پزشکی

بیماری ای ال اس چیست | مراقبت از بیماران مبتلا به ای ال اس

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

بیماری ای ال اس نوعی بیماری ناتوان کننده است که در آن سلول های عصبی نخاع و مغز را تحت شعاع قرار داده و باعث می شود ماهیچه های بیمار دچار ضعف شدید شده و بیمار به مرگ زودرس دچار شود. امروزه با پیشرفت علم، برای کشف درمان این بیماری قدم های زیادی برداشته شده ولی هنوز به طور قطعی نمی توان درمانی برای آن در نظر گرفت. طبق تحقیقات انجام شده،  پیشرفت فرایند های التهابی، نقش زیادی در پیشرفت این بیماری دارند.

بیماری ای ال اس ALS چیست؟

بیماری «اسکلروز جانبی آمیوتروفیک» یا همان ای ال اس، یک بیماری پیشرونده بوده که سلول های عصبی را به مرور از بین برده و فرد توانایی حرکت را از دست می دهد. بیماری ای ال اس ابتدا به شکل خفیف پیدا شده ولی در دراز مدت باعث می شود شخص قدرت حرکت را به طور کلی از دست بدهد. معمولاً این افراد با وجود این که توانایی حرکت ندارند ولی از قدرت حافظه و تفکر برخوردارند.

باید بدانید که این بیماری ژنتیکی نیست و به هیچ وجه از راه ژن به فرزندان منتقل نخواهد شد. بعضی از افراد تصور می‌کنند که این بیماری در رسته سرطان ها قرار دارد ولی این تصور کاملاً اشتباه است و این بیماری ربطی به سرطان ندارد.

دلایل بروز ای ال اس چیست؟

تاکنون محققان موفق نشده اند که دلایل این بیماری را مشخص کنند و نمی توان دلیل خاصی برای بروز آن بیان کرد ولی همه گیر بودن ای ال اس نشان می دهد که معمولاً در سن ۴۰ تا ۷۰ سالگی افراد به این بیماری مبتلا می شوند و البته تعداد مردانی که به آن مبتلا شدند بیشتر از زنان است.

بیماری ای ال اس

بیماری ای ال اس چه علائمی دارد؟

نشانه های این بیماری در ابتدا با احساس ضعف در قسمت پاها و دست ها شروع می شود. بعد از مدتی به سلول‌های مغز که باعث کنترل حرکت ماهیچه ها می شوند، حمله می کند. در نهایت هم بیماری ای ال اس باعث ضعیف شدن ماهیچه هایی که برای فعالیت ریه مورد نیاز است، خواهد شد.

وقتی این بیماری پیشرفت کند علامت هایی مانند دشوار شدن تنفس فرد را به دنبال دارد. فعلاً درمانی برای ای ال اس وجود ندارد ولی اگر بیماری را زود تشخیص دهند احتمال دارد که بتوان علائم آن را درمان کرده و ماهیچه ها را برای مدت بیشتری حفظ کرد.

علائم اولیه بیماری ای ال اس چیست؟

نشانه‌های این بیماری کم کم در فرد ظاهر می شود. اشخاصی که به این بیماری مبتلا شده اند، ابتدا متوجه احساس‌های عجیب و غریبی در دستان خود شده و به راحتی نمی توانند فرمان را در دست بگیرند و یا ممکن است قبل از علامت های دیگر نتوانند به درستی کلمات را واضح ادا کنند. البته این علائم در افراد مختلف با یکدیگر فرق می کند ولی معمولاً علائم شایع این بیماری عبارت می باشند از:

  • سفت شدن ماهیچه ها
  • سختی در بالا نگه داشتن سر
  • وضعیت سخت برای قرارگیری بدن
  • گرفتگی در عضلات
  • مشکل بلع
  • صحبت کردن ناواضح
  • دشواری در نگهداری اجسام
  • تلو تلو خوردن
پیشنهاد آی‌بک امداد :  برای هر گروه خونی چه دمنوشی مناسب است | دمنوش مناسب گروه خونی

ممکن است در ابتدای بیماری فقط یک دست فرد، درگیر شود و یا فقط یک پای او دچار مشکل شود و نتواند در راه مستقیم حرکت کند ولی به مرور زمان این بیماری تمام ماهیچه ها را درگیر می کند. البته تمام اندام های بدن درگیر این بیماری نخواهند شد مثلاً مثانه و قلب معمولاً درگیر نشده و سالم می مانند.

علائم پیشرفت بیماری ای ال اس چیست؟

وقتی فرد ابتدای بیماری را پشت سر گذاشت، بیماری پیشرفته شده و ممکن است حال او ضخیم تر شود. در صورتی که نشانه های زیر را مشاهده کردید متوجه خواهید شد که بیماری وارد مرحله پیشرفته شده است:

  • ماهیچه های بدن ضعیف می‌شوند.
  • توده ماهیچه ای کم خواهد شد.
  • فرد به صورت جدی مشکل بلع و جویدن پیدا می کند.
  • در هنگام صحبت نمی تواند حرف خود را به دیگران بفهماند.
  • به سختی تنفس می کند.

چگونگی می توان علائم بیماری ای ال اس را کنترل کرد؟

افرادی که به این بیماری دچار شدند معمولاً زندگی سختی را تجربه خواهند کرد به همین دلیل باید با راه های مختلف کیفیت زندگی آنها را بهبود ببخشید. این موارد عبارت هستند از:

  1.  فیزیوتراپی
  2. کاردرمانی
  3. گفتار درمانی

۱- فیزیوتراپی

فیزیوتراپی در بیماری ای ال اس بر روی ماهیچه های بزرگتر که جهت حفظ تعادل در راه رفتن و ایستادن مورد استفاده فرد قرار می گیرند، تمرکز می کند. در کلینیک های فیزیوتراپی، برای کنترل این بیماری به شکل تخصصی به وسیله فیزیوتراپ های حرفه ای این کار انجام می گیرد.

۲- کاردرمانی

کاردرمانی برای فعالیت ماهیچه هایی که کوچکتر هستند و برای مسواک زدن، استفاده از قاشق و چنگال، بستن دکمه و… مورد استفاده قرار می گیرند، به فرد کمک می کند.

۳- گفتار درمانی

گفتار درمانی به فرد کمک می کند که بتواند ماهیچه های زبان خود را کنترل کند و واضح تر کلمات را بیان کند. البته در گفتار درمانی، به بلع فرد هم کمک می شود.

علاوه بر درمان هایی که گفته شد تکنولوژی های جدید و ابزار های مخصوصی هم وجود دارد که می‌تواند به بیماران مبتلا به ای ال اس کمک کند. بعضی از این موارد عبارتند از:

  • کامپیوتر هایی که به وسیله نرم افزار تشخیص چشم، وقتی بیمار کنترل دست و گفتار خود را از دست می دهد، به او کمک می کند، تا بتواند به راحتی ارتباط برقرار کند.
  • افرادی که نمی توانند به طور واضح صحبت کنند از ابزارهای تولید گفتار استفاده می کنند.
  • اشخاصی که به دلیل بیماری دچار سختی تنفس هستند با فشار های پیوسته به راه های هوایی، به آنها کمک می شود تا بهتر تنفس کنند.
  • استفاده از ویلچر های برقی

وقتی بیمار به مراحل پیشرفته بیماری وارد می شود می توان به وسیله دستگاه های مخصوصی ریه های او را فعال نگه داشت. اگر بیمار دچار مشکل بلع و جویدن شده باشد، باید به وسیله گذاشتن لوله تغذیه به بیمار کمک کرد.

چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

دقت داشته باشید نیازی نیست تا هرگاه با گرفتگی ماهیچه های دست و یا پا روبرو شدید و یا اینکه احساس ضعف در دستان خود کردید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید ولی اگر این گرفتگی ها مدت طولانی باقی ماند، بهتر است برای اطمینان خاطر ملاقاتی با پزشک خود داشته باشید:

  • اگر متوجه تغییراتی در ماهیچه های پا و دستان خود شدید شاید نیاز باشد که به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر در هنگام صحبت با دوستان آنها متوجه تغییر در گفتار شما شده اند و یا در راه رفتن شما تغییری مشاهده کردند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
  • در صورت احساس سوزش و یا ضعف که به عصب مربوط می شود نیاز است که به یک متخصص نورولوژیست مراجعه کنید.
  • نورولوژیست تخصصی در بیماری های درگیر کننده اعصاب و سیستم مغز دارد.
  • دقت داشته باشید بعضی از علائمی این بیماری ممکن است شبیه به عارضه های کم اهمیت باشد.
  • بعضی از این عوارض مانند سندروم تونل کارپال که یک مشکل عصبی در مچ ها می باشد، به راحتی قابل درمان است.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  تفاوت کرونا و آنفولانزا چیست | نحوه تشخیص کرونا و آنفولانزا

در صورتی که به پزشک مراجعه کردید حتماً تمام علائم خود را با دقت برای پزشک توضیح دهید تا پزشک بتواند تشخیص درست را داده و درمان را شروع کند.

راه های تشخیص بیماری ای ال اس

گاهی اوقات ممکن است بعضی از افراد، این بیماری را با بیماری‌های عصبی اشتباه بگیرند. پس برای اینکه تشخیص قطعی انجام شود، حتماً باید به وسیله پزشک سابقه خانوادگی بیمار و همچنین علائم بیماری کاملاً بررسی شود. برای اینکه این بیماری به درستی تشخیص داده شود لازم است آزمایشات زیر در روی بیمار انجام شود:

  1. آزمایش MRI
  2. آزمایش خون
  3. آزمایش تحلیل و تجزیه مایع نخاعی

چگونه می توان از مبتلا شدن به بیماری ای ال اس جلوگیری کرد؟

متخصصان مغز و اعصاب می گویند به دلیل اینکه این بیماری ناشناخته است، راه مشخصی هم برای پیشگیری از آن وجود ندارد ولی سازمان غذا و داروی کشور آمریکا، دارویی را به بیماران پیشنهاد می‌کند که بتوانند چند سالی بیشتر زندگی کنند.

اکثر داروهایی که برای درمان این بیماری تجویز می‌شوند، فقط قادرند درد عضلات را در بیمار کاهش دهند. با این حال دانشمندان تلاش کردند وسایلی را اختراع کنند تا زندگی برای این بیماران آسانتر شود. ابزارهایی که می تواند برای فعالیت های روزانه و یا برای تنفس بهتر این بیماران مفید باشد، درست شده است.

مراقبت های پرستاری از بیماران مبتلا به ای ال اس

شرایط فیزیکی این بیماران بگونه ای است که نیاز به مراقبت های ویژه ای دارند. آنها برای انجام فعالیت‌های روزانه‌ی خود مثل حمام کردن، دستشویی رفتن، غذا خوردن و.. نیاز به کمک و مراقبت دارند. پرستار باید از این بیماران مراقبت کند تا دچار آسیب نشوند.

یکی دیگر از خطراتی که می تواند بیمار را تهدید کند، زخم بستر می باشد. این افراد برای مدت‌های طولانی بی حرکت بوده و ممکن است دچار زخم بستر شوند. زخم بستر برای تمام بیمارانی که قادر به حرکت نیستند، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. پرستار باید برای جلوگیری از این مشکل، باید بیمار را دائماً حرکت داده و از کرم ها و پماد های مناسب برای بیمار استفاده کند.

بیماری ای ال اس

سخن پایانی

همانطور که گفتیم ALS یک بیماری ناتوان کننده است که بر سیستم تنفسی، بلع و همچنین سیستم حرکتی فرد تأثیر می گذارد. اینها اعمالی هستند که بشر برای ادامه حیات به آنها نیاز دارد و در صورتیکه این اعمال مختل شوند به این معنی است که زندگی روزمره فرد هم مختل شده است. در مورد این بیماری هنوز تحقیقات ادامه دارد.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

بیماری ای ال اس چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا