تعمیرات آسانسورتعمیرات

استپ آسانسور چیست؟ و چه وظایفی بر عهده دارد؟

در این مسئله که آسانسور رفت و آمد را آسان می کند شکی وجود ندارد آسانسور جزو محبوب ترین دستگاه الکترونیکی در تمامی ساختمان ها به شمار می رود. اما ممکن است که این دستگاه پر قدرت و محبوب گاهی دچار مشکل و خرابی شود مثل: قبل از بسته شدن درب آسانسور، کابین حرکت کند یا سرویسکاری مشغول سرویس کردن، در چاه آسانسور باشد و کاربری شاسی آسانسور را فشار دهد.   تدابیری صورت گرفته که اتفاق بد و ناگوار رخ ندهد. در حل این مشکلات مجموعه، سری ایمنی یا سری استپ آسانسور شناخته شده‌اند. در این مقاله از ایبک امداد به بررسی است سری استپ آسانسور می پردازیم.

 

توضیحاتی در مورد مدار سری استپ آسانسور

برای حفظ ایمنی، امنیت مسافران و محافظت از آن ها  موارد بیشتری را برای سیستم الکترونیکی آسانسور انجام داده اند. مدار سری استپ آسانسور هم یکی از همین موارد می باشد این مدار، تشکیل شده از تعدادی کنتاکت که بطور سری به هم وصل شده اند. و وظیفه آن تامین کردن برق کنتاکتور های اصلی می باشد، که سبب روشن شدن موتور اصلی آسانسور می‌شود و در نتیجه کابین آسانسور به سمت بالا یا پایین  حرکت می کند. اگر به هر دلیلی هرگونه خطری رخ بدهد و یکی از کنتاکت های سری استپ قطع بشود، باعث می‌شود که  موتور اصلی هم خاموش شود و مسیر نیز قطع بشود.  پس این کنتاکتور ها باید توانایی قطع و وصل جریان و ولتاژ را داشته باشد. اوایل ولتاژ در مدار سری استپ ۲۴ولت بود و بوبین کنتاکتور  توسط یک رله کنترل می‌شد. اما استاندارد EN81  از رله واسطه بخاطر وجود مشکلاتی که دارد استفاده نمی شود به جهت حذف رله واسطه، برق بویین کنتاکتور ها به صورت کاملا مستقیم از طریق سری استپ تامین می شود که ولتاژ بیشتری دارد تا افت و کاهش ولتاژ مسیر خیلی مشخص نباشد. بدین شکل، برق سری استپ با حذف رله واسط از ۲۴ ولت به ۱۱۰ ولت بیشتر شده است.

 

اجزای تشکیل دهنده سری استپ چیست؟

سری استپ آسانسور از اجزای مختلفی تشکیل شده، که هر کدام از آنها کاربرد ها و ویژگی ها و خصوصیات مختص به خودشان را دارند. این  اجزا  شامل موارد زیر می باشد:

قفل درب طبقات

در همه آسانسور ها ی استاندارد تمامی طبقات به غیر از درب طبقات که دقیقا مقابل کابین قرار دارد، حتما باید قفل باشد. قبل از راه اندازی کابین، تابلوی فرمان، دستور می دهد که همه ی درب های که باز هستند، بسته شود و اگر مانعی بر سر راه قفل ها باشد و یا خرابی اتفاق افتاده باشد، اخطار قطع مدار الکتریکی در قفل ارسال  می شود به تابلوی فرمان و حرکت آسانسور قطع می‌شود.

 

کنتاکت درب طبقات

این قطعه وظیفه دارد که از بسته شدن درب اطمینان پیدا کند، به طور مثال اگر درب هر طبقه باز باشد خطای باز بودن درب به تابلو فرمان ارسال شده و آسانسور دیگر حرکت نمی کند. کنتکت ها و و چک کردن قفل درب های طبقات از کارهای مهم در چک لیست سرویس کردن آسانسور می باشد .

 

کنتاکت درب کابین استپ سری آسانسور

اگر درب کابین به دلایل مختلف، نتواند بسته شود، اخطار باز بودن درب، به تابلو فرمان ارسال می شود و آسانسور از حرکت می ایستد.

 

کلید قارچی  ( استپ قارچی)

می‌توان گفت استپ قارچی یکی از مهمترین قطعات الکتریکی در سری استپ آسانسورها است. لازم است بگوییم که وجود این قطعه ها بسیار مهم بوده و برای تمامی آسانسورها ضروری و مورد نیاز می باشد. یکی دیگر از کاربردهای استپ قارچی می‌توان گفت: وقتی که  آسانسور خراب باشد و احتیاج به تعمیر داشته باشد، کلیدهایی موجود در آسانسور، زمانیکه فعال شوند آسانسور روی حالت تعمیر قرار می گیرد در این حالت، باید حتماً فرمان سرویس به آسانسور داده شود. به عبارت دیگر می شود گفت که عملکرد سری استپ قارچی این می باشد، در زمانی که آسانسور در موقعیت  خطر قرار گرفته، باید آن را به موقعیت ایمن ببرند و معمولا در آسانسور سه تا از این کلید ها قرار داده شده است، یکی از آنها در بالای کابین، یکی دیگر در پایین چاهک آسانسور و آخری هم در قسمت موتور خانه آسانسور قرار داده شده است. استپ های قارچی در مدل های متفاوت طراحی و عرضه شده است. یکی از مدلهای استپ  قارچی مدل بسیار ساده آن می باشد که لامپ دارد. مدل دیگر که استپ سوئیچ نامیده می‌شود. لازم است بگوییم که مدل استپ قارچی آسانسور بعد از فعال شدن، در حالت قفل باقی می ماند و بعد  تا وقتی که آن را به شکل دستی از  قفل خارج نکنیم در همان حالت باقی می ماند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه موتور جاروبرقی را تعویض کنیم؟

 

گاورنر

وظیفه قسمت های گاورنر این است، که در زمانی که مقدار سرعت آسانسور، بیش از حد شد، که تقریباً ۱۵ درصد بالاتر از سرعتی که تنظیم شده، گاورنر بلافاصله ترمز ایمنی را فعال می کند و سری استپ آسانسور و پاراشورت را متوقف کرده و از حرکتش جلوگیری می کند. مجموعه گاورنر از سه بخش مجزا تشکیل شده است، فلکه پایینی که به همراه با یک میکروسوئیچ است فلکه بالایی هم به همراه با  یک میکروسوئیچ دیگر است و سیم کشی بکسل که مختص به گاورنر است.

 

حد بالا و پایین یا لیمیت سوئیچ سری استپ آسانسور

امروزه معمولا در تمام آسانسور ها ۴ تا لیمیت موجود است که در صورت بروز خطا در جهت شناسایی کردن طبقات بالاتر از طبقه خود را نشان می دهد، به این شکل که اگر کابین در آخرین طبقه هم متوقف نشود اما در ادامه  مسیر اول خود به این چهار سوئیچ می رسد و آنها را فعال می کند. وظیفه سوییچ اول این است که فرمان، کم کردن سرعت را بدهد و  وظیفه دوم آن این است که اجازه متوقف شدن را صادر می کند و در نهایت ثبت کردن این خطا در تابلو فرمان است.

 

ترمز ایمنی یا پاراشورت

واژه پاراشورت در زبان انگلیسی به معنای چتر نجات است. وظیفه آن توقف کابین  در زمان ایجاد مشکل، در کنترل سرعت پس از تحریک  توسط گاورنر، را برعهده دارد. احتمالا زیاد در فیلم های خارجی دیده اید که کسی به سیمهای بکسل آسانسور شلیک کرده و باعث افتادن و سقوط آن شده است. اما این را بدانید که چنین چیزی هرگز اتفاق نخواهد افتاد و تنها در فیلم ها وجود دارد. در دنیای حقیقی با وجود یک آسانسور استاندارد، ترمز ایمنی در زمان هر اتفاقی از خود واکنش نشان داده و باعث متوقف کردن کابین می گردد. حتی اگر کابل ها پاره شوند، ترمز می تواند کابین را متوقف کند.   ترمز ایمنی دقیقا به شکل مکانیکی کار می کند. و در صورت قطع بودن برق هم به خوبی کار می کند، و خیلی زود با فعال شدن پارا شورت، میکروسوئیچ  هم فعال می شود و خطای آن به تابلو فرمان ارسال می شود.

 

هزینه تعمیر آسانسور چقدر است؟

tamiir asan

هزینه تعمیر کردن آسانسور به عوامل گوناگونی بستگی دارد. عواملی مانند شدت خرابی آسانسور ، نوع خرابی و نوع آسانسور و همچنین قطعه هایی می باشد که دچار خرابی شده اند. اما جدا از این عوامل، نوع قراردادی است که به هنگام نصب آسانسور با شرکت فروشنده آسانسور می بندید و امضا می کنید روی هزینه و قیمت هزینه آسانسور تاثیر بسزایی دارد. بعضی از شرکت ها در کل هزینه پایین تری را برای تعمیر و سرویس آسانسور هایی که خودشان، مسئول نصب آن بودند، دریافت می کنند به طور کلی برای بررسی دقیق هزینه، باید با نصاب شرکتهای فروشنده آسانسور حتما تماس بگیرید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل داغ شدن موتور یخچال چه می باشد؟

 

علت افزایش دمای آسانسور چیست؟

اگر فن های آسانسور به خوبی عمل نکنند دمای موتور زیاد می شود و این افزایش دما در داخل کابین هم حس می شود. زمانی که شما احساس کردید که داخل کابین بیش از حد  گرم شده به احتمال زیاد  سیستم خنک کننده آسانسور از کار افتاده، ممکن است موتور آسانسور نیم سوز شده باشد. در اینصورت باید از یک سرویس کار ماهر و مجرب بخواهید که موضوع را مورد بررسی قرار دهد و ایراد را برطرف کند. بهتر است سرویس کار، شرکتی که آسانسور را از  آن خریداری کرده‌اید برای بررسی بیاید.

 

بررسی دلایل خرابی آسانسور

asasa

افزایش دما: زمانیکه در سیستم خنک کننده آسانسور، در سیستم تهویه هوای آن مشکلی به وجود بیاید دمای آسانسور از ۵  و ۴۰ درجه تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد می رسد. که این افزایش دما باعث اختلال در آسانسور می شود. بهترین راه حل این است که در اتاق تجهیزات ، سیستم خنک کننده جدید نصب شود.

 

آلودگی روغن:

آلودگی روغن می‌تواند، آسانسور را با مشکل روبرو کند، به طور مثال: وجود برنز در روغنی که در چرخ دنده ها استفاده شده می تواند موجب شود در تاج دنده سائیدگی ایجاد شود.

آلودگی با گرد و غبار

وجود آلودگی خاک می تواند در کنتاکت های سیستم کنترل آسانسور مشکل به وجود بیاورد و به مانند یک لایه عایق عمل کرده و سبب زیاد شدن دمای موجود در آسانسور شود.

رطوبت

موجب سرعت خوردگی کنتاکت های موجود در سیستم آسانسور می شود و بوجود آمدن خوردگی می تواند باعث ارتباط آسانسور با هوای بیرون از کابین باشد و راه حل این مشکل این است که باید سیستم های خنک کننده نصب شود، تا برای حفظ رطوبت و حرارت مناسب عمل کند.

سائیدگی چرخ فلکه

تنظیم نبودن  فشار سیم بکسل باعث بروز این مشکل می شود. به منظور جلوگیری از وقوع این مشکل باید حتماً به بازرسی‌های به موقع توجه کنید.

عملکرد بد یاتاقان

وجود ارتعاش  در موتور، نشان دهنده بد کار کردن یاتاقان است. و باید با یک جذب کننده القایی، از خراب شدن آسانسور جلوگیری کنید.و همچنین امنیت خود را  تضمین کنید.

برق گرفتگی و آتش سوزی

23125527 G

از غیر استاندارد بودن و فرسودگی سیستم برق آسانسور، یا اشتباه سرویسکاران آسانسور در اتصالات برقی و یا حریق هایی که از عمد صورت گرفته اند ایجاد می شود.

توقف ناگهانی

معایب و خطا های الکترونیکی می تواند باعث این مشکل شود. می توان با یک برنامه سرویس و نگهداری صحیح تا حد بسیار زیادی از این مشکلات جلوگیری کرد.

افزایش دمای موتور

این احتمال وجود دارد که موتور نیم سوز شده باشد که در این حالت موتور جریان الکتریکی زیادی دریافت می کند. در سیم پیچ های کمکی و اصلی امکان اتصال کلاف به کلاف و یا متصل کردن حلقه وجود دارد، مسیر الکتریکی کم می شود و دمای موتور خیلی بالا می رود.

سخن آخر

به شما کاربران عزیز توصیه می‌کنیم که  به سرویس های بموقع آسانسور توجه کافی داشته باشید، تا امنیت استفاده از آسانسور برای شما محیا باشد. این مقاله از ایبک مداد برای شناخت شما از سری استپ آسانسور و وظایف آن، گردآوری شده است. امیدواریم توانسته باشیم به شما کاربر عزیز یاری رسانده باشیم.

 

استپ آسانسور چیست؟ و چه وظایفی بر عهده دارد؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مقاله آموزشی استپ آسانسور چیست؟ و چه وظایفی بر عهده دارد؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا