حقوقی

آشنایی با هزینه های قابل قبول مالیاتی

منظور از هزینه تبلیغات قابل قبول مالیاتی چیست؟

مالیات یکی از منابع تامین کننده سرمایه دولت جهت ایجاد آبادانی کشور است. به این صورت که بر مبنای میزان درآمد شما و گردش حساب بانکیتان مبلغی به عنوان مالیات سالیانه تعیین می شود که باید آن را پرداخت کنید. البته این امکان نیز وجود دارد که حد نصاب درآمد شما به اندازه نباشد که نیاز به پرداخت مالیات داشته باشید. در این صورت شما معاف از مالیات خواهید بود. هزینه های قابل قبول مالیاتی بر اساس میزان درآمد شما تعیین می شود. اما مشمولان پرداخت مالیات در صورتی که احساس کنند مبلغ مالیاتی که برای آنها در نظر گرفته شده بیشتر از حد درآمدشان است، از تسویه بدهی مالیاتی خود شانه خالی می کند. چرا که احساس می کنند در معرض خسارت قرار خواهند گرفت.

هزینه های قابل قبول مالیاتی چیست؟

به هزینه هایی که در حدود متعارف و با ارائه اسناد و مدارک معتبر در مورد تایید سازمان مالیاتی قرار می گیرد، هزینه های قابل قبول مالیاتی گفته می شود. در صورتی که بخواهید هزینه های انجام شده شما مطابق با برنامه و در سرفصل مربوطه قرار بگیرد، نیاز به یک حسابدار حرفه ای خواهید داشت که بتواند از امتیازاتی که زمان مالیات برای مودیان در نظر می ‌گیرد، استفاده کند.

البته ناگفته نماند که هر هزینه ‌ای نیز مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار نمی گیرد و قانونگذار در ماده ۱۴۸ قانون مالیات های مستقیم به صورت موردی آن را بیان کرده است.

چگونگی تعیین هزینه های قابل قبول مالیاتی

در مبحث قانون مالیات های مستقیم همواره مسئله مورد بحث هزینه های قابل قبول آن است. از آنجایی که تمامی بنگاه های اقتصادی برای کسب درآمد نیاز به هزینه هایی دارند و در بسیاری از موارد نیز هزینه های انجام شده سنگین می باشد، قانونگذار شرایطی را در نظر گرفته که مالیات به این افراد فشار وارد نکند.

به طور کلی هزینه هایی که در واحدهای اقتصادی انجام می شود، دو دسته می باشند که عبارتند از:

  • هزینه های قابل قبول مالیاتی
  • هزینه های غیرقابل قبول مالیاتی

هزینه های قابل قبول زمانی که کارشناسان مالیاتی آن را بررسی کنند، مورد تاییدشان قرار می گیرد و از مبلغ مالیات موجودی کسر می شود. اما هزینه های غیر قابل قبول مواردی هستند که کارشناس مالیاتی آن را تایید نمی ‌کند و به اصطلاح رد می شود.

بنابراین مودی موظف است که در هنگام پرداخت مالیات این هزینه ها را نیز پرداخت نماید. البته مساله مهمی که در این مبحث باید مورد توجه قرار گیرد، این است که بسیاری از افراد تصور می کنند کارشناسان مالیاتی به صورت سلیقه ‌ای هزینه ها را قابل قبول یا غیر قابل قبول می دانند. اما در واقع تطبیق یا عدم تطبیق هزینه ها با قوانین مالیاتی باعث پذیرش یا رد هزینه ها می گردد. البته ممکن است گاهاً نظر و سلیقه شخصی کارشناس نیز در این خصوص دخیل باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  همه چیز درباره مهریه | قانون مهریه 1401

از کجا بدانیم هزینه های ما مورد قبول سازمان مالیات قرار می گیرد؟

برای اینکه بتوانیم تشخیص دهیم آیا هزینه های ارائه شده به سازمان مالیات کشور مورد تایید قرار می گیرد یا نه، لازم است ابتدا مشخصه ها و ویژگی های هزینه های قابل قبول مالیاتی را بدانیم. مطابق با متن ماده ۱۴۷ قانون مالیات مستقیم هزینه‏ های قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات به شرحی که ضمن مقررات این قانون مقرر می ‌گردد عبارت است از:‌

هزینه‏ هایی که در اندازه متعارف متکی به اسناد بوده و منحصراً مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره مالی مربوط با رعایت حد نصاب‌ های مقرر ‌باشد.

چنانچه هزینه‏ ای در این قانون پیش ‏بینی نشده یا بیش از نصاب‌ های مقرر در این قانون بوده ولی پرداخت آن به موجب قانون و یا مصوبه ‌هیأت وزیران صورت گرفته باشد قابل قبول خواهد بود.

البته ۳ تبصره نیز به این ماده قانونی وارد است که به صورت روان می توان اینگونه بیان کرد:

  • تمامی اشخاصی که می ‌خواهند از این ماده قانونی استفاده کنند، باید دفاتر مالیاتی داشته باشند.
  • هزینه هایی که مودی معتقد است باید از مالیات معاف شود، در صورتی که با نرخ مقطوع محاسبه شود، به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی محسوب نمی شود.
  • در صورتی که هزینه های قابل قبول مالیاتی از مبلغ دویست میلیون ریال بالاتر باشد، منوط به پرداخت آن از طریق سیستم بانکی خواهد بود.

هزینه های قابل قبول مالیاتی

موارد مشمول هزینه های قابل قبول مالیاتی

ماده ۱۴۸ قانون مالیات های مستقیم صریحاً مواردی را ذکر کرده که بر اساس آن می توان هزینه های قابل قبول مالیاتی را تشخیص داد. مطابق با این ماده لیست هزینه های قابل قبول مالیاتی عبارتند از:

  1. هزینه خرید جنس فروخته شده، قیمت خرید مواد اولیه و خدمات فروخته شده
  2. هزینه هایی که برای استخدام نیرو انجام می شود که عبارتند از:
  • حقوق و مزایای نیرو ها تفاوتی نمیکند نقدی باشد یا غیر نقدی
  • هزینه های بهداشت، درمان، بیمه و وجوه پرداختی بابت این موارد
  • حقوق بازنشستگی پایان خدمت خسارت اخراج نیرو و …
  1. هزینه هایی که به سازمان تامین اجتماعی کشور پرداخت می شود، همچنین ۳ درصد از حقوق پرداختی سالانه بابت پس انداز کارکنان که البته این مورد باید به تصویب وزیر امور اقتصاد دارایی برسد.
  2. یک ماه از آخرین دستمزد و سنوات نیروها و همچنین مابه التفاوت تعدیل حقوق سنوات که به خاطر تامین حقوق بازنشستگی و مزایای پایان خدمت یا بازخرید کارکنان ذخیره می شود.
  3. اجاره ای که بابت سکونت پرداخت می کنید. تفاوتی نمی کند اجاره نامه رسمی باشد یا خیر؟
  4. اجاره ابزار آلات و تجهیزاتی که برای کار نیاز است.
  5. هزینه های آب، برق، گاز، تلفن و دیگر راه های ارتباطی
  6. مبالغ پرداختی به اداره بیمه
  7. مالیات هایی که به شهرداری و دیگر موسسات دولتی پرداخت می شود.
  8. هزینه های آموزشی، تحقیقاتی، خرید کتاب ها، تبلیغات، نشریات و از این دست موارد که البته این نیز باید به تصویب وزیر امور اقتصاد و دارایی برسد.
  9. هزینه هایی که مربوط به جبران خسارت می باشد، البته به این شرط که شرایط زیر را داشته باشند.
  • وجود خسارت ثابت شود
  • مبلغ آن مشخص گردد
  • جبران آن بر عهده شخص دیگری نباشد
  1. هزینه هایی که برای کارهای ورزشی، فرهنگی و رفاهی کارمندان و کارگران انجام می شود.
  2. مطالباتی که هنوز وصول نشده است. البته این مورد باید در دفاتر ثبت شود و بعد از وصول مالیات آن پرداخت گردد. همچنین شکایت باید از بدهکار صورت گرفته باشد.
  3. ضرر و زیان هایی که در طول سال متوجه مودی شده است.
  4. هزینه های مربوط به حفظ و نگهداری محل موسسه
  5. هزینه های مربوط به حمل و نقل و ایاب و ذهاب، پذیرایی و انبارداری
  6. حق الزحمه ای که به وکیل، دلال، حق العمل کار، مشاور و … پرداخت می شود.
  7. سود و کارمزدی که به بانک ها، صندوق های تعاونی و موسسات اعتباری پرداخت می گردد.
  8. هزینه ملزومات اداری که کمتر از یک سال عمر می کنند.
  9. هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری ابزارآلات و لوازم کار البته به این شرط که به عنوان تعمیر اساسی تلقی نشود.
  10. هزینه هایی که برای اکتشاف معادن صورت گرفت اما بهره برداری نشده است.
  11. حق عضویت و حق اشتراکی که پرداخت می شود.
  12. مطالباتی که امکان وصول آن وجود ندارد.
  13. زیان هایی که در پی نوسانات ارزی ایجاد می شود.
  14. ضایعاتی که در هنگام تولید محصول به وجود می آید. البته در حد متعارف مدنظر است.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  فرق شهر و شهرستان و بخش و استان چیست / تقسیمات کشوری چیست

برای اینکه به صورت دقیق و با جزئیات بیشتر هزینه های قابل قبول مالیاتی را بشناسید، پیشنهاد می کنیم ماده ۱۴۸ قانون مالیات مستقیم را مطالعه کنید. البته ناگفته نماند که تمامی این هزینه ها باید مطابق با شرایطی باشد که در ماده ۱۴۷ قانون مالیات مستقیم ذکر شده است که ما در بالا به طور مختصر آن را بیان کردیم.

هزینه های قابل قبول مالیاتی

منظور از هزینه تبلیغات قابل قبول مالیاتی چیست؟

در مطلب فوق بیان کردیم که هزینه های تبلیغات و بازاریابی مشمول هزینه های قابل قبول مالیاتی می شوند. اما دقیقاً منزل منظور از این عبارت این است که تبلیغات باید به صورت مستقیم در دوره جاری صورت گیرد. و برای تولید محصول انجام شود.

علاوه بر این هزینه های تبلیغات و بازاریابی باید دقیقاً معرف محصول و موسسه باشد. مسئله مهم دیگری که در این خصوص باید بیان کرد، این است که هزینه تبلیغات و همچنین هزینه های نمایشگاهی باید به منظور صادرات انجام شود.

جمع بندی

در این مقاله از ایبک امداد به بررسی هزینه های قابل قبول مالیاتی و شرایط و ویژگی های آن پرداختیم. و گفتیم که هزینه های قابل قبول مالیاتی چگونه تعیین می شوند.

حال اگر سوالی در این خصوص برای شما مطرح است یا نیاز به دریافت مشاوره به صورت تخصصی دارید، می توانید با شماره های مندرج در صفحه تماس بگیرید یا در قسمت پایین همین صفحه نظرات و دیدگاه ‌های خود را مطرح کنید.

 

هزینه های قابل قبول مالیاتی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

معرفی هزینه های قابل قبول مالیاتی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا