کاربرد بتن آماده چیست | ترکیبات بتن آماده چیست
یکی از مهم ترین مصالح مورد استفاده در صنایع ساختمان سازی، بتن آماده می باشد که تهیه شده از سیمان، مقدار مشخصی آب و کمی سنگدانه (به طور معمول ماسه یا سنگ خرد شده) است. یک اشتباه متداول که به طور کلی وجود دارد این می باشد که مواد سازنده سیمان و بتن یکسان و شبیه به هم است. سیمان یک نوع پودر ریز می باشد که بین سنگدانه ها چسبندگی ایجاد می کند و جرمی به اسم بتن ایجاد می کند. بتن آماده یک نوع ماده ای است که می توان آن را به شکل مخلوط تازه و سفت نشده (سیال) تهیه کرد. بتن آماده به دلیل توانایی سفارشی نمودن خواص خود برای کارهای متفاوت و استحکام و دوام آن در شرایط مختلف محیطی، یکی از رایج ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی است.
در تهیه بتن برای صنایع ساختمان سازی بتن به صورت آماده در مرکز بتن سازی تهیه می شود و به صورت پیش آماده به کارگاه انتقال می یابد.
در حین ساخت بتن، به جای اندازه گیری و اختلاط مواد در کارگاه، بتن به صورت آماده و از قبل مخلوط شده با کمک از مرکز بتن ریزی به کارگاه انتقال داده می شود. این روش بتن ریزی که در آن از مواد دقیق و به اندازه استفاده می شود، نسبت به ریختن بتن در کارگاه مزایای زیادی دارد.
مزیت های بتن آماده چیست
- کنترل کیفیت بسیار عالی و دقیق تغییرات در کیفیت بتن سخت شده را کاهش می دهد.
- در کارگاه های تنگ و پر ازدحام یا در ساخت و سازهای جاده ای که ذخیره مصالح و تولید بتن مشکل است استفاده شود.
- استفاده از تراک میکسر از جدا شدن دانه ها و کاهش راندمان در حین حمل و نقل جلوگیری می کند.
- سهولت در ساخت مقدار های کم بتن و همچنین بتن ریزی های متناوب
- بتن های آماده با افزودنی بتن که در بر گیرنده کلیه مصالح سیمانی و سنگدانه است.
- بتن آماده حاوی افزودنی های خاصی است که به بتن های آماده محکمی و روان پذیری خوبی می بخشد.
- بتن های آماده فراوری گشته اند با افزودنی های بتن تمامی ایرادات منقبض شدن بتن جوان را در طول منبسط شدن گاز جبران می کند.
- سنگدانه های آهن در بتن آماده استفاده نمی شود و بتن آماده با استانداردهای لازم فرآوری می شود و از مقاومت و استحکام قابل قبولی برخوردار است.
به بتن آماده چه موادی افزوده می شود
گزینه های مختلف افزودنی برای بتن های آماده موجود است. افزودنی های از جنس شیمیایی بتن به راحتی می توانند شکل گیری خصوصیات بتن را برای رسیدن سریع تر به بخش اجرا و تمام شدن کار در آب و هوای سرد سیری و گرم سیری را تسریع یا کند کنند. از افزودنی های کاهنده آب برای بالا بردن اسلامپ بتن آماده بدون افزودن آب استفاده می شود. الیاف مصنوعی خطر ترک خوردگی را با جمع شدن خمیر بتن پایین می آورد. استفاده نمودن از رنگ ها و همچنین سنگدانه های خاص باعث افزایش ظاهر و در ادامه زیبایی بتن های آماده می شود.
بتن آماده چه کاربردی دارد
- بتن های آماده با خواص ضد گرفتگی برای تزریق نیم حجمی زیر پی های صنایع.
- بازسازی کردن سازه های صنعتی نیازمند بتن آماده از نوع بدون انقباض می باشد.
- پرکردن گودال های نیمه حجیم با استفاده از بتن های آماده.
چگونه بتن آماده را از کارخانه به کارگاه انتقال می دهند
کامیون میکسر وسیله نقلیه ای برای حمل و انتقال بتن آماده می باشد. کارخانه هایی که مشغول به تولید بتن آماده هستند به طور کلی به دو دسته تقسیم می گردند. برخی از کارخانه ها تنها کار اندازه گیری را انجام می دهند و برخی از کارخانه ها دیگر علاوه بر عملیات اندازه کردن، عملیات مخلوط نمودن مواد را نیز انجام می نمایند. به معنی دیگر، درون این دسته از کارخانه، مواد اندازهگیری شده و مقدار های تعیینشده مواد بتن در داخل کامیون میکسر می ریزند، اما فرآیند مخلوط کردن در زمان حمل و نقل ماشین، پیش از خالی کردن بتن درون دیگ های مخصوص کامیون میکسر و آب انجام میشود. در هنگام حمل و نقل مخلوط شده و یا به مخلوط خشک در کارگاه اضافه می گردد. بنابراین به این روش اندازه گیری خشک نیز می گویند.
اما در دومین دسته کارخانجات، بتن های که در کارخانه فرآوری شده اند در دیگ تراک میکسر ریخته می گردند. دیگ تراک میکسر دارای دو نوع چرخش کند و سریع است. سرعت آهسته یا سرعت همزدن ۲ تا ۵ بار در دقیقه و سرعت سریع یا سرعت مخلوط کردن ۷ تا ۱۳ بار در دقیقه می باشد.
لازم به ذکر است که کامیون های میکسر به طور کلی نباید از مکان کارخانه ها خیلی دور باشند تا بتوان بتن مخلوط را به راحتی و به موقع مورد استفاده قرار داد.
در مورد هایی که زمان حمل بتن طولانی می باشد و یا امکان ترافیک های سنگین در مسیر انتقال وجود داشته باشد، بهتر می باشد بتن به شکل خشک به محل منتقل شود و آب لازم به سایر مواد موجود در محل اضافه گردد، زیرا در صورت ماندن بتن آماده درون کامیون میکسر برای مدت طولانی، سخت می گردد و دیگر امکان استفاده را نخواهد داشت.
چگونه بتن آماده را از ماشین میکسر به محل پروژه انتقال می دهند
با استفاده از زنبه و استانبولی:
برای منتقل کردن بتن در اندازه ها و فواصل بسیار کم و یا در جاهایی که امکان کمک گرفتن از فرغون به هیچ عنوان وجود ندارد برای این کار می توانید از استانبول یا وسیله ای به نام زنبه استفاده کنید.
استانبول برای حمل تقریبا ۲۵ کیلوگرم یا حدود (۱۰ لیتر) بتن مورد استفاده قرار می گیرد که فاصله مورد نظر برای انتقال آن ۱۰ متر است و حداکثر فاصله حمل ۲۵ تا ۳۰ متر برای انتقال با استانبولی توصیه می گردد. همچنین برای انتقال با زنبه تا ۶۰ کیلو گرم یا ۲۵ لیتر را مجاز هستید.
با استفاده از فرغون یا چرخ دستی
استفاده از فرغون در کارگاه های معمولی که حجم تولید بتن بیش از ۴۵۰ لیتر در دور نباشد توصیه می شود. در استفاده کردن از فرغون باید نکات زیر رعایت شود:
- حجمی که باید با چرخ دستی جابه جا شود تقریباً به اندازه ۵۰ تا ۶۰ لیتر بتن آماده می باشد که وزن آن تقریباً ۱۲۵ تا ۱۵۰ کیلوگرم است.
- بیشترین مسافتی که می توان برای حمل بتن از روش فرغون استفاده کرد حدود ۱۰۰ متر می باشد. اما توصیه می شود فاصله حمل بتن را به ۵۰ تا ۶۰ متر کمتر نمایید.
- به طور معمول در حین حرکت دادن فرغون، اجزای ترکیب شده در بتن علاقه به فرو پاشی دارند، به همین دلیل سطح فرغون های حاوی بتن باید به طور کامل هموار و صاف باشد. توصیه می شود برای این کار از تخته های چوبی یا به خصوص پروفیل های گل میخ فولادی استفاده شود که می تواند منجر به بیشتر شدن سرعت حرکت شما با فرغون شود.
- در جا به جایی اول قسمتی از سیمان، مقداری آب و به نسبت آن ها ماسه به کف فرغون حتما می چسبد، به همین دلیل در جا به جایی اول باید تقریبا ۵ درصد به میزان اولیه سیمان، ماسه و آب اضافه نمایید.
- قسمتی از مخلوط نباید مستقیماً از میکسر به فرغون انتقال دهنده شما، منتقل گردد، چونکه این کار باعث جدا شدن عناصر درون مخلوط بتن شما می گردد. به همین دلیل، اول باید کل مخلوط را از کامیون میکسر بتن خارج کرده و درون یک ظرف دیگری یا روی یک سطح تمیز و صاف خالی کنید. در ادامه از این سطح مقدار مورد نیاز بتن را با فرغون به محل مورد نظر حمل نمایید.
با استفاده از فرغون موتوری یا دامپر
دامپر را می توان در کارگاه هایی با متراژ نسبتاً بزرگتر و سطح صاف مورد استفاده قرار داد. بیشترین مسیر حمل و نقل بتن آماده با این دستگاه حدود ۳۰۰ متر و بهترین مسیر حمل برای دامپر ۱۰۰ متر می باشد. با کمک از فرغون موتوری می توانید به راحتی تقریبا ۲۵۰-۷۵۰ کیلوگرم که به اندازه ۱۰۰-۳۰۰ لیتر می شود، بتن را جا به جا نمایید. لازم به ذکر است جهت حمل باید کاملا صاف باشد و در حین انتقال با حداقل سرعت حرکت داده شود در غیر این حالت امکان جدا شدن عناصر بتن از هم وجود دارد.
با استفاده از جام یا دلو
برای اینکه بتوانید با استفاده از جام یا دلو بتن های آماده را جا به جا کنید نیاز دارید که جرثقیل یا بالا برنده داشته باشید. به طور معمول این دستگاه ها حدود ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ لیتر ظرفیت دارند. جام ها نسبت به دلو ها حجم و ظرفیت بیشتری را دارند. به طور کل از این دستگاه ها بیشتر در پروژه های بزرگ و برای انتقال بتن به طبقات استفاده می شود.
البته امروزه انواع کامیون های میکسر پیشرفته وجود دارند که به صورت کاملا پیشرفته و مکانیزه بتن های آماده را به طبقات انتقال می دهند. در این دستگاه ها میکسر سک لوله همراه دارد که بتن از طریق آن به مکان مورد نظر انتقال داده شده و به آسان ترین شکل تخلیه می شود.
در این متن در رابطه با بتن های آماده و کاربرد آن ها در صنایع ساختمان سازی توضیحاتی را شرح داده تا در صورت نیاز بتوانید با استفاده از اطلاعات این مقاله بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید و متناسب با نیاز خود بتن را آماده و استفاده نمایید.
ترکیبات بتن آماده
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
در این مقاله با بتن آماده و ترکیبات آن به خوبی آشنا می شوید.