تقویم تاریخ

روز جهانی هواشناسی ۳ فروردین 1402

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم برای شما در مورد روز جهانی هواشناسی مطالبی را بیان کنیم لطفا با ما همراه باشید. کره ی زمین محل سکونت نوع بشر و از معدود مکان های شناخته شده در عالم هستی است که امکان حیات به شکلی که ما در اطراف خود دیده ایم در آن وجود دارد. گیاهان، حیوانات و انسان در کنار موجوداتی میکرو تر نظیر آغازیان و باکتری ها همگی در شرایط فعلی کره ی زمین قادر به ادامه ی حیات هستند. این شرایط شامل آب، دما، رطوبت و هوای مناسب است. در کنار منابع آب شرب جهان، آب و هوای مناسب کره‌ی زمین با دمای معقول و رطوبت مناسب از عوامل جدی و مهمی هستند که بقا و تولید مثل را در کره ی زمین ممکن می کنند.

آب و هوا شامل مجموعه پارامتر های اقلیمی است که امکان تنفس و زیست ما را فر اهم می کنند. این پارامتر ها شامل دمای هوا، رطوبت هوا، میزان آلاینده های موجود در آن و مقدار اکسیژن آن است. هوای اطراف ما به طور عمومی از ۷۹ درصد نیتروژن و ۲۱ درصد اکسیژن تشکیل شده است. اکسیژن انسان و سایر موجودات زنده را قادر به تنفس می کند. شرایطی که مختص به محیط داخل جو زمین است و در خارج از آن برقرار نیست.

اما سوالی که پیش می آید این است که جو زمین چیست؟ آب و هوا تحت تاثیر چه عواملی تغییر می کند؟ تغییرات آب و هوا چه تاثیری بر زندگی انسان ها دارد؟ آیا می توان تغییرات آب و هوا را پیش بینی نمود؟ می توان با پیش بینی تغییرات آب و هوا از بروز بلایای طبیعی جلوگیری کرد؟ این سوال ها و چندین و چند سوال دیگر اهمیت علم شناخت و پیش بینی آب و هوا را مشخص می کنند. این علم در اصطلاح هواشناسی نامیده می شود. با این مقاله همراه باشید تا نگاه ویژه ای به روز جهانی هواشناسی و تاثیر آب و هوا بر زندگی بشر داشته باشیم.

روز جهانی هوا شناسی

روز جهانی هوا شناسی

 

سازمان جهانی هواشناسی در ۲۳ ماه مارس سال ۱۹۵۰ میلادی با هدف بهبود الگو های شناسایی و پیش بینی روند تغییرات آب و هوا زیر نظر سازمان ملل متحد تاسیس شد. سازمان جهانی هواشناسی از یک سال بعد در سال ۱۹۵۱ میلادی به طور رسمی شروع به کار کرد. این سازمان در زمینه هایی مثل هواشناسی جهانی، منابع آب های کره ی زمین، شناخت علمی زمین و زمین شناسی و تامین امنیت محیط زیست جمعیت جهان برنامه های آموزشی و توسعه ای خود را دنبال نمود و در تاریخ ۲۳ ماه مارس سال ۱۹۶۱ میلادی یعنی ۱۱ سال بعد از تاسیس اولین روز جهانی هواشناسی را بنیان گذاشت.

روز جهانی هواشناسی هر ساله در تاریخ ۲۳  ماه مارس میلادی مصادف با سوم فروردین تقویم هجری شمسی تعیین شده است. در این ایام همواره در سطح جهان کنگره های بین المللی هواشناسی جهت ارائه ی آخرین گزارش ها و تحقیقات بر روی سلامت آب و هوای جهان و بررسی آخرین تغییرات اقلیمی و راهکارهای ممکن برای کاهش آنها برگزار می شوند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  8 ژوئن | روز جهانی بهترین دوست | 18 خرداد 1402

هواشناسی، تاثیر چشمگیر بر افزایش کیفیت زندگی بشر

شاید تا یک دهه قبل، بیشترین مواجهه ی ما با مطالب هواشناسی به شنیدن گزارش هواشناسی در انتهای بخش های خبری برنامه های تلویزیونی محدود می شد. بخشی که برای بسیاری دست مایه ی طنز نیز بود تا ببینند آیا پیش بینی اخبار از هوای چند روز آینده درست در خواهد آمد یا نه. اصطلاحاتی مثل جریان های پر فشار و کم فشار هوا و موج های مدیترانه ای آشنا ترین عباراتی هستند که از این گزارش ها به گوش ما خورده اند.

اما امروز با گسترش استفاده از گوشی های هوشمند همراه و امکانات ویژه ی سرویس های نرم افزاری گوگل و اپل، برنامه های کاربردی هواشناسی و پیش بینی هوا بر صفحه ی اول گوشی های همه ی افراد نقش بسته اند. بی تردید هر روز اطلاعات آن را چک نموده و بسیاری از برنامه های روزمره ی خود را بر اساس آنها تنظیم می کنیم. هواشناسی علمی است در خدمت بشر برای زیست بهتر بر کره ای که مهم ترین خصوصیتش برای اسکان ما انسانها همین آب و هوای مناسب است. با پیشرفت علم هواشناسی و رشد فناوری ابزارهای اندازه گیری آن، پیش بینی وضعیت آب و هوایی در دوره های زمانی بلند تری برای بشر ممکن شده است.

اما آیا پیشرفت علم هوا شناسی تاثیر مهمی بر زندگی بشر دارد؟ پاسخ مثبت است. تمامی برنامه های سفر های جاده ای، هوایی و دریایی با استفاده از الگو های علم هواشناسی برنامه ریزی می شوند. سفرهایی که در گذشته خطرناک بوده اند امروزه با اتکا به پیش بینی وضعیت جریان های هوایی و دریایی ایمن تر شده و بروز حوادثی چون غرق شدن کشتی تایتانیک امروزه دارای احتمال بسیار کمتری هستند. باران های موسمی شرق آسیا که هر ساله منجر به بروز سیل های وحشتناک و سونامی های خانمان سوز می شد با رشد علم هواشناسی قابل پیش بینی شده است. امنیت غذایی جهان تا حد زیادی ممنون رشد علم هواشناسی است و بسیاری از رویداد های ورزشی و فرهنگی بر اساس الگوهای علم هواشناسی برنامه ریزی می شوند.

صنعت حمل و نقل مدیون علم هواشناسی

در گذشته جریان های هوایی و طوفان های غیر منتظره یکی از کابوس های صنعت حمل و نقل هوایی بوده اند و هر ساله تلفات مالی و جانی زیادی را به بار می آوردند. امروزه با گسترش علم هوا شناسی، پروازهای فرودگاه ها با توجه به مساعد بودن هوای نقاط مبدا و مقصد و مسیر های هوایی مد نظر برنامه ریزی می شوند. به این ترتیب نه تنها خطرات ناشی از طوفان های هوایی کاهش یافته است، بلکه برنامه ریزی برای مردم و مسافران نیز ممکن شده است.

پیش بینی دمای آب های اقیانوس ها و یخبندان های احتمالی نیز از دیگر فواید پیشرفت علم هواشناسی است، بی تردید اتفاقات دریایی برای کشتی های مسافربری در طول تاریخ از ترسناک ترین و دردناک ترین حوادث بوده است که امروزه به لطف پیشرفت علم هواشناسی از میزان خطر آنها تا حد زیادی کاسته شده است. همچنین پیشرفت علم هواشناسی از بروز حوادث جاده ای نیز کاسته است. با پیش بینی احتمال برف و باران در جاده های کشورها، توصیه ی حداقلی به رانندگان این است که با خود وسایل گرمکن مثل پتو و همچنین وسایل ایمنی مثل زنجیر چرخ همراه داشته باشند. همراه داشتن همین زنجیر چرخ تا کنون باعث کاهش چشمگیری در حوادث بین جاده ای شده است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روز جهانی زنان و دختران در علوم مصادف با چه روزی است؟

هواشناسی گامی جهت کاهش خسارات بلایای طبیعی

بی تردید از خسارت بار ترین اتفاقات ناشی از تغییرات اقلیمی، بروز طوفان ها، سیلاب ها و سونامی ها می باشند. بلایای طبیعی از خسارت بار ترین حوادثی است که جان و مال انسانها را تهدید می کند. با پیشرفت علم هواشناسی امکان پیش بینی دوره های سیلاب رودخانه ها، دوره های پر باران مناطق بارانی، و دوره های بروز سونامی تا حدی فراهم شده است و فرصت را برای در نظر گرفتن اقدامات ایمنی لازم به بشر داده است تا از شدت خسارات وارده بکاهد. همچنین علم هواشناسی امکان پیش بینی دوره های خشکسالی را نیز در نقاط مختلف جهان فراهم آورده است.

این مسئله تاثیر بسزایی در افزایش ایمنی غذایی بشر بر عهده دارد. محصولات کشاورزی اصلی در سبد غذایی جهانیان مثل گندم و ذرت در کنار مراتعی که محل تغذیه ی دام‌ها هستند از اصلی ترین نکات کلیدی در تامین امنیت زنجیره ی غذایی انسان ها می باشند. با پیشرفت علم هواشناسی و امکان پیش بینی دوره های خشکسالی، دولت ها قادرند برنامه های بلند مدت تامین انبارهای مواد غذایی را اجرایی کنند. همچنین افزایش ایمنی حمل و نقل دریایی و هوایی، باعث بالا رفتن ایمنی انتقال مواد غذایی از طریق دریا و هوا شده و از این طریق نیز ایمنی زندگی بشر را ارتقا داده است.

تغییرات اقلیمی، نتیجه ی اقدامات بشر، ویرانی نسل بشر

روز جهانی هوا شناسی

اقلیم واژه ای است که علاوه بر آب و هوا به مفهوم بزرگتری اطلاق می شود. سطح آب های جهان، میزان یخ های مناطق قطبی و دمای کلی نقاط مختلف کره ی زمین از جمله مواردی هستند که در بحث اقلیم‌ شناسی مورد بررسی قرار می گیرند. این عوامل نه تنها خود نتیجه ی تغییرات آب و هوایی هستند بلکه تاثیری دو چندان بر الگو های آب و هوایی می گذارند. متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی های مختلف و صنعتی شدن جوامع بشری، انتشار گاز های آلاینده ناشی از کارخانه جات و نیروگاه ها و همچنین صنعت حمل و نقل موجب بروز پدیده ای به نام گرمایش زمین شده است.

پدیده ای که با بالارفتن دمای زمین در سال های اخیر همراه بوده است. بالارفتن دمای کره‌ی زمین نتیجه ی پدیده ای به نام گازهای گلخانه ای است. جو زمین به مانند پوشش محافظی عمل می کند که هوا را در اطراف زمین نگه داشته و آن را آماده ی تنفس و حیات بشر می کند. با انتشار گاز های آلاینده و گیر افتادن آنها در جو زمین دمای کره ی زمین افزایش یافته است. این افزایش دما موجب ذوب شدن یخ های کره ی زمین و در نتیجه بالا رفتن سطح آبهای آزاد جهان شده است. امری که منجر به بروز سیلاب ها، سونامی ها و زیر آب رفتن برخی مناطق ساحلی جهان می شود. تغییرات اقلیمی از اصلی ترین مواردی است که کنگره های روز جهانی هواشناسی به دنبال بررسی و بهبود آن هستند.

این فاجعه نتیجه‌ی عملکرد خود بشر است و می تواند منجر به نابودی کره ی زمین گردد. همین حالا بخش هایی از کره‌ی زمین به واسطه ی افزایش سطح آبهای جهان غیر قابل سکونت شده است. روز جهانی هواشناسی فرصت مغتنمی است تا تحقیقات علمی و کنگره های سالانه در جهت کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی گامی اساسی برداشته و دولت ها را مجاب کنند تا الگو های صنعتی خود را در جهت کاهش انتشار گاز های گلخانه ای متمرکز کنند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

روز جهانی هوا شناسی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

تغییرات اقلیمی، نتیجه ی اقدامات بشر، ویرانی نسل بشر

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا