همه ما این جمله را به خاطر داریم « کسی که کار با کامپیوتر را بلد نیست یعنی سواد ندارد » ، این جمله نزدیک به ۲۰ سال پیش مطرح شد که بین همه زبان به زبان میچرخید ، از آن زمان همه در پی این بودند که با کامپیوتر آشنایی داشته باشند ، اما یک چیز را توجه نداشتند که کامپیوتر فقط نرم افزار نیست و باید با سخت افزار و ضایعات کامپیوتر آن نیز رابطه درستی برقرار کرد و شناسایی دقیق قطعات از اهمیت بالایی برخوردار است و ما باید روی این موضوع دقت داشته باشیم که قطعات کامپیوتر میتواند نقشم مهمی در زندگی ما ایفا کنید.
قطعات یک کامپیوتر
قبل از هر چیز شما باید با بخش ها و قطعات یک کامپیوتر آشنا باشید و بدانید که یک کامپیوتر از چه اجزایی تشکیل شده ، ابتدا باید بدانید که چند بخش اصلی یک کامپیوتر خانگی را تشکیل میدهد و آن اجزا عبارتند از مانیتور ، کیس ، کیبورد و ماوس و اسپیکر. خوب این بخش ها مورد نیاز هستند برای راه اندازی اما کیس بدون شک رتبه اول را در این قسمت دارد چرا که اجزای بسیاری را درون خود جای داده است.
چه قطعاتی درون کیس وجود دارد؟
حال بعد از اینکه مطرح شد اجزای زیادی در کیس است برای شما پیش خواهد آمد که این اجزا چه مواردی هستند ؟ داخل یک کیس ابتدا یک مادربرد سوار میشود و سپس یک پاور، مادربرد همانطور که از نامش پیداست بعنوان برد مادر کار میکند و وظیفه نگهداری از قطعات ریزر دیگر را دارد که در ادامه آن ها برای شما شرح خواهم داد.
روی یک مادربرد اجزای مهمی مانند پردازنده یا همان CPU که هم برای کارکرد کامپیوتر مهم است هم در دنیای ضایعات کامپیوتر اهمیت زیادی دارد ، مورد بعدی هم رم کامپیوتر است که باز هم این مورد در دوحالت کارکرد و ضایعات بسیار مهم است ، مواردی دیگر مثل کارت گرافیک و هارد و دی وی دی رایتر و…. هم هستند که تماما از مادربرد تغذیه میشوند. مواردی مثل هارد و دی وی دی درایو در بخش دیگری نصب هستند اما تغذیه آنها مستقیم از مادربرد است و برق را نیز مستقیم از پاورد دریافت میکنند.
حالا که با کامپیوتر و بخش های آن آشنا شدیم باید بدونیم که این قطعات بعد از مدتی دچار مشکل میشوند و ممکن از مشکل غیرقابل تعمیر باشد و یا بعلت قدیمی شدن کامپیوتر دیگر نیازی به استفاده از آن نباشد ، در این مواقع است که یک کامپیوتر بلااستفاده میشود و از دور خارج خواهد شد و اینجا به کامپیوتر ضایعات گفته میشود اما یکی از ضایعات با ارزش چرا که در بسیاری از بخش های کامپیوتر مخصوصا پردازنده آن از فلز با ارزش طلا استفاده شده است و بدون شک هیچ کس نیست که این فلز را نادیده بگیرد.
ضایعات کامپیوتر و لب تاپ چیست؟
خوب در بخش قبلی توضیح مختصری در رابطه با ضایعات کامپیوتر دادم ، حال این مورد رو میخوام براتون کمی بیشتر باز کنم. همیشه استفاده بعنوان ضایعات از قطعات کامپیوتر از طلای درون آن نیست ، چرا که کامپیوتر هنگام ساخت از کیفیت قطعات بالایی بهره مند میشود و هر قطعه از آن میتواند ارزش زیادی در صنعت بازیافت داشته باشد. بخش هایی که از پلاستیک خشک در آنها استفاده شده ، قسمت هایی که سیلیکون هستند و یا سرب و فلز عامیانه آهن نیز قابل بازیافت هستند ، معمولا فلز هایی مثل طلا و نقره انقدر ارزشمند هستند که افراد حرفه ای صنعت ضایعات آن ها را قبل از اینکه برای بازیافت بفرستند جدا میکنند و با این کار اقدام به استخراج طلا و نقره میکنند البته به روش مدرن.
قیمت ضایعات کامپیوتر چقدر است ؟
در این مورد نمیتوان قیمت ثابت و مشخصی اعلام کرد ، چرا که یک قسمت از سیلیکون ساخته شده و اما قسمت دیگر از پلاستیک خشک و یا بخش دیگر آهن است و نمیتوان برای تمام این موارد قیمتی را مشخص کرد و شما باید هر بخش را بصورت جداگانه جداسازی کنید تا بتوانید برای آنها یک قیمت واحد در نظر بگیرید ، اما خوب در بخش هایی از سخت افزار ها که نقره و طلا وجود دارد میتوان قیمت روز آن ها را برای این موارد تخصیص داد. طلایی که در پردازنده و رم کامپیوترها وجود دارد باید بدانید که طلای خالص و با عیار بالا است که از ارزش بسیار بالایی برخوردار است، هر چقدر طلا خالص تر باشد قیمت بالاتری را دارد و ازرش آن چندین و چند برابر است، چرا که طلای خالص را همیشه با مقداری مس ترکیب میکنند تا عیار آن را پایین بیاورند و به ۱۸ برسانند تقریبا میتوان گفت هر ۱ کیلوگرم طلای خالص را با ۱۰۰ الی ۱۵۰ گرم مس ترکیب میکنند و طلای ۱۸ عیار به دست می آید.
ضایعات بازیافتی کامپیوتر کدامند ؟
خوب حال به سراغ این میرویم که کدام قطعات در صنعت ضایعات و بازیافت با ارزش هستند و ارزش جداسازی را دارد . همانطور که در بخش های قبل تر عرض کردم بعلت اینکه کامپیوتر و لب تاپ از قطعات با کیفیت بالا ساخته شده اند تمام قسمت های آن ارزش بازیافت را دارد حتی پلاستیک و آهن آن چرا که پلاستیک های درجه یک مرغوب آن میتواند بارها و بارها بازیافت شود و همان کیفیت قبلی را در اختیار شما قرار دهید.
موارد اصلی رو یکبار با هم مرور میکنیم تا بدانیم در کدام بخش ها چه منابعی وجود دارد که سریعتر بتوانیم کار تفکیک را در این قسمت انجام دهیم.
ابتدا به سراغ مادربرد میرویم همانطور که گفتم این بخش برد اصلی کامپیوتر است و دارای فلز مس و آلمینیوم است که هر دو این فلزات از ارزش بالایی برخوردار است. حال به سراغ کارت گرافیک VGA میرویم در این بخش فلز نقره به وفور یافت می شود و ارزش خوبی برای بازیافت دارد.
قطعه بعدی همانطور که حدس میزنید رم کامپیوتر است ، رم های کامپیوتر معمولا دارای فلز دوست داشتنی طلا هستند که بر اساس برند و نوع آن باید دقت کنید که رمی را بازیافت کنید که دارای طلا باشد. خوب برای هارد هم قسمت روی آن دارای آهن و فلز قدرتمند آلمینیوم است که میتواند ارزش خوبی برای شما داشته باشد.
خوب قطعه دوست داشتنی رو جا نزاریم و به سراغ پردازنده بریم ، پردازنده همانطور که همه شما بر این موضوع اشراف دارید دارید طلای با ارزش و خالصی میباشد که جدا سازی آن واقعا ارزش دارد که البته باید با ابزار درست و مناسب انجام شود و سپس در اسید حل شود که این کار باید با دقت و مهارت انجام شود تا مشکلی برای شما پیش نیاید ، همانطور که میدانید اسید ماده خطرناکی است که باید در استفاده از آن دقت کنید.
خوب پاور که منبع تغذیه سیستم است نیز از این دایره خارج نیست و دارای آهن و مس دوست داشتنی است و دی وی دی درایو یا حتی سی دی درایو نیز از برنج و آهن و مس تشکیل شده ، اگر در رابطه با کیس هم بخوایم صحبت کنیم باید از مقدار زیاد آلمینیومی که در آن کار شده صحبت کنیم که آلمینیوم داخل کیس از همه بخش ها بیشتر است.
اما برای مانیتور و کابل ها تنها فلزی که میتوان از این بخش ها خارج کرد مس هایی است که در کابل های مسی این بخش ها نهفته هستند .
آموزش بازیافت ضایعات طلای کامپیوتر
در بخش قبلی به این موضوع رسیدیم که برای بازیافت طلا نیاز به ابزار خاص هست که این ابزار را به ترتیب نام میبرم برای شما ۷ ابتدا نیاز به کوره قالکاری دارید تا بتوانید آنها را در دمای بالا ذوب کنید و سپس اون قطعه طلا که بصورت سکه ای در آمده را داخل دستگاه الکترولیز میزاریم تا بتوانیم طلای خالص بگیریم و بعد با تیزاب یا همان اسیدی که در بخش قبل صحبت کردم آن را جدا سازی میکنیم.
سخن پایانی
خوب همانطور که در این مقاله از ایبک دیدید یکی از راه های درآمد زایی با ضایعات رفتن به سراغ دنیای ضایعات کامپیوترهاست ، باید دقت کنید برای ورود به این صنعت ابتدا باید دانش خود را تکمیل کنید، چرا که خیلی از سخت افزار ها هستند که از ارزش بالایی برخوردار نیستند و شما نباید به سراغ آن ها بروید برای مثال ما چندین مدل پردازنده داریم پردازنده های نسل خیلی قدیم طلای بیشتری داشتند تا پردازنده های تولید شده در سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ ! ولی خوب پردازنده های نسل های جدید هم طلای زیادی دارند اما خوب در مقابل قیمت آن ها ارزش طلایی که دارند ناچیز است پس بهتره برای بازیافت طلا از ضایعات کامپیوتر به سراغ پردازنده های نسل های قدیمی بروید تا هم در هزینه مدیریت کرده باشید و هم بازدهی خوبی بدست آورید.
از شما عزیزانی که در این مقاله همراه ما بودید درخواست دارم تا نظرات گرانبها و همینطور سوالات خود را با ما در میان بگذارید تا بتوانیم با بهترین حالت در این مسیر قدم برداریم و به شما عزیزان در موارد پیش رو کمک چند برابر داشته باشیم.