مجله ساختمان

انواع نبشی چیست | طریقه نصب نبشی

نبشی در واقع نوعی از پروفیل است که به صورت عمود از دو ضلع به یکدیگر وصل شده اند و کاربرد زیادی در سازه های مختلف دارند. این نوع از پروفیل ها به هر دو شکل مرکب و منفرد در انواع پروژه های صنعتی و ساختمانی استفاده می شوند. شناخت انواع نبشی در روش استفاده و موارد استفاده آن کمک زیادی به شما می کند.

انواع نبشی از لحاظ ابعاد چیست

نبشی ها از نظر سایز و ابعاد به دو شکل نبشی های بال مساوی و بال نا مساوی تقسیم می گردند.

نبشی های بال مساوی چیست

این نوع از نبشی ها طبق نامی که دارد از دو ضلع کاملا مساوی و عمود بر یکدیگر درست شده اند.

انواع مختلف نبشی ها به طور معمول با دو ویژگی ضخامت و طول بال از یکدیگر مشخص می شوند. بر این طبق در نقشه های اجرایی مختلف نبشی های نوع بال مساوی را به اختصار با حرف L لاتین به همراه ضخامت و طول بال نمایش می دهند.

برای مثال نبشی های بال مساوی که طول بال آن ها ۲۵ میلی متر و همچنین ضخامت آن ها  به اندازه ۳ میلی متر است را به شکل L25*3 نشان داده می شوند.

نبشی های بال نا مساوی چیست

بر عکس نبشی های نوع بال مساوی، مدل دیگر نبشی ها که بال نا مساوی می باشند عرض ضلع های عمود بر هم با یکدیگر مساوی نیستند. برای نشان دادند این پروفیل ها در نقشه های ساختمان سازی یا ساخت سازه باید ضخامت نبشی و طول هر دو بال را نمایش می دهند. برای این منظور از حرف لاتین L در کنار سه عدد نمایش می دهند. به طور مثال یکی نبشی که طول بال های آن ۳۰ و ۲۰ است و دارای ضخامت ۳ میلی متری می باشد را با علامت اختصاری L30*20*3 نشان می دهند.

از نظر نوع تولید چند نوع نبشی وجود دارد

از نظر نوع تولید نبشی ها به دو نوع نبشی های پرشی و نبشی های فابریک دسته بندی می شوند.

نبشی های فابریک چیست

نبشی های فابریک به این شکل ساخته می شوند که از اول این نبشی ها در خط تولید به صورت نبشی بیرون می آیند.

نبشی های پرسی چیست

نبشی های پرسی را با استفاده از ورق هایی به طول ۶ متر می سازند که با توجه به مدل نبشی از نظر ابعاد این ورقه ها را از جایی که بر عرض نبشی واقع است، خم می نمایند و باعث شکل دادن به آن می شوند. نبشی های پرسی در اول یک ورق فولادی می باشند و برعکس نبشی های فابریک از خط تولید به صورت ورق خارج می شوند و مدل نبشی ندارند.

نبشی های پرسی

نبشی های اسپیرال چیست

مدل دیگری از نبشی ها وجود دارد که به آن نبشی اسپیرال می گویند. این نبشی ها سبک و بال مساوی می باشد. این مدل در سایز های ۵*۵۰*۵۰ و ۲*۲۰*۲۰ ساخته می شوند. مراحل ساخت این نبشی ها به شکل گرم نور دیده می باشد و به این علت در بازار آن ها را به اسم نبشی اسپیرال گرم نور دیده بال مساوی می شناسند. این نبشی ها یکی از نبشی های با کیفیت است که در بازار فولاد بسیار معروف می باشد. زیرا آن را از شمش های با عیار بالا و برترین ترکیب شیمیایی می سازند و از لحاظ ابعاد یکی از دقیق ترین انواع نبشی است و دارای استاندارد می باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  مقایسه لوله های تک لایه، سه لایه و پنج لایه | بررسی انواع مختلف لوله

میزان انعطاف پذیری این نوع از نبشی ها به علت کیفیت بالایی که مواد اولیه دارد در مورد های ویژه ای مثل تولید انواع ماشین آلات صنعتی که طول عمر بالایی دارند از این نبشی ها استفاده می نمایند. زیرا به علت انعطاف پذیری زیادی که دارند این نبشی ها در عملیاتی مانند سوراخ کاری دچار آسیب نمی شوند. در ایران کارخانه های ایران اسپیرال و صنایع فولاد کوهپایه تولید کننده این نبشی هستند.

نبشی های لقمه چیست

در بعضی از سازه ها به علت اینکه در طرح مهندسین از انواع نبشی های خرد شده استفاده می نمایند که در اصطلاح به آن ها نبشی لقمه می گویند. از این نبشی های در سازه های آسانسور استفاده می نمایند.

کاربرد نبشی چیست

نبشی دارای کاربرد های ساختمانی و صنعتی زیادی است که از جمله آن ها می توان به مواردی مانند ساخت بادبند، خرپا، سازه های LSF، دکل های انتقال نیرو و همچنین قاب های فلزی ای که در ساخت ماشین آلات صنعتی و تجهیزات صنعتی استفاده می شود، اشاره نمود. از دیگر مورد های استفاده نمودن از نبشی ها در صنعت و ساختمان سازی است که برای آن از سایز های ۵۰ تا ۱۵۰ میلی متری مورد استفاده قرار می گیرد و برای وصل کردن پل ها به ستون، در فوندانسیون، تیر آهن به بیم های باربر، وصل کردن ستون ها به پایه ها استفاده می شود. همینطور یکی از مدل های متداول پروفیل که در سقف های کرومیت استفاده می شود و برای بال بالایی تیرچه های نبشی است که درون بتن های پوششی تعبیه می شود. از نبشی ها برای برای مهار کردن دیوار های سفالی خانه ها هم استفاده می گردد. این کار را نبشی کشی می نامند و برای دیوار های بدون نما یا نما دار در سازه های فولادی و بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع نبشی در بازار ایران

در بازار ایران انواع نبشی های مختلف که تولید ایران هستند وجود دارد و همچنین نبشی های مختلف دیگری نیز موجود هستند که از کشور های روسیه و اوکراین به کشور ما وارد می شوند. برای هر نوع سازه و کاری که دارید می توانید با توجه به نیاز خود نبشی مورد نظر را خریداری کرده و استفاده نمایید.

تاریخچه نبشی در ساختمان سازی

اگر تصمیم به بررسی تاریخچه فولاد های ساختمانی داشته باشیم قبل از هر چیزی باید در باره روش تولید فولاد بدانیم زیرا روش تولید در میزان تولید فولاد های ساختمانی بسیار تاثیر گذاشت. در میان سال های ۱۸۵۰ تا ۱۸۵۵ میلادی فردی به اسم هنری بسمر تحقیقاتی بر تولید فولاد با هزینه کم انجام داد که در ادامه روش تولید خودش را با نام تولید آهن بدون سوخت توانست ثبت کند. کار تولید فولاد در بسمر شامل این است که از میان چدن مذاب هوا دمیده شود و برای سوزاندن ناخالصی ها از اکسیژن استفاده شود و در انتها فولاد تولید شود. امروزه از این شخص به عنوان پدر فولاد نام برده می شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  انواع سقف آشپزخانه | ویژگی‌های انواع سقف آشپزخانه

ولی بعد از اینکه از ایام جنگ جهان دور شد، طراحان  و مهندسان توجه بیشتری به ساخت فولاد های ساختمانی نمودند. قبل از اینکه فولاد را بسازند در صنایع ساختمان سازی محدودیت زیادی وجود داشت و بیشتر از مصالح سنتی استفاده می کردند.

در ادامه فولادی که تنها از آن برای سلاح های نظامی استفاده می شد، برای ساختمان سازی مورد استفاده قرار گرفت. با گذشت زمان مهندسان طرح های مختلفی را برای تولید پروفایل ها پیشنهاد می دادند و در شکل های مختلف تولید و ساخته می شوند. بعضی از این نبشی های ساخته شده تنها در مورد های ویژه ای مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتیکه برخی دیگر از این پروفیل ها کاربرد زیادی دارند. به طور مثال تیر آهن های معمولی و بال پهن، پروفیل های آهنی قوطی، میلگرد ها، نبشی و ناودانی ها دارای استفاده های فراوانی هستند و کاربرد زیادی دارند. نبشی ها به اسم پروفیل بسیار معمولی جایگاه زیادی در صنعت ساختمان است. یکی از علت های استفاده  زیرا از آن را می تواند به استفاده راحت در تولیدات مختلف و گوناگون نام برد.

نبشی های پرسی

نبشی در ساختمان سازی چه کاربردی دارد

جایگاه ویژه ای برای نبشی در ساختمان سازی وجود دارد که به شرح زیر است:

  1. نبشی کشی در ساخت و ساز: از این کار برای مهار کردن دیوار های بتن آرمه و دیوار های سفالی استفاده می شود.
  2. استفاده از انواع نبشی برای ساخت چارچوب پنجره و درب های معمولی
  3. برای وصل کردن تیرآهن ها به بیم ها در خانه سازی از نبشی های لقمه استفاده می گردد.
  4. در ساخت ستونها و انواع خرپا ها در اسکلت فلزی از نبشی استفاده می شود.

نبشی در ساختمان سازی کاربرد محدودی ندارد. از کاربرد های دیگر نبشی می توان موارد زیر را شرح داد:

  • تولید انواع قفسه های آهنی
  • تولید ساپورت لوله در مراکز نیروگاه، خطوط لوله و پتروشیمی ها
  • تولید پایه برای انواع تجهیزات مربوط به ترافیک
  • ساخت ساپورت برای سینی های مربوط به کابل برق

با توجه به کاربرد های زیادی که برای نبشی در صنعت ساختمان سازی نام بردیم باید بگوییم که در این زمینه قیمت نبشی نیز اهمیت زیادی دارد و تعیین کننده این موضوع است که از چه کیفیت و چه حجم نبشی در سازه خود استفاده نماییم.

نتیجه گیری

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با معنای نبشی آشنا کنیم. نبشی یکی از پروفیل هایی می باشد که در صنایع مختلف کاربردی زیادی دارد. این محصول در انواع مختلفی تولید می شود و هر کدام از آن ها برای کار خاصی استفاده می شود. به طور مثال از نبشی های میله ای در آسانسور سازی و از نبشی های اسپیرال در صنعت بزرگ ماشین سازی استفاده می گردد. برای ساخت سازه های مختلف ابتدا باید با انواع نبشی آشنا شوید که این مقاله کمک زیادی به شما در این زمینه می کند.

انواع نبشی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع نبشی و کاربرد هر کدام از آن ها آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا