دیجیتال

آشنایی به طور کامل با تمامی قطعات کارتریج لیزری

کارتریج لیزری دارای قطعه های متفاوتی است که هر قطعه وظیفه خاص خود را دارد و در صورت ایراد داشتن بر روی چاپ تاثیر می گذارد. سایر افرادی که از کارتریج لیزری استفاده می کنند شناخت و اطلاعات زیادی نسبت به آن و قطعه های درونش را ندارند و همین امر موجب می شود که هنگام پرینت گرفتن و ایجاد هرگونه خط سیاه رنگ بر روی سند، در دستگاه پرینتر به دنبال مشکل و عیب جویی باشند در حالی که شاید ایراد از یک قطعه کوچک باشد از این رو آشنایی کامل با تمامی قطعات کارتریج لیزری می تواند سایر مشکل های پیش آمده در هنگام چاپ را حل و رفع نماید.

قطعات کارتریج لیزری

تونر مهم ترین بخش کارتریج لیزری:

یکی از مهم ترین بخش های چاپ عکس و متن کارتریج لیزری تونر است چرا که بدون آن دستگاه پرینتر نمی تواند حتی ۱ برگه را پرینت بگیرد. تونر یک نوع پودر کاملا فشرده و غلیظ از جنس اکسید آهن، کربن، برخی پلیمرهای خاص، پلی استر و رزین است البته باید توجه داشت که ترکیبات تشکیل دهنده تونر بسته به نوع شرکت و کمپانی می تواند مقدار کمی متفاوت باشد. تونر یا همان پودر تونر برای چاپ نمودن عکس و یا متن مورد نظر بر روی کاغذ به حرارت نیازمند است چرا که دارای بار الکتریکی می باشد. هنگام چاپ، لیزر دستگاه پرینتر بر روی درام ( یکی از قطعات کارتریج لیزری ) تابیده می شود و آن را به دلیل وجود بار الکتریکی باردار می کند، در این حین تونر ( با دارا بودن بار الکتریکی مخالف درام ) جذب نقطه های مخالف درام یعنی نقاطی که بار مثبت دارند، می شود و به آن نقاط می چسبد، شایان ذکر است هر چقدر پودر تونر ریز تر و مرغوب تر باشد بهتر و سریعتر به درام می چسبد و همین امر سبب بالا رفتن کیفیت عکس و یا متن پرینت شده می گردد. پودر تونر قابل استفاده برای دستگاه کارتریج لیزری دارای دو نوع است:

۱: پودر تونر یا تونر لیزری یک رنگ

۲: پودر تونر لیزری چند رنگ

تونر یک رنگ تنها دارای رنگ مشکی است و بیشتر برای چاپ متون کاربرد دارد اما تونر چند رنگ دارای رنگ های قرمز، زرد، آبی و مشکی است که در اکثر اوقات برای چاپ عکس ها از آن استفاده می شود.

مخزن اصلی و مخزن ضایعات کارتریج لیزری:

تمامی کارتریج های لیزری دو منبع یا مخزن دارند که نام این دو منبع، منبع اصلی و منبع ضایعات است. منبع اصلی محل قرارگیری پودر تونر یا همان تونر است اما منبع ضایعات برای تونرهای اضافی مورد استفاده قرار می گیرد یا به عبارت دیگر پس از خالی و تمام شدن تونر در مخزن اصلی، مخزن ضایعات سریعا با استفاده از تونر موجود در خود منبع اصلی را پر می کند. بهتر است بدانید که نام دیگر منبع ضایعات در دستگاه کارتریج لیزری سطل آشغال است چرا که علاوه بر انتقال تونر به مخزن اصلی، وظیفه نگه داشتن تونرهای سوخته شده را در خود بر عهده دارد از این رو باید هر چند وقت یک بار تونرهای سوخته و ضایعات درون آن خارج شوند چرا که در غیر این صورت ممکن است مخزن ضایعات پر شود و دستگاه پرینتر دچار نشتی پودر تونر گردد‌ به علاوه پر کردن بیش از حد مخزن ضایعات از پودر تونر نیز می تواند در بروز نشتی متاثر باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  آموزش نصب برنامه های اندروید در ویندوز 11

همزن کارتریج لیزری:

همزن یک قطعه نسبتا کوچک درون مخزن اصلی کارتریج لیزری است که وظیفه آن، هم زدن پودر تونر و یکسان و یکنواخت کردن آن جهت پخش نمودن پودر، به درون منبع اصلی کارتریج است.

درام قطعه اصلی کارتریج لیزری:

درام که یکی از اصلی ترین قطعات کارتریج لیزری به حساب می آید، یک میله آلومینیومی آبی ( فیروزه ای ) و گاهی سبز رنگ و استوانه ای شکل است ‌که سطح آن از عنصرهایی همچون سلنیوم که در برابر نور حساس هستند، پوشیده شده است. این قطعه در منبع ضایعات کارتریج لیزری قرار دارد و وظیفه آن چاپ فایل ها ( عکس و متون ) بدون ایجاد هیچ خط و خراشی بر روی کاغذ است. زمانی که نور لیزر دستگاه پرینتر به این قطعه بتابد، سطح آن به دلیل عناصر حساس خود باردار یا دچار بار الکتریکی می شود و پودر تونر را به خود جذب می کند به علاوه بعد از هر بار چرخش مجددا سطح درام توسط قطعه ای به نام بلید پاک می شود و مجددا پودر تونر را به خود جذب می کند. قطعه درام باید کاملا صاف و بدون هیچ گونه خط و خراشی باشد چرا که در صورت وجود خط، خراش و یا خراب بودن، پودر تونر جذب خط و خراش های موجود بر روی سطح آن می شود که همین امر سبب کمرنگ شدن چاپ و افتادن خط های سیاه رنگ بر روی کاغذ می شود. شایان ذکر است که بعد از شارژ نمودن کارتریج لیزری باید این قطعه عوض گردد‌.

شاتر درام کارتریج لیزری:

همانطور که گفته شد درام اصلی ترین قطعه کارتریج لیزری است که از حساسیت بسیار بالایی در مقابل گرما، نور و ضربه برخوردار است از این رو به یک محافظ نیاز دارد. شاتر درام قطعه ای محافظتی است که از درام در برابر سایر عوامل گفته شده به ویژه ضربه محافظت می نماید. هنگامی که نیاز به خروج کارتریج از دستگاه پرینتر باشد، شاتر درام در قسمت جلو درام یک سد محافظتی ایجاد می کند و هنگام وارد کردن کارتریج به درون پرینتر نیز شاتر درام آهسته کنار می رود.

فوم رولر کارتریج لیزری:

فوم رولر یک قطعه استوانه ای شکل است که دقیقا در زیر قطعه درام قرار دارد. جنس این قطعه در اکثر اوقات از پلاستیک، اسفنج و گاهی نمد می باشد. وظیفه فوم رولر شارژ کردن سطح درام و انجام چاپی بی نقص است چرا که در صورت خراب شدن آن، چاپ به طور کامل سیاه یا با تکرار متون انجام می شود.

مگنت کارتریج لیزری:

مگنت یک میله استوانه شکل است که در مخزن اصلی دستگاه پرینتر قرار دارد و دارای خاصیت آهنربایی یا همان مغناطیسی است. این قطعه با توجه به خاصیت مغناطیسی اش، پودر تونر را به سطح خود جذب کرده و سپس آن را به سطح درام انتقال می دهد. بهتر است بدانید که با خراب شدن مگنت، هنگام چاپ نقطه هایی سیاه بر روی کاغذ ایجاد می شود و گاهی از اوقات نیز چاپ به صورت خیلی کمرنگ انجام می شود.

کارتریج لیزری

داکتر بلید کارتریج لیزری:

داکتر بلید وظیفه پخش کردن و نگه داشتن تونر به صورت یکسان و یکنواخت بر روی سطح مگنت را دارد، در صورتی که این قطعه تنظیم نباشد و یا خراب باشد چاپ به صورت خیلی کمرنگ و یا پر رنگ انجام می شود به علاوه در بسیاری از اوقات نیز ممکن است خطوط عمودی بر روی کاغذ چاپ ایجاد گردد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه ال سی دی رایانه خود را تعمیر یا تعویض کنیم | روش تعمیر و تعویض ال سی دی رایانه

بلید کارتریج لیزری:

بلید یکی دیگر از قطعاتی است که درون ‌کارتریج لیزری وجود دارد. جنس این قطعه از پلاستیک است که محل قرارگیری آن، درون منبع ضایعات است. وظیفه بلید پاک کردن کامل سطح درام از هرگونه پودر تونر اضافه است بعد از هر بار چاپ است. خراب شدن این قطعه نیز همانند سایر قطعات گفته شده کارتریج لیزری موجب بروز خط های سیاه رنگ از بالا تا پایین بر روی کاغذ چاپ می شود.

چیپست کارتریج لیزری:

چیست یک تراشه نسبتا کوچک است که درون کارتریج لیزری قرار دارد. وظیفه این قطعه متصل نمودن کارتریج و پرینتر به یکدیگر است به علاوه نمایان‌ گر پودر تونر باقیمانده در کارتریج و تعداد برگ های پرینت شده نیز می باشد. هنگامی که تعداد برگ های پرینت شده و پودر تونر به اتمام برسند این قطعه پیغامی به شمارنده کارتریج می فرستد و همین امر موجب می شود که شمارنده ارور دهد و دیگر سندی را چاپ نکند. در صورتی که چیپست خراب شود، پرینتر دیگر قادر نیست که تعداد برگ های پرینت شده و باقی مانده پودر تونر درون کارتریج را محاسبه نماید از این رو در بسیاری از اوقات چاپ با مشکل مواجه می شود و یا دستگاه دیگر سندی را چاپ نمی کند. توجه داشته باشید که در صورت شارژ کردن کارتریج لیزری این قطعه نیز باید همانند درام تعویض گردد.

وایپر بلید کارتریج لیزری:

این قطعه ( وایپر بلید ) ترکیبی از یک قطعه فلزی و یک قطعه پلاستیکی است که درست در زیر درام قرار دارد. وظیفه وایپر بلید تمیز نمودن پودر تونرهای باقی مانده بر روی سطح درام و فرستادن آن به مخزن ضایعات است. این قطعه بسیار حساس است و در صورت خراب شدن و یا صدمه دیدن سبب پایین آمدن ( کاهش ) کیفیت چاپ می شود.

چرخ دنده ها یا درایو کارتریج لیزری:

چرخ دنده ها قطعاتی همانند چرخ هستند که درون کارتریج لیزری قرار دارند و به وسیله چاپگر به حرکت در می آیند. چرخ دنده ها هنگام چرخیدن سبب به حرکت در آمدن قطعات کارتریج لیزری می شوند و در هنگام خراب شدن نیز در حرکت کردن قطعه های درونی دستگاه پرینتر خلل ایجاد می کنند.

کارتریج لیزری درپوش نگهدارنده کارتریج لیزری:

در دو طرف کارتریج لیزری درپوش هایی قرار دارند که وظیفه آنها انتقال جریان برق ( الکتریسیته ) مورد نیاز سایر قطعات است و در صورتی که این درپوش ها به خوبی جا نروند و یا صدمه ببینند سبب قطع و وصل شدن جریان برق در بین کارتریج و چاپگر می شوند.

سخن پایانی

با توجه به معرفی تمامی قطعات کارتریج لیزری در صورت بروز مشکل و یا خرابی می توانید سریعا علت را بیابید و آن را رفع نمایید اما در صورتی که دستگاه دچار مشکلی بزرگ شد باید همواره با تعمیرکار جهت تعمیر و شارژ نمودن آن تماس حاصل کرد.

آشنایی به طور کامل با تمامی قطعات کارتریج لیزری

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

آشنایی به طور کامل با تمامی قطعات کارتریج لیزری

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا