مجله صنعت

سیستم اعلام حریق ارزان قیمت

در ساختمان ها برای تشخیص آتش سوزی از سیستمی با عنوان اعلام حریق ارزان استفاده می شود. در ساختمان های مسکونی و اداری برای حفاظت نمودن از جان و مال انسان ها از این سامانه استفاده می گردد. سیستم های اعلام حریق دارای انواع متفاوتی است که هر کدام از آن ها دارای ویژگی ها و امکانات به خصوصی می باشد.

این سیستم ها به دو دسته کلی به نام های سیستم اعمال حریق اتوماتیک و سیستم اعمال حریق دستی تقسیم می شوند. اگر در زمان خرید برای شما قیمت دارای اهمیت است و قصد خرید سیستم اعلام حریق ارزان را دارید می توانید از انواع دستی این سیستم خریداری کنید.

در مدل های دستی سیستم اعلام حریق کشف و همچنین اعلام حریق به وسیله اشخاصی که در محل حاضر هستند، انجام می شود. در کل این سیستم ها بدون وجود کاشف هیچ کارایی ندارند و نمی توانند به صورت خودکار آتش را تشخیص دهند. به همین دلیل است که سیستم اعلام حریق قیمت کمتری نسبت به انواع اتوماتیک دارد.

سیستم اعلام حریق چیست

تجهیزاتی که در این سیستم ها به کار می رود شامل آژیر ها، انواع دتکتور ها (شعله، دود، گاز، حرارت) و فلاشر ها (تجهیزات بصری و سمعی) کنترل پنل مرکزی و شستی می باشد که بعد از پیدا کردن نشانه های آتش سوزی برای آگاه سازی ساکنین و اعلام هشدار به افرادی که در محل حاضر هستند شروع به کار می کنند و از لحاظ عملکرد دارای انواع مختلفی می باشند.

سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند

در این سیستم به دو صورت دستی و اتوماتیک هشدار هایی برای حریق داده می شود. در مدل دستی این سیستم باید اپراتور دستگاه سیستم هشدار را به صورت دستی فعال کند. این اتفاق با استفاده از اهرم یا دکمه مربوط به هشدار اعلام حریق انجام می شود که مکان های مختلف ساختمان تعبیه شده اند و فرد اپراتور باید آن دکمه را فعال کند.

اما در نمونه های اتوماتیک اعلام حریق انواع آشکار ساز ها یا دتکتور ها تعبیه شده است که شعله، حرارت، دود و گاز را تشخیص می دهند و پیامی را مبنی بر وجود حریق به کنترل پنل سیستم میفرستند و باعث فعال شدن آژیر وجود حریق می شوند.

سیستم اعلام حریق ارزان

سیستم اعلام حریق دارای چه اجزایی است

سیستم های اعلام حریق تجهیزات مختلفی را دارا می باشند که به شرح زیر است:

  • انواع تجهیزات کشف که فقط در سیستم حریق های اتوماتیک وجود دارد و باعث آشکار سازی و شناسایی حریق می شود که شامل انواع مختلف دتکتور ها می باشد.
  • تجهیزات مربوط به اعلام حریق که انواع بصری و سمعی را دارد و شامل فلاشر ها و آژیر ها می باشد و مدل های مجهز تر آن ها ریموت اندیکاتور و آژیر-فلاشر ها هستند.
  • کنترل پنل های مرکزی که نیز مربوط به اعلام حریق های اتوماتیک است و در صورتی که پیامی از دتکتور ها دریافت کنند و معتبر باشد پیامی به فلاشر ها و آژیر ها روشن می کنند و باعث فعال شدن آن ها می شوند.
  • تجهیزات جانبی دیگری که شامل انواع رله ها، مبدل ها، برد های اینتر فیس، تجهیزات مربوط به آزمایش سیستم، جعبه تقسیم، کابل ها، جدا کننده های اتصال کوتاه و … می باشند.
  • البته باید بدانید که همه این تجهیزات را باید از برند های قابل اعتماد و دارای استاندارد خریداری کنید تا بهترین عملکرد را از این سیستم داشته باشید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  رنگ پلی اورتان در پوشش کاری چیست و چه کاربرد و مزایایی دارد؟

درباره سیستم های اعلام حریق دستی و ارزان

یکی از ارزان قیمت ترین سیستم های اعلام حریق انواع دستی آن است که دارای ساختار ساده ای هستند. در این سیستم ها از دکتور ها و کنترل پنل هیچ استفاده ای نمی شود و در ساختار آن تنها از آژیر ها یا فلاشر هایی استفاده می گردد که به صورت دستی و با دکمه ها یا اهرم هایی توسط افراد اپراتور فعال می شوند. اگر فرد اپراتور متوجه آتش سوزی نشود این سیستم کاملا ناکار آمد است و فقط در صورتی کارایی دارد که دکمه های مربوط به هشدار آتش سوزی به صورت دستی فعال شوند. همچنین این سیستم ها به خاموش کردن آتش نیز کمکی نمی کنند و فقط یک هشدار دهنده برای خروج افراد از محل می باشند و در صورت شنیدن صدای هشدار افراد باید هر چه سریع محل را ترک نمایند.

در سیستم اعلام حریق اتومات از چه قطعاتی استفاده شده است

این سیستم از سیستم های اعلام حریق دستی پیچیده تر هستند و در تولید آن ها از اجزای مختلفی استفاده شده است. اعلام حریق های اتومات به صورت خودکار در صورت دریافت علائم آتش سوزی آژیر های هشدار دهنده را فعال می کنند و باعث آگاهی افراد و خروج سریع آن ها از محل می شوند. در ادامه با انواع قطعات مربوط به سیستم اعلام حریق آشنا می شوید:

سیستم اعلام حریق ارزان

دتکتور های اعلام حریق

این قطعات دارای وظایفی از جمله شناسایی، کشف و آشکار سازی آتش سوزی را عهده دار هستند. این اجزا وقتی آتش سوزی اتفاق می افتد سیگنال هایی را به کنترل پنل ارسال می کنند و ایجاد حریق را اعلام می نمایند. چهار نوع دتکتور مختلف وجود دارد که به شرح زیر است:

  • دتکتور های دود
  • دتکتور های گاز
  • دتکتور های حرارتی
  • دتکتور های شعله
دتکتور های شعله چیست

دتکتور های شعله به مادون قرمزی که از شعله آتش ساطع می شوند، حساس هستند که در آتش های هیدرو کربنی وجود دارند. با تشخیص شدت تابش مادون قرمز در حدود ۵ ثانیه آتش را تشخیص داده و واکنش نشان می دهند و باعث روشن شدن آژیر های هشدار می گردد.

دتکتور های گاز چیست

این نوع از دتکتور ها گاز های سمی و خطرناک را تشخیص می دهند. وقتی که در فضا این سم ها بیش از اندازه می شوند این دتکتور ها سیگنال هایی را برای پنل کنترل سیستم حریق ارسال کرده و باعث روشن شدن آژیر های خطر می گردد. یکی از تخصصی ترین دتکتور ها مربوط به دتکتور مونوکسید کربن است که در سیستم های اعلام حریق بسیار کاربرد دارد.

این نوع از دتکتور ها به سرعت نشت گاز یا گاز های سمی منتشر شده از آتش سوزی را تشخیص می دهند و با تشخیص زود هنگام از آتش سوزی یا اتفاق فاجعه بار پیشگیری می کنند. بعد از شناسایی این گاز ها سیستم آژیر های هشدار کننده را روشن کرده و باعث تخلیه محل و همچنین پیدا کردن منشا این گاز ها و رفع آتش سوزی می گردد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تجهیزات حفاری نفت و دکل حفاری | اجزای دکل حفاری
دتکتور های حرارتی چیست

این دتکتور ها بعد از آتش سوزی و بالا رفتن حرارت محیط فعال می گردد. در این وسیله از نوار های فلزی با جنس های مختلف به نام بی متال استفاده شده است. در آن بعد از بالا رفتن حرارت بی متال هایی که درون محفظه قرار دارند به هم می چسبند و دتکتور را فعال می کنند.

دتکتور های دود چیست

این دتکتور ها دود را تشخیص می دهند. یکی از نشانه های اول آتش سوزی دود است که ذراتی را در هوا پخش می کند این دتکتور ها ذرات مربوط به دود را تشخیص داده و باعث فعال سازی آژیر های خطر می شوند. دتکتور های دود دارای دو نوع فوتوالکتریک و یونیزه هستند که در تشخیص متفاوت عمل می کنند.

دتکتور های یونیزه دارای دو صفحه رو به رو هم هستند که از دو قطب به منبع تغذیه وصل شده اند. صفحه اول تغییرات دما را تشخیص می دهد و صفحه دوم یک نوع منبع رادیواکتیو درون محفظه است تشعشعاتی را ساطع می نماید. تشعشعات ساطع شده برخوردی با مولکول های هوا دارند و باعث جدا شدن الکترون ها می شوند. در این بین مولکول هایی که الکترون از دست می دهند یون مثبت می شوند و مولکول هایی که الکترون می گیرند یون منفی می شوند که باعث ایجاد یک یونیزاسیون ضعیف میان دو صفحه می گردد.

وقتی دود وارد محفظه می گردد این یونیزاسیون را دچار مشکل می کند و باعث ارسال پیام آتش سوزی به کنترل پنل می شود و آژیر های مربوطه را فعال می کند.

نوع دوم دتکتور دودی فتو الکتریک است که در این مدل دودی که از طریق آتش سوزی ایجاد می شود باعث ایجاد اختلال در پرتوی نور وارد شده به دتکتور می گردد. در این مواقع دتکتور های فتوالکتریک که از یک ال ای دی و یک حسگر نور به وجود آمده اند حساسیت نشان داده و دود را تشخیص می دهند. به این اتفاق اثر تیندال می گویند.

دود حاصل از آتش سوزی پرتو های نور را پراکنده می کند و در کل باعث می گردد دتکتور فعال شده و بعد از ارسال سیگنال آژیر های هشدار دهنده را فعال نماید.

نتیجه گیری

البته سیستم های احراق حریق دارای قطعات دیگری نیز می باشند که در این متن تلاش کردیم مهم ترین اجزا را که مربوط به دتکتور ها هست و از قطعات زیادی تشکیل شده برای شما شرح دهیم. با توجه به قیمت سیستم های احراق حریق ممکن است از هر کدام از این دتکتور ها در سیستم استفاده شود و یا اینکه سیستم احراق حریق به صورت دستی باشد و هیچ کدام از آن ها در آن استفاده نگردد. سیستم های احراق حریق ارزان همان مدل های دستی هستند که در آن ها از دتکتور و کنترل پنل استفاده نشده و ساختار آن ها تنها آژیر ها و اهرم های دستی فعال کننده آژیر می باشند.

سیستم اعلام حریق ارزان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع سیستم اعلام حریق و روش کار آن ها آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا