
منبع کویل دار چیست و روش کار کردن آن چگونه است؟
منبع کویل دار- این روز ها و در دنیای مدرن شاید همه اطلاع نداشته باشند اما خوب است بدانید که منبع کویل دار یکی از روش هایی است که امروزه برای تامین آب گرم مورد نیاز در مکان های صنعتی و مسکونی استفاده میشود. استفاده از منبع کویل دار مزایا و معایب خاص مربوط به خود را دارد، این منبع یک مبدل حرارتی غیر مستقیم است که میتواند حرارت را از طریق کویل های خود به آب منتقل کند و اینگونه آب گرم مورد استفاده تامین میشود. ما در این مقاله قصد داریم مزایا و معایب منبع کویل دار و روش های استفاده از آن را به شما بگوییم و با هم مرور کنیم.
فهرست محتوا
- ۰.۱ توضیحاتی راجع به منبع کویل دار
- ۰.۲ حال که کمی با منبع کویل دار و کاربرد آن آشنا شدیم بیایید تا باهم نحوه کار این منبع را بررسی کنیم.
- ۰.۳ حالا انواع منبع کویل دار را با هم بررسی میکنیم.
- ۱ منبع کویل دار چیست و روش کار کردن آن چگونه است؟
توضیحاتی راجع به منبع کویل دار
منبع کویل دار دستگاهیست که یک مخزن برای نگهداری آب مورد نیاز صنایع و خانه ها دارد که از طریق یکسری روش های غیر مستقیم آب گرم بهداشتی را تامین میکند.
این مخزن دارای منابع ذخیره آب و کویل های مسی است، که ظرفیت آن در ابعاد و اندازه های متنوع و مختلف است. واضح تر بگوییم مصرف کننده با توجه به نیاز شخصی خود میتواند حجم مناسبی از یک منبع کویلی تهیه کند. همچنین یکی از مهم ترین و کاربردی ترین تجهیزات موجود در موتور خانه ها همین منبع کویل دار است که بخاطر وجود ابعاد افقی و عمودی میتوان بر اساس محل نصب نمونه مناسبی از آن را انتخاب و تهیه کرد.
حال که کمی با منبع کویل دار و کاربرد آن آشنا شدیم بیایید تا باهم نحوه کار این منبع را بررسی کنیم.
منبع کویل دار یک منبع حرارتی است و یک وسیله کاربردی در حرارت دادن و همچنین نگهداری آب گرم میباشد. در این وسیله کویل مسی وجود دارد که سیال خروجی دیگ یا بویلر از طریق لوله های مسی وارد کویل ها میشوند. لوله های مسی داخل منبع ها نصب شده اند و با آب سرد در تماس هستند. این منبع ها از لحاظ کارکرد مثل آبگرمکن ها هستند. اما تفاوتشان با هم این است که گرمایش آبگرمکن ها از طریق شعله انجام میشود ولی منبع های کویلی برای گرمایش از آب استفاده میکنند. و اینگونه آب سرد غیر مستقیم به آب گرم تبدیل میشود.
حالا انواع منبع کویل دار را با هم بررسی میکنیم.
همانگونه که گفتیم منبع های کویلی از لحاظ شکل ظاهری انواع مختلفی دارند که البته عملکرد آن ها یکسان است. منبع های کویلی از یک محل ذخیره و همچنین یک کویل ساخته شده اند. آن ها از لحاظ شکل کلی هم تفاوت های زیادی دارند، ولی منبع های کویلی ایستاده یا عمودی و منبع های کویلی افقی از نوع های اصلی منبع های کویل دار شناخته میشوند. هرکدام از اجزایی که در این دستگاه وجود دارد، وظیفه مخصوص به خود را به عهده دارند و برای کارکرد بهتر و درست تر دستگاه در حال کارکردن هستند.
اجزا اصلی منبع های کویل دار شامل موارد زیر می شود:
- منبع
- پایه
- کویل
- بوشن ها
- جدا کننده ها
میخواهیم برای یادگیری بیشتر شما هر کدام این اجزا را جزئی تر بررسی کنیم.
کویل ها:
کویل ها دارای دو نوع مختلف هستند که هر دو نوع آن معمولا حالت منحنی دارند و به یک صفحه دارای منفذ وصل میشوند. همچنین فاصله ی بین این لوله ها و کویل ها از طریق یکسری صفحه های فلزی ثابت میشود.
پایه:
برای ساختن یک منبع کویل دار افقی از یکسری پایه های شاسی و زیر سری استفاده میشود. و برای ساختن منبع های عمودی از یکسری پایه هایی که به مخزن وصل شده باشند استفاده میشود.
بوشن ها:
بوشن ها خود از اجزا پر استفاده مخزن های کویل دار بشمار میروند، که همچنین در اتصال لوله ها به یکدیگر نقش بسیار مهمی دارند، برای مثال برای رفت و برگشت آب گرم بهداشتی یکسری بوشن در قسمتهای ورودی آب شهری به منبع های کویلی وصل میشوند و همچنین از تجهیزاتی مثل ترمومتر، شیر اطمینان و فشارسنج برخوردار هستند.
جداکننده:
در بین اجزای منبع های کویل دار یک قطعه به نام عدس چدنی هست که میتواند لوله های مخصوص به رفت و برگشت موجود در منبع را از طریق یک دیواره و همچنین لاستیک مخصوص آب بندی جدا از یکدیگر نگهداری کند.
منبع دستگاه:
برای اینکه بتوانید ورقه های فولادی که ساخت منبع استفاده میشود را بررسی کنید چند مورد مثل توان کاری ،میزان خوردگی آب و فشار کاری سیستم باید بررسی شوند.زیرا طراحی و ساخت منبع هم میتواند در محل نصب و قرارگذاری دستگاه شما تاثیر گذار باشد.
حالا زمان این است که معایب و مزایای استفاده از منبع های کویل دار را بررسی کنیم.
قبل از بررسی مزایا بیاید نگاهی به معایب این دستگاه بیندازیم.
اولین عیب آن مصرف زیاد انرژی آن است که به دلیل حجم بزرگ آن است. پس فضای زیادی را هم در موتور خانه اشغال میکند و همچنین حتما باید آن را عایق کاری کنید و در فصل تابستان هم از پمپ گردشی استفاده کنید زیرا تعمیر قطعات این دستگاه و یا تعویض اجزای آن هم کار تقریبا سختی است.
حالا مزایای زیاد این دستگاه کاربردی را مرور میکنیم.
استفاده از این سیستم های گرمایشی مثل منبع های کویل دار مخصوصا برای کارفرمایان مزایای زیادی دارد که باید هنگام انتخاب به آن ها توجه کرد. برای شروع میگوییم که سرعت تولید آب گرم در این منبع های کویل دار تقریبا بالاست و همچنین طول عمر بالایی دارند. دومین نکته این است که به دلیل ساخت و تولید منبع های کویل دار در حجم های متفاوت و ظرفیت های گوناگون برای انواع نیاز ها پاسخگو است. نصب و تعویض منبع های کویل دار هم بسیار آسان است و به خاطر نداشتن منافع میزان رسوب گیری آن هم پایین میباشد و به راحتی قابلیت شستشو را هم دارد. همچنین منبع های کویل دار به نسبت منبع های دوجداره راحتتر جابجا و حمل میشوند.
برای نصب منبع کویل دار چه ابزاری نیاز است؟
زمان نصب منبع کویل دار استفاده شما از تجهیزاتی مانند پمپ، شیر یکطرفه، صافی لوله ها، شیرآلات مختلف و اتصالات گوناگون و پمپ برگشت نیز بسیار مهم هستند.
نصب و نگهداری منبع کویل دار چه شرایطی دارد؟
اول اینکه محل نصب این منبع ها حتما باید تراز باشد و همچنین ظرفیت هر منبع نصب شده بر اساس هر واحد مسکونی حدود ۱۵۰ لیتر است. ضمن اینکه موقع نصب منبع کویل دار شیر اطمینان حتما باید روی دمای ۹۵ درجه سانتی گراد تنظیم گردد، تا در صورت بالا رفتن دما، منبع شما از این طریق دچار ترکیدگی نشود.
بهتر است که مخزن شما از پمپ سیرکولاسیون جداگانه برخوردار باشد. و همچنین این پمپ مشترکا با فن کویل ها یا رادیاتور منبع استفاده نشود. چون استفاده اشتراکی از سیرکولاسیون باعث بالا رفتن میزان مصرف سوخت موتورخانه میشود. ضمن اینکه منبع های کویل دار باید عایق شوند و همچنین محل نصب اتصالات و لوله ها نباید تحت فشار باشند زیرا این مورد میتواند باعث شکستگی و کاهش عمر دستگاه شما شود. دیگر اینکه پمپ باید بصورت مداوم در حال کار کردن و روشن باشد. به عنوان آخرین نکته هم خوب است بدانید که استفاده از منابع کویل دار که از ظرفیت ۱۰۰۰ لیتر و بیشتر برخوردارند، به عنوان جایگزین مناسب برای منابع دوجداره پیشنهاد میشود.
پس از بررسی این موارد احتمالا برای شما سوال است که از بین بردن رسوبات منبع های کویل دار در موتور خانه چگونه انجام میشود؟
در حالت کلی انجام رسوبگیری منبع کویلی از دو روش فیزیکی و شیمیایی قابل انجام است. برای رسوب زایی شیمیایی منبع کویلی از اسیدشویی کمک میگیرند.اولین روش استفاده از دستگاه اسید شویی است که برای از بین بردن رسوبات لوله ها، مبدل ها و کویل ها کاربردی است. روش دوم غرق کردن تمام وسیله ها مثل مبدل ها، پرده ها و یا لوله ها در حوضچه های اسیدی برای مدت زمان مشخصی است. و همچنین یک روش دیگر نیز وجود دارد که رسوب زدایی تجهیزات و قطعات بزرگ و سنگین با استفاده از یک قلم موی آغشته به اسید و فرچه سیمی است.
برای رسوب زدایی فیزیکی تمام قطعات فلزی سخت موجود در منبع کویلی نباید از روش های غیرحرفه ای استفاده کرد در این صورت است که میتوان بر روی آن ها کار فیزیکی اجرا کرد. همچنین نباید به راحتی دچار آسیب دیدگی شوند زیرا که رسوب گیری فیزیکی از طریق کاردک مخصوص و فرچه های سیمی انجام میشود.
خب در این مقاله به بررسی نکات لازم درباره ی منبع های کویل دار و چگونگی نصب و استفاده از آنها پرداختیم و به عنوان کلام آخر نتیجهگیری عرض میکنم که به این نکته توجه کنید نصب و تعمیر منبع کویل دار به خاطر وظیفه سنگینش یعنی انتقال حرارت به آب را به عهده دارد، خیلی مهم است و همچنین باید توسط افراد متخصص این حرفه انجام شود در غیر اینصورت باعث مشکلات بیشتری میشود. نکته بعدی این است که اگر در منبع اصلی نشتی وجود داشته باشد باید از روش های خاصی استفاده شود. معمولا هم نشتی منبع های کویل دار در قسمت عدسی مخزن رخ میدهد و شما میتوانید آن را جوشکاری کنید. همچنین مهم است زمانی که تمام قسمت های منبع دارای خوردگی و پوسیدگی میشوند شما منبع کویلی را تعوض کنید زیرا خیلی از اوقات تعویض کردن یک دستگاه از خیلی لحاظ به خصوص از نظر استفاده مجدد آن دستگاه و هزینه ها مقرون به صرفه تر است.
امیدواریم با مطالعه این مقاله نکات کاربردی برای انتخاب و حل مشکلات خود دریافت کرده باشید،از همراهی شما بسیار ممنون هستیم. و منتظر نظرات شما هستیم.
منبع کویل دار چیست و روش کار کردن آن چگونه است؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
منبع کویل دار چیست و روش کار کردن آن چگونه است، برای نصب منبع کویل دار چه ابزاری نیاز است، نصب و نگهداری منبع کویل دار چه شرایطی دارد.