مجله ساختمان

کاربرد شیشه در صنعت ساختمان سازی چیست

به روش های مختلفی در ساختمان سازی از شیشه استفاده می شود و کاربرد شیشه در این صنعت بسیار حائز اهمیت است.

شیشه مایع بسیار سردی است که در دمای کمتر از نقطه انجماد در شکل مایع قرار می گیرد و به طور کلی جسم شفافی است که نور محیط از آن به خوبی عبور می کند و پشت شیشه به خوبی قابل مشاهده است.

از لحاظ ساختار مولکولی، شیشه در شکل جامد ردیف مولکولی بسیار نامنظمی از خود نشان می دهد. در دماهای خیلی بالا، شیشه مانند دیگر مایع ها رفتار می نماید. ولی با کم شدن دما، ویسکوزیته آن به شکل غیر طبیعی بالا می رود و باعث می گردد مولکول ها شیشه فرصت نکنند در آرایش مورد نیاز برای تبلور قرار بگیرند. به این شکل شیشه همچنان مثل مایعات ساختار مولکولی نامنظمی دارد اما این ساختار نامنظم مانند قبل متحرک نمی باشد و تبدیل به جامد می شود.

شیشه ماده ای سخت با سختی تقریبی ۸ است و تمام اجسام به جز سنگ الماس را خراش می دهد. وزن ویژه ورق شیشه حدود ۲.۵ گرم بر حسب سانتی متر مکعب می باشد و خیلی ترد و شکننده است. شیشه ها در برابر همه ماده های شیمیایی حتی تمامی باز ها و اسید های بسیار قوی مقاوم است و در برابر خوردگی تاثیر نمی گذارد و به این علت است که ظرف های مورد استفاده در آزمایشگاه را شیشه ای تولید می کنند. تنها اسید هیدروفلوریک روی آن اثر می کند و خود شیشه را درون خود حل می نماید.

اصلی ترین اجزای شیشه ها چه می باشد

ماده گدازآور ها

سه نوع از ماده های کربنات دی سدیم، سنگ های آهک و همچنین سیلیس جزو اصلی ترین مواد به وجود آورنده شیشه هستند. مواد مورد استفاده در شیشه‌سازی تایید شده در موسسه استاندارد و مرکز تحقیقات صنعتی کشور ایران به شرح سیلیس، ماده شیمیایی دی اکسید بور و همچنین پنتا اکسید فسفر است که از هر یک می‌توان به تنهایی برای ساخت شیشه استفاده کرد.

ماده کربنات سدیم، ماده شیمیایی کربنات پتاسیم و در کنار خرده های شیشه، سیلیکات های سدیم و پتاسیم به دست آمده از ترکیب شدن ماده سیلیس با مواد گدازآور ها است که در آب حل شده و به تدریج از شفافیت شیشه می کاهد. به این علت می باشد که بیشتر شیشه های استفاده شده در گلخانه بعد از گذشت چند سال به مرور کدر می گردند و نور به خوبی از آن عبور نمی نماید.

کاربرد شیشه

نماینده های تثبیت شده

برای ثابت کردن مقاومت عنصر شیشه در برابر آب و هوا باید از اکسید های با دو ظرفیت مانند سرب، باریم، روی، مهمیم و کلسیم به مخلوط آماده شده اضافه نماییم که ایم عناصر به ثابت نماینده یا تثبیت نماینده معروف هستند.

نماینده های تصفیه کننده

این نماینده ها باعث می شوند هوایی که درون مخلوط شیشه وجود دارد کاسته شود و دو نوع می باشند که به شرح زیر است:

  • شیمیایی: املاح آنتیموان و آرسنیک با ترکیبی که در مخلوط به وجود می آورند باعث از بین رفتن حباب های درون شیشه می شوند.
  • فیزیکی: کلرات سدیم و همچنین سولفات سدیم حباب های کوچک را به ایجاد نمودن حباب های بزرگ جذب کرده و از درون ترکیبات شیشه مایع به خارج هدایت می کنند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش تبدیل توالت فرنگی به ایرانی چیست

انواع افزودنی ها

  1. به جای ماده کربنات سدیم و اکسید که گداز آور ها هستند از بوراکس استفاده شود که در اثر برخورد با حرارت دچار تجزیه می گردد و به جای دو ماده ذکر شده عمل می نماید.
  2. برای اینکه رنگ سبز شیشه را از بین ببرند از ماده ی نیترات سدیم استفاده می کنند. رنگ سبز در واقع از اکسید آهن ایجاد می شود که با بقیه مواد به کوره وارد می گردد.
  3. برای شفاف تر نمودن شیشه و مقاومت هر چه بیشتر شیشه در برابر عوامل جوی و آب و هوا از اکسید منگنز استفاده می شود.
  4. برای درخشندگی هر چه بیشتر شیشه که در تولید کریستال و بلور های مرغوب کاربرد دارد از اکسید سرب در مخلوط استفاده می شود.
  5. از اکسید نقره به منظور تولید کریستال های مرغوب و با کیفیت استفاده می شود.
  6. مقاومت شیشه با استفاده کردن از فلدسپار در برابر مواد شیمیایی بهتر می شود.
  7. به منظور مقاومت بهتر شیشه در مقابله با اسید فلوئوریدریک به آن ترکیباتی مانند فسفات اضافه می کنند.
  8. برای سرعت بیشتر ذوب مواد از خرده شیشه استفاده می کنند.
  9. برای درست کردن شیشه های رنگ دار از اکسید فلزات استفاده می کنند.
  10. برای بیشتر کردن مقاومت حرارتی از اکسید بر و برای جذب نمودن اشعه های زیر قرمز از اکسید سدیم استفاده می شود.

چند نوع شیشه وجود دارد و کاربرد هر کدام چیست

شیشه های نوع ایمنی

شیشه به شکل های مختلف استفاده می شود. در تولید وسایل تزیینی مثل گل، پانل و …، در ساخت ظرف های مخصوص آزمایشگاهی یا ظرف های مورد استفاده در آشپزخانه مثل لیوان، پارچ و … و در نهایت در تولید شیشه تخت که در دو مدل مشجر و ساده شفاف موجود است و مصارف گوناگونی دارد که کاربرد اصلی آن برای درب و پنجره می باشد و در کارهای ساخت و ساز خانه به اشکال مختلف از جمله شیشه های شفاف، مات و رنگی، جذب کننده حرارت، ایمنی، دوبل، لعاب دار، معتدل و غیره استفاده می گردد.

علاوه بر موارد ذکر شده شیشه در صنایع آینه سازی، صنعت یخچال سازی، صنایع نشکن، انواع میز های شیشه ای، تیغه کاری ها و شیشه های مخصوص روی میز در ساختمان ها استفاده می شود.

شیشه های مدل چند لایه

امروزه از شیشه های لمینت در مواردی مانند سقف، نمای شیشه ای ساختمان ها، وسایل نقلیه حفاظت فردی، شیشه های مخصوص و ضد گلوله، شیشه های ضد انفجار، شیشه های ضد عبور و اخلال، شیشه های ضد سرقت و … استفاده می شود. شیشه های چند لایه در این موارد کمک می کند تا آسیب هایی که ممکن است از طرف شیشه وارد شود به حداقل برسد.

این مدل از شیشه معمولا از دو یا چندین لایه مختلف  و شیشه و یک یا چندین لایه فشرده PVB (طلق) ساخته می شود. این گلس های چندلایه تحت هیچ شرایطی در صورت برخورد شدید نمی افتند و به طلق چسبیده می مانند. علاوه بر این به دلیل امنیت بالا، کم شدن قابل توجه ورود صدا و پیشگیری از عبور تقریباً ۹۹ درصد از اشعه  فرابنفش (UV) خورشید که مضر هستند و همچنین امکان ساخت محصولات در رنگ های مختلف، از شیشه های لمینت روز به روز بیشتر استفاده می شود.

شیشه های مدل خم

شیشه منحنی عمدتاً برای پاسخگویی به ایده‌های معماران و طراح های نمای ساختمان و افزایش فضا، بالا بردن زیبایی، افزایش جذابیت و استحکام تولید می‌شود. به وجود آوردن تنوع در محیط، استفاده نمودن از محیط بلا استفاده و ایجاد هماهنگی و دید هماهنگ از خصوصیات ویژه این مدل شیشه است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نمای خانه دوبلکس | انواع سبک‌ها برای طراحی نمای خانه دوبلکس

شیشه های مدل دو جداره

این مدل شیشه ساخته شده از دو عدد شیشه ساده و بعضی مواقع رنگی می باشند که هر دو لایه به موازات همدیگر با فاصله معینی قرار می گیرند و لبه ها یا تمامی درزهای میانشان آب بندی و هوا بندی می شود و فاصله بین آن دو با ماده های خشک معرف مثل سیلیکاژل، بر یا در برخی مواقع میان آنها خلاء درست می شود. این مدل از شیشه ها که در برابر سرما، گرما و صدا عایق می باشد در خیلی از ساختمان های امروزی مثل فرودگاه ها، بیشتر هتل ها و حتی بیمارستان ها استفاده می شود.

شیشه های مدل سکوریت

در این صورت شیشه دوباره تا اندازه ۷۰۰ درجه گرم می شود و سپس در شرایط ویژه ای و کنترلی به طور ناگهانی خنک می گردد. این کار باعث زیاد شدن استحکام شیشه (تقریباً ۳ تا ۵ برابر) در برابر ضربه ها ی ناگهانی و شوک حرارتی می گردد.

اگر این شیشه ها شکسته شوند، به ذرات مکعبی شکل کوچک تبدیل می گردند که مضر نیستند. از این مدل شیشه ها بیشتر در ویترین مغازه ها، درب های شیشه ای مخصوص فروشگاه ها و شیشه های کنار خودرو استفاده می گردد.

کاربرد شیشه

شیشه های مدل رفلکس

یک ورق شیشه ای با لایه ای پوشش بازتابنده پوشیده شده است که انعکاس دهنده نور و گرما است که از فلز یا اکسید فلزی که این ویژگی را دارد ساخته شده است. این مدل از شیشه ها نور تابیده شده از خورشید را انعکاس می دهند و به طور موثر گرما و روشنایی را کاهش می دهند.

اگر از بیرون در نور روز به شیشه رفلکسی نگاه بیاندازیم، می بینیم که مثل یک آینه باز تصاویر اطراف را منعکس می کند و اگر به صورت برعکس یعنی از درون به بیرون ساختمان نگاه نماییم، شیشه به صورت کامل شفاف می شود. در شب پدیده ای که ذکر شد برعکس عمل می کند. این شیشه از بیرون شفاف و از درون شبیه آینه می گردد.

این مدل از شیشه با انعکاس نور خورشید، گرمای به وجود آمده از نور خورشید را به میزان قابل توجهی کم می کند و در نتیجه آن موجب صرفه جویی نمودن در هزینه های ساخت، نصب و نگهداری سیستم های مربوط به تهویه و تبدیل هوا می گردد.

شیشه های مدل رفلکس که در رنگ های مختلف موجود است برای زیباتر کردن ساختمان ها استفاده می شود. به جز این، این نوع شیشه به میزان قابل توجهی اشعه های خورشید را منعکس نموده و از نفوذ آنها به داخل ساختمان جلوگیری می کند. بنابراین برای خانه هایی که بیشتر در برابر برخورد با اشعه های مضر خورشید هستند مناسب می باشد.

شیشه های مدل اسپایدر

در بعضی از ساختمان ها برای نما از شیشه استفاده می نمایند به صورتی که هیچ گونه فریمی در نمای ساختمان استفاده نمی گردد. در این مواقع بعد از انتخاب طرح ارتفاع و وزن شیشه باید از اسپایدر های مناسب و مخصوص آن استفاده گردد. به این شکل است که نما های شیشه ای کاملا یک دست و با زیبایی فراوان ساخته می شوند.

انواع شیشه

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع شیشه و کاربرد های آن آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا