتور زیاد می شود و برعکس اگر مقدار سوپرهیت افزایش یابد (در حالت روشن بودن چیلر)، شیر انبساط باعث افزایش عبور جریان مبرد می شود و باعث افزایش ورود مبرد به اواپراتور می شود.

نتیجه گیری

انواع مختلفی از کولرهای تراکمی در بازار وجود دارد که ما ویژگی های هر کدام را بررسی کرده ایم. این دستگاه نوعی دستگاه خنک کننده است که بیشتر در مراکز صنعتی از این دستگاه ها استفاده می کنند. توصیه ما برای نصب کولر تراکمی کمک گرفتن از افراد حرفه ای و متخصص است. همچنین می توانید با داشتن چیلر هوای مطبوع در محیط کارخانه ایجاد نمایید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

چیلر تراکمی چند نوع است

امتیاز سردبیر - ۹.۷

۹.۷

مجموع امتیاز

در این مقاله با چیلر تراکمی و روش کار آنشنا خواهیم شد.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا