تقویم تاریخ

روز جهانی شعر 1فروردین 1402 و 21 مارس

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

ایران  از گذشته  مهد شاعران مشهور بوده که امروزه  شهرت آنها دنیا را فرا گرفته است ، شاعرانی مانند سعدی، حافظ و فردوسی، در تقویم جهانی نیز روزی تحت عنوان روز جهانی شعر نامیده شده که در این مقاله « تاریخ صحیح روز جهانی شعر در سالنامه  ۱۴۰۲ چه روزی می باشد؟ » علاوه بر این دلیل نامگذاری این روز را بیان خواهیم کرد.

روز جهانی شعر در تقویم ایران و جهان

تاریخ میلادی روز جهانی شعر: ۲۱ مارس سال ۲۰۲۳

تاریخ قمری روز جهانی شعر: ۲۸ شعبان سال ۱۴۴۴

تاریخ شمسی روز جهانی شعر:۱ فروردین سال ۱۴۰۲

تاریخچه انتخاب روز جهانی شعر

هر ساله اولین روز نوروز را روز جهانی شعر می نامند ، این روز با اجلاس یونسکو در سال ۱۹۹۹ با اکثریت آرا برگزیده شد و از همه کشورهای عضو، ارگان های غیر دولتی و دولتی، مدارس، انجمن‌ ها، موزه‌ ها، ناشران، شهرداری ها و… درخواست شده تا اقدامات لازم را به منظور گرامیداشت این روز پیش بینی کرده و انجام دهند.

یونسکو شعر را به عنوان عاملی مهم  به منظور اشاره به  انسانیت مشترک و اشتراک ارزش‌ ها یاد کرده است. و علاوه بر این به دنبال انتخاب این روز اعلام کرد شعر توانایی این را دارد نقش اجتماعی داشته باشد و به عنوان دلیلی برای آگاهی و بیداری مورد توجه قرار داده شود.

مطالعات یونسکو درمورد وضعیت شعر نشان دهنده این است  که با وجود تنوع و تکثر فعالیت‌ های شعری و زیاد شدن تعداد شاعران و توجه ملت ‌ها و جوامع مختلف به حفظ سنت ‌ها و بیان شفاهی آن ها، همچنان شعر به عنوان ابزاری اصیل بیان فرهنگ و هنر در رسانه‌ ها و نظام ‌های آموزشی جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده است.

میزان اهمیت شعر از منظر یونسکو تا میزانی است که مدیرکل یونسکو در پیام چند سال قبل خود اشاره به این موضوع کرده است. که با کشف ظرفیت‌ های بزرگ زبانی، خلق شعری سبب «غنی تر کردن گفت ‌و گوی میان فرهنگ ها» و «تضمین کردن صلح جهان» می‌ شود.

ایرینا بوکووا در پیامی که از خود منتشر کرد  نوشت: در جهانی که به شکل منظم در حال گسترش می باشد، جهانی که به تندی تغییر میکند و تغییرات اجتماعی را تجربه میکند، شعرا در نهضت های مدنی حضوری همیشگی دارند و میدانند که به چه شیوه ای سبب آگاهی وجدان ها در مقابل بی عدالتی‌ های جهانی شوند و چگونه به قدردانی از زیبایی های جهان هستی تشویق  کنند. علاوه بر این  توانایی این را داریم ظرفیت های شعری را در روش های جدید و پیام های کوتاهی که در شبکه های اجتماعی در گردش می باشد مشاهده کنیم که در عین حال حیات جدیدی به شعر خواهد بخشید، خلاقیت را پرورش خواهد داد و شعرها و ابیات را به اشتراک میگذارد که توانایی کمک به ما را دارد تا بیش تر از گذشته متعهدانه به جهان عمل کرده باشیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روز جهانی آموزش 4 بهمن 1402 و 24 ژانویه

روز جهانی شعر

علاوه بر این او می گوید: ما باید اطمینان حاصل کنیم که این روح پر تپش را زنده نگه داریم و چشم های خود را به منظور دیدن این‌ که‌ چگونه شعر توانایی کمک به نزدیک شدن مردم به  کند، باز نگه داریم.

شعر چیست؟

شعر، پدیده ای می باشد که  با  افراد مختلف جامعه  سر و کار دارد و هر کدام از این اشخاص، با توجه اندازه درک و توقع خود  میتواند توصیفی برای شعر ارائه بدهد. پس امکان ندارد بتوانیم به شکل واحد توصیفی را بیان کنیم و بگوییم که شعر همین می باشد و غیر این شعر نیست.

تعدادی  افراد منتقد، به غلط گمان میکنند تنها تعریف آنهاست که اصالت دارد و چنانچه اثر با توصیفی که آنان بیان کرده اند  متناسب نباشد، به این نتیجه نهایی می رسند که آن اثر، شعر به حساب نمی آید. لازم است بدانیم  اینکه اثر ادبی ای شعر است یا نه، به دیدگاه ما وابسته نمی باشد. آثار زیبای شعری، وجود خود را اثبات و حضور خود را در فرهنگ و هویت ما تحمیل می کنند.
لجبازی  در مرز بندی، تنها ما را از زیبایی این اشعار  محروم می کند و بس. افرادی که تلاش می کنند شعر بودن یا نبودن همه آثار ادبی را با توصیف ذهنی خود بیان کنند، به  شخصیت اساطیری یونان قدیم شبیه هستند که به دزدیدن مردم اقدام میکرد، بر روی  تخت خوابی که در نظر گرفته بود، قرار میداد و تلاش میکرد قد آن ها را با آن تخت تنظیم کند; یعنی سر افراد قد بلند را قطع میکرد و افراد کوتاه قامت را آن قدر کش می آورد تا به اندازه تخت بلند شوند. این افراد  هم آثار ادبی را مثله میکنند تا با توصیفی که ساخته ذهنشان است  برابر شود.
اما  با این وجود به  شناخت شعر احتیاج داریم و این ما را مجبور بدانیم به منظور بررسی های خود به سراغ کدام دسته از آثار ادبی برویم و آنها را بر اساس چه مؤلفه ای بسنجیم. پس چنانچه تعریف واحدی هم نمیتوانیم بیابیم، لازم است تصویر روشنی از شعر در مقابل خود داشته باشیم. تعریف هایی که آقای دکتر محمد رضا شفیعی کدکنی بیان کرده است، کامل تر و دقیق تر به نظر می رسد.

در کتاب ادوار شعر فارسی دکتر، شعر را این چنین توصیف میکند: “شعر گره خوردگی تخیّل و عاطفه می باشد که در زبانی آهنگین شکل می گیرد.” با این توصیف، عنصر های تشکیل دهنده شعر، خیال، زبان، آهنگ، شکل و عاطفه می باشند و سخن به منظور شعر بودن، لازم است دارای همه اینها باشد. این توصیف ایشان، ساده و کاربردی می باشد یعنی با آن، به آسانی توانایی شناخت عناصر شعر را داریم و آثار شعری ایشان را می سنجیم.

روز جهانی شعر در ایران

در ایران توجه زیادی به این روز  نمیشود. با وجود اینکه در این روزها طبیعت خداوند با زبان شعر در سخن است و مردم بیشتر از هر وقتی  از شعر استفاده میکنند، به کمک زبان شعر سال جدید و شروع بهار را به یکدیگر تبریک میگویند و به حضرت حافظ تفأل میزنند، اما در برنامه‌های رسمی کوچک ترین توجهی به این نامگذاری نمیشود و هیچ  اسمی از آن برده نمیشود. به عنوان مثال، سال گذشته شاید تنها مراسمی که برای بزرگداشت روز جهانی شعر برگزار شد در شهر شیراز بود. شاید تکاپوی  آخر سال و بعد هم فرو رفتن در رخوت تعطیلی شروع سال جدید فرصتی  برای اهمیت دادن به این روز و عنوانی که  دارد باقی نمیگذارد؛ اما باز هم این سبب نمیشود حالا که دنیا ۲۱ مارس را – که برای ما ایرانیان شروع سال جدید است – به نام شعر نامیده است ، ارگان های دولتی و غیردولتی در ایران از این موضوع غافل باشند و از این رویداد به منظور جلب توجه به شعر و تلاش به منظور افزایش سواد شعری افراد جامعه استفاده نکنند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روز جهانی بهداشت چه روزی است؟

نباید ناگفته بماند که روزی هم که در تقویم رسمی ایران به اسم «روز شعر و ادب فارسی» (۲۷ شهریور همزمان با روز وفات شهریار) نامگذاری شده و به خود ایران اختصاص دارد تقریبا همه ساله در بی‌ توجهی میگذرد و برای آن اهمیتی قائل نمی شوند.

روز جهانی شعر

نخستین شاعر ثبت شده جهان

نخستین شاعر ثبت شده در تاریخ جهان یک زن می باشد. انهدوانا دختر سارگون پادشاه قدرتمند آکاد نخستین شاعر و نویسنده ای می باشد که در تاریخ ثبت شده است. او در سال ۲۳۰۰ قبل از میلاد چشم به جهان گشوده. پس از اینکه پدرش توانست امپراطوری آکاد را ایجاد کند او را به عنوان  کاهنه معبد و زیگورات اور که مخصوص پرستیدن الهه ماه سومری(نانا) می باشد، انتصاب کرد. در عصر تصدی کاهنی زیگورات اور افراد بسیاری شعر در وصف خدایان سومری به ویژه نانا دارد. او نخستین شاعر ثبت شده تاریخ می باشد.او در نهایت در آرامگاه خود در کنار زیگورات اور در سومر به خاک سپرده شد.

جایگاه شعر فارسی در جهان

ادب و شعر شناسنامه هویت ایرانیان می باشد و از دوران  قدیم، ایران نماد گل و زیبایی و عطر و داستانهای زیبا در جهان می شناختند. به تصور «آبل بونار» شاعر فرانسوی:

)امکان دارد کسی که از تمام کشورهای آسیا را دیدن کرده، در همه آنها به سیاحت پرداخته و با مردم آنها ارتباط برقرار کرده، از فلسفه کشور هندوستان سرمست گردد، از پهناوری چین به حیرت افتد و از هوش ژاپن متعجب اند؛ ولی بدون تردید از هنر ایران مسحور می شوند و این کشور که در تمام هنرها تا حد کمال درخشیده، به یکی از این هنر ها بیشتر از بقیه دل بسته است، و آن ادب و شعر می باشد)

گروسه مستشرق فرانسوی درباره ایران می گوید:

چنانچه به‌ عنوان‌ فردی خارجی‌ امکان‌ اظهار نظر داشته‌ باشم‌، لازم است  بگویم‌ ایران‌ حق‌ زیادی بر گردن‌ بشریت‌ دارد. چون با استناد تاریخ‌، ایران‌ به وسیله فرهنگ‌ غنی و ظرایف‌ اسلامی‌ خود در طی‌ قرن‌ ها، وسیله توافق، هماهنگی و تفاهم را در بین ملت ها ایجاد کرده‌ است‌، به‌ شکلی که‌ آنها فکر، فلسفه و آرمانی‌ واحد پیدا کرده‌ اند. در اثر اشعار و اندیشه های ایران‌، نژادهای‌ متفاوت دارای‌ عقیده‌ و ایمان مشترک‌ هستند. احساساتی‌ که‌ شاعران‌ ایرانی‌ بیان می کنند، دقیقاً یک‌ شخص فرانسوی‌ را مثل یک‌ هندی‌ و یک‌ ترک‌ را مثل یک‌ گرجی‌ تحت‌ تأثیر قرار میدهد.  لازم است بگوییم عارفان‌ ایران‌ با وجود اینکه‌ کاملاً مسلمان هستند اما همان‌ اندازه، قلب‌ یک‌ فرد مسیحی‌ را به‌ تکاپو در می آورند که‌ دل‌ یک‌ شخص برهمن‌ را و به‌ همین‌ دلیل به‌ همه بشریت‌ متعلق است.

این ها نمونه های از توصیف بزرگان ادبیات جهان در مورد ادب و شعر کشور عزیزمان ایران می باشد امیدواریم مطالبی را که در این مقاله بیان کردیم برایتان مفید واقع شده باشد.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

روز جهانی شعر

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مقاله ای کامل برای آشنایی با روز جهانی شعر و بهترین شاعران ایران و جهان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا