تعمیرات لپ تاپ

اسلات چیست؟ | آشنایی با انواع اسلات مادربورد

اسلات چیست؟ | آشنایی با انواع اسلات مادربورد، تفاوت اسلات‌ها

مادربرد از جمله سخت‌افزارهای کلیدی کامپیوترها می‌باشد که قطعه‌های اساسی و مهم مانند گرافیک، رم، سی پی یو، هارد و… بر روی آن قرار دارند. این قطعه‌ها با استفاده از اسلات‌های مخصوص به مادربرد و وصل می‌شوند. اگر به صورت صحیح به روی اسلایدها قرار نگرفته باشند، کارایی درستی نخواهند داشت.

مادربردها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در طول زمان می‌توان قابلیت‌های متفاوت آنها را ارتقا داد. بنابراین در صورتی که سیستم شما برنامه‌ها و بازی‌ها را به کندی اجرا می‌کند و یا نمی‌توانید نرم‌افزارهای جدید را بر روی آن نصب نمایید باید برخی از قطعه‌های داخلی آن را به روز رسانی کنید. یکی از موضوعاتی که در این شرایط باید به آن توجه داشته باشید، انواع اسلات روی مادربرد می‌باشد که با استفاده از آن می‌توان هر قطعه را روی مادربرد نصب نمود.

اسلات چیست؟

اگر به مادربرد لپ تاپ یا کامپیوتر خود نگاهی بیاندازید، شیارهایی را بر روی آن مشاهده خواهید کرد. این شیارها اسلات نام دارند. اگر روی آن قطعه‌های جانبی مانند کارت گرافیک و رم نصب می‌شوند. اسلات‌ها دارای انواع گوناگونی می‌باشند.

هنگام سرهم‌بندی و مونتاژ کامپیوتر یک مجموعه اولیه از دستگاه‌های خروجی و ورودی و امکانات برای آنها در نظر گرفته می‌شود اما در برخی مواقع کاربران مایل هستند که به سیستم خود قابلیت‌هایی را اضافه کنند. اسلات‌ها که به سوکت شباهت دارند. این امکان را فراهم می‌کنند. هر اسلات از ۱۶ تا ۶۴ سوراخ به هم چسبیده تشکیل شده است. به طور معمول ۲۴ شکاف توسعه یا اسلات روی مادربرد وجود دارد.

هر کدام از قطعه‌های الکترونیکی سیستم مانند کارت شبکه، کارت گرافیک، کارت صدا و… به گونه‌ای طراحی می‌گردند که رابط‌هایی متناسب با شکل اسلات مربوط به خود را داشته باشند. بنابراین همانند سوکت شارژر که وارد درگاه شارژ گوشی می‌گردد، هر کدام از این قطعه‌ها هم با استفاده از کابل رابط سوراخ‌ها یا پین‌هایی می‌شوند که بر روی اسلات مربوطه با چینش خاصی قرار داده شده است. در نتیجه با توجه به اینکه به سیستم خود چه قطعه‌ای را اضافه نموده یا ارتقا داده‌اید، قابلیت کامپیوتر شما برای تولید صدا، نمایش ویدیو، سرعت اجرای برنامه‌ها و… افزایش پیدا خواهد کرد.

اسلات CPU

یکی از قطعه‌های بسیار مهم کامپیوتر سی پی یو می‌باشد که اطلاعات را پردازش می‌کند. سی پی یو با استفاده از اسلات به مین‌برد متصل می‌گردد. اگر سی‌پی‌یو مشکلی داشته باشد، کامپیوتر از کار خواهد افتاد. بنابراین باید در کمترین زمان ممکن اقدامات لازم برای تعمیر و تعویض آن را انجام دهید. برای خارج کردن یا تعویض سی‌پی‌یو از اسلات باید این اقدامات را انجام دهید:

  • اهرم‌هایی که در کنار سوکت قرار دارند را آرام بالا ببرید.
  • وقتی که اهرم آزاد شد، سی پی یو را جایگزین نمایید.
  • وقتی که قطعه جدید را نصب نمودید، اهرم را آرام ببندید.

اسلات RAM

رم کامپیوتر یکی از سخت‌افزارهایی می‌باشد که اطلاعات را ذخیره می‌کند. در واقع این قطعه اطلاعات روی مادربرد را ذخیره می‌کند. وقتی که دستگاه خاموش می‌شود، اطلاعاتی که روی این حافظه وجود دارد از بین می‌رود. در نتیجه برای اینکه دیتاها را نگه دارید، باید از حافظه‌های جانبی یا درایوها استفاده شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای تعویض و اضافه کردن رم در لپ تاپ

بهتر است بدانید که روی همه کامپیوترها بر روی مین‌برد وجود یک رم حداقل ضروری خواهد بود. چون کامپیوترها نمی‌توانند بدون رم کار کنند. هر چقدر که رم کامپیوتر ارتقا پیدا کند، عملکرد سیستم بهتر خواهد بود. حافظه رم باید با مادربرد و اسلات سازگاری داشته باشد.

انواع اسلات کارت گرافیک

اصلاحات کارت گرافیک یکی از اسلات‌هایی می‌باشد که برای ارتقای سخت‌افزار سیستم دارای اهمیت بسیاری است. عددی که بر روی کارت گرافیک نوشته می‌شود نشان دهنده اسلات اشغالی توسط آن کارت می‌باشد. به طور نمونه چنانچه عدد ۲ بر روی کارت گرافیک وجود داشته باشد، بدین معنا است که کارت گرافیک فضای دو اسلات را اشغال می‌کند. با گذشت زمان اسلات‌های کارت گرافیک توسعه یافته‌اند که انواع آنها عبارت هستند از:

  • اسلات ISA
  • اسلات AGP
  • اسلات PCI
  • اسلات PCI Express

اسلات PCI

این نوع اسلات‌ها اولین نسل اسلات‌های کارت گرافیک بودند. این اسلات‌ها در کامپیوترها از جمله رایج‌ترین اسلات‌ها می‌باشند. علاوه بر کارت گرافیک از این اسلات برای اتصال کارت شبکه، کارت صدا و… استفاده می‌شود.

اسلات PCI Express

این اسلات در حال حاضر در کامپیوترها بیشترین کاربرد را دارد. از این اسلات علاوه بر کارت گرافیک می‌توان در اتصال تجهیزاتی مثل حافظه‌ها، کارت شبکه، کارت صدا و… استفاده نمود. در این اسلات‌ها سرعت انتقال داده‌ها به علت پهنای باند بالا نسبت به اسلات‌های دیگر بیشتر می‌باشد.

اسلات

تفاوت اسلات PCI express و PCI

در مورد ویژگی‌های دو اسلات PCI express و PCI گفته شد ‌ترین تفاوت‌های این دو عبارت هستند از:

  • نوع رابط PCI express سریالی و نوع رابط PCI نیز موازی می‌باشد.
  • سرعت انتقال اطلاعات در PCI در مقایسه با PCI express  به علت نوع رابط کمتر می‌باشد.
  • اسلات‌های PCI دارای اندازه یکسان و استاندارد می‌باشند اما اسلات‌های PCI express اندازه‌های مختلفی دارند.
  • در اسلات PCI express می‌توان اسلات‌های کوچک را بر روی اسلات‌های بزرگتر سوار کرد اما امکان این کار در PCI وجود ندارد.
  • تعداد تجهیزات و دستگاه‌های سازگار با اسلات PCI در مقایسه با اسلات PCI express بیشتر است.

اسلات AGP

این نوع از اسلات‌ها مخصوص کارت گرافیک می‌باشند و نسبت به PCI express و PCI کمتر کاربرد دارند. با توجه به اینکه این اسلات‌ها برای نصب کارت گرافیک هستند، اطلاعات گرافیکی به حافظه اصلی کامپیوتر با سرعت بسیار بیشتری منتقل می‌گردد و نمایش تصاویر سه بعدی در آن بهتر خواهد بود. همچنین این اسلات این امکان را دارد که اشکال بزرگتر و پیچیده‌تر روی رم و کارت گرافیک ذخیره گردد.

اسلات ISA

این اسلات در مادربردها جز کمیاب‌ترین اسلایدها می‌باشند. از این اسلات برای اتصال قطعه‌هایی مانند کارت صدا، کارت گرافیک و… استفاده می‌گردد و بیشتر در طراحی‌های صنعتی استفاده می‌شود.

شکاف توسعه

به هر کدام از اسلات‌ها یا شکاف‌ها که بر روی مادربرد وجود دارد و کارایی و عملکرد سیستم را افزایش می‌دهد اسلات یا شکاف توسعه گفته می‌شود. شکاف‌های توسعه کامپیوتر که در بیشتر مواقع کارت صدا، کارت گرافیک و… روی آن نصب می‌گردند، دارای انواع گوناگونی می‌باشند که رایج‌ترین نوع آنها در زیر آمده است:

  1. PCI
  2. PCIe
  3. AGP
  4. ISA
  5. AMR
  6. VESA
  7. EISA

کارت توسعه کامپیوتر

کارت‌های توسعه قطعه‌هایی می‌باشند که وقتی در شکاف‌های توسعه قرار می‌گیرند، موجب ارتقای عملکرد سیستم خواهند شد. کارت‌های توسعه برای کامپیوترها در انواع متفاوت وجود دارند که پرکاربردترین آنها عبارت هستند از:

  • کارت مودم داخلی
  • کارت صدا
  • کارت شبکه
  • کارت گرافیک
پیشنهاد آی‌بک امداد :  مشکلات رایج نرم افزاری لپ تاپ شیائومی | عیب یابی لپ تاپ شیائومی

اسلات‌های پشت کیس

همانند روی مادربرد و داخل کیس، در پشت کیس هم اتصالاتی قرار دارد که با استفاده از آنها دستگاه‌های جانبی به مادربرد متصل می‌گردند و قابلیت‌های مختلف کامپیوتر افزایش پیدا خواهد کرد.

درگاه پاور

با استفاده از سوکت پاور قادر خواهید بود که کابل برق را به کیس متصل نمایید تا کامپیوتر روشن گردد.

اتصالات صدا

در هر کامپیوتر و سیستم حداقل دو پورت برای ورودی و خروجی صدا مشخص گردیده است که با استفاده از آن می‌توانید دستگاه‌های مختلفی مانند میکروفون، اسپیکر، هدست و… را به سیستم خود متصل نمایید.

پورت اترنت

با استفاده از پورت اترنت و کابل شبکه قادر خواهید بود که به اینترنت و شبکه وصل شوید.

پورت USB

در هر کیس چند پورت usb وجود دارد که با استفاده از آن تجهیزات گوناگونی مانند کیبورد، حافظه‌های جانبی و… به کیس متصل می‌گردند. در برخی از کیس‌ها برای راحت‌تر شدن کاربر علاوه بر این پورت‌ها در جلوی کیس هم چند پورت usb نصب شده است.

پورت مانیتور

پورت مانیتور بخشی می‌باشد که کابل متصل شده به مانیتور به آن وصل می‌گردد. دو پورت VGA و  Display در کیس‌ها برای انتقال تصویر مانیتور مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما امکان دارد بر اساس نوع مادربرد برای انتقال دادن تصویر مانیتور پورت‌های hdmi یا DVI نیز وجود داشته باشد.

پورت سریال

در سال‌های گذشته از این پورت برای اتصال برخی از تجهیزات جانبی کاربرد داشت اما امروزه از درگاه usb به جای این پورت استفاده می‌گردد.

پورت PS2

این پورت برای موس‌های قدیمی و کیبورد مورد استفاده قرار می‌گیرد. در اکثر موارد قسمت بنفش به کیبورد مربوط است و قسمت سبز به موس مربوط می‌شود.

اسلات توسعه

این قسمت به کارت‌های توسعه کامپیوتر مربوط می‌باشد. چنانچه مین‌برد کارت توسعه آنبرد نداشته باشد، می‌توان با استفاده از کارت‌های حافظه روی آن نصب نمود.

تعمیر اسلات رم مادربرد

تعمیر همه قطعه‌های کامپیوتر به تخصص، مهارت و دانش نیاز دارد. قطعه مادربرد از بخش‌های حساس و ظریف تشکیل شده است که بی‌دقتی بسیار کوچک نیز می‌تواند کل دستگاه را دچار مشکل کند. عیب یابی و تعمیرات اسلات مادربرد را باید به افرادی که در این زمینه تخصص دارند بسپارید. تحت هیچ شرایطی نباید خودتان برای عیب یابی و تعمیر اسلات‌های مادربرد اقدام نمایید.

اسلات

آشنایی با انواع مادربرد

  • مادربرد E-ATX: در صورتی که دنبال سیستم حرفه‌ای هستید که قطعه‌های قدرتمند را بر روی آن نصب نمایید، انتخاب این مادربرد پیشنهاد می‌شود. این مادربرد دارای اندازه بزرگی است و در مقایسه با دیگر مدل‌ها دارای اسلات‌های بیشتری می‌باشد.
  • مادربرد ATX: این مادربرد قابلیت‌های بالایی دارد اما نسبت به E-ATX از تعداد اسلات‌های کمتری پشتیبانی می‌کند. برای کارهای حرفه‌ای مناسب می‌باشد. انتخاب مادربرد حتماً باید با توجه به فضایی که برای نگهداری کیس دارید و نوع استفاده انجام شود.
  • مادربرد Micro-ATX: مدل‌های این مادربرد متنوع می‌باشد. ابعاد آن بسیار بزرگ نیست، اما دارای قابلیت‌هایی می‌باشد که همه نیازهای کاربران را می‌تواند برآورده کند.

اسلات چیست؟ | آشنایی با انواع اسلات مادربرد

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

اسلات چیست؟ | آشنایی با انواع اسلات مادربرد

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا