مجله صنعت

موتور آسانسور چیست | اجزایی موتور آسانسور

به صورت معمول در همه وسایل الکتریکی موتور دستگاه مهمترین بخش است. در اصل قلب تپنده در هر وسیله الکتریکی موتور آن است. آسانسور نیز به عنوان یک وسیله الکتریکی به شمار می رود و موتور آسانسور به عنوان اصلی ترین جزء این وسیله شناخته می شود. موتور آسانسور در واقع تامین کننده نیروی محرک باری به حرکت در آوردن کابین آسانسور می باشد. هر چه موتور این دستگاه کیفیت بالاتری داشته باشد حرکت آسانسور بهتر و دوام دستگاه بالاتر می شود و همینطور در مواقعی که خطراتی اتفاق می افتد موتور آسانسور با کیفیت مقاومت بیشتری را دارد.

چند نوع موتور آسانسور وجود دارد

در کل سه نوع موتور آسانسور وجود دارد که در ادامه به تفصیل هر کدام را شرح خواهید داد:

  • موتور های آسانسور گیرلس
  • موتور های آسانسور گیربکس دار
  • موتور های آسانسور هیدرولیکی

درباره ی موتور آسانسور گیرلس

یکی از تکنولوژی های جدید در صنعت آسانسور سازی موتور های گیرلس می باشد. و می توان آن ها را در درون چاه آسانسور نصب نمود. با استفاده از این نوع موتور برای آسانسور ساختمان دیگر نیاز به ساخت موتور خانه در بالای چاه آسانسور نیست و هزینه های مربوط به آن کم می شود. با این کار آسانسور می تواند به راحتی در پشت بام نیز توقف کند.

درباره موتور های آسانسور گیربکس

نوع گیربکس دار آسانسور یکی از قدیمی ترین مدل های آن می باشد و به دلیل قیمت ارزانی که این مدل دارد در ایران برای بسیاری از اشخاص اولویت بیشتری دارد. در مواقعی که نیروی محرکه ای از طریق چرخ دنده از الکترو موتور به قرقره کششی وارد می شود موتور دستگاه از نوع گیربکسی است.

درباره ی موتور های آسانسور هیدرولیک

این نوع از موتور های آسانسور به علت کارکرد و طراحی که دارند بسیار با کیفیت می باشند. به این علت عمر آن ها نیز زیاد است. این نوع از موتور های آسانسور علاوه بر اینکه عملکرد خوبی دارند دارای امنیت بالایی نیز می باشند. همچنین حرکت نرم و روانی که به آسانسور می دهد باعث شده است بهترین گزینه برای نصب در ساختمان هایی با ارتفاع کم باشد. این دستگاه نسبت به مدل های دیگر مصرف برق پایینی نیز دارد و مقرون به صرفه است.

شاسی موتور آسانسور چیست

در آسانسور ها شاسی موتور در واقع یک نوع سازه فلزی می باشد که فلکه هرز گرد و موتور آسانسور روی آن تعبیه شده است. موتور های آسانسور روی شاسی تعبیه می شوند که در سیستم نقش مهمی دارند. یک قطعه دیگر به نام هرز گرد روی شاسی قرار دارد. شاسی به این دلیل اهمیت دارد که وزن سیم بکسل، وزن کابین و قطعات دیگر را تحمل می کند. از جمله مهم ترین وظایف شاسی می توان به  عدم ایجاد حرکات بیهوده عمودی و افقی، ایجاد استحکام و ثبات و حفظ نمودن فاصله میان قطعات اشاره نمود.

قطعات موتور آسانسور چیست

قطعه های موتور آسانسور جمعی از بخش ها و اجزایی می باشند که دارای اندازه های بزرگ و کوچک هستند و ساختار متفاوتی دارند. هر کدام از این قطعه ها در جایگاهی که دارند عملکرد مناسب و عالی را برای موتور ایجاد می نمایند. اگر موتور آسانسور نباشد بخش های دیگر آسانسور از کار می افتند و کارایی ندارند. به همین دلیل قطعاتی ریز و درشتی که در موتور آسانسور استفاده شده اند همگی دارای اهمیت زیادی می باشند. اگر حتی کمترین ایرادی در این قطعات به وجود آید باعث متوقف شدن آسانسور و عدم کار آن می شود. در ادامه قطعات مربوط به موتور آسانسور را شرح می دهیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  موتور درون چاهی حفاری | Downhole motor | انجام حفاری جهت دار

موتور آسانسور

پوسته موتور چیست

این قطعه ویژگی های زیادی دارد به طور مثال جنس پوسته موتور آسانسور از آلومینیوم می باشد و به بیشتر اوقات دارای ساختار و ظاهری جمع و جور است. همچنین نمونه های با کیفیت نسبت به دیگر نمونه ها صدای کمتری تولید می کنند.

شفت موتور آسانسور چیست

این قطعه در بین همه قطعات درون چاه تعبیه می گردد و باعث حرکت راحت آسانسور میان طبقات می گردد. در اصل آسانسور به عنوان یک گذرگاه عمودی برای آسانسور می باشد.

بلبرینگ آسانسور چیست

این قطعه بیشتر در انواع آسانسور های کششی به ویژه در مدل های گیرلس استفاده شده است. به صورت کلی قدرت جا به جایی بار شعاعی و همینطور بار محوری متوسط را به بهترین شکل ممکن دارد. بلبرینگ ضریب اصطکاک پایینی دارد و می تواند با ساختاری که دارد باعث حرکت بهتر آسانسور می شود.

هسته یا روتور آسانسور چیست

روتور درون اتاقک آسانسور و یا هر بالابری نصب می گردد، به طور معمول در قسمت بالای ساختمان و یا درون بالابر و در قسمت واحد برق این دستگاه قرار می گیرد. هسته یک حالت دائمی مغناطیسی دارد و باعث هدایت شیار به صورت مستقیم و به وسیله موتور اصلی و بدون استفاده از دنده می گردد.

سیم پیچ یا استاتور در آسانسور چیست

در بین تمامی اجزا های آسانسور، قطعه استاتور بیشتر در بخشی که به بدنه موتور وصل می باشد متصل می گردد. فضای به وجود آمده میان بخشی که نصب شده و استاتور امکان دارد با استفاده از یک ماده پر کننده که رسانی حرارت است برای هدایت نمودن گرما به صورت کامل پر گردد. این ماده امکان دارد برخی مواقع بالاتر از آن بخش نیز رود تا نصب محکم تر رسانای مناسب تری باشد.

فلکه کششی آسانسور چیست

این قطعه در منتقل کردن قدرت موتور و همچنین حرکت به سیم بکسل استفاده می شود. برای حرکت دادن به سیم بکس باعث تغییر و هدایت آن می شود. ساختار این فلکه قرقره ای است و اصلی ترین نقش آن کم کردن انرژی قرقره اصلی و تلاش می باشد.

سیستم ترمز(صفحات اصطکاک، لنت ها، فنر، مگنت، اهرم آزاد کننده و…) چیست

این سیستم دارای نقش مهمی است و امنیت آسانسور را به یدک می کشد. زمانی که کابین در طبقه شما می ایستد موتور های کششی آسانسور و همچنین سیم پیچ های موجود در آهنربای مغناطیسی قدرتشان را از دست می دهند و همه انرژی مغناطیسی از بین می رود. در ادامه هسته به وسیله ترمز دوباره تنظیم می گردد و باعث ایستادن کابین می گردد و در زمان قطعی برق هم ترمز دستگاه باید امکان نگه داشتن کابین را داشته و آن را به حالت اولیه باز گرداند.

انکودر در آسانسور چیست

این قطعه سرعت را اندازه گیری می کند و آسانسور را به صورت دقیق کنترل می نماید. یکی از مهم ترین قطعه ها در امنیت آسانسور انکودر است. برای اینکه از ایمنی کاربران آسانسور اطمینان داشته باشید بهتر می باشد با توجه به استاندارد های هر منطقه انکودر را نصب نمایید. این بخش از موتور دستگاه باعث می شود درایو بهینه شود و هزینه و انرژی مصرفی را کمتر می کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  بهترین دستگاه جوش چیست؟

موتور آسانسور

آسانسور های گیرلس و گیربکس دار چه تفاوتی با هم دارند

موتور های آسانسور گیرلس و گیربکسی دارای دو فناوری متفاوت هستند و مزیت ها و معایب زیادی دارند. در ادامه این دو را با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد:

  • راندمان موتور های گیرلس ۹۰ درصد و موتور های گیربکس ۵۰ درصد می باشد.
  • روغن کاری موتور های گیربکس باید دوره ای انجام شود ولی موتور گیرلس نیازی به روغن کاری ندارد.
  • در موتور های گیربکس دارد در زمان داغ شدن موتور توقفی برای خنک شدن ایجاد می شود که این مورد در موتور های گیربکس آسانسور رفع شده است و در شرایط کاری زیاد نیز متوقف نمی گردد.
  • دیگر مشکل اساسی موتور های گیربکس دار صدای زیاد است که به علت دور زیاد موتور ایجاد می گردد. در موتور های گیرلس دور موتور کاهش یافته و به اندازه یک دهم گیربکسی است و به همین دلیل صدای کمتری نیز ایجاد می کند.
  • موتور های گیربکسی به دلیل حجم زیادی که دارند فقط در آسانسور های دارای موتور خانه استفاده می گردد.
  • حداکثر ارتفاعی که آسانسور های گیربکسی می توانند حرکت کنند ۷۶ متر است و بالاتر از آن را باید از آسانسور های گیرلس استفاده نمود.
  • سرعت موتور آسانسور های گیربکسی تا ۱۵۰ متر در دقیقه است و  سرعت موتور آسانسور های گیرلس حدود ۶۱۰ متر بر دقیقه می باشد.
  • مصرف انرژی آسانسور های گیرلس ۶۰ درصد از گیربکس های کمتر است.

چرا افراد خرید موتور آسانسور های گیرلس را ترجیح می دهند

  • تلفات اتفاق افتاده در موتور های گیرلس بسیار کمتر از نمونه های دیگر موتور آسانسور است.
  • با حذف نمودن گیربکس از موتور های آسانسور راندمان دستگاه بسیار بالا رفت که به آن موتور گیرلس می گویند.
  • تولید کنندگان آسانسور ها همیشه تلاش در کوچک کردن قطعات استفاده در آسانسور را دارند و موتور های گیرلس بسیار سایز کوچک تری از مدل های دیگر دارند.
  • حذف شدن گیربکس از موتور آسانسور باعث شد صدا های مربوط به آن نیز حذف شود و صدای موتور گیرلس کاهش یابد.
  • موتور های گیرلس هزینه نگهداری کمتر و همچنین سرویس راحت تری دارند زیرا به روغن کاری دوره ای نیازی ندارند.
  • این موتور ها باعث شدند سرعت حرکت آسانسور چند برابر موتور های گیربکسی شود.
  • موتور های گیرلس نسبت به نمونه های دیگر بازدهی بالاتری نیز دارد.
  • همچنین طراحی این موتور های آسانسور به صورتی است که کمترین آسیب را به محیط زیست وارد می کند و کم خطر ترین نمونه است.

نتیجه گیری

امروزه در اکثر ساختمان های بلند و چند طبقه از آسانسور استفاده شده است و اهمیت بالایی دارد کیفیت آن مناسب باشد زیرا در طول شبانه روز افراد زیادی از این دستگاه برای بالا پایین شدن میان طبقات استفاده می کنند. موتور های آسانسور انواع مختلفی دارد که موتور گیرلس نسبت به نمونه های دیگر از مزیت های بیشتری برخوردار است و دارای امنیت بالاتری نیز می باشد و اکثر افراد امروزه از این نوع آسانسور برای ساختمان های خود استفاده می کنند.

چند نوع موتور آسانسور وجود دارد

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع موتور آسانسور و اجزای آن آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا