گاهی ممکن است کاربران در هنگام کار با ویندوزهای ۷، ۸ و۱۰ یا دیگر نسخه ها با صفحه آبی مرگ که یک خطای توقف در ویندوز است مواجه شوند. در این حالت دیگر سیستم قادر نخواهد بود که دستورات را پردازش کند و نمایش آن به معنای بروز مشکلاتی است که ویندوز نمی تواند آن را برطرف نماید.
در مقاله حاضر مشکل صفحه آبی ویندوز و راهکارهای رفع آن مورد بررسی قرار گرفته است که به طور حتم مطالعه آن برای کاربران بسیار مفید خواهد بود.
صفحه آبی ویندوز
در سیستم عامل ویندوز بروز یک خطای اساسی موجب نمایش صفحه آّبی مرگ Blue Screen Of Death(BSOD) می شود. نمایش این صفحه به کاربران در حقیقت مشکلی آزار دهنده است چرا که نه تنها کارکرد ویندوز و سیستم را متوقف می کند بلکه عیب یابی و شناخت مشکلی که باعث آن می شود نیز دشوار است.
در حال حاضر خطای صفحه آبی را در ویندوز ۱۰ و یا سایر نسخه های ویندوز با نام خطای مرگبار ویندوز یا stop error می شناسند که باعث نمایش یک صفحه آّبی رنگ با اطلاعات اندکی می شود، که پیام آن معمولا به شرح زیر می باشد:
Your PC ran into a problem and needs to restart. We′re just collecting some error info, and then we′ll restart for you
به معنای:
“کامپیوتر شما با مشکلی مواجه شده است و به راه اندازی دوباره نیاز دارد. ما فقط در حال برخی اطلاعات خطا هستیم، و سپس آن را برای شما دوباره راه اندازی می کنیم.”
البته در ویندوزهای نسخه جدید مانند ۱۰ و یا ۱۱ که پایداری بیشتری نسبت به نسخه های قبلی ویندوز دارند مشاهده تنها یک بار صفحه آبی یا صفحه سیاه نشان دهنده مشکل خاصی در ویندوز نیست.
دلایل نمایش صفحه آبی ویندوز
نمایش صفحه آبی مرگ در ویندوز ممکن است به دلایل متعددی اتفاق بیافتد که در ادامه به اصلی ترین موارد آن اشاره می شود:
-
وجود درگیری های سخت افزاری
ناسازگاری قطعات سخت افزاری با سیستم و یا وجود درگیری سخت افزاری معمولا با کد خطای “IRQL-NOT-LESS-OR-EQUAL” نشان داده می شود و بدین معنا است که یکی از قطعات با بقیه آن ها سازگار نیست.
-
داغ کردن قطعات مربوط به کیس کامپیوتر
داغ کردن اجزای داخل کیس خود می تواند عامل به نمایش در آمدن صفحه آبی باشد. برای پیشگیری از این ایراد می توان از فن های بیشتر برای خنک کردن سیستم استفاده نمود.
-
وجود مشکل در RAM
وجود مشکل در اتصالات رم و یا قطع شدن اتصال آن با نمایش کد خطای “BAD-POOL-HEADER” از دلایل نمایش این صفحه خطا در ویندوز است.
-
وجود ایراد در تنظیمات BIOS
شایع ترین دلیل مربوط به نمایش صفحه مرگ در ویندوز تغییرات بایوس است. باید توجه داشت که تغییرات بایوس دارای حساسیت بالایی هستند و ایجاد تغییر در آن ها می تواند خطرناک باشد.
کاربر تنها در صورتی می تواند اقدام به تغییر در تنظیمات بایوس کند که دقیقا می داند چه کاری می خواهد انجام دهد و پس از تغییر باید نسبت به ریست کردن تنظیمات اقدام کند.
-
ارورهای هارد درایو
وجود ایراد یا خرابی در قطعات هارد یا اتصال کابل هارد به مادر برد نیز می تواند یکی از دلایل نمایش صفحه مذکور باشد. برای رفع مشکل در این مورد بهتر است تجهیزات مختلف سیستم مورد ارزیابی قرار گیرد.
-
سنگین بودن برنامه های اجرایی یا بازی های نصب شده
چنانچه در زمان کار با یک برنامه و یا بازی Blue Screen به نمایش در بیاید به این معنا است که کاربر دیگر نمی تواند از آن بازی یا برنامه در سیستم استفاده کند و باید نسبت به پاک کردن آن اقدام نماید.
-
ویروسی بودن سیستم
برخی ویروس ها به ویژه ویروس هایی که بوت سیستم را آلوده می کنند باعث می شوند که صفحه نمایش آبی (BSOD) شود. برای پیشگیری از بروز چنین دلیلی می توان یک آنتی ویروس مناسب و قوی روی سیستم نصب کرد.
-
وجود مشکل در پاور یا منبع تغذیه
کافی نبودن میزان برق و یا تغذیه در سیستم نیز یکی دیگر از علت های به نمایش درآمدن صفحه آبی در ویندوز است که برای رفع آن باید منبع تغذیه را تعویض کرد.
-
جدا کردن حافظه ها یا قطعات جانبی
در برخی از موارد اتصال یک سخت افزار جدید موجب مشاهده Blue Screen Of Death می شود که خود ممکن است به دلیل ناسازگاری سخت افزار با نسخه ویندوز، خرابی سخت افزار و یا سعی سیستم در نصب درایور اشتباه روی دهد.
- و … .
برای رفع ایرادات مربوط به مشکل BSOD بهتر است عیب یابی را نسبت به آخرین تغییرات ایجاد شده در ویندوز انجام داد.
رفع مشکل صفحه آبی مرگ ویندوز
چنانچه در بالا اشاره شد صفحه آبی ممکن است به دلایل مختلفی به نمایش در بیاید، در این مورد باید توجه داشت که نمایش این صفحه و رفع مشکل آن امری وحشتناک و یا مشکل نیست چرا که برای رفع آن راهکارهای مشخصی وجود دارد که در ادامه به معمول ترین آن ها اشاره می شود:
-
استفاده از System Restore
Restore point (نقطه بازگشت نرم افزاری) از جمله قابلیت های سیستم است که با استفاده از آن در زمان عیب یابی می توان برخی از مشکلات نرم افزاری را برطرف کرد. چنانچه تغییرات جدید در سیستم باعث به نمایش درآمدن صفحه آبی مرگ در ویندوز شود می توان با استفاده از امکان Restore point تنظیمات ویندوز را به وضعیت پیش از نمایش این صفحه برگرداند.
باید توجه داشت که Restore point در ویندوزهای ۷، ۸ و ۱۰ به صورت پیش فرض فعال است.
در صورت غیر فعال بودن این قابلیت باید آن را به شیوه زیر در ویندوز (۱۰) فعال کرد:
-
- بازکردن منوی استارت ویندوز و تایپ عبارت Restore
- مشاهده گزینه Create a Restore pointو باز کردن آن برای دسترسی داشتن به تنظیمات Restore point
- فعال کردن گزینه Restore point
با استفاده از گزینه System Restore و ورود به تب System Protection می توان وضعیت سیستم عامل را به حالت قبلی خود برگرداند.
باید توجه داشت که نرم افزار و یا برنامه هایی که اخیرا نصب شده اند با به کارگیری این قابلیت از ویندوز پاک می شود.
-
پیدا کردن بد افزارها
چنانچه دلیل بروز مشکل صفحه آبی، ویروس یا بد افزار باشد می توان با استفاده از یک آنتی ویروس قوی و به روز مشکل مربوط به آن را رفع کرد.
همچنین در این مورد پیشنهاد می شود که نرم افزارهای ناشناخته نصب شده نیز پاک شوند.
-
آپدیت کردن درایورها
چنانچه آشکار است نصب ناقص و یا ناصحیح درایورها یکی از دلایل صفحه نمایش آبی مرگ است. برای رفع این مشکل می توان به با استفاده از وب سایت سازنده آخرین درایورها را دانلود و نصب کرد و با نصب درست درایو به روز مشکل را برطرف نمود.
-
وارد شدن به سیستم با Safe Mode
چنانچه با هر بار روشن کردن سیستم، صفحه آبی به کاربر نشان داده شود می توان از Safe Mode استفاده کرد. با استفاده از Safe Mode ویندوز فقط پردازش های لازم را انجام می دهد و تمامی درایورها را اجرا نمی کند.
در این مورد باید توجه داشت که به احتمال زیاد مشکل در درایورها عامل ایجاد BSOD می باشد.
با استفاده از حالت امن می توان سیستم لپ تاپ را بالا آورد روی مشکل مذکور کار کرد.
-
بررسی وضعیت سخت افزاری
سرویس کردن کامپیوتر و لپ تاپ، ارزیابی وضعیت فن و بررسی سلامت سایر اجزای سخت افزاری از جمله مواردی است که به رفع مشکل نمایش صفحه BSOD کمک می کند.
-
نصب مجدد ویندوز
در برخی از موارد بهتر است کاربر دوباره اقدام به نصب ویندوز یا نصب تمیز (clean install) نماید. در مورد این راهکار باید توجه داشت که اطلاعات ویندوز به صورت کامل پاک می شود.
چنانچه با نصب ویندوز جدید مشکل مربوط به صفحه آبی برطرف نشود باید دانست که مشکلات سخت افزاری به احتمال زیاد دلیل ایجاد این صفحه می باشد.
شناخت کدهای مربوط به صفحه آبی مرگ
در زمان نمایش صفحه آبی مرگ ممکن است یک سری کد خطا با استفاده از کدهای هگزا دسیمال به کاربر نمایش داده شود که در صورت اطلاع داشتن در مورد آنها می توان به شکلی ساده تر مشکل نام برده را برطرف نمود.
در ادامه به برخی از کدهای پرتکرار (برای نمونه در ویندوز ۸ ) به همراه معنای آن ها اشاره شده است:
- کد خطای ۰*۰۰۰۰۰۰۹a
این کد خطا با عنوان “SYSTEM-LICENCE-VIOLATION” نیز شناخته می شود و به معنای وجود اشکال در لایسنس ویندوز می باشد.
- کد خطای ۰*۰۰۰۰۰۰۷a
نمایش این کد به معنای وجود اشکال در ارتباط هارد دیسک با سیستم عامل می باشد.
- خطای IRQL-NOT-LESS-OR-EQUAL
این خطا به طور معمول در زمان وجود مشکل در استارت آپ ویندوز نمایش داده می شود.
- خطای Memory Management
این کد خطا در ویندوز ۱۰ معمولا به نمایش در می آید و نشان دهنده بروز مشکل در حافظه دستگاه، عدم نصب صحیح درایورها و یا نقص در اتصالات سخت افزاری می باشد.
در مقاله حاضر برخی از دلایل و راهکارهای رفع مشکل صفحه آبی مرگ ویندوز مورد بررسی قرار گرفت که در صورت شناخت خطاهای مربوط به BSOD می توان نسبت به رفع آن ها اقدام کرد. البته با نصب برنامه رایگان و پرتابل رفع مشکل blue screen نیز می توان ایرادات را شناسایی و برطرف نمود.
در پایان پیشنهاد می شود درصورت نداشتن مهارت کافی برای رفع مشکلات مربوط به نمایش صفحه آبی ویندوز به کارشناسان ماهر در این زمینه مراجعه شود.
برطرف کردن مشکل صفحه آبی ویندوز
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
برطرف کردن مشکل صفحه آبی ویندوز