تعمیراتتعمیرات سرمایش گرمایش

دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی چیست؟

چه مواردی باعث کم شدن سرعت چرخش پنکه سقفی می شود؟

دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی چیست ؟ همانطور که می دانید پنکه سقفی در زمان های قدیم بسیار استفاده می شد و تقریبا قدیمی ترین وسیله برای خنک کردن محیط می باشد اما هنوز هم بعضی از خانه ها و اماکن عمومی از پنکه سقفی استفاده می کنند . پنکه سقفی از پنکه های ایستاده قدرت بیشتری دارد و البته نوع عملکرد آن هم متفاوت می باشد . اگر شما هم در منزل از پنکه سقفی استفاده می کنید احتمال دارد با مشکل کم شدن سرعت آن روبه رو شده باشید . در مقاله ی بالا از ایبک امداد می خواهیم دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی را برای شما توضیح دهیم تا در صورت بروز این مشکل دلیل آن را دانسته و بتوانید برطرف کنید . مشکلاتی که معمولا برای پنکه سقفی ایجاد می شود عبارتند از : لق زدن پنکه هنگام کار ، نچرخیدن پره ها ، سرو صدا کردن پنکه هنگام کار  ، کم بودن سرعت پنکه .

در ادامه ی مطالب مشکلات پنکه سقفی و کم بودن سرعت آن را بررسی می کنیم .

کم شدن سرعت پنکه سقفی

علت کم شدن سرعت پنکه سقفی چیست ؟

گاهی امکان دارد پنکه کار کند ولی سرعت کمی داشته باشد و گاهی امکان دارد پره های آن حرکت نکنند . گاهی این کم شدن سرعت پنکه ،  سر و صدا هم دارد اگر با این مورد روبه رو شدید احتمالا اشکال از یاتاقان پنکه می باشد . البته اگر در سیم پیچی های پنکه قطعی به وجود آمده باشد می تواند باعث کم شدن سرعت پنکه سقفی شود .

برای اینکه این مشکل را بررسی کنید در مرحله ی اول جریان برق پنکه را قطع کنید سپس پره های پنکه را بوسیله ی دستتان حرکت بدهید اگر پره ها خوب حرکت نکرد دلیل گیرپاژ کردن یاتاقان می باشد . اگر خواستید سیم پیچ ها را هم بررسی کنید باید از اهم متر استفاده کنید اگر متوجه شدید که در سیم ها قطعی ایجاد شده حتما از کسی که در زمینه ی پنکه سقفی تخصص دارد کمک بگیرید . البته اگر خودتان در این زمینه اطلاعات و مهارت کافی داشته باشید ، می توانید اینکار را انجام دهید .

 

تست کردن خازن پنکه سقفی

مهم ترین قسمت پنکه سقفی موتور می باشد برای اینکه دلیل کم شدن سرعت پنکه سقفی را پیدا کنیم و مشکل را حل کنیم ، باید موتور دستگاه را بررسی کنیم البته به دو طریق می توان موتور پنکه سقفی را بررسی کنید . ما در ادامه برای شما هر دو راه را توضیح می دهیم :

۱- روش اول برای تست موتور جهت تشخیص دلیل کم شدن سرعت پنکه ،تست کردن خازن می باشد . برای اینکار اول جریان برق را قطع کنید و سپس پنکه را از موتور آن ، جدا کنید در هنگام انجام اینکار دقت داشته باشید که خازن بار الکتریکی را در خود ذخیره خواهد کرد و شما باید از تخلیه ی انرژی ذخیره شده در خازن مطمئن شوید . بعد به وسیله ی یک پیچ گوشتی که روکش عایق دارد تعمیر پنکه را شروع کنید و با کمک فازمتر ، نول و فاز بودن سیم ها را چک کنید . حالا می توانید خازن را بررسی کنید .

۲- روش دوم برای تست موتور برای بررسی کم شدن سرعت پنکه سقفی ، تست اهم متر می باشد . ابتدا به وسیله ی اهم متر ، سر دو سیم اصلی را پیدا کنید و سپس به خازن وصل کنید . دقت داشته باشید هر سیمی که عدد کمتر را نشان دهد سیم مشترک است .

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای دکمه های کنترل کولر گازی+ آموزش نحوه کار با هر کدام از آنها

به این نکته همیشه توجه داشته باشید برای تعمیر و بررسی هر وسیله ی برقی حتما باید جریان برق را کاملا قطع کرده و از قطع جریان هم مطمئن شده باشید بعد اقدام به تعمیر آن کنید . اگر در زمینه ی پنکه سقفی اطلاعات کافی و مهارت داشته باشید بررسی دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی کار راحتی خواهد بود و مهم است که هم تشخیص درست بدهید و هم تعمیرات را درست انجام بدهید در صورت نداشتن مهارت حتما از یک شخص ماهر و متخصص کمک بگیرید .

چرا پنکه سقفی روشن نمی شود ؟

گاهی امکان دارد که کلید پنکه رو می زنید ولی پنکه روشن نمی شود . در اینصورت احتمال دارد که برق به موتور پنکه نرسد . برای بررسی این حالت می توانید کلید پنکه را روی ۱ بگذارید و به وسیله ی یک ولت متر بررسی کنید و ببینید که آیا جریان برق به موتور می رسد یا نه ؟

یکی دیگر از علت های روشن نشدن پنکه قطع شدن نول موتور و فاز کلید است و یا برعکس ، یعنی قطع شدن فاز موتور و نول کلید می تواند دلیل روشن نشدن پنکه سقفی باشد . اگر موتور پنکه سقفی بسوزد پنکه روشن نخواهد شد و باید موتور را عوض کنید برای اینکه متوجه شوید که موتور سوخته یا نه ، درپوش پنکه را باز کرده و دقت کنید اگر سیم پیچ ها سوخته باشد دلیل بر سوختن موتور می باشد .

کم شدن سرعت پنکه سقفی

دلایل تکان خوردن پنکه سقفی چیست ؟

داشتن توازن و هماهنگی بین پنکه و پره ها ،  در پنکه سقفی بسیار مهم می باشد اگر دیدید که پنکه هنگام کار کردن تکان می خورد این نشان دهنده ی این است که تعادل و توازن بهم خورده است  . در ادامه می خواهیم به مواردی که باعث تکان خوردن پنکه می شوند اشاره کنیم :

  • برخورد جسم خارجی با پنکه می تواند باعث تکان خوردن پنکه هنگام کار شود . پروانه های پنکه به یک صفحه و واشر وصل هستند که در هنگام برخورد کردن با اجسام ، در جای خود تکان خورده و یا شل می شود .
  • دلیل دیگر می تواند نصب نادرست پره های پنکه باشد . اگر پره های پنکه درست نصب نشود باعث تکان خوردن پنکه و تولید صدا می شود .
  • اگر صفحه ای که پنکه به آن وصل است تراز نباشد باعث تکان خوردن پنکه خواهد شد .

برای اینکه از تکان خوردن پنکه جلوگیری کنید مواردی را برای شما بیان خواهیم کرد :

  • در انتخاب پنکه دقت داشته باشید که از فضای شما بزرگتر نباشد زیرا در این صورت نمی تواند خوب بچرخد  .
  • اگر سقف منزل شما پیش ساخته است به هیچ وجه از پنکه سقفی استفاده نکنید زیرا بعد از نصب تکان می خورد و علاوه بر آن می تواند باعث افتادن پنکه و ریختن سقف هم بشود .
  • اگر مدتی است که از پنکه استفاده نکرده اید حتما قبل از روشن کردن اتصالات پنکه به سقف و صفحه را بررسی کنید و از شل نبودن آن مطمئن شوید .

چرا پنکه سقفی صدا می دهد ؟

اگر در هر وسیله ی برقی صدایی غیر طبیعی بشنوید نشانه ی خرابی در آن وسیله می باشد . اگر پنکه سقفی صدا بدهد نشان دهنده ی وجود مشکل در پنکه می باشد . در ادامه دلایل صدا دادن پنکه سقفی را برای شما توضیح خواهیم داد :

  • اگر صدای بم از پنکه به گوش شما می رسد احتمالا موتور آن نیم سوز شده است .
  • اگر پنکه ی شما ارزان قیمت است احتمالا سیستم عایق بندی ندارد زیرا در بیشتر پنکه ها سیستم عایق بندی شده تا صدای موتور بیرون نیاید متاسفانه در پنکه های ارزان قیمت این عایق بندی وجود ندارد .
  • اگر خازن بسوزد باعث سرو صدا خواهد شد .
  • هر چند وقت یکبار باید پنکه را سرویس و روغن کاری کنید در غیر این صورت باعث سر و صدا می شود .
  • در صورت خرابی بوش ها ، پنکه با سر و صدا کار خواهد کرد .
پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای تعمیرات جارو شارژی نیولایف Newlife | نمایندگی تعمیرات جارو شارژی نیولایف

علت شل بودن پنکه سقفی چیست ؟

بطور کلی پنکه سقفی باید با همان سرعتی که شما تنظیم می کنید بچرخد و اگر سرعت آن بیشتر از حد تعیین شده بود حتما باید سریعا آن را درست کنید . کلا لق زدن پنکه سقفی به دلایل زیر می باشد :

  • جسمی خارجی با پنکه برخورد کرده است
  • احتمال دارد پره ی پنکه شل باشد .
  • درست نبودن اتصالات
  • محل اتصالات و یا نصب دچار انحراف شده
  • پره ها بالانس نیستند

چگونه از لق زدن پنکه جلوگیری کنیم ؟

  • محل نصب پنکه باید صاف باشد و سقف هم نباید پیش ساخته باشد .
  • برای نصب پنکه سقفی حتما از یک شخص ماهر کمک بگیرید و قبل از نصب حتما دفترچه ی راهنمای آن را مطالعه کنید .
  • در هنگام نصب پره ها روی شیفت ، دقت داشته باشید پره ها درست در جای خود قرار بگیرند .
  • در هنگام نصب دقت کنید سیم کشی درست انجام شود و اتصال ها درست باشند .
  • سعی کنید جسمی در مجاورت پنکه سقفی قرار ندهید .

دلیل باد نداشتن پنکه سقفی چیست و چرا پنکه سقفی نمی چرخد ؟

  • ابتدایی ترین و ساده ترین دلیل برای سرعت کم پنکه این است که پنکه را روی درجه ی کم تنظیم کرده باشید .
  • اگر جریان برق ضعیف باشد احتمال کند چرخیدن پنکه است . در هنگام اوج مصرف برق ، گاهی جریان برق ضعیف می شود .
  • اگر گرفتگی در پره های پنکه وجود داشته باشد باعث کند چرخیدن پنکه خواهد شد .
  • امکان دارد پنکه در مسیر جریان باد قرار داشته باشد و شما باد پنکه را حس نکنید .

هر چند وقت یکبار باید پنکه را روغن کاری کنیم ؟

در فصل گرما نیاز ما برای استفاده از وسایل سرمایشی زیاد می شود و برای حفظ سلامت پنکه سقفی باید هر چند وقت یکبار آن را روغن کاری کنید . زمانی که پنکه ی شما صدای قیژ قیژ می دهد نیاز به روغن کاری دارد . هنگامی که یاتاقان ها روی هم سائیده شود سرو صدا تولید می شود و در این صورت باید پنکه را روغن کاری کنید .  برای روغن کاری به موارد زیر توجه کنید :

۱- برای روغن کاری نوع پنکه را مورد نظر داشته باشید

پنکه های جدید نیازی به روغن کاری ندارند . در مرحله ی اول باید سال ساخت پنکه را بدانید پنکه هایی که از جنس چدن و یا آهن هستند و قبل از سال ۱۹۷۰ ساخته شده اند باید در فواصل معین ، روغن کاری شوند . برای اینکه متوجه شویم زمان روغن کاری پنکه رسیده یا نه ، یک نردبان زیر پنکه بگذارید و محفظه ی موتور را چک کنید یک سوراخ در قسمت محفظه ی روغن کاری وجود دارد اگر آن را ندیدید یعنی زمان روغن کاری پنکه رسیده است .

۲ – روغن مناسب برای پنکه سقفی چیست ؟

برای روغن کاری پنکه سقفی می توانید از روغن موتور استفاده کنید . فقط چند قطره روغن موتور کافی است .

۳ – پنکه سقفی را چگونه روغن کاری کنیم .؟

در مرحله ی اول پنکه را خاموش کرده و از قطع جریان برق مطمئن شوید . بهتر آن است که فیوز برق را هم قطع کنید آنگاه یک گوش پاک کن را به روغن آغشته کنید و آن را روی سوراخ روغن کاری بزنید .

نتیجه گیری

در مقاله ی بالا از ایبک امداد برای شما دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی را بیان کردیم همچنین مشکلات متداولی که معمولا برای پنکه سقفی اتفاق می افتد را با روش رفع این مشکلات ، توضیح دادیم .

امیدواریم مطالب بالا برای شما مفید بوده باشد .

 

 

 

دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مقاله ای کامل برای بررسی دلایل کم شدن سرعت پنکه سقفی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا