
تاسیسات ساختمانی چیست و شامل چه مواردی می شود | انواع تاسیسات ساختمانی
یکی از حیاتیترین و مهمترین قسمت های ساختمان، تاسیسات آن می باشد که در حقیقت می توان گفت زیربنای اصلی آرامش و آسایش ساکنین ساختمان را فراهم می کند. به همین خاطر اگر قصد دارید ساختمانی را از صفر بسازید، مهم ترین قسمت آن که تاسیسات است را باید به بهترین شکل ممکن انجام دهید. تاسیسات به زیر مجموعه گوناگونی از جمله سیستم گرمایشی و سرمایشی، لوله کشی، برق رسانی، تهویه مطبوع، گاز کشی، خطوط تلفن و … دسته بندی می شود.
فهرست محتوا
- ۰.۱ طراحی تاسیسات ساختمانی
- ۰.۲ انواع مختلف تاسیسات ساختمانی
- ۰.۳ تاسیسات مکانیکی چیست؟
- ۰.۴ تاسیسات سرمایشی و گرمایشی
- ۰.۵ تاسیسات بهداشتی و آب و فاضلاب
- ۰.۶ تاسیسات گازرسانی چیست؟
- ۰.۷ تاسیسات استخر، جکوزی، سونا
- ۰.۸ تاسیسات آتش نشانی، اطفاء حریق، اعلام حریق
- ۰.۹ تاسیسات مربوط به تهویه مطبوع در بیمارستان ها
- ۰.۱۰ تاسیسات سیستم بخار
- ۰.۱۱ تاسیسات الکتریکی چیست؟
- ۱ جمع بندی
- ۲ تاسیسات ساختمانی چیست
طراحی تاسیسات ساختمانی
مهمترین اصلی که در زمان فراهم کردن تاسیسات برای ساختمان باید در نظر بگیرید، طراحی تاسیسات به صورت صحیح و اصولی می باشد. اگر تاسیسات به صورت اصولی انجام نشود عمر کوتاهی خواهد داشت و سریعتر به تعمیر و بازسازی نیاز پیدا خواهد کرد. حتی طراحی غیر اصولی می تواند خطرات جانی هم برای ساکنین ساختمان داشته باشد. به همین خاطر امروزه تاسیسات ساختمان را به معماران و مهندسین حرفه ای می سپارند. وظیفه این افراد این است که تاسیسات ساختمان را بر اساس فاکتور هایی مثل معماری ساختمان، نحوه ساخت آن، شکل فیزیکی بنا و شرایط اقلیمی مکان ساخت؛ طراحی می کنند. هنگام طراحی ساختمان باید نقشه تاسیسات توسط مهندس طراحی شود. پس از آن معمار به راحتی می تواند سایر بخشها را طراحی کند. چنانچه الزامات قانونی و استانداردها در ساختمان سازی به هنگام طراحی آن رعایت نشود، مشکلات و خسارت زیادی برای ساخت بنا و معماری ایجاد می کند. به همین خاطر طراحی تاسیسات نه تنها از پیچیده ترین مباحث می باشد بلکه از مهمترین اقداماتی است که اگر کوچکترین خطایی در آن رخ دهد، طراحی همه ساختمان را تحت شعاع خود قرار می دهد و هزینه های زیادی به مالکین ساختمان تحمیل میکند.
انواع مختلف تاسیسات ساختمانی
با توضیحاتی که در بالا داده شد لازم است انواع تاسیسات ساختمانی را هم بدانید. تاسیسات ساختمانی به علت تنوع زیاد در دو دسته الکتریکی و مکانیکی دسته بندی می شوند. برخی هم تاسیسات ساختمانی را در سه گروه تاسیسات مکانیکی، تاسیسات الکتریکی و تاسیسات تهویه مطبوع طبقه بندی می کنند. در این مطلب ما به توضیح درباره تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی می پردازیم و آن را به شما معرفی میکنیم.
تاسیسات مکانیکی چیست؟
تاسیسات مکانیکی به دو دسته تاسیسات مکانیکی ساختمانی و تاسیساتی مکانیک صنعتی تقسیم بندی می شوند. تاسیسات مکانیکی صنعتی در زمینه انتقال فاضلاب، تولید انرژی سیالات، تصفیه آب آشامیدنی و… سر و کار دارد. اما ما در ادامه مطلب فقط به بررسی تاسیسات مکانیکی ساختمانی میپردازیم. تاسیسات مکانیکی ساختمان از تجهیزات و مجموعه ای از سازه ها تشکیل می شود. در واقع سیستم داخلی ساختمان به منظور افزایش آسایش ساکنین ساختمان می باشد. چنانچه تاسیسات مکانیکی از ساختمان حذف شود، عملاً آن ساختمان غیر قابل سکونت است و تقریباً به خرابه ای مشابه می شود. در قسمت تاسیسات مکانیکی مجموعه متنوعی مانند تاسیسات بهداشتی، گازرسانی، تهویه مطبوع، آتش نشانی، جکوزی، استخر و سونا طراحی می شوند.
تاسیسات سرمایشی و گرمایشی
یکی از اصلی ترین قسمت های تاسیسات مکانیکی، تاسیسات مربوط به گرمایش و سرمایش می باشد. این قسمت از تاسیسات می تواند محیطی راحت و آرام از نظر کیفیت هوا و دما داخل ساختمان درست کند.
- تاسیسات سرمایشی
تاسیسات سرمایشی وظیفه دارد آب و یا سیالات سرد را در نقطه ای بیرون از ساختمان فراهم کند و آن را به بخش های مختلف داخلی ساختمان بفرستد. سیستم سرمایشی برای بیرون کردن حرارت بهبود کیفیت هوا و کنترل رطوبت در داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
- تاسیسات گرمایشی
تاسیسات گرمایشی جهت حفظ حرارت و کنترل آن به صورت قابل قبول در هر ساختمانی کاربرد دارد. سیستم گرمایشی می تواند به صورت موتورخانه و یا پکیج و یا سیستم گرمایشی تبریدی باشد. به طور معمول از لوازمی مثل بخاری، رادیاتور، شومینه، پکیج، آبگرمکن، فن کوئل، داکت اسپلیت، موتورخانه و … به عنوان منابع گرما در تاسیسات گرمایش ساختمان استفاده می شود.
تاسیسات بهداشتی و آب و فاضلاب
یکی از کلیدی ترین مهره ها در تاسیسات مکانیکی هر ساختمانی، تاسیسات بهداشتی می باشد که شامل مجموعه ای از لوازم بهداشتی، سیستم لوله کشی، توزیع آب بهداشتی، دفع فاضلاب، دفع آب باران و هواکش فاضلاب می باشد. برخی از تاسیسات بهداشتی را فقط با لوله کشی آب و فاضلاب می شناسند زیرا این بخش مهم ترین قسمت در تامین آب و دفع فاضلاب است. اما با این حال باید بگوییم تاسیسات بهداشتی در چهار قسمت آب مصرفی، فاضلاب، لوله کشی هواکش و همچنین لوله کشی آب باران دسته بندی می شود.
تاسیسات گازرسانی چیست؟
حمل و نقل سوخت گاز و توزیع آن بین مصرف کنندگان یکی از مهم ترین وظایف مربوط به تاسیسات گازرسانی در هر ساختمان محسوب می شود و با در نظر گرفتن نوع گازرسانی میتوان آن را در سه دسته بندی زیر عنوان کرد.
- گازرسانی شهری
- گازرسانی پزشکی
- گاز رسانی صنعتی
آغاز لوله کشی گاز ساختمان باید پس از تمام شدن مرحله دیوار چینی و بعد از تکمیل پرونده و همچنین انتخاب پیمانکار انجام گیرد. همچنین لوله کشی گاز باید بر اساس علوم مهندسی پیادهسازی شود زیرا کوچکترین نشتی در اتصالات و لوله ها می تواند خسارات زیادی به همراه داشته باشد.
تاسیسات استخر، جکوزی، سونا
مهمترین قسمت در راه اندازی استخر، جکوزی، سونا، نصب و همچنین طراحی تاسیسات مورد نیاز جهت این تجهیزات می باشد. در واقع این تاسیسات را می توان زیر بنای ساخت سونا، استخر و جکوزی دانست.
تاسیسات استخر
تاسیسات استخر را می توان به ۵ قسمت جدا تقسیم کرد و کاربرد هر کدام از آنها را مورد بررسی قرار داد.
سیستم گردش آب
مهمترین قسمت در طراحی تاسیسات مربوط به استخر، سیستم گردش آب می باشد که در این سیستم نه تنها آب به گردش در می آید بلکه تصفیه آن هم انجام می شود. سیستم گردش آب در استخر شامل تجهیزات زیر می باشد.
- پمپ فیلتر جهت تصفیه آب
- انواع شیرآلات
- لوله کشی بین استخر و جکوزی و سیستم گردش آب
سیستم هیتر یا گرمایشی
برای آن که آب گرم استخر تامین شود لازم است از هیترهایی به نام هیتر گازی و پمپ حرارتی استفاده گردد. پمپ های حرارتی به علت کارایی بهتری که دارند جهت بالا بردن دمای استخر مورد استفاده قرار می گیرند و از این سیستم بیشتر جهت افزایش دمای آب در جکوزی استفاده میشود. از دیگر سیستم هایی که در استخر مورد استفاده قرار می گیرد می توانیم موارد زیر را نام ببریم.
- سیستم جهت کنترل کردن مواد شیمیایی داخل استخر
- سیستم روشنایی استخر
- سیستم کنترل کردن تاسیسات استخر
تاسیسات آتش نشانی، اطفاء حریق، اعلام حریق
امنیت ساکنین ساختمان بسیار موضوع مهمی است. تاسیسات آتش نشانی به عنوان یکی از تاسیسات مکانیکی در هر ساختمانی طراحی و اجرا می گردد. این سیستم همچنین از آتشسوزی در ساختمان جلوگیری میکند و در صورت تولید آتش خیلی سریع عکس العمل انجام می دهد. تاسیسات آتش نشانی به چند گروه دسته بندی می شود که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
- اعلام حریق
- اطفاء حریق که خود شامل اطفاء حریق خشک، اطفاء حریق تر، اطفاء حریق ترکیبی، اطفاء حریق به کمک کف، اطفاء حریق با دی اکسید کربن، اطفاء حریق به کمک آبپاش خودکار می باشد.
تاسیسات مربوط به تهویه مطبوع در بیمارستان ها
تاسیسات در بیمارستان و وجود تهویه مطبوع یکی از اصلی ترین اقداماتی می باشد که لازم است در محیط بیمارستان توسط متخصصین انجام گردد. بیمارستان محل حضور بیماران و رفت و آمد می باشد و به همین خاطر انواع باکتری ها و میکروب ها می توانند جان انسان ها را به خطر بیندازند. به همین خاطر وجود تسهیلات مربوط به تهویه مطبوع از اهمیت بسیاری برخوردار است.
تاسیسات سیستم بخار
سیستم بخار از گذشته تا به امروز از مهمترین و بزرگترین سیستم های مربوط به انتقال انرژی در صنایعی مثل پتروشیمی، نیروگاه برق، پالایشگاه، تاسیسات برودتی و حرارتی و همچنین ساختمان های اداری و مسکونی می باشد. سیستم بخار خانگی در موتورخانه هر ساختمان راه اندازی می شود که مجموعه ای از چند دیگ چدنی و یا فولادی می باشد و در کنار آن تجهیزات دیگری مثل مشعل، سیستم لوله کشی، پمپ سرکولاتور و منبع انبساط آب وجود دارد تا بتواند بخار حاصل شده را به عنوان گرمایش ساختمان و آب گرم مصرفی مورد استفاده قرار دهد.
تاسیسات الکتریکی چیست؟
تاسیسات الکتریکی در ساختمان شامل طراحی و اجرای سیم کشی ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی می باشد. اجرای صحیح و اصولی تاسیسات الکتریکی آنقدر مهم است که می توان گفت با جان ساکنین ساختمان ارتباط مستقیمی دارد. تاسیسات الکتریکی مانند تاسیسات مکانیکی شامل زیر مجموعه های گوناگون می باشد که از آن جمله میتوان به سیستم روشنایی ساختمان، سیستم صوتی تصویری، سیستم اعلام حریق، سیستم شبکه ای و ارتباطات داخلی اشاره کرد.
جمع بندی
در این مطلب از ایبک امداد سعی کردیم اطلاعات کاملی در رابطه با تاسیسات مکانیکی و الکتریکی هر ساختمان در اختیار شما کاربران عزیز قرار دهیم. به علت حساس بودن طراحی و اجرای هرگونه تاسیسات ساختمان از قبیل تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، بهتر است آن را به افراد با تجربه و متخصص بسپارید تا دوباره مجبور نشوید هزینه های زیادی بابت تعمیرات و یا بازسازی تاسیسات بپردازید. مجموعه ایبک امداد با دارا بودن تیمی حرفه ای و کار بلد میتواند با کیفیت ترین و بهترین خدمات مربوط به طراحی تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی را در اختیار شما عزیزان قرار دهد.
تاسیسات ساختمانی چیست
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
تاسیسات ساختمانی چیست و شامل چه مواردی می شود | انواع تاسیسات ساختمانی