خدمات پرستاری و مراقبتی

بیماری شوگرن چیست | راه های تشخیص و درمان سندروم شوگرن

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

بیماری شوگرن یک بیماری خود ایمنی می باشد که غده های مسئول نگه داشتن چشم و همچنین قسمت های دیگر بدن را مورد حمله خود قرار می‌دهد و آن‌ها را از بین می‌برد. به همین دلیل یکی از علامت های شایع بیماری شوگرن، خشکی چشم است. در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم شما را با بیماری شوگرن و راه های تشخیص و درمان آن آشنا کنیم.

بیماری شوگرن چیست؟

بیماری شوگرن یک اختلال سیستم ایمنی بدن می باشد که با علائم مهم خشکی دهان و خشکی چشم تشخیص داده می شود. این وضعیت معمولاً با اختلالات سیستم ایمنی بدن مثل لوپوس و آرتریت روماتوئید همراه می باشد. این بیماری از ابتدا قدرت ترشح کننده رطوبت چشم، دهان و غشای مخاطی را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث کاهش تولید اشک و بزاق خواهد شد. اگرچه احتمال مبتلا شدن به بیماری شوگرن در هر سنی امکان پذیر است با این حال باید بگوییم که بیشتر افراد بالای ۴۰ سال به این بیماری مبتلا می شوند. احتمال مبتلا شدن به این بیماری در زنان شایع تر از مردان می باشد. تمرکز درمان این بیماری باید بر روی محور تسکین علائم آن باشد.

آیا بیماری شوگرن خطرناک است؟

باید بگوییم که حدوداً بین ۴۰۰ هزار تا ۳.۵ میلیون نفر در تمام جهان به بیماری شوگرن مبتلا می باشند و همانطور که گفتیم معمولاً این بیماری در سنین ۴۰ سال به بالا اتفاق می افتد. به تشخیص پزشک سوئدی که گروهی از زنان مبتلا به آرتروز مزمن را بررسی کرده، بیماری در این بیماران با خشکی دهان و چشم همراه است. متخصصین روماتولوژی در مورد این بیماری اطلاعات بیشتری دارند.

بیماری شوگرن

علائم بیماری شوگرن چیست؟

بیماری شوگرن دو علامت مهم دارد که عبارتند از:

  1.  خشکی چشم: در صورتی که دچار خشکی چشم در اثر بیماری شوگرن شوید، چشمان شما دارای خارش و سوزش شدیدی می شود مانند وقتی که شن داخل چشم می رود و شاید احساس اشک ریزی را هم تجربه کنید.
  2.  خشکی دهان: خشکی دهان مانند این است که دهان شما پر از پنبه شده و صحبت کردن و بلعیدن برایتان دشوار می شود.

البته بعضی از افرادی که به بیماری شوگرن مبتلا شدند ممکن است علامت های زیر را هم تجربه کنند:

  • سفتی، ورم و درد مفاصل
  • تورم غده های بزاقی
  • خشکی پوست یا بثورات پوستی که احتمال دارد به شکل حساسیت به نور ماورا بنفش دیده شود.
  • احساس سوزش در سر دل که می‌تواند از معده به قفسه سینه هم منتشر شود.
  • خشکی بینی
  • خشکی واژن
  • تنگی نفس یا سرفه خشک مداوم
  • تغییراتی در حس بویایی و چشایی
  • مشکلات تمرکز حواس و به خاطرسپاری
  • سردرد
  • خستگی های طولانی مدت
پیشنهاد آی‌بک امداد :  پرستاری و مراقبت از بیماران سکته مغزی در منزل

دلایل بیماری شوگرن چیست؟

همانطور که گفتیم سندروم شوگرن یک بیماری خود ایمنی محسوب می شود. در بیماری های خود ایمنی سیستم های ایمنی بدن اشتباهاً بافت ها و سلول های خودی را مورد حمله قرار خواهند داد. هنوز دلیل دقیق مبتلا شدن افراد به سندروم شوگرن معلوم نیست. بعضی از ژن ها باعث می شوند که فرد، در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشد، ولی به نظر می آید که عامل های تحریک کننده ای مثل ویروس و یا عفونت خاصی از باکتری ها هم می توانند باعث به وجود آمدن این شرایط باشند. از آنجا که بیشتر مبتلایان به بیماری شوگرن را زنان تشکیل می‌دهند یک نظریه وجود دارد که می‌گوید هورمون زنانه استروژن می تواند در ابتلا به این بیماری مؤثر باشد. البته این نظریه هنوز ثابت نشده است. در بیماری سندروم شوگرن سیستم ایمنی بدن در ابتدا قدت سازنده بزاق و اشک را مورد هدف قرار می‌دهد و البته به سایر بدن هم ممکن است آسیب برساند مانند:

  • کلیه ها غده تیروئید
  • مفاصل
  • اعصاب
  • پوست
  • ریه ها
  •   کبد عوامل

خطر بیماری شوگرن چیست؟

این بیماری به طور معمول در افرادی با یک و یا حتی چند فاکتور خطر رخ می دهد مانند:

  1.  جنس: همانطور که گفتیم زنان بیشتر از مردان مستعد مبتلا شدن به سندروم شوگرن می باشند.
  2. سن: این بیماری معمولاً در افراد بالای ۴۰ سال دیده می شود.
  3. بیماری روماتیسمی: افرادی که به بیماری سندروم شوگرن مبتلا هستند معمولاً به بیماری روماتیسمی هم مبتلا هستند مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید.

عوارض بیماری سندروم شوگرن چیست؟

در ادامه می خواهیم شما را با عوارض بیماری شوگرن به طور کامل آشنا کنیم.

  • خشکی چشم و دهان: مهمترین عارضه این بیماری درگیر شدن دهان و چشم شما است.
  • حفره های دندانی: از آنجایی که نقش بزاق در دهان، محافظت از دندان در برابر باکتری ها می باشد، در صورتی که دهان خشک شود فرد مستعد ابتلاء به حفره های دندانی می شود.
  • عفونت های مخمری: اشخاصی که به سندروم شوگرن مبتلا می‌شوند بیشتر مستعد ابتلا به برفک های دهان می باشند. برفک دهانی نوعی عفونت مخمری در دهان محسوب می شود.
  • مشکلات بینایی: در بیماری شوگرن خشکی چشم باعث می شود که چشم به نور حساس شده و دچار تاری دید و آسیب‌دیدگی قرنیه شود.
  • ضایعات پوستی: افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در صورت قرار گرفتن در زیر نور آفتاب با مشکلاتی مانند ضایعات پوستی و خشکی پوست روبرو می شوند.

عوارض دیگری هم که بیماری شوگرن ایجاد می کند ولی زیاد شایع نیست عبارتند از:

  • کبد، کلیه و ریه ها: التهاب باعث خواهد شد که مشکلاتی در ریه مانند برونشیت ریه و مشکلاتی در عملکرد کلیه به وجود آمده و همچنین احتمال ایجاد سیروز در کبد و یا هپاتیت هم وجود دارد .
  • گروه های لنفاوی: بعضی از افرادی که به سندروم شوگرن مبتلا می شوند، به سرطان غدد لنفاوی هم مبتلا می‌شوند.
  • اعصاب: افراد مبتلا به بیماری شوگرن، احتمال دارد دچار احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی، سوزش در پاها و دست ها را تجربه کنند. به این علائم نوروپاتی محیطی می گویند.

نحوه تشخیص بیماری شوگرن چگونه است؟

نشانه ها و علائم بیماری شوگرن در افراد با یکدیگر فرق می کند به همین دلیل تشخیص این بیماری کمی دشوار است. گاهی اوقات احتمال دارد علائم ناشی از بیماری های دیگر هم مانند این بیماری باشد. عوارض بعضی از داروها می توانند مانند نشانه ها و علائم سندرم شوگرن باشند. آزمایش ها می توانند به رد بعضی از احتمالات و همچنین تشخیص احتمالی سندرم شوگرن، کمک کنند. آزمایشاتی مانند:

  1. آزمایش خون
  2. آزمایش چشم
  3. تصویربرداری
  4. نمونه برداری
پیشنهاد آی‌بک امداد :  اصول اصلی که والدین و پرستار کودک باید از آن پیروی کنند.

درمان های خانگی برای درمان بیماری شوگرن

گاهی دیده می شود بعضی از علائم بیماری شوگرن، به اقدامات خود مراقبتی به خوبی پاسخ می دهد. در صورتی که با خشکی چشم روبرو شده اید می توانید از روان کننده چشم و یا اشک مصنوعی استفاده کنید. اشک مصنوعی و روان کننده چشم به شکل قطره های چشمی و یا حتی پماد و ژل می باشند که می توانند به رفع خشکی چشم کمک زیادی بکنند. شما می توانید از هر دو این ماده برای رفع خشکی چشم استفاده کنید البته نیازی هم نیست که حتماً به یک اندازه از آنها استفاده کنید زیرا روان کننده چشم، غلظت زیادی داشته و ممکن است روی مژه های شما جمع شده و بینایی شما را تار کند.

احتمال دارد پزشک شما اشک مصنوعی که دارای مواد نگهدارنده نباشد، توصیه کند. اشک مصنوعی می‌تواند چشم افرادی را که به بیماری شوگرن مبتلا هستند، تحریک کند.

باید برای رفع خشکی چشم، رطوبت چشم را افزایش دهید. برای این منظور می توانید از کارهایی مانند نشستن در مقابل کولر و یا پنکه خودداری کنید و در هنگامی که از منزل خارج می شوید از عینک‌های آفتابی استفاده کنید. استفاده از بخور و یا رطوبت دهنده های هوا هم می تواند بسیار مؤثر باشد.

برای رفع خشکی دهان توصیه می کنیم سیگار نکشید. زیرا سیگار کشیدن باعث تحریک دهان و خشکی آن خواهد شد. آب فراوان بنوشید و در طول روز نوشیدن آب را فراموش نکنید. از خوردن الکل و یا قهوه خودداری کنید زیرا باعث خشکی دهان خواهد شد. خوردن نوشابه های اسیدی می تواند باعث خشکی دهان شده و به دندان های شما هم آسیب بزند. برای تقویت جریان بزاق بهتر است از آدامس های بدون قند استفاده کنید.

از آنجایی که بیماری شوگرن باعث ایجاد حفره های دندانی می شود خوردن شیرینی جات را در وعده های غذایی خود محدود کنید. برای رفع خشکی دهان از بزاق مصنوعی هم می‌توانید استفاده کنید، زیرا بزاق مصنوعی دارای ماده روان کننده است که به مرطوب کردن دهان شما کمک می کند.

برای رفع خشک بینی می توانید از اسپری های نمک بینی هم کمک بگیرید. اسپری نمکی به پاکسازی و مرطوب سازی مجاری بینی شما کمک خواهد کرد و کمک می کند که راحت تر تنفس کنید.

بهداشت دهان و دندان در بیماری شوگرن

خطر ابتلا به حفره های دندانی و خرابی دندان ها در افرادی که به بیماری شوگرن مبتلا هستند، زیاد است. برای اینکه از بروز این مشکل جلوگیری کنید به روش زیر عمل کنید:

  • بعد از هر وعده غذایی خود حتماً مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید.
  • به صورت منظم و حداقل سالی ۲ بار به نزد دندانپزشک بروید.
  • از دهانشویه های ضد میکروبی استفاده کنید.

بیماری شوگرن

 

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با بیماری شوگرن و نحوه چگونگی به وجود آمدن آن آشنا کردیم. در صورتی که به یکی از بیماری های خود ایمنی مبتلا هستید و یا علائم بیماری شوگرن را در خود مشاهده کردید، باید با پزشک متخصص روماتولوژی مشورت کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

بیماری شوگرن چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

عوارض بیماری سندروم شوگرن چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا