مجله سلامت پوست

علت بوی پا در تابستان و رفع بوی بد آن

اکثر افراد گاهی با بوی بد پا مواجه شده اند اما این مشکل برای برخی افراد بیش از حد اتفاق افتاده و نه تنها در تابستان بلکه در طول کل سال با پاهای بد بو مواجه هستند، داشتن پاهای بد بو برای افراد بسیار آزاردهنده بوده به خصوص هنگام قرار گرفتن در حضور دیگران اعتماد بنفس آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بوی بد پا به دلایل مختلفی از جمله قرار گرفتن طولانی مدت پا در کفش، استفاده از کفش های نامناسب و جوراب های نایلونی ایجاد می شود، از نظر پزشکی بوی بد پا را برومودوزیس می نامند و ناشی از جمع شدن باکتری و عرق روی پوست است. با وجود این که بوی بد پا در اغلب موارد مشکل جدی نیست اما گاهی اوقات نشان دهنده یک بیماری و مشکل جدی تر می باشد از این رو لازم است در ابتدا علت بوی بد پا مشخص گردد سپس به رفع آن پرداخت.

علت بوی بد پا 

عوامل مختلفی در بوی بد پا نقش دارند که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر است.

  • تعریق بیش از حد پا سبب رشد باکتری شده و در پی آن بوی بد پا ایجاد می شود.
  • بروز استرس و اضطراب زیاد باعث تعریق می شود و نتیجه این تعریق بوی نامطبوع پا است.
  • رعایت نکردن بهداشت و عدم شستشوی روزانه پاها
  • استفاده از یک جفت کفش به مدت چند روز پشت هم و نیز کفشی که برای پا تنگ می باشد.
  • کمبود روی
  • پوشیدن کفش هایی با جنس پلاستیک
  • برخی تغییرات هورمونی در بدن به خصوص در دوران بارداری و بلوغ
  • بیش از اندازه سر پا ایستادن
  • عفونت قارچی که پای ورزشکار نامیده می شود و بیشتر برای ورزشکاران و در مکان های عمومی نظیر رختکن، استخر و سونا بین افراد پخش شده و باید در این مکان ها از دمپایی یا صندل استفاده کرد.
  • مصرف بیش از حد قهوه تعریق را افزایش داده و به بوی بد پا منجر می گردد.
  • برخی از عوارض بیماری دیابت در بوی بد پا نقش دارند.
  • در دوران یائسگی تغییرات هورمونی با گرگرفتگی و تعریق بیش از حد همراه است و روی بوی بد پاها تاثیرگذار می باشد.
  • بوی بد پا ممکن است نشان دهنده پرکاری تیروئید باشد، چنانچه با رعایت نکات بهداشتی بوی بد پا از بین نرفت به پزشک مراجعه کنید.

روش های خانگی رفع بوی بد پا  

با پیدا کردن علت بوی بد پا می توان آن را به راحتی درمان نمود همچنین رعایت نکات زیر جهت رفع بوی پا بسیار مفید است.

پوشیدن جوراب 

استفاده از جوراب به کاهش تعریق پا کمک می کند به خصوص استفاده از جوراب هایی که با مواد عرق گیر ساخته شده اند. این مدل جوراب ها سبب جذب عرق شده و بو را کاهش می دهند همچنین تعویض زود به زود جوراب کمک می کند تا بوی داخل کفش کاهش یابد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تاثیر پیاده روی ، روی سلامت پوست چیست ؟

new theme

استفاده از کفش مناسب 

در انتخاب کفش دقت کافی داشته باشید و از کفش هایی که قابلیت گردش هوا داشته و این اجازه را به پا می دهد تا به خوبی تنفس کند استفاده کنید این کار تعریق و رطوبت را کاهش می دهد. همچنین تا حد امکان از کفش هایی با جنس پلاستیک استفاده نکنید چرا که امکان تنفس پا در آن ها وجود ندارد و موجب عرق پا می گردد.

تعویض متناوب کفش و جوراب 

یکی دیگر از راه های کاهش تعریق و بوی بد پا تعویض متناوب جوراب و کفش می باشد. سعی کنید در طول روز جوراب خود را عوض کنید تا تعریق و بوی بد کاهش یابد و پس از در آوردن کفش اجازه دهید خشک گردد سپس دوباره استفاده نمایید و یا در دو روز متوالی از دو جفت کفش استفاده کنید.

استفاده از کفی کفش

با وجود کفی های ضد بو یا ضد باکتری می توانید تا حد زیادی از بوی بد پا جلوگیری کنید، همچنین استفاده از اسپری آنتی باکتریال، اسپری بوگیر یا پودر بوگیر نیز می تواند راهکار مناسبی جهت رفع بوی بد پا باشد.

لایه برداری پاها

تجمع سلول های مرده در سطح پوست سبب شده تا باکتری ها از این سلول ها تغذیه نمایند و بوی بد تولید کنند، بنابراین با کمک اسکراب یا سنگ پا سلول های مرده پوست را از بین ببرید. همچنین شستن روزانه پاها با صابون ضد باکتری می تواند کمک کننده باشد.

استفاده از نمک حمام 

استفاده از این ماده رطوبت را جذب نموده و به بسته شدن غدد عرق کمک می کند. تنها کافی است نصف لیوان نمک حمام را به لگن آب گرم اضافه کنید و پاها را درون آن قرار دهید بعد از سپری شدن ۱۰ تا ۲۰ دقیقه پاها را خشک کنید.

علت بوی پا استفاده از ضد تعریق 

می توان برای از بین بردن بوی بد پا از ضد تعریق استفاده کرد، با وجود اینکه ضد تعریق بیشتر برای زیر بغل به کار می رود اما در جلوگیری از تعریق بیش از حد پا نیز موثر است.

درمان های پزشکی رفع بوی بد پا 

در صورتی که استفاده از روش های خانگی جهت رفع بوی بد پا رضایت بخش نبود می توانید با نظر پزشک از درمان های پزشکی بهره مند گردید. با وجود اینکه روش های پزشکی ممکن است با عوارضی همراه باشد و هزینه بر هستند اما تاثیرگذار بوده و ماندگاری بیشتری دارند.

تزریق بوتاکس 

تزریق بوتاکس برای زیبایی پوست و کاهش چین و چروک و پیری پوست بسیار طرفدار دارد اما این تنها کاربرد بوتاکس نبوده بلکه از این روش جهت رفع تعریق بیش از حد و بوی بد پا استفاده می کنند. تزریق این ماده سبب مسدود شدن اعصاب فعال کننده غدد عرق در محل مورد نظر می شود و تا ۶ ماه ماندگاری دارد اما یک روش دائمی برای رفع تعریق نیست و نیاز به تزریق مجدد است.

یونتوفورزیس

دستگاه یونتوفورزیس یکی از راه های درمانی برای رفع بوی بد پا است، این دستگاه از طریق آب جریان الکتریکی ملایمی به پوست می رساند و سبب کاهش تعریق می شود. استفاده از این دستگاه بین ۱۵ تا ۴۰ دقیقه طول می کشد، پیش از استفاده از این روش درمانی باید با پزشک مشورت نمود چرا که استفاده از آن برای برخی افراد ممنوع می باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تاثیر فوم شستشو روی سلامت پوست | آیا فوم باعث روشن شدن پوست میشود؟

سمپاتکتومی ترانس توراسیک 

new theme

با وجود اینکه این روش برای اعصاب زیر بغل مورد استفاده قرار می گیرد اما ممکن است در کاهش تعریق بیش از حد پا نیز موثر باشد، با کمک این روش اعصاب سمپاتیکی که با غدد عرق در ارتباط است را قطع می کنند و از این طریق از تعریق زیاد بدن جلوگیری به عمل می آید.

برای رفع بوی بد پا چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ 

برخی بر این باورند که مردان بیش از زنان با مشکل بوی بد پا مواجه هستند اما این واقعیت ندارد، بوی بد پا در مردان و زنان شایع است و تفاوتی باهم ندارد. با وجود اینکه در بسیاری از موارد بوی بد پا نگران کننده نیست اما تعریق بیش از حد و غیرطبیعی می تواند نشان دهنده مشکل جدی تری باشد. همچنین عملکرد غیر طبیعی پوست در این ناحیه ممکن است خطر ابتلا به عوارض پا که با بیماری های دیابت، عروق محیطی و نوروپاتی مرتبط بوده را افزایش دهد، در صورتی که بوی بد پا همراه با علائم زیر باشد به پزشک مراجعه کنید.

  • زخم یا بریدگی روی پا
  • رنگ غیر طبیعی قرمز در ناحیه پوست پا
  • وجود تورم در پاها

چنانچه با رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های لازم بوی بد پا همچنان ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید.

 

علت بوی پا راهکارهای فوری برای رفع بوی بد پا 

  • در کفش ها یک قاشق چای خوری بی کربنات ریخته و خوب تکان دهید تا کل کفش را بپوشاند و یک شب اجازه دهید باقی بماند.
  • مقداری میخک را در پارچه ای قرار داده و گره بزنید، و به مدت چند ساعت درون کفش ها قرار دهید تا بوی بد را از بین ببرد.
  • بعد از پوشیدن کفش ها یک ورق نرم کننده پارچه خشک کن را در کفش ها قرار دهید.
  • کفش ها را در یک نایلون گذاشته و اجازه دهید به مدت یک شب درون فریزر بماند، زیرا دمای انجماد سبب کشته شدن اکثر باکتری های تولید کننده بومی شود.
  • کفش ها را در مکانی آفتابگیر قرار داده تا خشک شوند، برای خشک شدن سریع تر کفش می توانید بندهای آن را باز نموده و زبانه آن را بلند کنید.
  • خشک کردن کفش در جلوگیری از رشد باکتری ها موثر بوده و مانع بوی بد پا می شود.
  • از نمک استفاده کنید چرا که رطوبت را از بین برده و سبب کشته شدن باکتری ها می گردد، به این منظور ۲ قاشق چای خوری نمک را درون هر کفش ریخته تا بعد از چند ساعت بوی بد کفش از بین رود.
  • برای خشک کردن کفش ها می توانید از سشوار استفاده کنید.

 

در بسیاری از موارد بوی بد پا با رعایت نکات بهداشتی، گرفتن ناخن های پا، شستن کفش و پاها از بین می رود اما در شرایطی که زخم، بریدگی یا علائم عفونت روی پاها دیده شود حتما به پزشک مراجعه نمایید تا با درمان مشکل از بوی بد پا خلاص گردید.

 

علت بوی پا در تابستان و رفع بوی بد آن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

علت بوی پا در تابستان و رفع بوی بد آن

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا