پمپ پکیج چیست؟ / بررسی قطعات و اجزای پمپ پکیج
روش کار پکیج به این شکل است که آب را در مبدل گرم می کند و پس از آن به کمک پمپ، آب گرم شده را به سمت رادیاتورها و شیر آلات مصرفی هدایت می کند. با در نظر گرفتن این تعریف متوجه میشویم که وظیفه پمپ در پکیج خیلی مهم است چون در واقع بدون پمپ سرکوله شدن آب در مدار گرمایشی غیر ممکن خواهد بود. به همین خاطر در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم به بررسی پمپ پکیج و نحوه عیب یابی و تعمیر آن بپردازیم. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
پمپ پکیج چیست و انواع آن کدام است؟
در درون پکیج یک پمپ وجود دارد و اغلب به اسم پمپ حرارتی مرکزی و یا پمپ سیرکولاتور شناخته می شود. روش عملکرد پمپ اینگونه است که آب گرم را از پکیج دریافت می کند و پس از آن آب را از طریق لوله در سرتاسر خانه به چرخش در می آورد تا رادیاتورها و شیرهای آب را تامین کند. پمپ پکیج دارای دو مدل از نظر بدنه می باشد. پمپ سیرکولاتور بدنه استیل و پمپ سیرکولاتور بدنه چدن و محل قرار گرفتن پمپ در بخش زیرین پکیج می باشد. با توجه به نکته مهمی که در مورد کاربرد پمپ گفته شد و آن سرکوله کردن آب گرم در شیرهای مصرفی ساختمان و رادیاتور ها می باشد بنابراین مشخص است که چنانچه پمپ پکیج عملکرد درستی نداشته باشد سیستم گرمایشی ساختمان با اختلال مواجه خواهد شد.
قطعات و اجزای پمپ پکیج
پمپ پکیج مانند دیگر پمپ ها از اجزا و قطعات گوناگونی ساخته شده است که آشنایی و اطلاع از هرکدام و کارکرد آنها می تواند در برطرف کردن خرابی پمپ ها موثر باشد.
- کیسینگ: پوسته خارجی پمپ به نام کیسینگ شناخته میشود و در واقع بیرونی ترین بخش پمپ پکیج است.
- یاتاقان: پروانه هایی که داخل پمپ پکیج قرار دارند به کمک یاتاقان ها می چرخند و حرکت می کنند.
- روتور یا شفت: شفت به عنوان قسمت پره ای در پمپ شناخته می شود. وظیفه روتور یا شفت به گردش درآوردن آب در مدار پکیج می باشد.
سیم پیچی یا استاتور: وظیفه ایجاد میدان مغناطیسی درون پمپ پکیج توسط سیم پیچی یا استاتور انجام می شود.
- توربین یا پروانه: با چرخش پروانه یا همان توربین آب گرمی که تولید شده است به لوله ها منتقل می شود.
- جعبه تقسیم برق: پمپ پکیج جهت به کار افتادن و روشن شدن نیاز به جریان برق دارد. برق مورد نیاز جهت روشن شدن پمپ نخست به جعبه تقسیم وارد شده و پس از آن به سیم پیچ می رسد.
- هوزینگ housing: نام قطعه پلاستیکی می باشد که در پمپ پکیج قرار دارد و در بخش پشتی آن نصب شده است.
- پیچ بازدید: اقداماتی مثل برطرف کردن گیرپاژ پمپ پکیج، تشخیص سالم بودن پمپ و هواگیری به کمک پیچ بازدید انجام می شود.
- خازن موتور: خازن پمپ وظیفه ذخیره سازی انرژی جهت راه اندازی موتور را بر عهده دارد به همین خاطر با هر بار روشن کردن پمپ به موتور پمپ فشار مضاعفی وارد نمی شود.
- کلید تغییر دادن سرعت پمپ: این کلید در پمپ پکیج سه حالت دارد که وظیفه تنظیم سرعت پمپ را بر عهده دارد. این کلید در حالت پیش فرض روی بالاترین مقدار تنظیم شده است همچنین جهت کاهش مصرف انرژی می توان از این کلید در پمپ استفاده کرد.
تست سالم بودن پمپ پکیج
برای آنکه از خراب بودن یا سالم بودن پمپ پکیج اطلاع پیدا کنید باید آن را تست کنید به همین خاطر باید نخست پمپ پکیج را از قسمت هوزینگ جدا کنید. این قطعه به کمک پیچ های بلندی به بدنه پمپ متصل شده است پس برای آنکه بتوانید هوزینگ را جدا کنید باید پیچ ها را به کمک آچار آلن بازی نمایید. پس از آن که پیچ های هوزینگ را باز کردید در این بخش میتوانید پمپ پکیج را از دو طریق تست کنید که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
۱. روتور را بچرخانید
همانطور که گفته شد روتور یک بخش چرخنده درب می باشد و در داخل استاتور قرار دارد اگر کمی به آن فشار بیاورید می توانید روتور را از درون استاتور بیرون بیاورید. در شرایط عادی روتور باید به آرامی بچرخد و دچار لقی نباشد. با حرکت ساده دست قادر خواهید بود که روتور را بچرخانید و همچنین نحوه چرخش آن را مورد بررسی قرار دهید. اگر روتور نرم و روان چرخید به معنی آن می باشد که سالم است اما اگر با گیر کردن و با صدا چرخید به معنی آن می باشد که روتور دچار خرابی شده و کل پمپ لازم است که تعویض شود.
۲. استاتور را تست کنید
در بخش بالایی استاتور محفظه کوچکی جهت نگه داشتن خازن وجود دارد. برای آن که به خازن پمپ دسترسی داشته باشید فقط کافیست پیچی که در بالای قاب محفظه وجود دارد را باز کنید. اکنون می توانید از دو روش سلامت استاتور و سلامتی خازن را مورد بررسی قرار دهید.
- روش اول به این شکل میباشد که دو رشته از سیم را به ترمینال فاز و نولی که در کنار خازن موجود می باشد متصل کنید و رشته سیم ها را به شکل مستقیم به جریان برق متناوب وصل کنید. چنانچه پمپ سالم باشد در این شرایط روتور می چرخد.
- روش دوم به این شکل است که جهت اطمینان از سلامتی خازن می توانید از یک مولتی متر کمک بگیرید. با استفاده از مولتی متر می توانید مقدار ظرفیت خازن را مورد بررسی قرار داده و اندازه گیری کنید. چنانچه پمپ سالم باشد مقدار ظرفیت خازن باید با مقدار میزان استاندارد آن مطابقت داشته باشد.
روش تنظیم کردن پمپ پکیج
چنانچه پمپ پکیج تنظیم نباشد و از حالت تنظیم استاندارد خود خارج شود باعث ایجاد اختلال در عملکرد کلی پکیج خواهد شد و ممکن است پمپ پکیج دچار گیرپاژ شود. در این شرایط نیاز به تنظیم کردن مجدد دارد. پمپ پکیج زمانی دچار گیرپاژ میشود که رسوبات زیادی اطراف روتور را در بر بگیرند و مانع از چرخش درست آن شوند. برای آنکه بتوانید گیرپاژ را برطرف کنید می توانید از یک پیچ گوشتی استفاده کنید و تلاش کنید که محور چرخنده و یا همان روتور را بچرخانید. چنانچه حجم رسوباتی که در اطراف روتور وجود دارد خیلی زیاد باشد می توانید روتور را از بدنه پمپ خارج کنید و با استفاده از مسواک و کمی مایع ظرفشویی آن را تمیز کنید و پس از آن دوباره روتور را سر جای قبلی قرار دهید و پیچ ها را ببندید. همچنین می توانید به کمک کلیدی که مسئول تنظیم کردن سرعت پمپ می باشد بر اساس متراژ محیط خانه سرعت چرخش پمپ را تنظیم کنید. در این شرایط می توانید به تنظیم کردن مقدار میزان گرمایش پکیج برحسب مقدار متراژ ساختمان اقدام کنید.
نکات مهم جهت جلوگیری از خراب شدن پمپ پکیج
خراب شدن پمپ می تواند هزینه های زیادی داشته باشد و تعویض یک قطعه و یا تعمیر آن می تواند مدت زمان زیادی شما را به دردسر بیندازد. در ادامه چند توصیه مهم به منظور جلوگیری از خراب شدن پمپ پکیج عنوان کرده ایم.
- از عواملی که می تواند در سوختن پمپ بسیار تاثیر گذار باشد کم شدن آب درون پکیج است بنابراین لازم است هر از گاهی فشار پکیج را مورد بررسی قرار دهید و اگر متوجه شدید که با افت فشار مواجه شده است خیلی سریع اقدام به آبگیری پکیج از طریق باز کردن شیر کنید تا فشار پکیج بیشتر شود.
- دقت کنید حتماً از یک صافی برای گرفتن رسوب آب در قسمت ورودی به پکیج استفاده کنید. این کار می تواند احتمال جرم گرفتن پمپ و از کار افتادن آن را بسیار کم کند.
- وقتی قصد دارید پکیج را رسوب زدایی کنید حتماً ابتدا پمپ را از مدار خارج کرده و سپس اقدام به رسوب زدایی کنید در غیر این صورت آسیب های جبران ناپذیری به دستگاه وارد خواهد شد.
- قبل از اینکه پکیج را راه اندازی کنید ابتدا باید تمامی مسیرهای رادیاتور به پکیج را کاملاً شستشو دهید و تمیز کنید و هر گونه ضایعات را از مسیر حذف کنید تا به پمپ و پکیج وارد نشود.
- چنانچه متوجه شدید که پمپ پکیج دچار گیرپاژ شده است قبل از آنکه گیرپاژ کردن منجر به خراب شدن پکیج شود می توانید درپوشی که در جلوی پمپ قرار دارد را با آچار باز کنید و به کمک یک پیچ گوشتی محور را به چپ و راست بچرخانید تا آزاد شده و پمپ را از حالت گیرپاژ خارج کنید.
- اگر صدای ناهنجاری از خروجی پمپ به گوشتان رسید آن را جدی بگیرید ممکن است بتوانید پیش از آنکه آسیب جدی تری به پمپ وارد شود زودتر آن را تعمیر کنید.
- مهمترین نکتهای که جهت جلوگیری از خراب شدن پمپ در پکیج می توانید آن را مورد توجه قرار دهید این است که حداقل هر سال یک بار پمپ را سرویس کنید در این صورت چنانچه پمپ دچار مشکلات جزئی شده بود با تشخیص به موقع و برطرف کردن مشکل از آسیب های بعدی و جدیتر جلوگیری خواهد.
سخن پایانی
در این مقاله از ایبک امداد با پمپ پکیج آشنا شدیم و عملکرد آن را برای شما کاربران عزیز توضیح دادیم و نکات مهم جهت جلوگیری از خراب شدن پمپ عنوان کردیم. امیدواریم با توجه به توصیه های داده شده چنانچه پمپ دچار مشکل شد به تشخیص سریع آن پرداخته و مشکل را برطرف کنید و اگر در این کار مهارت لازم را ندارید می توانید از تکنسین های ماهر ایبک امداد کمک بگیرید. تکنسین های ایبک امداد با مهارت و دانش لازم جهت تعمیر و عیب یابی پکیج در خدمت شما کاربران عزیز هستند.
پمپ پکیج چیست؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
پمپ پکیج چیست؟ / بررسی قطعات و اجزای پمپ پکیج