
برای نصب پریز برق چه ارتفاعی مناسب است؟
سیم کشی و برقکاری های ساختمان باید طبق قوانین و مقررات خاصی انجام شود. مهم است که بدانید که فیوزها چه ویژگیهایی داشته و سیمها باید دارای چه قطری باشند؟ این موارد باید از ابتدا در نقشه برق ساختمان معین و مشخص شود. استاندارد نصب پریز برق به وسیله نظام مهندسی به وضوح اعلام شده و نباید پیمانکار معیارها را تغییر بدهد. شاید شما تصور کنید که میتوان در هر اتاقی بدون در نظر گرفتن فاصله و یا ارتباط کلید و پریز را نصب کنید، ولی باید بگوییم بیشتر حوادث مربوط به برق میتواند به دلیل رعایت نکردن استانداردهای سیم کشی در ساختمان باشد. برای اینکه شما بعد از ساختن ساختمان، با مشکلاتی مواجه نشوید توصیه میکنیم حتماً از پیمانکار ماهر و با تجربه برای این منظور کمک بگیرید.
فهرست محتوا
- ۰.۱ نصب کردن استاندارد کلید و پریز چه فایده هایی دارد؟
- ۰.۲ استانداردهای نصب کلید و پریز ساختمان
- ۰.۳ استاندارد نصب کردن کلید پریزها در ارتفاع مناسب
- ۰.۴ رعایت فاصله در نصب کلید و پریز برق در ساختمان
- ۰.۵ نصب مناسب و استاندارد کلید و پریزها در اتاق
- ۰.۶ نصب استاندارد کلید و پریزها در پذیرایی
- ۰.۷ نصب استاندارد کلید و پریزها در آشپزخانه
- ۰.۸ نصب مناسب و استاندارد کلید و پریزها در سرویس بهداشتی
- ۰.۹ قوانین سیم کشی های برق در تراس و بالکن
- ۱ برای نصب پریز برق چه ارتفاعی مناسب است؟
نصب کردن استاندارد کلید و پریز چه فایده هایی دارد؟
همانطور که میدانید سیم کشی برق ساختمان جزو کارهای تخصصی در ساختمان سازی می باشد. هر کسی که قادر به تشخیص فاز و نول باشد، برقکار ساختمان محسوب نمیشود. برقکار باید حتماً با قوانین و استانداردهای سیم کشی آشنا بوده و دوره برقکاری ساختمان را گذرانده باشد. افرادی که به صورت تجربی سیم کشی را یاد گرفتهاند و دارای گواهینامه نیستند، اطلاعی از قوانین جدید برای نصب پریز برق ندارند و از مهارت چندانی هم در سیم کشی و همچنین نصب کردن قوطی سیم برق، برخوردار نمیباشند. اگر سیم کشی ساختمان با کوچکترین سهل انگاری انجام شود، باعث خسارات زیادی شده و گاهی در مدار سیم کشی، آتش سوزی میشود و این میتواند جان ساکنین خانه را تهدید کند. از طرفی اگر نصب کلید و پریز به شکل استاندارد انجام نشود، بعد از تمام شدن کار، حتماً با مشکل روبرو شده و گاهی مجبور خواهید شد تا سیم کشی های ساختمان را از نو انجام بدهید.
استانداردهای نصب کلید و پریز ساختمان
استانداردهای نصب کلید و پریز ساختمان برای تمام موارد به خوبی در نظر گرفته شده است. البته گاهی قوانین جدید برای این کار در نظر گرفته می شود که پیمانکار باید با این استانداردهای جدید کاملاً آشنا باشد. استانداردهای نصب کلید و پریز ساختمان شامل موارد زیر است:
- ارتفاع کلید پریز در هنگام نصب باید رعایت شود.
- فاصله مناسب برای نصب کلید و پریز
- فاصله کلید و پریز از لولههای گاز و آب
- استاندارد فاصله و ارتفاع کلید و پریز در حیاط پارکینگ و راهروها
استاندارد نصب کردن کلید پریزها در ارتفاع مناسب
یکی از مواردی که در هنگام سیم کشی ساختمان باید رعایت کنید، نصب کردن کلید و پریز در ارتفاع استاندارد است. کلیدهایی که برای روشن کردن کولر و حتی روشنایی برق مورد استفاده قرار میگیرند و یا پریزهایی که در حمام آشپزخانه نصب میکنید، ارتفاع متفاوتی دارند. معمولاً ارتفاع کلیدهای روشنایی نسبت به کف باید بین حدود ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتیمتر باشد که این استاندارد در تمام کلیدهای روشنایی به یک اندازه است. در هنگام لوله کشی برق ساختمان باید این مورد کاملاً در نظر گرفته شود. به طور خلاصه میتوانیم ارتفاع مناسب و استاندارد کلید و پریز از کف را به صورت زیر بیان کنیم:
- ارتفاع کلید روشنایی: ارتفاع کلید روشنایی باید بین ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
- ارتفاع پریز آشپزخانه: ارتفاع پریزهایی که در آشپزخانه وجود دارد ۶۰ و ۱۲۰ سانتی متر میباشد.
- ارتفاع پریز حمام: پریزهایی که در حمام وجود دارند باید دارای ارتفاع ۱۲۰ سانتیمتری از کف باشند.
- ارتفاع کلید کولر: ارتفاع کلیدهای کولر گازی و آبی باید ۱۳۰ سانتیمتر باشد.
رعایت فاصله در نصب کلید و پریز برق در ساختمان
رعایت کردن فاصله نصب کلید و پریز از لوله کشی شوفاژ، بخاری و همچنین آب گرم و سرد بحث بسیار مهمی است به شکل استاندارد باید فاصله کلید پریزها از کف حدوداً ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتیمتر باشد. کلید و پریزها باید در ارتفاع یکسان و در یک راستا نصب شوند البته دقت داشته باشید که پریز آنتن مرکزی و پریز تلفن باید حدود ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر از کف فاصله داشته باشند. در هنگامی که سیم کشی برق انجام میشود، هنوز رادیاتورها متصل نشدهاند ولی باید مسیرهای لوله کشی شوفاژ و همچنین محلی که رادیاتور را نصب میکنید، معین کرده باشید. کلید و پریز آنتن و تلفن باید به شکلی نصب شود که بعد از نصب شوفاژ در پشت آن قرار نگرفته باشد زیرا پریز تلفنی که در پشت شوفاژ نصب شده باشد به هیچ وجه قابل استفاده نمیباشد.
نصب مناسب و استاندارد کلید و پریزها در اتاق
علاوه بر اینکه شما باید فاصله و ارتفاع و همچنین تعداد کلید و پریز را در ساختمان طبق استاندارد مشخص کنید، باید با استاندارد تعداد کلید و پریز در اتاق هم آشنا باشید. معمولاً باید در اتاق خواب دو پریز برق را نصب کنید. نصب پریز برق در اتاقهای دیگر هم به همین شکل است ولی در پذیرایی و حال باید کلید و پریزهای بیشتری نصب شود. برای نصب پریز در اتاق خواب باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که پریز در محلی نصب نشود که شما تختخواب را قرار میدهید. البته نصب پریز در دیواری که کنار درب قرار دارد هم پیشنهاد نمیشود، به دلیل اینکه وقتی درب را باز میگذارید، استفاده از آن سخت میشود.
برای صرفهجویی در هزینه و کم کردن سیم کشی و لوله کشی برق اضافی، تمام سرخط های پریز اتاق خواب به جعبه فیوز منتهی شود. در اصل باید همه اتاق ها دارای یک جعبه فیوز باشند. وقتی شما یک فیوز را قطع میکنید پریزهایی که به آن مربوط است هم قطع میشوند. این کار در زمان تعمیرات سیم کشی در ساختمان بسیار برایتان مفید است و فقط شما قسمت هایی را که لازم دارید فیوز آن را قطع میکنید و در بقیه مناطق منزل میتوانید از برق استفاده کنید.
نصب استاندارد کلید و پریزها در پذیرایی
اگر بخواهیم به صورت استاندارد برای شما نصب کلید و پریز را در پذیرایی توضیح دهیم، می توانیم بگوییم به طور کلی در باید پذیرایی سه پریز قرار بدهید. این پریزها باید در جایی قرار بگیرند که به سیستمهای تصویری و صوتی نزدیک باشند. به طور معمول یک پریز را در دیوار مجاور اتاق خواب قرار میدهند تا فرد برای استفاده از جاروبرقی راحت باشد. ارتفاع پریز برای پذیرایی از کف باید حدود ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر باشد. معمولاً پذیرایی، حال و اتاق خواب از جهت ارتفاع کلید و پریز مانند هم بوده و فرقی ندارند. فقط باید به لوله کشی شوفاژ توجه داشته باشید. با توجه به اینکه پذیرایی شما کوچک میباشد یا بزرگ، از یک، دو و یا حتی گاهی بیشتر رادیاتور شوفاژ استفاده میشود.
برقکار ساختمان، در هنگام سیم کشی برق باید توجه داشته باشد که لوله کشی آب و سیم کشی با هم تداخل نداشته باشند. باید فاصله استاندارد تعیین شده از لوله کشی گاز هم رعایت شود. دقت داشته باشید که هیچگاه نباید کلید و پریز را در کنار لوله کشی های گاز قرار دهید. اگر استانداردهای سیم کشی برق را در ساختمان رعایت نکنید، سلامت و ایمنی خانواده شما به خطر افتاده و احتمال وقوع حوادث ناخوشایندی وجود دارد.
نصب استاندارد کلید و پریزها در آشپزخانه
یکی از مکان هایی که در ساختمان به تعداد پریزهای بیشتری نیاز دارد، آشپزخانه است. در آشپزخانه باید دقت بیشتری برای رعایت استانداردهای نصب کلید و پریز داشته باشید زیرا این مورد دارای اهمیت بیشتری میباشد. معمولاً چون تعداد پریزها در آشپزخانه بیشتر از جاهای دیگر است، افراد «سوکت پیش بند پریز» را جهت جایگیری پریز، نصب میکنند. به این صورت شما به راحتی میتوانید به تمام پریزها دسترسی داشته و خطری هم متوجه شما نخواهد شد.
پیش بند پریز در آشپزخانه از سطح کار بالاتر نصب میشود البته در آشپزخانه هایی که کوچک و نقلی میباشند، نمیتوان از این شیوه استفاده کرد. علاوه بر این، لازم است که برای تمام وسایل برقی هم یک پریز جداگانه نصب کنید:
- پریز فیلتر آب
- پریز پکیج گاز
- پریز هود
- پریز جوجه گردان و فندک اجاق گاز
- پریز فریزر
- پریز یخچال
- پریز ظرفشویی
- پریز لباسشویی
نصب مناسب و استاندارد کلید و پریزها در سرویس بهداشتی
نصب کردن پریزهای برق در حمام به علت رطوبت زیاد و خطر آتش سوزی پیشنهاد نمیشود. استاندارد به شما این اجازه را نخواهد داد که پریزی در سرویس بهداشتی نصب کنید و مطمئن باشید ناظر هم از این کار ایراد میگیرد. معمولاً در روی دیوار روشویی شما میتوانید پریز نصب کنید ولی این پریز نباید به روشویی نزدیک باشد. حداقل باید ۳۰ سانتیمتر بین روشویی و پریز فاصله وجود داشته باشد. کلید و پریز دستشویی و حمام هم باید در پشت درب و همچنین دیوار مجاور دستشویی نصب شود. موقعی که کلید و پریز حمام و دستشویی را نصب میکنید باید به نقشه لوله کشی آب گرم و سرد توجه داشته باشید.
قوانین سیم کشی های برق در تراس و بالکن
برای اینکه شما در تراس، بالکن و یا حتی پاسیو سیم کشی برق انجام دهید، باید استانداردهای لازم را رعایت کنید. اگر میخواهید از وسایل برقی و یا حتی پکیج در بالکن استفاده کنید، به سیم کشی آن هم توجه داشت باشید. معمولاً در بعضی از آپارتمانها پکیج را در هوای باز و بالکن نصب میکنند پس قبل از اینکه اقدامات لازم را برای سیم کشی برق در تراس و یا بالکن انجام دهید، قوانین این محدوده را شناخته و رعایت کنید.
برای نصب کلید و پریز به صورت استاندارد در بالکن، حتماً ارتفاع ۱۲۰ سانتیمتر را از کف رعایت کنید. این ارتفاع باعث میشود در هنگام شستن بالکن، آب داخل کلید و پریز نشود البته در بالکن معمولاً امکان بارش باران و برف وجود دارد، پس بهتر است بعد از اینکه کلید و پریز را نصب کردید، برای عایق بندی آن از چسب آکواریوم استفاده کنید. از چسب آکواریوم می توان برای تمام کلید و پریزهایی که در فضای باز قرار دارند هم استفاده کرد.
برای نصب پریز برق چه ارتفاعی مناسب است؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
نصب کردن استاندارد کلید و پریز چه فایده هایی دارد؟